Eerste + tweede trimester favorieten

De eerste twee trimesters van mijn zwangerschap heb ik ‘overleefd’. Tijd om wat tips te delen van producten waar ik tot nu toe (heel) veel aan gehad heb.

Lululemon Align SHR legging

Met stip op nummer een, de Lululemon Align leggings in de SHR (super high rise) versie. Dit is al sinds het begin van de coronapandemie mijn go-to ‘broek’ en ook in mijn zwangerschap draag ik hem trouw. Ik dacht dat ik speciale zwangerschapsleggings lekkerder zou vinden zitten, maar heel eerlijk… er zit niets lekkerder dan een Lululemon Align legging.

De stof is super zacht en rekt tot nu toe heel goed mee. Ik draag nog steeds dezelfde maat als voor mijn zwangerschap en ik heb toch een flink ander formaat buik gekregen in de tussentijd. Ik heb me laten vertellen dat de stof zo goed is dat je ook na je zwangerschap nog lang plezier hebt van de leggings, dat ze gewoon weer terugveren naar hun oude formaat. Benieuwd of ik ook ‘zo weer terugveer’ naar mijn oude formaat ;-).  De shorts uit de Align-lijn zijn ook fijn trouwens. Er is geen super high rise versie van de shorts, maar de normale high rise zit ook top.

Nike Maternity Tops

Nike heeft sinds september ook een zwangerschapslijn en ik heb natuurlijk alle producten uit die lijn al uitvoerig getest. De legging zit fijn en ik kan me voorstellen dat het tijdens de laatste weken fijner zit dan een Lululemon legging. Hij zit namelijk iets comfortabeler op de buik. De Lululemon Leggings zijn iets steviger waardoor ze iets meer verhullen dan de Nike leggings. De sportbeha’s zijn prima, maar doen op dit moment te veel pijn aan mijn ribben (volgens mij heb ik daar een lichte ontsteking zitten) en de trui zit heerlijk en vind ik zelf ook leuk staan. Maar de echte winnaar vind ik de sporttops die ze hebben, ze zijn extra lang en zitten super comfortabel. Ik draag ze in mijn normale maat (S) en draag ze bijna dagelijks ergens onder.

Boek – Mama’en

Ik moest er even voor in de stemming komen, maar die stemming kwam rond de 21 weken. Rond de 21 weken kreeg ik meer interesse in de bevalling en de kraamtijd. Het boek mama’en is geschreven door Nina Pierson, die je misschien wel kent als eigenaresse van de biologische saladebar SLA, of van haar Instagram-account. Ik krijg regelmatig de vraag of ik het boek niet veel te zweverig vond, omdat er in het boek ook dingen besproken worden die niet zo mainstream zijn.(bijvoorbeeld over het nuttigen van je placenta, het inschakelen van een doula).

Zelf vond ik dit reuze meevallen. Ik vond juist dat er veel wetenschappelijk onderbouwde informatie in stond waardoor ik voor mijn gevoel iedere pagina nieuwe kennis vergaarde. Kennis die me meer zelfvertrouwen geeft richting de bevalling en het moederschap. Vooral het stuk over de hormonen en hoe dat in zijn werk gaat tijdens de bevalling vond ik mega interessant. Natuurlijk staan er ook dingen in waarbij ik dacht, dit is niets voor mij, maar dat maakt de rest van de informatie nog niet minder interessant (for your information, het boek telt zo’n 500 pagina’s).

Boek – Sterker zwanger

Nog een boek, dit boek las ik iets sneller (ik deed twee maanden over mama’en, Sterker zwanger had ik binnen 24 uur gelezen). Het boekje van Romana Serno gaat over sporten tijdens de zwangerschap, wat ik natuurlijk super interessant vind. Voor hardlopers heeft ze slecht nieuws, vanaf het tweede trimester raadt ze eigenlijk iedereen aan om de hardloopschoenen tijdelijk op te bergen. Vond ik best heftig om te lezen, maar aangezien ik zelf geen keuze had (mijn bekkenbodem vond het daadwerkelijk vanaf het tweede trimester niet leuk meer om hard te lopen) kon ik dit nieuws makkelijker incasseren. Verder wordt er veel ingegaan op de ademhaling en het (ont)spannen van je bekkenbodem. Super interessant, ook als je geen fanatiek sporter bent maar je lichaam toch graag wil voorbereiden op de bevalling en alles dat daarna komt.

