RUN BABY RUN: Pooh-pooh

 photo IMG_0369.jpg

Newsflash, de marathon is al over 45 dagen en en en ik heb helemaal nog niet het gevoel dat het goed gaat komen. Damn… een marathon in het laatste weekend van september is dus echt iets heel anders dan een marathon in het eerste weekend van november. Vijf weken verschil om precies te zijn. Weet je hoe lastig het is om midden in de zomer al je lange duurlopen te moeten doen? Hier stond ik dus niet bij stil toen ik me inschreef voor de Berlijn Marathon. Maar ja, zo heeft iedere marathon wel iets.. in New York is alles vals plat en heb je 100.000 bruggen, in Berlijn kan het warm zijn en tijdens de trainingen is de kans ook erg groot dat je gaat zweten.

Goed, laten we het even over mijn duurloop van afgelopen week hebben. Ik heb ontzettend veel moeite met het inplannen van duurlopen omdat ik het op dit moment gewoon echt TAKKEDRUK heb! Vorige week zondag liep ik een duurloop van 25 kilometer, het liefst wacht ik na zo’n duurloop minstens zes dagen, het liefst gewoon zeven dagen, voordat ik weer aan een duurloop begin. Maar dat was nu dus niet mogelijk. Vrijdag had ik 100.000 afspraken, zaterdag was de dag voordat ik naar Zweden zou vertrekken en ik wilde echt geen spierpijn of andere ongemakken in Zweden en zondag, ja, toen zat ik dus in het vliegtuig. Die duurloop moest op donderdag plaatsvinden.

En laat ik donderdag nu net weer last hebben van een inmiddels welbekend probleem. Ik werd al misselijk wakker. Na wat bezoekjes aan het toilet ging het beter, maar ik was nog steeds een beetje misselijk. Goed, ik was dus bij mijn ouders en dat betekent dat iedere keer wanneer ik twijfel of ik nu wel of niet moet gaan hardlopen, mijn vader of moeder zegt ‘probeer het gewoon, je kunt altijd nog terug’. Hebben ze natuurlijk helemaal gelijk in, stiekem ben ik best dankbaar voor deze stok achter de deur. Ik hobbelde dus naar buiten en de eerste vijftien kilometer gingen eigenlijk verrassend goed.

De misselijkheid verdween snel, ik liep op een net tempo en op wat verveling na (ik kan geen Instagram of andere apps meer gebruiken tijdens het hardlopen omdat mijn GPS voor mijn Nike App er dan mee kapt! Ben ik de enige met dat probleem?) ging het eigenlijk redelijk goed. Totdat ik me omdraaide, toen begon ik buikpijn te krijgen. En die buikpijn was na twintig kilometer zo heftig dat ik niet meer verder kon. Ik moest even wandelen. Ik pauzeerde mijn App (want zo ben ik) en wandelde een stukje. Dat heb ik de rest van die tien kilometer op die manier gedaan. Totdat ik nog een kilometer moest, toen had ik zo’n pijn dat ik niet meer kon lopen. Mijn moeder haalde me op (nogmaals: dankbaar voor mijn ouders) en ik heb eerst een uur moeten uitrusten voordat ik me weer kon bewegen.

DIE BUIK VAN MIJ. Wat moet ik daar nou mee? Het komt ook zo ontzettend random, de ene keer heb ik nergens last van, de andere keer heb ik heel veel last. Heeft het met voeding te maken? Ik zou het niet weten.. de avond voor mijn duurloop had ik gekookte aardappelen met broccoli en kipfilet, niet echt iets waarvan je denkt daar zouden je darmen zo verdrietig van kunnen worden. Ik slik al tijden geen pijnstillers meer, ik drink genoeg, laat mijn ontbijt altijd minstens een uur zakken voordat ik ga lopen, ik drink geen cafeïne voordat ik ga lopen. WAT DOE IK VERKEERD?

Die pijn in mijn darmen maakt me bang. Ik heb er tijdens een marathon nog geen last van gehad, maar er komt een marathon waarbij ik er wel last van ga krijgen. Tijdens eerdere marathons slikte ik altijd imodium, dat ga ik in Berlijn ook weer doen. Preventief. Tijdens trainingen gebruik ik eigenlijk nooit Imodium, omdat ik bang ben dat het effect tijdens een wedstrijd dan minder wordt. Maar twee maanden geleden slikte ik wel een pilletje, omdat ik toen de hele week al last had van mijn buik. Nou, toen hielp het dus niet. Ik was er altijd heilig van overtuigd dat zo’n pilletje me altijd zou helpen, dus dat was wel even een domper.

