FJÄLLRÄVEN: Snap-report

 photo Fjallraven01_1.jpg

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik op het vliegveld van Stockholm na drie dagen in de wildernis in Zweeds-Lapland. En als ik zeg wildernis, dan bedoel ik dat ik ruim 52 uur GEEN connectie had. Geen telefoon, geen internet, helemaal niets. En eerlijk… het was helemaal niet zo erg als ik van te voren gedacht had. Het was eigenlijk best wel OK. Het enige wat best lastig was.. ik wilde zo graag dingen delen op Instagram en dat kon dus helemaal niet. Iedere keer als ik een mooie foto gemaakt had, bewerkte ik hem meteen, zodat ik hem kon uploaden op het moment dat ik wel weer internet had. Maar ja, aan het eind zaten er dus 24 foto’s in dat mapje. Die kan ik niet allemaal op Instagram plaatsen, dus doe ik het hier.


 photo Fjallraven01_1.jpg

We arrived in Alesjaure, het punt waar voor ons de Fjällräven Classic begint. Zoals ik al eerder gezegd had, ik loop niet de hele classic omdat jezelf voorbereiden op 110 kilometer trekking écht veel tijd kost, tijd die ik de afgelopen maanden niet had. We beginnen ongeveer halverwege, samen met Tony en Rutger die ik al in de Ardennen heb ontmoet voor onze voorbereiding en een aantal andere mensen, waaronder mensen van het merk Fjällräven zelf. Heel fijn, al die ervaren hikers, want daar kan ik veel van leren.

 photo Fjallraven01_1.jpg

No description needed. Selfie.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Het is perfect hiking weer, bewolkt met af en toe wat zonnestralen, droog en zo’n zestien graden.

 photo Fjallraven01_1.jpg

On top of the rock!

 photo Fjallraven01_1.jpg

Met mijn Fjällräven-partners-in-crime Tony en Rutger.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Ik bedoel, kijk nou hoé mooi dit is… Het lopen is best lastig, want je loopt over keien, smalle paden en glibberige houten vlonders, maar af en toe moet je toch even naar boven kijken en van het uitzicht genieten (niet alleen door het scherm van je iPhone trouwens!).

 photo Fjallraven01_1.jpg

Zie ik er niet ontzettend outdoorsie uit?!

 photo Fjallraven01_1.jpg

Eén van onze gidsen zorgt regelmatig voor een lekkere snack, dit is gedroogd rendiervlees. Voordat ik naar Lapland ging zondag had ik nog nooit – bewust in ieder geval – rendiervlees gegeten, nu heb ik rendiervlees op 100.000 verschillende manieren gegeten. Het is heel goed vlees, waarschijnlijk omdat de dieren in het wild geschoten zijn.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Met mijn camera in mijn ene hand en mijn iPhone (zonder bereik) in de andere, bewandel ik het hele (lap)land.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Ik heb een stok van iemand kunnen lenen, dat is best wel heel erg fijn, want daardoor heb je net iets meer evenwicht en het kost minder moeite voor je benen.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Herken je me nog?

 photo Fjallraven01_1.jpg

Dit soort plaatjes zie je dus de hele dag als je door de Kungslede (King’s Trail) aan het hiken bent. Echt heel erg mooi.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Ook al was ik ‘vergeten’ om mijn schoenen in te lopen, ik heb geen enkel probleem met ze gehad. Geen blaar, geen pijn, helemaal niets. En dat is best bijzonder aangezien ik met hardlopen al-tijd blaren heb als ik meer dan 10 kilometer gelopen heb, zelfs op schoenen die ik al maanden draag.

 photo Fjallraven01_1.jpg

De grootste uitdaging van het hiken voor mij is niet het lopen of het telefoonbereik dat ik niet heb, maar het feit dat er op iedere vierkante meter minstens honderd muggen zitten. Ik wil geen muggenbulten dus smeer mezelf de hele dag in met deet en wapper soms wat spastisch met mijn armen. Het goede nieuws is, als je met je hoofd boven het kampvuur hangt heb je geen last van de muggen. En het is ook nog lekker warm. Het slechte nieuws is… je gezicht is na een avondje boven een kampvuur hangen pikzwart!

