DETOX FEBRUARY: Beet, Pear & Ginger juice

 photo bietensap.jpg

Laten we Detox February beginnen met één van mijn favoriete sapjes van het moment, rode bietensap met peer en gember. De eerste keer dat ik deze combinatie dronk was bij The Butcher’s Daughter in New York. Ik bestelde het sap omdat ik dacht dat het me zou helpen bij de marathon.

Huh, bietensap helpt bij hardlopen? Yes, het schijnt zo te zijn. In bieten zit een hoge concentratie nitraat, dit leidt in je lichaam tot een verhoogde concentratie nitriet en stikstofmonoxide in je bloed. Hierdoor kun je spieren efficiënter ‘extraheren’. Spieren kunnen optimaler samentrekken met een verminderde hoeveelheid energie na het eten van bietjes. Door een grotere hoeveelheid nitraat zou het verbruik van zuurstof bij inspanning verlagen. Nadat je lichaam van nitraat nitriet heeft gemaakt, verspreid het zich door het lichaam en wordt het omgezet in stikstofmonoxide. [Bron]

Goed, ik zat al met mijn neus dicht toen ik het eerste slokje van het sap wilde nemen, bietensap vind ik namelijk niet zo lekker en dat is nog zacht uitgedrukt. Maar wat bleek, in combinatie met peer en gember valt het best wel mee.. sterker nog, het is misschien zelfs wel lekker?!

Dus ben ik thuis aan de slag gegaan met mijn juicer, want, hoe lastig kan het zijn om zo’n juice na te maken als je precies weet wat er in die juice zit? Helemaal niet lastig, zo bleek. Wel een zooitje, want die rode bieten zijn écht heel erg rood. Maar hé, dan heb je ook wat!

Benodigdheden (voor een halve liter sap):
4 rode bieten (750 gram)
2 grote (rijpe) peren (500 gram)
Stukje gember ter grootte van een duim

1. Was de rode bieten en peren, snij met een mesje de schil van de gember.

2. Snij de onder en bovenkant van de bietjes en snij de bietjes vervolgens in een paar stukken (hoe kleiner je de stukjes maakt, hoe makkelijker de juicer het sap er uit kunt halen, ik sneed de rode bieten in 8 stukjes). Snij ook de peren in stukjes, de gember hoeft niet gesneden te worden.

3. Begin met het juicen van de gember, gooi vervolgens de rode bieten en de peren in de juicer. Let op rode bieten geven hele heftige vlekken, zorg dus dat je er voorzichtig mee omgaat.

4. Voila, geniet en drink vooral NIET met mate!

Liefs,
Annemerel

Delen:

31 Reacties

 1. februari 1, 2014 / 09:08

  Het ziet er heerlijk uit maar de combinatie klinkt niet zo lekker. Misschien met wat frambozen?

 2. februari 1, 2014 / 09:20

  Ik weet niet echt wat ik ervan moet vinden. Ik heb nog nooit rode bieten gegeten?! Doet me denken aan rode kool en dat vind ik zooo smerig haha. Ik wacht even af totdat er een sapje komt die me iets meer aanspreekt haha

 3. februari 1, 2014 / 09:22

  Ik heb bietjes in een sap een aantal keer geprobeerd.. Maar ik vind het echt niet lekker. Gelukkig heb jij een lekkere combi gevonden. Misschien nog het proberen waard? En ach, er bestaan nog genoeg andere lekkere combi’s!!

 4. februari 1, 2014 / 09:26

  Ik vind het er mooi uitzien maar bieten en GEMBER in een sapje, uhhh sorry maar nee nog even niet voor mij!

 5. februari 1, 2014 / 09:42

  Hahah wat leuk geschreven, als ik de ingrediënten zo lees denk ik ook: nee dankje. Maar gelukkig valt het mee, en we moeten inderdaad wel iets over hebben voor een gezond sapje!

 6. februari 1, 2014 / 10:04

  Haha wat heb je dit leuk geschreven! Ik sla deze juice over, succes!

 7. februari 1, 2014 / 10:05

  Wow, klinkt goed :) bietensap zelf lijkt me ook echt niet lekker, maar dit ziet er ook gewoon heerlijk uit. Bovendien is peer echt een heerlijke smaak in smoothies.

 8. februari 1, 2014 / 10:25

  Ben wel benieuwd hoe het smaakt. Maar de gember lijkt me echt niet lekker.

 9. Annemijn
  februari 1, 2014 / 10:36

  Zelf heb ik er geen verstand van, maar laatst las ik ergens in de krant over het gevaar van bietensap.

  Op de site van het voedingscentrum zeggen ze er het volgende over:
  “Bij geconcentreerde bietensappen spreek je van hele hoge nitraatniveaus. Veel hoger dan wanneer je 2 keer per week bieten eet, of andere nitraatrijke groentes zoals andijvie of sla. Met een bietensapkuur schiet je al gauw een heel eind boven de veilige nitraatniveaus. Nitraat wordt door het lichaam omgezet in nitriet. En het is bekend dat een hoge dosis nitriet over een lange periode de gezondheid kan schaden. Nitriet kan namelijk weer omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen, zeker in combinatie met vis.”