Goed, nu is mijn vraag aan jullie… ben ik de enige met dit probleem (nee, dat weet ik, dat ben ik niet) en mocht jij er ook last van hebben, wat doe jij om het te voorkomen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. augustus 12, 2015 / 17:12

  Ik heb al heel erg lang last van mijn darmen. Slik een tijdje probiotica. Dit helpt bij mij wel. Bijna gren opgevlazen gevoel meer en kan goed naar de WC zegmaar ;) ik heb het bij een biologische winkel gehaald.

 2. augustus 12, 2015 / 17:19

  Hier nog een team probiotica! Heb het bij de Tuinen gehaald… Had het eigenlijk niet alleen met hardlopen, maar juist de hele dag. Gewoon dat je je niet meer kon concentreren met werken, zo vervelend! Heb een kuur van 2 weken gedaan (’s ochtends en ’s avonds bij eten 1) en neem er nu af en toe nog eentje. Bij mij werkt het iig! Echt heel irritant idd

 3. augustus 12, 2015 / 17:56

  Wat vervelend dat je dat gevoel hebt! Ik hoop dat je iets vind waardoor je het kan verminderen/het weg kan gaan!

 4. Ingrid
  augustus 12, 2015 / 18:11

  Ik loop niet hard, maar heb wel altijd veel last van mijn darmen. Bij mij helpt het als ik minder zuivel drink. En wanneer ik iets belangrijks moet doen s ochtends waarbij ik lastig naar het toilet kan, dan drink ik helemaal niets van te voren, dan blijven mijn darmen ‘op slot’.

 5. augustus 12, 2015 / 18:58

  Oh wat kut zeg! Ik heb er zelf geen last van, misschien dat ORS helpt? Is sowieso goed tegen vochttekort tijdens een marathon!

 6. Debby
  augustus 12, 2015 / 19:08

  Hi Annemerel,

  Dat trainen met warm weer… wauw heftig he? NY is toch wel beter gepland. Haha.
  Ik zou misschien toch eens een test doen of je misschien ergens heftig op reageert? Denk aan koemelk, gluten, etc. Ik heb bijna alles geschrapt (pasta, rijst, aardappelen, brood en koemelk) of eet maar zeer beperkt en sindsdien heb ik nergens meer last van. Succes!

 7. Ansofie
  augustus 12, 2015 / 19:27

  Wat vervelend van je buik! Heb er zelf (gelukkig) nooit last van dus heb helaas ook geen gouden tip.
  Ik vroeg me alleen af of je bij het dragen van korte shorts (zoals op bovenstaande foto) geen last krijgt van schuurplekken tussen je benen?
  Ik krijg nog al snel last van schuurplekjes van kleding, tussen mijn benen, van een shirtje met korte mouwen gaat de naad schuren, en als ik iets mouwloos aantrek begint na ongeveer 12km mijn huid wel te zeuren en te branden door de wrijving van mijn armen tegen mijn oksel/zij.
  Is vaseline echt een oplossing of heb jij nog een andere gouden tip voor dit probleem?
  Alvast bedankt en nog super veel succes met je voorbereiding!

 8. Fleur
  augustus 12, 2015 / 19:44

  Vaaak last! Ivm colitis- ja chronische ontsteking dus. Voor een duurloop 2 paracetamol plus een tempocol pepermuntcapsule op nuchtere maag daarna ontbijten. Gaat bijna altijd goed! En geeneen andere pepermuntcapsule doet iets behalve deze. (Door paracetamol stopt ook alles even heb ik t idee)
  Ps en broccoli is minder fijn qua eh lucht in je buik. Dus gewoon pasta met weinig vesel dingen geen knoflook ui broccoli bonen.. Dus idd wat iedereen altijd zegt ;) . Sterkte !!

 9. Olga
  augustus 12, 2015 / 20:10

  Je had toch een allergie voor melkproducten en gluten/graan? Dan kan je erge last krijgen van je darmen. Ik heb die allergieën ook, dus ik mijd die producten als de pest!!

