Doe mee met de Cruyff Legacy 14K Run op 11 mei!

Als kind vond ik het heerlijk om buiten te spelen, we woonden in een rustige straat waardoor we vaak midden op straat tegen een bal aan het trappen waren. Toen ik vijf jaar was, ging mijn moeder twee keer per week met mij naar het zwembad, net zo lang totdat ik mijn A en B-diploma behaald had. Daarna mocht ik een sport uitzoeken, het werd tennis. Iedere woensdagmiddag had ik tennisles, later werd dat een andere dag, omdat ik op woensdagmiddag competitie speelde. Een paar jaar (en heel veel zeuren) later, mocht ik ook nog iedere vrijdagavond naar Jazz-Ballet met mijn vriendinnen. Hoewel ik zowel tennis als ballet keihard liet vallen toen ik in de puberteit raakte (en liever lui op bed lag dan ‘verplicht’ ging sporten), kan ik me niet voorstellen dat ik als kind niet had kunnen sporten. Als kind vond ik het niet meer dan normaal dat ik kon sporten, dat dat niet voor ieder kind gegeven is, besefte ik pas later.

Flashforward vijftien jaar verder is sport ontzettend belangrijk voor me. En dat gaat veel verder dan het behalen van een bepaalde tijd. Sport is ontspanning (niets zorgt voor meer rust in mijn hoofd dan een lekker stukje hardlopen). Sport zorgt voor creativiteit (als ik het even niet meer weet, zijn mijn hardloopschoenen vaak de oplossing). Sport zorgt voor verbintenis (het lopen van hardloopwedstrijden, of trainen bij een club, of het delen van je avonturen via Strava en Instagram). En sport zorgt ervoor dat ik me fit voel (ik zit lekker in mijn vel, een paar trappen brengen me niet van mijn stuk). Voor kinderen – zeker kinderen die het al iets moeilijker hebben doordat ze om wat voor reden dan ook al een achterstand hebben op hun leeftijdsgenootjes – is sporten dan ook mega belangrijk. Alleen zijn het juist vaak díe kinderen die niet kunnen sporten.

De Cruyff Foundation

Johan Cruijff had een buurtjongetje met het syndroom van down. Hij merkte dat het jongetje niet met de andere kinderen uit de buurt kon spelen omdat hij niet werd opgenomen in de groep. Johan ging met de jongen spelen en gaf hem zoveel vertrouwen dat hij op een gegeven moment wél gewoon meespeelde, hij straalde van oor tot oor. Voor Johan Cruijff was de kracht van sport hierdoor bewezen: “Door te sporten leren kinderen, met en zonder beperking, hun talenten te ontdekken en krijgen ze zelfvertrouwen, wat bijdraagt aan hun ontwikkeling binnen de maatschappij.” De Cruyff Foundation – door Johan opgericht in 1997 – is er voor alle kinderen voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld doordat zij een beperking hebben, onvoldoende financiële middelen, of een gebrek aan ruimte. De Cruyff Foundation realiseert onder andere Cruyff Courts in achterstandswijken, er worden projecten voor kinderen met een beperking ondersteund en er is ze leggen uitdagende schoolpleinen aan.

De Cruyff Legacy 14K Run

Zoals jullie waarschijnlijk weten moet de Cruyff Foundation het sinds 2016 zonder Johan doen. In 2016 werd op zijn verjaardag door fans de eerste Cruyff Legacy Run georganiseerd, 14 kilometer (14 was het rugnummer van Johan Cruijff) door Amsterdam, van het Olympisch Stadion naar de Johan Cruijff ArenA. Inmiddels is dit een jaarlijks terugkerend evenement waarvan de opbrengst  naar de Cruyff Foundation gaat. Hiermee laten zij nog meer kinderen sporten en bewegen. Dit jaar wordt de Legacy Run op 11 mei georganiseerd.