Pilates programma – Fit Body Fresh Mind

Hier heb ik voor mijn gevoel al heel vaak over geschreven, maar ik ben hier zo’n fan van dat het sowieso niet in mijn lijstje mag ontbreken, het Pilates programma van Maddy van Fit Body Fresh Mind. Ik volg het programma nu een maand of vier en sindsdien heb ik minder last van mijn onderrug en migraine. Afgelopen twee maanden was ik zo fanatiek dat ik wekelijks (minstens) 150 minuten Pilates deed, voor mij werkt het goed om doelen meetbaar te maken en dat doe ik nu dus door Pilates minuten te tellen. Ik ken de video’s inmiddels uit mijn hoofd, maar dat vind ik juist fijn, kan ik me tenminste concentreren op mijn ademhaling in plaats van op wat ik precies moet doen.

De video’s zijn trouwens opgenomen met influencer Janni Deler, in de prachtige tuin van Janni in Marbella. Je kunt natuurlijk ook goede (gratis) workouts vinden op YouTube, maar voor mij werkte het uitgeven van 50 euro voor een programma als een extra motivatie om de video’s ook daadwerkelijk te doen. Zeker als je nog aan het begin van je zwangerschap zit is dit de investering waard.

Crème – La Roche Posay Cicaplast Baume B5

Mijn huid is droog, voornamelijk de huid op mijn buik. Natuurlijk smeer ik die in met olie (ik heb verschillende, van Joone, Weleda, Naif en Bio Oil, ze zijn alle vier goed en ruiken alle vier lekker) toch heb ik ook last van ruwe plekjes die niet met een olie opgelost worden. Mijn favoriete reddingsmiddel is cicaplast crème van La Roche Posay. Dit smeerde ik normaal op schaafwonden als ik weer eens gevallen was, maar werkt ook goed op ruwe plekjes tijdens de zwangerschap. Ik smeer het bijvoorbeeld na het douchen onder mijn beha-band (ik heb echt alle zwangerschapsbeha’s geprobeerd in verschillende maten maar het blijft irriteren), of op mijn handen.

Er is trouwens ook een speciale handcrème van cicaplast maar die is al een tijdje op en de normale crème werkt ook prima. Ik was trouwens in 2019 ambassadeur van La Roche Posay, inmiddels ben ik dat niet meer, neemt niet weg dat ik nog steeds fan ben van de producten.

Favoriete drankje – Crodino en Gemberbier met een klontje ijs

Ja, ik mis mijn Aperol Spritz. Iedere keer als ik iemand een glas wijn zie drinken loopt het water me in de mond. En onze vriezer ligt nog vol met flesjes Limoncello van de bruiloft en steeds denk ik… oooh lekker, ik neem er eentje. Om me vervolgens te bedenken dat dat natuurlijk helemaal niet kan. Hoe ik het geen alcohol drinken volhoud? Op het moment dat Tuur een biertje opentrekt ga ik voor een Crodino of een gemberbiertje met een ijsklontje. Nee, het is geen Aperol Spritz, maar het smaakt wel écht lekker en doordat ik het alleen drink tijdens ‘borreltijd’ geeft het eenzelfde soort ontspanningseffect.

Dat waren mijn tips tot nu toe. Je verwacht hier wellicht ook een zwangerschapskussen tussen te staan, maar heel eerlijk… ik heb nog niet echt een liefde voor het zwangerschapskussen kunnen ontwikkelen ook al zijn we inmiddels alweer zo’n maand samen. Maar ik hoor hier genoeg positieve verhalen over, je krijgt ze alleen niet van mij ;-).

Heb jij aanraders voor tijdens je zwangerschap die ik echt niet mag missen?