  • daphne
   augustus 12, 2015 / 22:11

   Ik denk dat dit het ook is. Ik ben ook lactose intolerant met ibs. Ik ben onder begeleiding van diëtist en ik bekijk samen mer haar welke producten ik wel of niet kan nemen. Ik eet zoveel mogelijk lactosevrij, neem extra ondersteuning in vezels en heb nu een probioticakuur. Voor het eerst sinds jaren een normale stoelgang.. Wn ik zit nu in Italië en eet er geen ijsje minder om want gaat nu goed. Btw door jou nu aperol spritz geprobeerd. Lekker!

 10. Merel
  augustus 12, 2015 / 20:20

  Hi! Ik reageer eigenlijk nooit, maar ik heb ook dit soort klachten gehad. Ben op me twintigste achtergekomen dat ik lactose intolerantie heb. Jou symptomen lijken hier best op, kunnen natuurlijk ook honderd andere dingen zijn, maar omdat het al vaker in me op kwam als ik je stukken lees wilde ik het toch even zeggen :)

 11. augustus 12, 2015 / 20:55

  Vervelend dat je hier zo’n last van hebt.. Hopelijk komen er wat tips voorbij waar je iets aan hebt!

 12. Ilse
  augustus 12, 2015 / 21:08

  Ik heb gelukkig geen last van mijn maag tijdens het hardlopen alleen ik heb echt al weken niet meer gelopen. Dus daar moet eerst maar eens verandering in komen.

 13. Eva
  augustus 12, 2015 / 21:55

  Hey! Wat vervelend zeg! Bij mij helpt gember-thee meestal erg goed om mn darmen op orde te krijgen, het helpt je spijsvertering (hier meer info http://gezond10.nl/voeding-dieet/gember-gezond/) en nog veel meer dingen, alleen niet op een lege maag drinken. Verder helpt het bij mij ook om yoga met veel twists te doen (dus dat je corso gedraaid is zeg maar) omdat dat alles daar binnen een beetje op gang helpt, if you know what I mean ;)
  Zo klinkt het heel zweverig maar dat ben ik juist helemaal niet, maar het helpt bij mij gewoon heel goed!
  Ik hoop dat je iets hebt aan alle tips die hier gegeven worden en alvast heel veel succes met je marathon!

 14. Yente
  augustus 12, 2015 / 23:09

  Hoi Annemerel,

  In het verleden heb ik ook veel last gehad van onverwachte krampaanvallen waardoor ik niks meer kon. Het hield bij mij per keer alleen minder lang aan dan bij jou. Heb je weleens gehoord van het Prikkelbare Darm Syndroom? Het is een beetje een restcategorie dus heel veel had ik er zelf niet aan, maar ik merk wel dat sinds ik gezonder (onbewerkt voedsel, veel groenten en fruit, nauwelijks vlees en weinig gluten) ik vrijwel geen buikpijn meer heb. Hopelijk helpt het je iets.

  Groetjes Yente

 15. augustus 13, 2015 / 09:04

  Balen van je buikpijn! Ik heb geen idee wat het zou kunnen zijn, dus hoop dat je er snel achter bent :-)

 16. augustus 13, 2015 / 10:19

  Ben je hier al eens mee naar een arts verder geweest? Ik denk wel dat het normaal is dat je darmen actiever worden als je loopt (vraag me niet vanwaar ik die kennis heb), maar als je er zo veel last van hebt, terwijl je er toch al goed op let, dan kan een check-up absoluut geen kwaad!

 17. augustus 13, 2015 / 11:13

  Ai, klinkt pijnlijk zeg, begrijpelijk dat je je een beetje zorgen maakt :-(

 18. Alette
  augustus 13, 2015 / 12:01

  Ai, vervelend, maar erg herkenbaar. Ik heb ook veel problemen met pijn in m’n buik (darmen) en als het mis is, is de pijn echt verlammend. Dan lig ik het liefst opgerold in m’n bed, wachten tot het over is.
  Ben er zelf door de jaren achter gekomen dat het bij mij erg gekoppeld is aan sommige voedingsmiddelen. Ik kan bijvoorbeeld onder geen beding ei eten (tenzij het een eitje in de pannenkoeken is en dus goed vermengd is, maar gekookt ei, omelet, etc. kan ik niet verdragen), dan kan je me binnen een half uur afvoeren. Ik heb dan ook pds (ibs) en heb wel gemerkt dat vrijwel veganistisch leven eigenlijk het beste is. Dierlijke producten zijn vaak relatief zwaar verteerbaar en mijn lijf is gewoon het meest gelukkig als ik het allemaal mijd.
  Minder gltuten kan ook zeer fijn zijn. Ik ben zelf niet helemaal glutenvrij, maar ga vaak voor de wat lichter verteerbare varianten (spelt of haver) ipv. tarwe.