Ik word 30

Op 12 mei word ik 30. Dat is vandaag al over 32 dagen (ja, ik word dan misschien 30, stiekem tel ik iedere dag de dagen af). Een dag voor mijn dertigste verjaardag, op zaterdag 11 mei, loop ik samen met de Johan Cruyff Foundation de Cruyff Legacy 14K Run. Mijn laatste hardloopwedstrijd als twintiger, al wil ik dit evenement nu eens aangrijpen om er geen wedstrijd, maar echt een social run van te maken. Het lijkt me ontzettend leuk om samen met jou deze route te lopen. Daarom wil ik graag met een pace gaan lopen die voor veel van jullie haalbaar is. Tussen de 5’45 en 6’00. Onderweg kunnen we dan lekker kletsen over het leven, over hardlopen of wat dan ook. We kunnen ook een live Ask Your Running Question doen, ik ben er voor al jullie loopvragen.

Goed, even alles op een rijtje…

Waar: Amsterdam
Hoe laat: 14.14u is de start, we zullen er waarschijnlijk iets meer dan een uur en een kwartier over gaan doen om bij de finish te komen.
Afstand: 14 kilometer
Route: Van het Olympisch Stadion naar de Johan Cruijff Arena via Betondorp (waar Johan zelf opgroeide).
Kosten: €27,50, de opbrengst gaat naar de Johan Cruyff Foundation
Inschrijven: Via deze link
Na de inschrijving: Mij even een berichtje sturen op annemerel@annemerel.com en vertellen dat je meeloopt, dan kan ik je toevoegen aan mijn team! Dit kan tot 29 april. Er kunnen maximaal 10 mensen in ‘mijn’ team, maar mochten er meer mensen mee willen lopen dan is dat geen enkel probleem, je tijd telt dan alleen niet voor mijn team (maar we gaan sowieso niet voor een bepaalde tijd lopen, dus dat is geen ramp van wereldformaat).
Ook leuk: Francien Regelink (ex-GirlsLove2Run) loopt ook met ons mee en moedigt je geheel op zijn Franciens aan.
Ook leuk2: Je kunt tijdens het lopen via een speciale app luisteren naar verhalen en anekdotes achter de memorabele plekken uit het leven van Johan Cruijff. Hier lees je er meer over.

Sponsoring
Naast mijn deelname aan de Cruyff Legacy Run wil ik graag nog wat extra’s doen voor de Cruyff Foundation. Komende week zal ik 14 (sport)kledingstukken via mijn blog te koop aanbieden. De gehele opbrengst gaat naar de Johan Cruyff Foundation. Ook zal er nog een andere mogelijkheid komen om mijn actie te ondersteunen, maar daarover later meer.

Zie ik je op 11 mei in Amsterdam?

Liefs,
Annemerel

P.S. mocht je een run van 14 kilometer wat te veel van het goede vinden, maar wil je wel graag onderdeel zijn van dit evenement? Je kunt ook kiezen voor de 5K Run of de 14K Walk. 

Delen:

5 Reacties

 1. Marije
  april 10, 2019 / 12:27

  Super tof! Ik had graag meegelopen, maar op je verjaardag loop ik een marathon. Dus veel plezier!

 2. Angelique Van Rumst
  april 10, 2019 / 13:34

  Leuk initiatief!! Moest Amsterdam niet zover van de Belgische klinge liggen zou ik zeker mee doen ☺️

 3. Teha
  april 10, 2019 / 15:01

  Deze loop zou mijn eerste echte loop worden maar ik ben geveld door een- net -niet- zweepslag- maar- wel- erg-pijn blessure. Zo jammer. Zelfs de 14k lopen,gaat niet lukken.

 4. Manon
  april 10, 2019 / 23:03

  Ah ik heb dat weekend al een familieweekend in Limburg staan. Jammer! Ik had het leuk gevonden weer eens mee te rennen, zoals lang geleden bij de bootcamps met Run2Day. Wie weet een volgend keer…

 5. Jessica
  april 11, 2019 / 16:19

  Bedankt Annemerel!

  Doordat ik zelf 2 kinderen heb met een ( lichte) beperking weet ik, hoe belangrijk het is om te worden opgenomen en te worden geaccepteerd als individu of als teamplayer! Helaas ben ik die dag verhinderd! Maar heel veel loop en/ of ren plezier toegewenst voor jou en je te vormen team.

  Liefs