 photo Fjallraven01_1.jpg

Maar kijk nou hoe gezellig, je mag in Zweden een kampvuur maken, zolang je niet in een nationaalpark bent. Je mag ook overal zomaar je tent op zetten, zolang je niet in een nationaalpark bent.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Dat ‘droogvoer’ was trouwens veel beter dan verwacht. We kookten eerst water op ons kookstelletje van Primus (dat gaat sneller dan met een waterkoker trouwens) en vervolgens vul je de zak met eten met het gekookte water. Je maakt de zak dicht, laat het acht minuten staan en je hebt je maaltijd. En het smaakte dus nog best wel lekker ook. De chicken masala was mijn favoriet, maar deze bolognese was ook niet verkeerd. Het mooiste je hebt geen afwas, alleen je lepel waarmee je het eet.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Deze repen had ik van te voren bij de Albert Heijn gekocht, ik weet het merk niet meer (aangezien ik mijn duim er op hou), maar ze liggen op de ‘healthy food’ afdeling.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Op zoveel plekken liggen er nog stukken met sneeuw. Zes weken geleden lag er overigens nog zoveel sneeuw dat sommige stukken onbegaanbaar waren, het is dus in zes weken tijd best wel gesmolten. Maar de eerste sneeuw wordt alweer snel verwacht. Is ook niet zo vreemd, als je boven de poolcirkel zit.

 photo Fjallraven01_1.jpg

Almost there…

 photo Fjallraven01_1.jpg

Dit is het punt, een kwartier voor de finish, wanneer er ineens heel veel piepjes tegelijk afgingen, iedereen kreeg ineens weer bereik op zijn telefoon, ook ik!

 photo Fjallraven01_1.jpg

Made it! Niet zo stoer als iemand die de gehele classic gelopen heeft, maar best wel een hele gave eerste hiking ervaring. En eh… ik heb dus een soort van belofte gemaakt.. Over twee jaar ga ik terug en dan ga ik die 110 kilometer rennend afleggen. RENNEND. Gelukkig heb ik nog even om hiervoor te trainen.

Snel meer over de Fjällräven Classic. Ik heb gefilmd met zowel een GoPro als mijn eigen camera, wanneer die video klaar is weet ik niet, maar die deel ik natuurlijk met jullie.

Liefs,
Annemerel

Delen:

40 Reacties

 1. augustus 13, 2015 / 12:03

  Het ziet er zo tof uit! Ik ga binnenkort heel veel lopen in IJsland, ik moet daar nog goede schoenen voor kopen! Schoenen zonder blaren te lopen het liefst, van welk merk zijn jou schoenen?

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 13, 2015 / 17:12

   Hanwag! Veel plezier alvast!

 2. augustus 13, 2015 / 12:04

  Waauwww wat een prachtige plaatjes! Nu wil ik ook naar Lapland!

 3. augustus 13, 2015 / 12:04

  Dat gedroogd rendiervlees is inderdaad superlekker! Ik heb zelfs een stukje meegebracht, maar thuis smaakte dat precies toch anders dan in het mooie lapland ;-)
  Benieuwd naar je videos hiervan!

 4. augustus 13, 2015 / 12:11

  Aaah gaaf, wat een ervaring!! Prachtige omgeving zeg.

 5. augustus 13, 2015 / 12:25

  Wat een prachtige plaatjes.

 6. augustus 13, 2015 / 12:26

  Wauw! Wat ziet het er ontzettend gaaf uit!

 7. augustus 13, 2015 / 12:26

  Gaaf zeg tof dat je dit hebt gedaan en een mooi doel voor over twee jaar. Wat een enorme backpack. Leuk dat alle telefoons begonnen te piepen ;-)

 8. Esther
  augustus 13, 2015 / 12:35

  Zooo mooi daar! Hoeveel kilometer heb je gelopen?
  Ik wil heel graag ook eenn tocht maken daar

 9. augustus 13, 2015 / 12:35

  Zwitserland. Italië. Londen. New York. Persoonlijk vind ik het meer dan vervagen bij deze foto’s! Wauw, wat is dit mooi zeg. Als ik ooit de kans krijg ga ik echt die kant op. Wauw!

 10. augustus 13, 2015 / 12:46

  Prachtig! Het ziet er zo gaaf uit! Kan niet wachten op meer beelden :)

 11. augustus 13, 2015 / 12:54

  Echt onzettend tof! Heel knap dat het gelukt is zeg! (En zonder blaren, wauw)Super leuk om via de foto’s de sfeer te proeven. Ben benieuwd naar de foto’s!

 12. augustus 13, 2015 / 13:12

  Omg wat een gave reis! Onwijs mooie foto’s en erg leuk om te lezen!

 13. augustus 13, 2015 / 13:21

  Wauw! Prachtige foto’s en heel erg stoer dat je dit gedaan hebt.