Liefs,
Annemerel

 

 

 

Delen:

10 Reacties

 1. Andrea
  april 2, 2021 / 17:00

  Leuke tips!
  Ik vond zelf Positief over bevallen van Milli Hill en Positief over borstvoeding van Amy Brown beiden heel erg nuttig.

  • Annemerel
   Auteur
   april 5, 2021 / 09:08

   Yes ik ben nu Positief over Bevallen aan het lezen, maar nog niet uit dus kon er nog niet over schrijven. Positief over Borstvoeding is van dezelfde uitgever toch? Zag hem volgens mij laatst voorbijkomen, goede voor de laatste weken van de zwangerschap.

   • Andrea
    april 6, 2021 / 13:04

    Ik denk het wel want ze hebben allebei precies dezelfde opmaak.
    Positief over Borstvoeding heb ik zelf pas gelezen in de kraamtijd, als ik al eerder van het bestaan had geweten dan had ik ‘m liever daarvoor al willen lezen want er staat echt veel nuttigs in.
    Borstvoeding zou iets “natuurlijks” moeten zijn maar in de praktijk is het heel hard werken, echt topsport, al helemaal als het niet goed loopt. Ik kwam er toen ook pas achter dat er zóveel vrouwen zijn bij wie het ook niet goed is gelopen en dat ik dus echt niet de enige was. Dat scheelde heel erg toen ik na 6 weken (helaas) besloot om ermee te stoppen omdat het niet werkte :-( Heel veel tranen om gelaten overigens. Maar het is echt: happy mom, happy baby.
    Ik kwam er ook pas later achter dat je een prenataal consult kunt doen bij een lactatiekundige, dat ga ik een volgende keer ook zeker doen.

 2. Marije
  april 2, 2021 / 18:53

  Je liefde met het kussen gaat nog wel groeien. Duurde hier ook heel lang, maar op het laatst is je balans wel echt heel erg zoek, ook als je ligt. ;)

  • Annemerel
   Auteur
   april 5, 2021 / 09:07

   Haha ik ben benieuwd!

 3. Alissa
  april 2, 2021 / 18:54

  Een zwangersvhapsmassage! Heerlijk om te ontspannen en weer eens (met je buik in een gat van de tafel, in een beetje) op je buik liggen

  • Annemerel
   Auteur
   april 5, 2021 / 09:07

   Jaaaaa dat wil ik ook! Hoewel mijn rug nu verrassend soepel is. Wellicht door alle Pilates oefeningen.

 4. Stephanie
  april 4, 2021 / 13:35

  -vanillevla toen ik voor t eerst van mn leven maagzuur kreeg!
  -bio-oil of een andere fijne olie om
  Mn buik mee te masseren
  – zwangerschapshemdjes van mammalicous
  – Finley Mojoto 0,0 als borrel-alternatief (sliert komkommer dr in, mooi glas en je bent ready to go!) en Fentomens natuurlijk maar dat ken je al!
  – Fitnessbal voor lage rug oefeningen en tijdens het puffen thuis!
  – krukje voor onder de douche tijdens het weeen opvangen (thuiszorgwinkel maar ook goedkoop via lidl-shop) toen k niet meer in bad durfde omdat k bang was voor brekende vliezen 🥴

  • Annemerel
   Auteur
   april 5, 2021 / 09:06

   Ah top tips! De Bio Oil gebruik ik regelmatig. Finley Mojito 0,0 klinkt echt TOP, gaat op het boodschappenlijstje. Fitnessbal ligt al klaar en het krukje heb ik besteld via de kraamzorg (dan was het gratis).

 5. Maaike
  april 16, 2021 / 20:08

  Het nieuwe Borstvoedingsboek van Stefan Kleintjes en Gonneke Veldhuizen. Zijn 2 lactatiekundigen ibclc en Stefan is ook (kinder)diëtist.
  En het Borstvoedingsboek van La Leche League.

  Jillz 0,0 vond ik fijn, maar alle alcoholvrije wijn van Viverty vind ik (nog steeds) heel lekker. Ligt bij ons standaard op t wijnrek, ook voor (onverwachtse) zwangere vriendinnetjes enzo. Mjum! En gewoon bij de Appie te krijgen, vind ik ook wel een voordeel.