LET’S TALK ABOUT: Selfies

 photo Collages46.jpg

Selfies worden niet door iedereen geaccepteerd. En ik begrijp ook wel een beetje waarom, want het lijkt natuurlijk ook best wel een beetje narcistisch. Maar ik hou van selfies. Ik kom er eerlijk voor uit. Ten eerste zie ik er op een selfie vaak een stuk florissanter uit dan op een foto die door iemand anders gemaakt is (om de een of andere reden kan ik me een stuk beter ontspannen op het moment dat ik zelf degene ben die de foto maakt) en daarnaast is het ook verrekte handig als je op een plek bent waar je even geen fotograaf tot je beschikking hebt. Als ik alleen op reis ben bijvoorbeeld, of als ik met anderen op reis ben maar geen zin heb om voor de 100ste keer te vragen om een foto.

irista
Ik zou niet willen zeggen dat ik de uitvinder van de selfie ben, maar toen ik mijn oude foto’s aan het uitzoeken was zag ik wel dat mijn eerste selfies dateren uit november 2003, toen mijn blog nog gewoon een ‘online diary’ heette en selfies gewoon ‘foto’s van jezelf’ waren. Ik was mijn foto’s aan het uitzoeken omdat ik sinds kort een irista-account heb. Dat is een foto-cloud-dienst waarop je foto’s kunt opslaan. Met een gratis abonnement kun je 15GB uploaden, maar als je net als ik gerust 30 selfies tijdens één sessie maakt (ik ben heel erg, ik weet het…), dan kan het zijn dat je net iets meer nodig hebt. Ik heb inmiddels al 40GB op mijn irista account gezet en toen ik ging scrollen door mijn account kwam ik dus een heleboel selfies tegen. Geen selfies gemaakt met mijn telefoon (want al mijn foto’s van mijn iPhone moet ik nog steeds op irista zetten, dat zijn er op dit moment 9749), maar selfies gemaakt met een digitale camera.

 photo Screen Shot 2015-06-28 at 17.36.37.png

45.000 foto’s
Het leek me een leuk idee om een aantal selfies een tag ‘selfie’ te geven en ze daarna op chronologische volgorde te bekijken. Dat kan heel makkelijk en wat ook heel makkelijk is, is het downloaden van het originele formaat van de foto. Inmiddels heb ik 15.000 foto’s op irista gezet, maar er moeten dus nog bijna 10.000 iPhone foto’s bij en ik heb nog een map met alle foto’s van mijn D7000 en dat zijn er bij elkaar ook zo’n 20.000, ik heb dus nog wel even te gaan met foto’s op irista zetten.

Automatische desktop uploader
Gelukkig gaat dat allemaal automatisch, je selecteert de mappen die je wilt delen op irista en ze worden automatisch erin gezet, ook als je nieuwe foto’s in de map plaatst, worden deze automatisch op irista gezet. Mijn iMac staat inmiddels permanent aan om al mijn foto’s van mijn externe schijf op irista te zetten. Ik heb gelukkig een groot account waar ik 500GB aan foto’s kwijt kan (dit kost 109 euro per jaar), je kunt ook voor een kleiner abonnement kiezen van 49 euro per jaar, je krijgt dan 200GB aan ruimte.

Dit zijn geen selfies zoals ik nu op reis vaak maak, want toen was ik eigenlijk helemaal nog niet zo vaak op reis. Ik ging ieder jaar met mijn ouders op wintersport en ik ging naar Italië, maar ik was nog nooit in Parijs geweest, laat staan New York. De meeste selfies maakte ik op mijn slaapkamer in het oude huis van mijn ouders. Selfies van het meest narcistische soort inderdaad. Maar ik ben de rotste niet en deel ze graag.

 photo Desktop929.jpg

November 2003: mijn aller eerste selfie, voor mijn toenmalige ‘online diary’. Ik was hier veertien jaar…

Maart 2004: het bewijs dat ik ook wel eens lila-oogschaduw gedragen heb en te veel foundation gebruikte.

 photo Desktop929.jpg

Augustus 2004: 15 jaar, mijn idee van sexy in de camera kijken. Ik had zelfs nog nooit een jongen gekust, kun je nagaan hoeveel ik van ‘sexy’ afwist.