 14. augustus 13, 2015 / 13:27

  Wat een super mooie foto’s! Er is weer een item toegevoegd aan mijn reis-verlanglijstje…

  • augustus 13, 2015 / 13:33

   O en trouwens, wat is dat blauwe sjaal/buff-achtige ding dat je op een paar foto’s in je haar draagt?

   • Annemerel
    Auteur
    augustus 13, 2015 / 17:13

    Die is van Fjällräven! Het was niet koud, maar ik was als te dood voor muggenbeten ;-)

 15. augustus 13, 2015 / 14:09

  Wat een geweldig avontuur, ik spot een nieuwe hobby ;). Heel vet, prachtige natuur en die outfit staat je best ;).

 16. augustus 13, 2015 / 15:13

  Wauw, geweldig!!
  Wat een prachtige foto’s en omgeving

 17. yvonne
  augustus 13, 2015 / 15:14

  Dat lijkt mij ook super op zo`n parcour rennen af te leggen!! super mooie foto`s heb je gemaakt.

  Groet, Yvonne

 18. augustus 13, 2015 / 15:16

  Heel erg gaaf om te zien. Wat een mooie omgeving zeg. :)
  En die belofte voor over twee jaar… succes, haha. Zoals je zelf ook al zegt: gelukkig heb je nog wat tijd om te trainen.

 19. augustus 13, 2015 / 15:49

  Wauw, wauw, wauwwwwww.. Net zoals bij de foto’s van Toscane kwijl ik ook weer helemaal weg bij deze foto’s. Wat mooi,.. en wat een toffe ervaring!! Maar ik wens je alvast heel veel succes met het rennen over 2 jaar ;-)!

 20. augustus 13, 2015 / 16:11

  Oh wauw… Ik was na de eerste foto al stikjaloers op je. Het is daar zó mooi… Ik hou echt zoveel van Scandinavië! En daarnaast is Fjällräven ook een fijn merk trouwens ^^ Ik zweer al jaren bij hun wandelsokken, hahaha.

 21. Nadia
  augustus 13, 2015 / 19:38

  Wat cool! prachtig!

 22. augustus 13, 2015 / 20:20

  Wauw lijkt me een fantastische ervaring! Heb je goed gedaan! :)

 23. augustus 13, 2015 / 20:38

  Ziet er wel heel erg tof uit hoor :D ben benieuwd naar de bewegende beelden :)

 24. augustus 13, 2015 / 21:09

  Wauw! Het ziet er echt onwijs tof uit!

 25. augustus 13, 2015 / 23:08

  Wat gaaaf! En wat tof dat je over een paar jaar de hele route gaat rennen!

 26. Resy
  augustus 14, 2015 / 08:01

  Wauw, wat een gave ervaring moet dat geweest zijn! En wat een prachtige omgeving, het lijkt me heerlijk om daar uren doorheen te mogen lopen

 27. Sanne
  augustus 14, 2015 / 10:51

  Zoooo gaaf!!!!!!

 28. Ilse
  augustus 14, 2015 / 11:00

  Wauw, echt ontzettend gaaf om te doen! En wat een toffe foto’s zeg!

 29. augustus 14, 2015 / 13:31

  Die laastste twee foto’s vind ik echt prachtig, wat een ervaring! Ik ben vooral ook benieuwd naar je video, volgens mij geeft dat nog beter weer hoe het precies ging. De omgeving is in elk geval al de moeite waard in mijn ogen!

 30. augustus 14, 2015 / 16:48

  Wauw! Geweldig dat je dit gedaan hebt! Ik geloof dat je hier nog dagen/weken van kan nagenieten!

 31. augustus 14, 2015 / 19:50

  Wauwie, daar zou ik ook wel eens naartoe willen. Heel mooi, die ruige natuur.

 32. Hedwig
  augustus 16, 2015 / 09:46

  Aaah, mag ik over twee jaar met je mee?! Ik kom net terug uit Nieuw-Zeeland, waar ik helemaal aangestoken met het hike- en trailrunvirus. Daar ook mensen ontmoet die ultratrails rennen en aaah long term goal for sure! :D Tis daar in Zweden trouwens ook echt súpermooi zeg!

 33. augustus 16, 2015 / 17:41

  Wauw lijkt me een fantastische ervaring en praktische foto’s ook! :)

  • augustus 16, 2015 / 17:42

   Prachtige dus ;)

 34. sabrina
  augustus 17, 2015 / 12:37

  Wat ontzettend mooi! Super dat je dat hebt gedaan!