10 dingen die ik mis tijdens mijn zwangerschap

Morgen ben ik volgens de berekeningen 30 weken zwanger. 75% done, nog zo’n 25% te gaan. Ik ben blij en dankbaar dat ons dit gegund is en moet zeggen dat ik afgelopen maanden flink heb kunnen genieten van mijn zwangerschap. Maar – net zoals met alles in het leven – zijn er ook wel dingen die ik mis. Die dingen wegen bij lange na niet op tegen het in verwachting zijn van onze kleine Ollie, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat er echt wel dingen zijn die ik af en toe mis.

 1. Met stip op nummer 1 natuurlijk hardlopen. Ik heb al bijna een half jaar niet serieus hardgelopen en dat mis ik enorm, zeker nu het zulk lekker voorjaarsweer is. Nog ongeveer een half jaar, dan ga ik het weer proberen (mits ik er dan klaar voor ben natuurlijk).
 2. Mijn conditie. Een trap, een heuveltje in de duinen, het levert ademnood op. Ik ben gestopt met hardlopen omdat het teveel druk op mijn bekkenbodem gaf, maar als ik heel eerlijk ben zou ik ook met een goed functionerende bekkenbodem nu niet kunnen hardlopen. Mijn rusthartslag was in de maand september nog 48, in maart was hij gemiddeld 64 (en afgelopen 7 dagen was mijn rusthartslag gemiddeld 66). Kun je nagaan hoe hard mijn lichaam op dit moment aan het werk is. Voor een goed doel natuurlijk. Maar ‘hard werken’ is het zeker.
 3. Zalm Nigiri. Ik bestelde ze nooit, van die klompjes rijst met een plakje rauwe zalm erop. Maar sinds ik zwanger ben loopt het water me in de mond bij alleen al het idee aan Zalm Nigiri’s, daar hoef ik ze dus nog niet eens voor te zien. Ik weet wel wat ik in mijn kraamweek wil.
 4. Over dingen die je nu beter niet kunt eten en drinken gesproken… het water loopt me ook in de mond bij: tonijntartaar, steak tartaar, carpaccio, Aperol Spritz, Limoncello, rauwe ham, zacht gekookte eitjes, witte wijn, droge worst met heel veel knoflook en alles dat ik nu alsnog vergeet.
 5. Opstaan, of omdraaien. Mijn god af en toe heb ik het gevoel dat daar een hijskraan voor nodig is. Opstaan van de bank vind ik het allerlastigst, maar ’s nachts omdraaien in bed is ook een (nacht)taak. Het feit dat je je buikspieren niet kan (en mag) gebruiken is hiervan de grootste boosdoener. Heel benieuwd hoe dit zich de komende 10 weken gaat ontwikkelen. Misschien moet ik nu alvast die klossen bestellen voor onder het bed, zodat ik makkelijker mijn bed uit kan stappen.
 6. Mijn nachtrust. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een nacht heb geslapen waarbij ik niet minstens een keer naar het toilet hoefde. Moet wel zeggen, ik hoef op dit moment minder vaak naar het toilet dan een paar maanden geleden, toen strompelde ik regelmatig drie keer per nacht naar het toilet.
 7. Alles in mijn mond kunnen stoppen zonder er over na te hoeven denken. Kijk, het was natuurlijk nooit gezond om alles te eten wat los en vast zat maar de enige die ik er mee had dat was ik zelf. Daarnaast groeide ik niet uit mijn kleding door al dat hardlopen en ik had een zeer makkelijk (eigenlijk te makkelijke) stoelgang. Nu moet ik zorgen dat ik bij iedere maaltijd voldoende vezels eet anders zit alles vast. Ik merk ook dat de baby niet erg goed gaat op een zak zoetzure snoepjes (juist zo’n trek in) en als ik drie happen teveel rijst neem lijkt het alsof mijn buik ontploft. Frans stokbrood met roomboter kan ik tegenwoordig ook beter laten staan (darm-issues).
 8. Mijn bikinilijn zelf kunnen bijhouden onder de douche. Het werd afgelopen weken steeds meer een issue, maar ik kon mijn buik nog wel een beetje opzij duwen zodat ik wat kon zien, maar gisterochtend was het moment daar dat ik echt niks meer kon zien. Ik heb nu dus op de gok mijn scheermes gebruikt en durf niet te kijken naar het resultaat 🤣. Ik heb in ieder geval een bloedbad veroorzaakt dus dat is prettig.
 9. Altijd maat S kunnen bestellen en weten dat het goed zit. Ik besef nu pas hoe ontzettend makkelijk ik het tot een half jaar geleden had. Vrijwel zonder uitzondering droeg ik altijd maat S en dat zat dan vaak ook perfect. Ik wist ook precies wat wel en niet leuk bij mijn figuur stond. Nu tast ik echt in het duister en gaat de meeste kleding die ik bestel linea recta terug naar de winkel. Of nou ja, de pakketten stapelen zich inmiddels op bij de voordeur, ik moet ze nog terugsturen. Ik heb via Instagram super veel tips voor zwangerschapskleding gekregen (van tweedehands via Vinted tot maxi-jurken en van goedkope ketens als Bon Prix en Shein tot ‘normale’ merken die fijne jurkjes voor tijdens de zwangerschap maken). Ik heb gisteren toch weer wat bestellingen geplaatst, op hoop van zegen.
 10. Meer dan een koffie met cafeïne per dag… Ik weet het, mijn moeder dronk ook meerdere koppen koffie per dag en mijn broertje, zusje en ik zijn er ook levend uitgekomen. Toch wordt aangeraden (o.a. door het Voedingscentrum) om tijdens je zwangerschap zo min mogelijk koffie te drinken en in ieder geval niet meer dan eentje per dag. Ik probeer me daar dan ook aan te houden. En ik probeer ook geen hele reep chocola in een keer te eten (zit ook cafeïne in), maar dat is voornamelijk ook om punt 7.