  Het hele artikel: http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/sporters-pas-op-met-bietensap.aspx

  Onderaan staat dat je nitraanrijk voedsel natuurlijk wel mag eten, maar het liefst slechts 2 keer per week. Dus misschien wel met mate drinken!

 10. Dominique
  februari 1, 2014 / 10:36

  De combinatie met appel ken ik al, maar met peer lijkt me misschien wel lekkerder! Vanmiddag gelijk even naar de markt om peren en bieten te halen.

 11. februari 1, 2014 / 10:37

  Gebruik jij voorgekookte bietjes, ja toch? Anders heb ik straks weer een ontplofte blender :)
  Ik vind bietensap dus wel heel lekker, maak vaak de combi met frambozen en peer. Ook ‘geleend’ van The Butcher’s Daughter :)

 12. februari 1, 2014 / 10:41

  Deze combinatie lijkt me echt heerlijk! Ik ga hier snel een enorme hoeveelheid van maken. Ik vind bietensap zelf ook verschrikkelijk maar gemengd vind ik het zelfs lekker. De eerste keer dat ik gember door een sapje gooide dacht ik echt dat ik het zou verpesten maar het is juist heel lekker!

 13. februari 1, 2014 / 10:47

  Klinkt lekker!
  Zelf maak ik weleens rode bietensap met sinaasappelssap en dan soms nog gemengd met andere fruitsoorten (banaan/framboos/)

  Het liefste heb ik de vezels van de biet erbij. Bij mij gaat die dus niet in de sapmachine, maar ik blend het.

 14. februari 1, 2014 / 11:16

  Het klinkt niet echt lekker maar misschien moet ik het (als ik eindelijk een juicer heb gekocht…) toch eens proberen!

 15. Melanie
  februari 1, 2014 / 11:23

  Ik ga een hele domme vraag stellen. Moet het met een juicer of kan het ook met een blender? Die snijdt het natuurlijk helemaal aan gort. Wat denk jij?

 16. Melanie
  februari 1, 2014 / 11:24

  O ik zie twee reacties boven mij dat er meer mensen dit blenden. Ik ga het proberen. Klinkt wel goed. Wel een tip: niet te vaak en teveel ivm nitraat/nitriet verhouding.

 17. februari 1, 2014 / 11:48

  Dat ziet er gezond en smakelijk uit!

 18. februari 1, 2014 / 12:05

  Ik vind rode bieten echt heel erg vies dus ben heel erg benieuwd hoe dit smaakt…

 19. februari 1, 2014 / 12:44

  Zo’n sapje heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd… Zo gemakkelijk en gezond dit, dus ik ga dit binnenkort wel eens proberen!

 20. februari 1, 2014 / 14:26

  Oh ik ga dit volgende week proberen! Hoe lang kun je deze sapjes bewaren? Ik vind het altijd zo rot om een juice te maken, vervolgens heel die juicer schoon te maken en dat de volgende dag weer te moeten doen. :(

 21. Marloes
  februari 1, 2014 / 15:19

  Wauw, dit lijkt me best lekker! Vroeger kon ik bieten niet uitstaan, door sapjes is het mjammm

 22. februari 1, 2014 / 17:34

  Is dit op de een of andere manier ook te doen in een blender?

 23. februari 1, 2014 / 18:10

  Oh dat klinkt lekker! Ik combineer bietjes meestal met appel of grapefruit en sowieso altijd met gember (want ik gooi gember in al m’n sapjes :p), maar peer is ook een goed idee!

 24. februari 1, 2014 / 18:58

  Hmmm lijkt me heel lekker!

  Liefs, Mariette

 25. februari 1, 2014 / 19:40

  Ik hou niet zo van peer, maar met appel lijkt het me wel lekker. Ik moet echt een juicer halen verdorie

 26. februari 2, 2014 / 15:48

  Oke, het ziet er lekker uit, schijnt ook nog lekker te zijn. Dus wil het wel proberen! Bietenvlekken zijn inderdaad lastig. Schortje om, zie je er zo uit als een keukenprinses!

 27. februari 4, 2014 / 16:49

  Ik drink het nu ook 3 weken lang elke ochtend! Ik juice wel 3 bieten 2 appels, 5 wortels en een beetje diksap(voor de smaak). En ik moet eerlijk zeggen, zo is het te doen, maar meer biet gaat me te ver, dat vind ik echt heel vies!

 28. Dominique
  februari 16, 2014 / 20:43

  Annemerel ik kwam je foto tegen op http://www.vivonline.nl/love-juice/, ik gok dat dat de bedoeling is dus ik dacht ik zeg het je even :)

  • Sanne
   februari 16, 2014 / 21:47

   Ik wilde het ook al zeggen!! Jouw rietje-sapje-tafel herkende ik meteen op de foto bij vivonline! En het is zonder link naar jouw site..