De TomTom Touch

 photo IMG_0326.JPG.jpeg

Sponsored – Sinds deze week loop ik met de nieuwe TomTom Touch op mijn pols. Naast mijn Apple Watch nog een gadget die iedere stap en beweging van mij meet. Het is mijn eerste activiteitsmeter sinds de Nike Fuelband waar ik twee jaar geleden met pijn in mijn hart afstand van deed toen de sluiting van de een op de andere dag niet meer sloot. In de tussentijd zijn er heel veel andere wearables op de markt gekomen, waaronder dus de Apple Watch, waar ik al meer dan een jaar heel blij mee ben. Maar deze TomTom Touch heeft dus iets wat die Apple Watch niet kan.

TomTom is goed bezig. In 2011 kreeg ik mijn eerste GPS horloge van Nike in samenwerking met TomTom. Twee jaar later kwam TomTom met zijn eerste eigen GPS Watch en in 2014 brachten ze als eerst een GPS-horloge met hartslagmeter in de pols uit, de TomTom Runner. Super handig, want die band om mijn borst zorgde altijd voor lelijke schuurplekken. Vorig jaar kwamen ze met de TomTom Spark, hetzelfde principe als de TomTom Runner alleen dan met een wat mooier design en ruimte om muziek op te slaan, nog een reden om je telefoon tijdens het sporten thuis te laten. En sinds deze maand heeft TomTom zijn eigen activiteitsmeter, de TomTom Touch. Ik mag als een van de eerste dit apparaat testen. Zeg ik natuurlijk geen nee tegen.

 photo TomTom.jpg
Goed wat kun je allemaal met de TomTom Touch. Natuurlijk kun je net als met de meeste activiteitsmeters meten hoeveel stappen je zet, hoeveel tijd je actief bent, hoeveel calorieën je verbrandt, de afstand die je loopt en de tijd dat je slaapt. Er zit een ingebouwde hartslagmeter in waardoor je ieder moment van de dag je hartslag kunt meten, je kunt verschillende sporten – zoals hardlopen – tracken. Als je hem synchroniseert met je telefoon kun je ook je notificaties van je telefoon op je armband ontvangen en tot slot hetgeen wat deze band echt bijzonder maakt; je kunt je vet- en spiermassapercentage meten.

Jup, dat lees je goed. Met de TomTom Touch kun je je vet- en spiermassapercentage meten, ook wel je body composition genoemd. Je legt je vinger op het apparaat, het apparaat geeft een impuls en meet vervolgens voor hoeveel procent jouw lichaam bestaat uit vet en spieren. Het impulsje gaat door je lichaam, doordat dit door vet in een andere tempo gaat dan door spieren en andere delen van je lichaam kan hij relatief nauwkeurig zeggen hoe je lichaam ongeveer is opgebouwd. Relatief inderdaad. Je kunt dit niet met 100% nauwkeurigheid zetten. Maar dit getal moet je vooral met jezelf vergelijken. Bij mij lijkt het wel aardig te kloppen. Mijn TomTom Touch vertelt me dat ik een vetpercentage van 21% heb en dat ik voor 49% besta uit spieren (oh yeah). Voor een vrouw van mijn leeftijd is een vetpercentage tussen de 20 en 25 goed, dus ik denk dat 21% hartstikke netjes is zo’n week voor de marathon.

Ik ben heel benieuwd hoe dit percentage in de dagen voor en na de marathon zal ontwikkelen en hoe dit zal veranderen als ik straks een paar weken ‘uit training’ ben. Voor een cijfertjes-fan als ik is dit heerlijk. Een gewicht op een weegschaal zegt vrij weinig, een vet- en spiermassapercentage zegt veel meer over fitheid. Mochten er de komende maanden spannende ontwikkelingen in mijn vet- en spiermassapercentage zijn, dan houd ik jullie natuurlijk op de hoogte.

Gebruiken jullie een activiteitsmeter? Zo ja welke gebruiken jullie en wat doen jullie er precies mee? Wat is voor jullie de belangrijkste functie van een wearable?

Liefs,
Annemerel

Delen:

17 Reacties

 1. oktober 2, 2016 / 17:13

  Gaaf dat die de vet- en spiermassapercentage kan meten. Heel interessant. Ik draag zelf ook een Apple Watch en ik vind nog een tracker om mijn pols overdreven.

  Schrijf je nog een stuk over de cijfers net voor en na de marathon? Ik ben reuze benieuwd!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 3, 2016 / 13:35

   Ik ga het sowieso bijhouden en als het interessant is (als in: ik zie verandering) wil ik er best een blog aan wijden.

 2. Minouck
  oktober 2, 2016 / 17:26

  Hi Annemerel,

  Ik zit er zelf aan te denken om een activiteitsmeter te kopen zodat ik nóg meer inzicht krijg in mijn dagelijkse beweging. Alleen heb ik eigenlijk ‘al’ mijn geliefde Apple Watch om mijn linkerpols.