  Wellicht is het raadzaam eens bij een arts langs te gaan. Echter blijft iets als PDS (mocht dat je klachten veroorzaken) moeilijk te doorgronden. Het is vaak een zoektocht naar uitvinden wat voor jou wel of niet goed werkt.

  Veel succes!

 19. Julia
  augustus 13, 2015 / 12:22

  Als ik jou was zou ik hiervoor een keer langs de huisarts gaan. Dan kun je in ieder geval achterhalen waar het door zou kunnen komen. Ik heb zelf ook geregeld last van mijn darmen en een paar weken geleden had ik een aantal dagen achter elkaar zo’n last van buikpijn en die leek steeds erger te worden, dus toen ben ik er toch maar voor naar de huisarts geweest. Toen kreeg ik een medicijn om mijn buik rustiger te krijgen (wat niet hielp en daar mocht ik na een paar dagen weer mee stoppen) en zakjes vezels om mijn darmen te ondersteunen (wat wel hielp :) en wat ik nu een paar maanden moet nemen). Nu heb ik eigenlijk nauwelijks nog last van mijn buik gehad en mijn ontlasting is ook weer een stuk normaler :P Een arts kan in ieder geval uitsluiten of achterhalen of er niet iets ergers aan de hand is! Veel sterkte in ieder geval, ik weet hoe vervelend het is :(

 20. Loes
  augustus 13, 2015 / 12:42

  google eens op Kefir.
  Ik kan niet veel melk verdragen en granen, maar kefir zet de lactose om zeg maar. De bacteriën eten het op.
  Kefir is gefermenteerde melk met heel veel probiotica en goede gisten. Hier kan het pil of poeder tegenop.
  In mijn vakantie kon ik het niet maken en kreeg langzaamaan weer meer last.
  Nu weer begonnen en heerlijk, mijn darmen worden met de dag rustiger!
  Een keertje aanschaffen die bloempjes. http://Www.kefirshop.nl en verder kost het je alleen melk.

 21. augustus 13, 2015 / 13:15

  broccoli kan heeeel naar zijn voor je darmen! Net als bijv. bloemkool!

  Ik heb zelf al jaren last van mijn darmen en heb uiteindelijk met (redelijk) succes het opgelost door mijn voeding goed bij te houden en te strepen. Als je interesse hebt kan je mij wel een keer mailen, dan kunnen we er wat dieper op ingaan en een oplossing zoeken.

 22. augustus 13, 2015 / 14:38

  Dat is lastig !
  Ik zou toch even langs de dokter passeren voor je de marathon uitloopt…
  Toch even een hart onder de riem steken en zeggen dat ik het al knap vind dat je 20+ km’s loopt ! :)

 23. Merin
  augustus 13, 2015 / 22:34

  Zou roos binnenkort weer een stukje kunnen schrijven over haar hardlopen? Vind ik leuk om te lezen :)

 24. CloudlessDay
  augustus 15, 2015 / 14:18

  Ik reageer eigenlijk nooit op blogs, maar JA, ik heb dat probleem ook met de Nike App en ik zet voordat ik ga lopen mijn mobiele gegevensverbinding uit om te voorkomen dat de registratie helemaal in de soep loopt. Lekker, als je net even je loop af wil ronden, maar je hebt bij 18km een whatsapp binnen gekregen waardoor de hele Nike app crasht :-/

  Maar, wat ik ook wilde zeggen is dat ik het zo fijn vind om je eerlijke verhalen over het hardlopen te lezen! Ik heb geen last van mijn buik, maar wel een blessure die dan weer wel, dan weer niet opspeelt. Laatst ook een ronde Den Haag – ’s Gravezande gelopen en net als jij de eerste 15km heerlijk, maar na het omkeren begon de ellende. En wat een frustratie die dat oplevert. Dus niet leuk, maar wel herkenbaar. Ik las in de comments al wat goede tips, hopelijk heb je er wat aan voor je eigen buik/darmen!

 25. Giulietta
  augustus 17, 2015 / 00:31

  Misschien eens naar een osteopaat gaan?