EUROTRIP: 10 Ingredients for the perfect roadtrip

 photo IMG_6273.jpg

Als ik aan mensen vertel dat ik voor mijn plezier meer dan 1000 kilometer achterelkaar in een auto rij, word ik vaak wat vreemd aangekeken. Maar bij mij begint mijn vakantie echt op het moment dat ik de auto in stap. De autoreis vind ik daadwerkelijk LEUK! Hoe ik het leuk hou? Ik zet mijn tien ingrediënten voor de perfecte roadtrip op een rij.

1. Zorg voor een goede side-kick. Als je niet zo van autorijden houdt dan is eentje die zelf ook een rijbewijs heeft een must. Als je wel graag rijdt, dan is dat geen noodzakelijke vereiste. De perfecte side-kick houdt van dezelfde muziek als ik (alles van Coldplay tot Justin Bieber en ZAYN), maakt mijn ruiten schoon op het moment dat ik aan het tanken ben (zonder dat ik daar om hoef te vragen), beantwoordt als een secretaresse al mijn berichtjes die ik ontvang terwijl ik aan het rijden ben en masseert mijn armen, nek en schouders op het moment dat het nodig is.

2. Een roadtrip is niet compleet zonder voldoende proviand. Mijn motto: je kunt beter te veel eten en drinken bij je hebben dan te weinig. Dus heb ik altijd minstens 2 liter water/limonade per persoon bij me, in geval van nood kunnen we dus even vooruit. Ook belangrijk, genoeg eten. Snoepjes (want: lekker), maar ook gezond voer, want je moet wel alert blijven en van te veel suiker krijg je dipjes. Niet OK. Wij nemen altijd gehaktballetjes mee, bananen, we bakken soms bananenpannenkoeken en ik heb vaak ook een gezonde smoothie bij me.

3. Een goede playlist is ook ontzettend belangrijk. Mijn Favorites lijst staat vol met alleen mijn meest-favoriete nummers van het afgelopen jaar. Van Justin Bieber tot Selena Gomez en van Coldplay tot Ellie Goulding. Daarnaast heb ik ook altijd complete albums klaar staan. Justin Bieber, Taylor Swift, Coldplay.. concerten doen het ook altijd goed. Oh en mijn afspeellijsten met Britney Spears, de Spice Girls en The Backstreet Boys doen het tijdens een roadtrip ook altijd goed. Zorg ervoor dat je de lijsten in Nederland al op ‘offline’ hebt gezet, anders gaat dit je klauwen met geld kosten.

 photo IMG_6292.jpg

4. Zorg voor een goede auto. Op weg gaan met een auto die van te voren al een beetje rammelt is niet fijn. Je wilt niet halverwege je reis langs de kant van de weg komen te staan met pech. Dat kan natuurlijk altijd gebeuren, maar wanneer je auto van te voren al kwaaltjes heeft is de kans natuurlijk groter. Ik vind het verder belangrijk dat mijn auto een goed muzieksysteem heeft, dat de stoelen comfortabel zitten, dat er airco in zit en dat ik me er gewoon veilig in voel.

5. Leer de verkeersregels van de landen waar je doorheen gaat rijden. In Duitsland rijdt men gerust 180/200 op de linkerbaan. Als jij dan denkt dat 150 ook OK is, kan dat voor vervelende situaties zorgen (I’ve been there). Je kunt het aanvechten met de Audi of Volkswagen chauffeur die graag 200 rijdt door gewoon stoïcijns 150 te blijven rijden op de linkerbaan, maar je verliest het hoe dan ook en het zorgt voor heel veel frustratie. Ook zijn in Duitsland de opritten en afritten een stuk korter, zeker iets om rekening mee te houden wanneer je op de snelweg rijdt. In Oostenrijk en Zwitserland heb je een sticker nodig om te mogen rijden (te koop bij ANWB). In Oostenrijk betaal je zo’n 12 euro voor 10 dagen, voor een Zwitserland sticker ben je zo’n 30/40 euro kwijt, maar daar kun je wel het hele jaar mee doen. In Italië betaal je op de snelweg een godsvermogen aan tol, in Frankrijk betaal je op sommige snelwegen ook tol.

6. Zorg voor pitstops. Ik heb een keer in mijn eentje van Oostenrijk naar Nederland gereden met slechts een pitstop van 7 minuten (ik heb het geklokt). Ik hou nou eenmaal van lekker doorrijden. Maar het is niet iets dat ik je zou willen aanraden (en wat ik zelf ook niet meer doe), want na een paar uur word je toch een stuk minder alert en een ongeluk zit in een klein hoekje. Kijk wel uit waar je je auto parkeert, ik heb van meerdere mensen gehoord dat ze bestolen zijn op een parkeerplaats bij een tankstation. Niet OK.