November 2004: precies een jaar na mijn eerste selfie vond ik dat het tijd was voor nieuwe foto’s voor mijn – inmiddels – blog.

 photo Desktop929.jpg

Februari 2005: ik was bijna zestien, mijn zusje bijna tien en dit was mijn eerste duo-selfie.

Februari 2006: bijna zeventien en nu al fan van de duckface, ik strikte mijn moeder voor een selfie op wintersport.

 photo Desktop929.jpg

April 2006: check mijn huid… ik ben jaloers op de huid van mijn bijna-zeventienjarige-zelf.

Juni 2006: dolgelukkig op het strand met mijn toenmalige vriendje, in zijn sweater, dit is de enige foto die ik heb van dit uitje zonder hem. Maar eh… die foto hoeft dus niet online ;-).

 photo Desktop929.jpg

Augustus 2006: te bruin van een paar weken Italië en gek op mijn Ti Sento sieraden.

Februari 2007: samen met mijn broertje en zusje op wintersport.

 photo Desktop929.jpg

February 2007: tijdens diezelfde wintersport maakte ik ook een heerlijke sneeuwman selfie. Ik draag pas twee jaar een helm met skiën, toch vind ik het nu al raar om mezelf zonder helm op de piste te zien.

Juli 2007: net klaar met de middelbare school, mijn broertje gestrikt voor een selfie ’s avonds in Bardolino.

 photo Desktop929.jpg

Juli 2007: say walllllllen?! Tijdens diezelfde zomervakantie in Italië, ’s ochtends heel erg vroeg.

Februari 2008: Hier begint mijn acné net de kop op te steken. Maar gelukkig kon ik nog steeds lachen.

 photo Desktop929.jpg

Januari 2009: dit is de eerste foto die me naar mijn lange haar doet terug verlangen.

Juni 2010: mijn aller eerste hardloopselfie, gemaakt met een Sony Compact camera die ik dus daadwerkelijk tijdens het hardlopen heb meegenomen. Dit was drie maanden voordat de iPhone 4 uitkwam, de eerste iPhone met een ‘selfie-camera’ en tegelijkertijd het moment dat ik mijn compactcamera inwisselde voor een spiegelreflex. Met spiegelreflexcamera’s maak je geen selfies, ik niet althans. En met mijn iPhone met selfie-camera had ik ook geen compactcamera meer nodig.

Goed nog even kort samengevat de voordelen van irista
– Je kunt heel makkelijk al je foto’s online opslaan. Dit kunnen allerlei foto’s zijn, van Canon en Nikon camera’s, maar ook van de iPhone, of WAT dan ook voor camera.
– Je kunt foto’s één voor één delen, maar je kunt ook bepaalde mappen delen. Je kunt er ook voor kiezen om irista iedere keer automatisch te laten zoeken naar nieuwe foto’s in de geselecteerde mappen. Zo vergeet je nooit nieuwe foto’s in irista op te slaan.
– Wanneer de foto’s op irista zijn opgeslagen kun je ze heel makkelijk delen via social, zoals Facebook. Maar je kunt ook met één druk op de knop het originele bestand downloaden.
– De meta-data van de foto’s kun je ook zien. Je ziet met welke camera de foto gemaakt is, en met wat voor sluitertijd en diafragma. Leuk om te zien hoe ik mijn foto’s tien jaar geleden maakte (en om het verschil in kwaliteit te zien!).
– De eerste 15GB zijn gratis!

