ASK YOUR RUNNING QUESTION: 100

Wauw, vandaag alweer de 100ste Ask Your Running Question. Mijn lievelingsblog iedere week om te maken. Ik leer iedere keer zoveel van het beantwoorden van de vragen. Ik heb het idee dat ik in mijn zoektocht naar de antwoorden op jullie vragen zelf een halve fysiotherapeut, trainer en sportarts geworden ben. Natuurlijk maak ik me geen enkele illusie, dat ben ik absoluut niet en ik heb de waarheid echt niet (altijd) in handen. Maar dankzij jullie leuke, interessante vragen heb ik mijn kennis over hardlopen en het menselijk lichaam wel ontzettend verbreed. Dus dankjewel daarvoor :)

Merel: Hi Annemerel! In april ben ik begonnen met hardlopen, en dit weekend deed ik voor het eerst mee aan een hardloopevent. Ik rende 5 kilometer in 32 minuten. Het was echt super leuk, en ik hoop in oktober/ november de 10 kilometer te rennen. Nu mijn vraag: ik was tijdens het rennen (vooral de eerste 3 kilometer) erg misselijk. Ook merkte ik dat ik heel erg trilde toen ik over de finish kwam. Toch had ik goed getraind en was ik niet helemaal op na het rennen. Weet je misschien iets hoe ik dit de volgende keer kan voorkomen? Alvast super bedankt!

Hi Merel, super goed dat je je eerste 5 kilometer wedstrijd gelopen hebt. Tof dat je nu alweer bezig bent met trainen voor een langere afstand. Veel succes en plezier met trainen.

De reden voor je misselijkheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Wellicht was het wedstrijdspanning, omdat je misschien toch wel een beetje zenuwachtig was van te voren. Weet je toevallig hoe hoog je hartslag was? En wat heb je gegeten/gedronken voordat je begon met lopen, kan dat er iets mee te maken hebben gehad? En hoe snel ben je van start gegaan? Als je hartslag laag is en hard start, schiet je hartslag omhoog wat ook best een misselijkmakend gevoel kan geven. Een oplossing hiervoor zou een korte warming-up zijn met rustig loslopen en een paar versnellingen.

Het trillen achteraf kan ook verschillende oorzaken hebben. Vochttekort bijvoorbeeld. Of misschien was het best wel fris, maar heb je toch redelijk wat gezweet, na afloop kan dat vocht op je lichaam afkoelen waardoor je rillingen kunt krijgen. En misschien was het wel de spanning van de wedstrijd die eruit kwam?

Zoals je misschien al leest, ik vind het heel lastig om vanaf deze plek te zeggen wat er gebeurd is. Ik ben ten eerste geen arts, ten tweede ken ik je medische geschiedenis niet. Ik zou zeggen, doe van de zomer nog een keer mee aan een vijf kilometer wedstrijd in de buurt en als het dan weer gebeurt en je maakt je zorgen, ga dan eens langs de huisarts. Wellicht kan hij je meer wijsheid brengen.

Laura: Ik heb ook wel een vraag. Ik wil ook graag mijn 10 kilometer tijd verbeteren maar ik hoor van veel mensen dat ik met weinig kniehef loop. Weet jij oefeningen om dit te verbeteren? En zal lopen met meer kniehef je per definitie sneller maken?

Hi Laura, ik snap wat je bedoelt. Althans. Ik denk het… klopt het dat je door die lage knie inzet kortere passen zet? Mocht dat het geval zijn dan ga je natuurlijk sneller lopen als je passen groter worden en je cadans (het aantal passen dat je per minuut zet), hetzelfde blijft. Het is makkelijker om je paslengte te vergroten dan je frequentie. Althans, dat is mij vertelt.

Wat je kunt doen om je paslengte te vergroten is loopscholing. Kaatsen, knieheffen, huppelen. Meer spierkracht zorgt er ook voor dat je grotere stappen kunt zetten, dus schuw ook vooral het krachthonk niet. Tot slot helpen korte intervallen ook bij het vergroten van je pas. Als je 200’tjes loopt ga je automatisch grotere passen zetten.