7. Bekijk de route die je gaat rijden van te voren al even. Vertrouw niet blind op je navigatiesysteem. Je navigatiesysteem kan er mee stoppen, of kan compleet in de bonen zijn. Zo ging ik een keer naar Italië en ik wilde over Oostenrijk (had een sticker voor Oostenrijk), maar mijn navigatie bleef me tot vier keer toe over Zwitserland sturen. Het was dat ik zelf (en Roos) op bleef letten op de bordjes. Het is een goed idee om een paar grote steden te weten waar je langs komt, zodat je weet dat je de goede kant op gaat.

8. Ga de week van te voren op tijd naar bed en neem genoeg rust. Vermoeid aan een lange autoreis beginnen is niet slim, de redenen hiervoor kun je denk ik zelf wel verzinnen. Ik probeer de dagen van te voren genoeg te rusten, genoeg te drinken en net even iets gezonder te eten dan ik normaal zou doen.

9. Zorg voor comfortabele kleding. Niemand wordt vrolijk van urenlang in de auto zitten in een strakke, niet meegevende skinny jeans. Ook niet slim, een paar hakken aantrekken. Ga voor sneakers, of andere schoenen waarvan je weet dat je er lekker mee kunt rijden. Ik rij trouwens ook heel vaak zonder schoenen.

10. Heb plezier. Je gaat op reis, het is een avontuur, het is leuk. Maak het ook iets leuks en niet iets dat moet omdat je toevallig naar de plek van bestemming moet. Als je het zo vervelend vind, dan kun je beter het vliegtuig pakken, dat is in veel gevallen zelfs goedkoper dan met de auto. Stress niet over files, daar kun je helemaal niets aan veranderen. Maak er iets leuks van. Je vakantie/reis begint op het moment dat je de auto in stapt, niet als je op de plek van de bestemming bent. It ain’t about what’s waiting on the other side, it’s the climb!

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. april 29, 2016 / 12:05

  Amen! Ik vind ook, het moment dat je in de auto stapt/de reis begint is het vakantie! Ik ben zelf totaal geen fan van rijden (helaas, mijn vriend ook niet maar die neemt die taak toch regelmatig op zich) maar als bijrijder geniet ik altijd enorm! :)

 2. april 29, 2016 / 12:23

  Eigenlijk komen deze tips perfect op tijd, want wij hebben gisteren onze tickets naar Sicilië geboekt om daar twee weken lang te gaan roadtrippen. Ik kijk er nu al naar uit. Onze fiat 500, de zon op ons hoofd en genieten van het Siciliaanse leven.

  Veel plezier nog op de weg de komende tijd!

 3. april 29, 2016 / 12:23

  I love roadtrips!! Alleen maken mijn 2 sidekicks (mijn kinderen) het mij wel soms moeilijk ;-)

  Dankzij Spotify heb ik geen enkele cd meer in de auto liggen en dit scheelt een hoop zooi en gedoe.

  Gave auto hoor! Heel veel plezier en drive safe.

 4. april 29, 2016 / 13:02

  Ik ben het hier volledig mee eens! Ik vind het ook heerlijk om te rijden! Mijn BFF is meestal mijn sidekick. Ze heeft ook een rijbewijs, maar toch geef ik het stuur niet af, haha. Voor een roadtrip zorg ik inderdaad ook altijd voor een lading nieuwe muziek. Niets zo vervelend als met slechte muziek op reis gaan!

 5. april 29, 2016 / 15:35

  Ik vind het ook leuk om met de auto op reis te gaan. En inderdaad, goede muziek, snoepjes en genoeg eten mogen zeker niet ontbreken. :-)

 6. Ilse
  april 29, 2016 / 15:49

  Handige tips en klopt helemaal! Nogmaals heel veel plezier gewenst!

 7. april 29, 2016 / 16:11

  Ik zou zo graag in de auto stappen maar mijn vriend houdt hier (nog) niet van. Toch blijf ik proberen! Veel plezier samen.

 8. Eva
  april 29, 2016 / 19:11

  Leuke tips, fijne reis voor jullie twee!

  PS: je stukje was net eindelijk bij rtl boulevard :)

 9. april 29, 2016 / 19:42

  Ik vind het een ultiem gevoel van vrijheid om met de auto op vakantie te gaan!

 10. april 30, 2016 / 00:06

  Ik vind het ook heerlijk! Afgelopen zomer nog hele leuke roadtrip gemaakt :)