DETOX FEBRUARY: #1

 photo detoxfebruaryday1.jpg

Zo, dag 1 van de #detoxfebruary #cutthecrap. Ik had geen slechtere dag uit kunnen kiezen, want dit is de laatste dag van mijn wintersportvakantie en dat betekent dat het vrij lastig gaat worden om me volledig aan de regels te houden. Zo eet ik hier iedere ochtend brood, omdat iedereen brood eet. Daarnaast drink ik iedere dag koffie met slagroom, tussen de middag eet ik frietjes of goulashsoep of kaiserschmarrn, allemaal niet heel erg #cutthecrap. En dan eet ik ’s avonds in een restaurant waar ik al vijftien jaar lang standaard varkensschnitzel met patat eet. Dussss…. Het wordt een uitdaging.

Ik heb gisteren al jullie reacties op mijn aankondiging van Detox February gelezen en was blij verrast. Ik was een klein beetje bang dat iedereen een beetje challenge en ‘gezond leven’ moe zou zijn, maar er zijn gelukkig genoeg van jullie die er net als ik zin in hebben. Vanaf volgende week ga ik in deze blog op zaterdagmiddag vertellen hoe het de afgelopen week bij mij gegaan is, deze week wil ik deze blog gebruiken om te reageren op een aantal vragen die er onder mijn blog van gisteren gesteld zijn.

“Ga je dan ook geen speltbrood eten/speltmeel gebruiken?”
Ooooh jawel! Ik weet dat er ook gluten (iets wat je bij een echte detox niet mag eten) in speltbrood zitten, maar veel minder dan in wit brood of volkorenbrood, daarnaast zijn de gluten ook anders waardoor ze minder belastend voor je darmen zijn. Althans, dat heb ik me laten vertellen. Mijn bananenbrood past in mijn detox, ook al zit er ook een deel zelfrijzendbakmeel in. Dat is het leuke van zelf een detox ‘verzinnen’, je bepaalt zelf je regels en volgens mij is het niet slecht om met mate ‘mijn’ bananenbrood te eten. Ik heb dan ook geen glutenintolerantie. Mijn speltbrood koop ik overigens niet in de supermarkt, vaak bestaat speltbrood uit de supermarkt maar voor de helft uit speltmeel. Ik koop het bij een bakkertje in de Runstraat in Amsterdam, maar de kans is groot dat ze het ook bij jouw bakker verkopen, gewoon vragen wat er precies in het brood zit!

“Hoe ga je voldoende koolhydraten binnen krijgen als je traint voor een marathon?”
Ik mag geen brood, pasta en rijst, maar ik mag dus wel speltbrood. Daarnaast ben ik groot fan van quinoa, hierin zitten naast veel koolhydraten ook plantaardige eiwitten. Verder zijn boekweitnoedels ook toegestaan en mag ik gewoon havermout (met suikervrije amandelmelk). Maar onthoud, dit zijn slechts richtlijnen. Ik wil niet dat het een obsessie wordt en ik denk dat dat voor niemand goed is. In een ‘echte’ detox zijn veel van deze koolhydraten ook niet toegestaan, maar dit is geen ‘echte’ detox, dit is gewoon een manier om te minderen met crap, #cutthecrap.

“Wat bedoel je precies met voedsel uit een pakje?”
Geen voorverpakte salades, geen knakworstjes uit een blikje (sowieso geen roodvlees, dus sowieso geen knakworstjes haha), geen koekjes zoals Oreo’s (logisch, lijkt mij), geen saladedressing uit een potje, geen voedingsmiddelen met een ingrediëntenlijst waar ik geen wijs uit kan, jullie begrijpen mijn punt? Zo veel mogelijk vers en zoveel mogelijk zelf maken. Zelfgemaakte soep in plaats van soep uit een zoek van Unox, een zelfgemaakte salade in plaats van de salade met gamba’s en Thaise dressing van de Albert Heijn. Het kost net iets meer tijd, maar dat neem ik dan maar voor lief.

Ik heb er zin in! Of nou ja, nu nog wel… Ik schrijf dit onder het genot van een glas cola, mijn grootste verslaving van de afgelopen week. Sinds ik vorige week maag/darmproblemen kreeg heb ik denk ik dagelijks een liter cola gedronken, die eerste dag zelfs twee liter, mijn lichaam kon niets anders verdragen. Mijn liefde voor cola is groot, ik heb serieus het gevoel dat het misselijkheid bestrijdt en.. nou ja ik vind een ijskoud glas cola met een schijfje citroen gewoon heel erg lekker. Ja, op dit moment denk ik dat ik de cola het meeste ga missen. Wat gaan jullie het meeste missen? Zijn jullie er al helemaal klaar voor?

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. februari 1, 2014 / 12:07

  Wat goed! Ik probeer zelf nu driekwart jaar op te letten en het is even zoeken naar een goede balans. Mijn man zet me af en toe weer met beide benen op de grond, dan neemt hij me mee naar de Macdonalds haha… Tsja, ook dat moet kunnen zo af en toe. Maar het heeft mij zeker veel opgeleverd. Heel veel succes!

