FJÄLLRÄVEN: How to sleep

 photo howtosleep01.jpg

Nog twee maanden en dan… zit mijn Fjällräven Classic avontuur er al weer op. Dan heb ik met een loeizware rugtas door Zweeds Lapland gebanjerd, heb ik een paar dagen zonder iPhone overleefd (althans, ik ga er nog steeds vanuit dat ik dat overleef) en… heb ik in een door mijzelf opgezette tent geslapen. Als het goed is. Want eh.. een tent op zetten is dus niet helemaal mijn ding.

Niet dat ik een verwend prinsesje ben dat nog nooit in een tent geslapen heeft, ik heb vroeger altijd gekampeerd, sterker nog.. over een paar weken ga ik weer kamperen! Maar die tent opzetten, dat laat ik aan mijn vader (of zusje) over. Ik heb daar gewoon het geduld niet voor en mensen zeggen altijd tegen mij ‘doe jij maar niet, jij sloopt alleen maar dingen’ dus ik heb ook nooit de neiging gehad om dat te proberen. Maar goed.. aangezien we tijdens de hike toch echt moeten slapen om te overleven en omdat ik dat wel graag in een tent doe, moest ik tijdens de voorbereiding in de Ardennen ook oefenen met het opzetten van een tent. Hij stond… na wat geklungel, maar erg mooi stond hij er niet bij.

 photo howtosleep01.jpg

Het enige dat ik dacht waar ik wel goed in was, bleek ook nog net iets anders te zijn dan verwacht. Het er in slaan van de haringen bleek knap lastig zonder hamer. Moest ik met mijn hiking schoenen doen. Lukte natuurlijk niet… gelukkig was daar survival expert Ton van Grondelle van Venturix met een fantastische tip, ik moest een steen als hamer gebruiken.. kijk daar kan ik wel wat mee…

 photo howtosleep01.jpg

Goed, over twee maanden zit het er voor mij dus al weer op. Het wordt dus eigenlijk ook hoogste tijd dat ik me een beetje ga voorbereiden, maar wanneer dan? Vraag ik mezelf af. De komende twee weken zit ik vol met zakelijke afspraken en werk, omdat ik de drie weken erna op vakantie ben in Italië. Als ik thuis kom loop ik waarschijnlijk alweer heel erg achter omdat ik net op vakantie ben geweest en dan is het nog maar twee weken tot de hike. DAMN. Misschien moet ik de komende tijd maar gewoon continu die helweek van Bertrand doen.

Wat ik allemaal moet doen om me voor te bereiden? Er wordt me aangeraden om alvast te oefenen in de bergen (welke bergen), mijn schoenen in te lopen (misschien wel handig), ik moet mijn lichaam laten wennen aan de backpack (hmmm… nu weet ik al helemaal dat ik dit niet in Italië kan doen, want er is geen ruimte om die tas mee te slepen) en ik mag de weken voor de hike niet te veel trainen. Ohhhh nooooo en mijn marathonschema dan?! Gelukkig is er ook goed nieuws, ik doe slechts twee van de vijf dagen van de hike, dus hopelijk red ik mezelf ook met een iets minder goede voorbereiding.

 photo howtosleep01.jpg

Goed, wat ik op vakantie natuurlijk wel kan oefenen.. het opzetten van die tent. Want dat is toch wel belangrijk. Stel je voor, heb je de hele dag gelopen met zo’n zware rugtas, je bent kapot, wilt slapen.. maar shit, je moet je tent nog opzetten. Als dat dan nog problemen oplevert omdat je niet weet hoe je die tent op moet zetten, dan word je niet vrolijk.

 photo howtosleep01.jpg

Het zal wel anders worden in Lapland dan in de Ardennen.. toen was ik ook de hele dag in de weer met tenten en beproevingen in de natuur, maar toen sliep ik ’s avonds tenminste nog in een lekker bedje met een luxe badkamer in het Mess des Officiers… dit keer daarentegen… OK. Oefenen. Je moet zo’n tent in vijf minuten op kunnen zetten. Ik moet dat dan zeker in tien minuten kunnen, toch?

Bekijk hieronder de video van de challenge!

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

17 Reacties

 1. juni 18, 2015 / 17:51

  Wat leuk, lijkt me erg vet zo’n hike!! Succes met de voorbereiding, als je dit nog ergens ingepast krijgt ;-)!

 2. juni 18, 2015 / 17:58

  Het lijkt me een onwijs leuke ervaring. Met de voorbereidingen gaat het vast ook wel goedkomen :)

 3. lilian
  juni 18, 2015 / 18:29

  Super leuk filmpje! Vet dat je dit gaat doen.. maar die schoenen inlopen lijkt mij toch erg belangrijk.. blaren zijn zo k*t..
  Succes met de voorbereidingen!
  Groetjes

 4. juni 18, 2015 / 19:21

  Heel vet dat je dit gaat doen!