  Heb je tijdens het testen jouw Apple Watch omgehouden? Hoe was het om met twee ‘watches’ om te lopen? Kan me voorstellen dat het een beetje too much is? Geeft de Tom Tom Touch ongeveer dezelfde informatie aan als de Apple Watch of is het veel uitgebreider?

  Let me know!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 3, 2016 / 13:34

   Hi Minouck, ik vind dat ik de TomTom Touch nog niet genoeg gebruikt heb om hier al een duidelijk antwoord op te geven. Ik heb in ieder geval de notificaties van de TomTom Touch uitgezet, want als hij gelinkt is met je telefoon geeft hij dus ook al je berichten door en als je gebeld wordt, dat werd een beetje teveel met mijn Apple Watch. Hartslag was vrijwel hetzelfde als de Apple Watch. Body Composition heeft Watch niet en de TomTom wel.

 3. oktober 2, 2016 / 20:09

  Ik heb twee weken geleden de fitbit charge 2 gekocht. Ik hou er mee mijn stappen en hartslag mee bij. Slaap vind ik iets minder interessant omdat ik zelf ook wel voel of ik goed geslapen heb of niet ;)

 4. oktober 2, 2016 / 20:37

  Ik heb zelf een Mi-band, de eerste generatie die enkel mijn beweging en slaap bijhoudt. Hij is totaal niet nauwkeurig, maar het geeft me wel een beeld van hoe actief ik ben per dag. Op dit moment zijn mijn ogen gericht op een nieuw sporthorloge die ook mijn activiteiten bijhoudt, het liefst met ingebouwde hartslagmeter.

  Ik gebruik het zelf vooral om inzicht te krijgen in hoe actief ik ben op een dag, veel meer functies heb ik helaas niet op mijn activity tracker. Maar mijn ideale activity tracker zou bijhouden hoeveel tijd ik per dag in diverse hartslagzones zit.

 5. Marie-Anne
  oktober 2, 2016 / 22:01

  Ik gebruik de fitbit Surge, voordien garmin sporthorloge. Deze is leuker, ziet er beter uit, registreert slaap, SMSen kun je lezen op je horloge, registreert verschillende sporten zoals lopen op de loopband of buiten, hiking enz. En bij mij helpen cijfertjes om mij te motiveren ? Jou blog helpt ook om uit mijn zetel te komen, de liefde voor het lopen druipt eraf. Veel succes en plezier in Boston!

 6. oktober 2, 2016 / 22:24

  Nice! Ik kijk online steeds naar Activiteitsmeters, maar zoveel keus waardoor ik het steeds maar laat. Het staat nog wel steeds op mijn wensenlijstje.

 7. oktober 3, 2016 / 08:14

  Wat handig dat hij ook vet en spiermassa kan meten! Zelf heb ik sinds kort de Garmin Vivosmart hr+ een hele fijne activity tracker met gps en hardslagmeter die echt bijna alles voor je bij houdt.

 8. oktober 3, 2016 / 10:01

  Ik heb er zelf geentje, maar ’t lijkt me wel heel handig en interessant.

 9. Ilse
  oktober 3, 2016 / 20:49

  Ik wil zelf graag een Apple watch alleen ze zijn zo duur helaas. En spier- en vetmassa vind ik zelf niet zo interessant dus ik heb liever een Apple watch!

 10. Ikke
  oktober 3, 2016 / 23:00

  Ik zag deze laatst voorbij komen, maar ik twijfel nog een beetje of ik niet toch nog een Apple watch ga aanschaffen.

  Geeft deze alle notifications weer van je iPhone of alleen sms berichten (zoals bij fitbit)?

 11. oktober 4, 2016 / 11:23

  Hoi Annemerel,

  Gave gadget, was op zoek naar info over dit apparaat en toen stuitte ik op je blog :-) Heb je al enig idee wat de Touch ongeveer zal gaan kosten? Succes met de marathon!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 4, 2016 / 13:50

   Hij is volgens mij 149 euro!

 12. oktober 5, 2016 / 12:25

  Ziet er mooi uit en handig dat hij je vet- en spiermassa kan meten. Leuke nieuwe toevoeging!

  Ik neem aan dat er geen GPS opzit en je daarvoor je telefoon nodig hebt?!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 7, 2016 / 11:47

   Yes helaas wel volgens mij!

 13. Aldith
  oktober 29, 2016 / 16:02

  Hoi Annemerel,

  Ik heb sinds gisteren een tomtom touch. Fantastisch horloge!! Ik train in de sportschool en doe ook aan hardlopen, maar als ik hardgelopen heb dan slaat hij dit op als een activiteit in de sportschool. Weet jij hoe je dit kunt regelen zodat hij hardlopen ook daadwerkelijk registreert als hardlopen? Ik hoop dat je mij kunt helpen want zo ga ik mijn hardloop doel niet halen hihi (op de app dan ;))

  Groetjes Aldith