Wat mis(te) jij tijdens je zwangerschap? 

Liefs,

Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Milou
  maart 31, 2021 / 13:08

  Ooo ik bedoel het absoluut niet gemeen, maar je gaat sommige dingen nog langer moeten missen.. mocht je borstvoeding willen geven, en het lukt, is het nog steeds geen tonijn en slechts 1 kopje koffie per dag. Maar het komt goed :) :)

  • Annemerel
   Auteur
   april 1, 2021 / 11:54

   Ooooh tonijn wist ik niet? En koffie eigenlijk ook niet… ik lees juist dat er maar een hele kleine hoeveelheid in de borstvoeding terecht komt en dat het zo weinig is dat het geen effect heeft op de baby. Denk dat het niet slim is om meer dan 2-3 kopjes per dag te drinken (ook voor je eigen gezondheid), maar een klinkt wel heel weinig?

   • Sigrid
    april 2, 2021 / 09:34

    Mag hoor, geen zorgen: https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/205-mag-je-koffie-drinken. En vis, je kunt denk ik beter gewoon geen overdosis nemen (maar wie wil dat). Wat is dat toch met zalm, ik heb in de kraamweek ook witte bolletjes met mayonaise en gerookte zalm gegeten, terwijl ik dat nooit eet! Maar zelfs over een glaasje wijn zijn steeds genuanceerdere artikelen, dit is een goede, nuchtere & ook geruststellende (vond ik zelf!) bron: https://www.borstvoeding.com/aanverwant/alcohol/
    Maar: komt tijd, komt raad. Straks kun je weer lekker hardlopen, koffie drinken en rauwe dingen eten en dan mis je die bubbelende buik weer ;).

   • Stephanie
    april 2, 2021 / 11:03

    Hi,

    Baby’s kunnen cafeïne niet op dezelfde manier afbreken als wij, waardoor het kan opstapelen in hun systeem bij ‘overconsumptie’ waardoor je baby er last van kan krijgen. De cafeïne piekt in je bv een uur na jouw bakkie, dus daar kun je rekening mee houden. Ik houd het bij twee bakkies per dag nu mn baby wat ouder is en die drink ik -als het kan- getimed. Bvb vlak voor een voedingsmoment of ruim erna. Maar goed, ieder z’n ding en waar je je fijn bij voelt.

    Ik ken hele volksstammen die broodjes tonijn verslinden tijdens zwangerschap en erna maar ik waag me er nog niet aan vanwege het kwikgehalte.

    Succes met de laatste loodjes!

 2. Kris
  april 1, 2021 / 13:33

  Ben 10 weken geleden bevallen en ik kijk nog steeds uit naar een nachtje doorslapen! Ik geloof dat het inmiddels bijna een jaar geleden voor het laatst was 🙄

  En ik heb van mijn fysio geleerd, dat je na je bevalling nog minstens 3 maanden moet opletten met opstaan. Dus nog steeds eerst op je zij liggen en dan jezelf omhoog duwen. Want die buikspieren zijn natuurlijk niet direct weer in werking…

  Gelukkig duren de meesten van je genoemde punten wel echt nog maar 10, max 12 weken 😅

 3. Patty
  april 3, 2021 / 15:07

  Hier een new-mom met een baby van bijna 4 maanden!
  Ik miste tijdens mijn zwangerschao vooral mijn schoenen! 😁 Ik hield zo veel vocht vast dat ik niets meer paste. En dat was super lastig want ik heb tot 41+5 gewoon dagelijks gesport, alleen dan dus met afgeknelde voeten haha (baby is pas met 42+2 geboren)
  Slapen doe ik vanwege borstvoeding sinds de geboorte niet meer dan 4 uur achter elkaar en koffie en andere drankjes met cafeïne drink ik ook nog niet. Gewoon omdat mijn kindje daar niet goed op reageert. Maar dat is voor iedereen anders en je moet gewoon uitvinden wat werkt voor jou en je baby.

  • Annemerel
   Auteur
   april 5, 2021 / 09:06

   Wow wat heftig, vanaf wanneer paste je je schoenen niet meer? Ik heb er tot op heden nog geen last van. Dacht dat gewoon in beweging blijven zou helpen, maar als jij tot het einde gesport hebt dan is dat dus ook geen vrijbrief.