 5. juni 18, 2015 / 19:49

  Leuk dat je dit gaat doen! Veel succes! En veel plezier in Frankrijk! Lekker!

 6. juni 18, 2015 / 20:45

  Gaaf filmpje!

  Het lijkt mij een hele leuke challenge. Succes met alle voorbereiden en je hele planning, hoe je het gaat doen weet ik niet maar het gaat je vast wel lukken!

 7. Marjon
  juni 18, 2015 / 21:32

  Oh super gaaf! Had nog nooit van deze tocht gehoord, maar lijkt me echt tof om eens te doen, moet ik eerst wel even uitvinden hoe je precies een tent op moet zetten. Maar das een kleinigheidje..

 8. juni 19, 2015 / 07:47

  ZO gaaf dit! Heel benieuwd naar je uiteindelijke ervaringen!

 9. Marieke
  juni 19, 2015 / 12:03

  Even op de Wifi in mn hostel in Kiruna. xie ik deze blog voorbij komen :-) Vanmiddag reis ik met de trein naar Abisko, waar ik in 5 dagen de hele route loop. Twee dagen moet je toch gemakkel u jk overleven..?! Als je schoenen maar ingelopen zijn. Je kunt in Italie toch elje dag een stukje gaan wandelen?
  Succes!

 10. juni 19, 2015 / 12:06

  Heel gaaf dat je dit gaat doen!

  Ik wil je alleen wel adviseren om die schoenen in te lopen, al trek je ze gewoon een paar dagen overdag aan of maak je een paar wandelingen. Tijdens het eerste jaar van mijn studie moesten we 4 dagen survivallen in de Ardennen (zonder echte tent, met houten palen & een zeil..) en toen heb ik mijn schoenen niet goed ingelopen van te voren. Die 2 dagen met een backpack op je rug overleef je prima, maar als je schoenen verrot zitten is het echt terror en ga je pijn lijden.

 11. Esther
  juni 19, 2015 / 12:16

  Schoenen goed inlopen is echt belangrijk, je kan ze ook gewoon ‘dagelijks’ aantrekken naar de supermarkt ofzo. Scheelt al een hoop. En verder, neem je backpack mee ipv een koffer naar Italie? Kun je daar ook aan wennen haha. Ik ben wel jaloers dat je dit gaat doen, volgens mij is het zo mooi daar!

 12. juni 19, 2015 / 12:27

  Wow dit lijkt me wel echt geweldig om te doen! Lekker avontuurlijk haha. Veel succes in ieder geval!

 13. Ilse
  juni 19, 2015 / 14:33

  Lijkt me echt een toffe tocht, veel succes met de voorbereidingen en ik zal sowieso je schoenen in lopen! :)

 14. Valesca
  juni 19, 2015 / 16:06

  Oke, zoals jij laatst je youtube kanaal lanceerde met de woorden: Het gaat eindelijk gebeuren, doe ik dat met deze reactie.
  Geloof het of niet, het gaat eindelijk gebeuren. Ik volg je blog al jaren, maar heb nog nooit een reactie achter gelaten, dat doe ik bij geen van de blogs die ik volg dus vat het niet persoonlijk op haha. Maar dit artikel vond ik zo onwijs gaaf, en ik had er zo erg een gevoel bij. Ik heb eerst zelf gegoogled op de fjallraven classic trail. En toen op reizen naar lapland en zelf hiken. Uiteraard wist ik dat het dit jaar niet haalbaar was. Maar, dit artikel en het feit dat je het gewoon doet heeft me tot iets anders geinspireerd, namelijk het starten van een blog. Ik vind het zo cool dat jij zulke avonturen aangrijpt. Geniet ervan!

 15. Jan Pieters
  juni 29, 2015 / 14:36

  De Fjallraven Classic is echt niet zo spannend hoor. Echte bergen hoef je niet op of over, dus daarvoor trainen lijkt mij overbodig. Daarnaast lijkt het erop dat je voor een marathon aan het trainen bent of gaat trainen. Naar mijn idee heb je dan conditie genoeg om de hele Classic zonder problemen uit te lopen. Verder hoop ik dat je geen loodzware schoenen hebt want die zijn echt niet nodig. Een paar goede trailschoenen is meer dan genoeg.

  P.S. Ik liep de FJC 2 keer samen met mijn vrouw die niet speciaal hoervoor heeft getraind.