 2. Pauline
  februari 1, 2014 / 12:17

  Maar je kunt in principe toch ook zilvervliesrijst eten?
  Daar zitten geloof ik geen gluten in en het is super gezond omdat het geen witte rijst is. Xx

  • Rita
   februari 1, 2014 / 12:44

   Dat vroeg ik me inderdaad ook af? Volgens mij is zilvervliesrijst inderdaad ook gewoon gezond..

  • Andrea
   februari 1, 2014 / 16:28

   Hier ben ik ook wel benieuwd naar :)

 3. februari 1, 2014 / 12:23

  Heel veel succes! Ik vind het echt knap van je dat je dit gaat doen!

 4. februari 1, 2014 / 12:40

  Veel succes, ik doe niet ‘echt’ mee maar ik ga er wel deze maand extra hard op letten! En ik was vroeger ook hard gehecht aan cola maar dit is echt makkelijk overgegaan.

 5. februari 1, 2014 / 12:46

  Oeeh heel veel succes! Ik ga proberen mee te doen, maar dan gewoon met lekkere dingen laten staan :)

 6. februari 1, 2014 / 13:18

  Ik ga ook meedoen, maar niet zo fanatiek als jij, hoor. Gewoon wat meer opletten en minder crap eten. Heel veel succes!

 7. februari 1, 2014 / 13:32

  Ik ga dan toch koek en snoep het meest missen, daarmee ga ik ook het snelst de fout mee in. In het dagelijks leven heb ik al een vrij gezond voedingspatroon en eet al bijna nooit pasta, brood en rood vlees. Wat ik wel ga missen is af en toe een kopje cup-a-soup op mijn werk. Lekker zoutig maar het komt natuurlijk uit een zakje en er zitten ook vaak gluten in dus misschien moet ik zelf maar eens soepjes gaan maken.

 8. februari 1, 2014 / 13:34

  Veel succes, vooral met die cola dan! Ik heb juist altijd het idee dat cola dingen alleen maar erger maakt, maar ja, ik vind het dan ook niet zo lekker, haha.

 9. februari 1, 2014 / 14:23

  Knap hoor! Vooral op de laatste dag van je wintersport. Goodluck:)

 10. februari 1, 2014 / 14:45

  Ik laat dit netjes aan me voorbij gaan maar ben benieuwd hoe jij het gaat volhouden!

 11. februari 1, 2014 / 15:04

  Ik heb me gewoon te houden aan wat er hier in huis ingekocht en gegeten wordt! Wel ga ik minderen met crap in de zin van koekjes, chips, snoepgoed, chocola. Meer fruit en gezonde dingen!

 12. februari 1, 2014 / 15:12

  Ah eindelijk iemand die ook een colaverslaving heeft, haha!

 13. februari 1, 2014 / 15:40

  Oef dit lijkt me zo moeilijk! En vooral op wintersport inderdaad, dan heb je gewoon wat meer honger door de hele dag skiën en wil je gewoon iets eten dat goed vult. (Of ik in ieder geval. Laat ik voor mezelf spreken, haha.) Succes!

 14. februari 1, 2014 / 15:45

  Veel succes! Maar met jou vastberadenheid weet ik nu al dat je dit kunt :-)

 15. B
  februari 1, 2014 / 15:54

  “Rood vlees” is niet één woord

 16. februari 1, 2014 / 17:38

  Nee hoor, ben het niet moe. Hihi. Juist super goed dat je het doet en andere mensen hiermee wel stimuleert om het ook te gaan doen. ;-) X

  http://www.thatcitychic.blogspot.nl

 17. februari 1, 2014 / 18:08

  Ik ben nu heel benieuwd hoe je eerste dag tijdens de skivakantie gegaan is. Lijkt me extra moeilijk namelijk!

 18. februari 1, 2014 / 18:47

  Zoals je het in de eerste alinea beschrijft zal het inderdaad best lastig worden! Wat vinden je tafelgenoten ervan? Thuis is het sowieso een stuk makkelijker maar ok vakantie….Knap hoor! Ik ben dus heel erg benieuwd hoe die eerste dag is gegaan.

 19. Anouk
  februari 1, 2014 / 19:06

  hoi annemerel, ik heb nog een vraagje: er stond in je lijstje dat melkproducten ook niet mogen. Hoe ver ga je hierin? Bedoel je dan ook soyamelk en amandelmelk, of alleen pure koemelk? En eet je dan wel andere zuivelproducten zoals kaas, of dat ook niet?

 20. februari 1, 2014 / 19:36

  Succes! Ik ga vanaf maandag proberen koolhydraten te minderen, want dat eet ik echt teveel :$

 21. februari 1, 2014 / 21:45

  Het klinkt echt heftig zo’n detox programma! Succes!!

 22. februari 1, 2014 / 23:55

  Ik vind het een leuke challenge! Ik wil wel meedoen ;) Even een vraagje, hoe denk jij over soja/sojayoghurt? xxx