En nu ben ik wel heel erg benieuwd naar jouw selfies. Wanneer maakte jij je eerste selfie? Ik daag je uit om op zoek te gaan naar je oudste selfie. Maak een account aan op irista en laat het programma door jouw foto’s zoeken. Mocht je hem gevonden hebben, stuur hem dan vooral naar annemerel@annemerel.com, als ik genoeg leuke selfies opgestuurd krijg maak ik er wellicht een leuke blog over!

Liefs,
Annemerel

*Dit is een gesponsorde post

Delen:

17 Reacties

 1. juli 3, 2015 / 12:39

  Ik ben heel lang anti selfie en anti duckface geweest. Je hebt duckfaces en je hebt duckfaces ;-)

  Handig zo een cloud opslag. Hier gaat nog alles ouderwets op een externe harde schijf.

 2. liesbeth
  juli 3, 2015 / 13:00

  Oh, die foto’s met een jongere Roos… Zo schattig :)

 3. juli 3, 2015 / 13:12

  Wat heerlijk om al die foto’s te zien!

 4. Marieke
  juli 3, 2015 / 13:42

  Leuk!

 5. juli 3, 2015 / 14:19

  Heel leuk om al die selfies te zien! Ik vind vooral die zonnebrillen uit 2007 leuk, die doen het hem ;-)! Omg haha ik had ook altijd zulke brillen.. als ik nu terug kijk dan denk ik hmmm not so good..maar toen droeg iedereen ze, toch?!

 6. juli 3, 2015 / 14:30

  Ohja, selfies.. die maak ik ook al zolang ik me kan herinneren. Bijvoorbeeld met de webcam (samen met vriendinnetjes) gekke foto’s maken. Helaas zijn die foto’s allemaal verloren gegaan toen die op een oude pc stonden die kapot ging :(

 7. Ilse
  juli 3, 2015 / 14:31

  Leuk om je oude selfies te zien! :)

 8. juli 3, 2015 / 14:44

  Leuk om die selfies van de afgelopen jaren te zien! Ik vind selfies ook echt heel leuk en zeer handig als er even niemand in de buurt is om een foto te maken.

 9. juli 3, 2015 / 14:57

  Wat leuk om die oude selfies van je te zien. Je bent bijna niets veranderd hoor! Ik heb geen moeite om selfies van anderen te zien. Vind ze wel leuk. Alleen geneer ik mezelf soms als ik in een openbare ruimte een selfie maak.

 10. juli 3, 2015 / 15:01

  Ik ben niet zo van de selfies. Wel met iemand samen, maar ik maak ze eigenlijk nooit van mezelf. Heel leuk om je door de jaren heen te zien opgroeien! :) Irista Lijkt me wel echt heel handig, daar ga ik zeker gebruik van maken!

 11. juli 3, 2015 / 18:18

  Duckface addict? Check! selfie addict ? Check! Tijd voor een high five?

 12. juli 3, 2015 / 20:45

  Wow, wat was je zusje daar nog jong! Heel leuk om de foto’s zo eens op een rijtje te zien.

 13. juli 3, 2015 / 22:21

  Echt super leuk om die foto’s met Roos te zien! En natuurlijk je oude selfies :)

 14. juli 4, 2015 / 11:40

  Ah zo leuk die foto’s van vroeger!

 15. Eline
  juli 4, 2015 / 12:23

  Leuk artikel heb je ervan gemaakt! Ik had pas op het laatste door dat het om een gesponserd artikel ging :) veel plezier op vakantie!

 16. juli 8, 2015 / 17:01

  Soort van externe schijf maar dan eentje die niet kapot kan gaan en overal te bereiken is, handig! Heerlijk ook om al je selfies te zien. Ik nam op mijn negende de compactcamera al mee naar mijn kamer voor verschrikkelijk lelijke foto’s, waarom weet ik nu ook niet meer… Haha. Ik vind het wel bijzonder dat je niet extreem veel bent veranderd, wel veel ouder geworden (in a good way haha, gewoon met je leeftijd mee) maar niet erg ‘anders’. Die foto van juni 2006 op het strand is overigens wel echt leuk, zo blij :)