Of die grotere pas er uiteindelijk ook voor gaat zorgen dat je heel veel harder gaat lopen? Ik denk dat je vooral niet te geforceerd moet gaan lopen. Iedereen heeft een natuurlijke hardloopstijl en daar kun je best wel wat aan sleutelen, maar uiteindelijk moet het ook gewoon goed voelen.

Sanne: Hoi Annemerel, tijdens het hardlopen heb ik vaak even last van een soort van slapende voet. Voet tintelt/ slaapt en voelt beetje gek bij het landen. Zoals je misschien ook wel een beetje herkent als je voet echt slaapt ;) Het verdwijnt ook na enige tijd (paar minuten hooguit). Is eigenlijk altijd mijn linkervoet, nog nooit met rechts last gehad. Herken jij dit of heb je er wel eens van gehoord?

Hi Sanne, wat vervelend. Ik heb wel vaker vragen gekregen over slaapvoeten tijdens het lopen, dus je bent hierin zeker niet de enige. Het kan verschillende oorzaken hebben. Je schoenen kunnen te klein zijn en te strak zitten. Is je linkervoet toevallig iets groter dan je rechtervoet en zit die schoen iets strakker? Het kan ook dat er een zenuw bekneld wordt in je voorvoet. Dit kan bijvoorbeeld komen door een afwijkende voetstand, of doordat je je voet verkeerd afwikkelt (die twee dingen kunnen ook weer heel goed met elkaar te maken hebben). Als het probleem zich blijft voordoen en het wordt echt irritant, dan zou ik kijken of er een goede podotherapeut in de buurt zit. Hij/zij kan dan bestuderen hoe je loopt en kijken of dat verbetering nodig heeft. Er kunnen dan eventueel ook zooltjes gemaakt worden om het probleem te verhelpen.

Femke: voordat ik mijn vraag begin wil ik eerst even zeggen dat ik je zo geweldig vind! Je video’s zijn altijd super gezellig en ik kijk er elke keer naar uit. Ik volg je al best een tijdje en weet dat je al verschillende blessures hebt gehad. Zelf kamp ik al ruim een jaar met een scheenbeenvliesontsteking, achillespeesontsteking en een staartbeentje dat niet naar behoren functioneert. Hoe ga jij hiermee om en heb je alternatieve dingen om te doen? (Fietsen, overmatig wandelen en elliptigo’en mag ik helaas niet doen..)

Hi Femke, wat ongelooflijk zuur dat je al zo lang met al die blessures rondloopt. Zijn alle blessures veroorzaakt door het staartbeentje dat niet naar behoren functioneert? Het klinkt in ieder geval als doffe ellende.

Als ik geblesseerd bent dan kan ik daar best goed mee omgang zo lang ik precies weet wat er aan de hand is en wat ik kan doen om het probleem te verhelpen. Als ik niet weet wat het is en hoe ik het probleem kan oplossen, dan voel ik me vaak erg machteloos. Ik wil gewoon een plan van aanpak. In plaats van me focussen op een schema om (bijvoorbeeld) een top marathon te lopen, focus ik me op herstel. Op dit moment heb ik al acht maanden lang last van mijn bil/heup en ik weet ook al acht maanden lang niet precies waar het vandaan komt en dat is gewoon frustrerend. Ik vind dit een stuk lastiger om mee om te gaan dan bijvoorbeeld die stressfractuur van vorig jaar september. Toen wist ik gewoon: vier weken niet hardlopen, zoveel mogelijk rusten, geen stress, goed eten en cardio zolang het geen pijn veroorzaakt.

De enige activiteit die ik kan bedenken die wellicht niet te belastend is, is zwemmen. Als dit wel mag van de fysio, zou je misschien uit kunnen vinden of er bij jou in de buurt zwemcursussen worden gegeven (ervan uitgaande dat je geen geoefend zwemmer bent). Het klinkt nu misschien als de hel, maar misschien kun je wel plezier halen uit het leren van de borstcrawl en daar echt goed in worden. Op die manier kun je aan je conditie werken en door de progressie die je sowieso gaat maken, ga je het misschien nog wel echt leuk vinden ook. Succes!

Annelieke: Hoe kan ik mijn lichaam het beste laten wennen aan hardlopen op steunzolen? Vanmiddag mag ik mijn zooltjes ophalen bij de podotherapeut en dan zal ik eerst twee weken lang rustig opbouwen voor dagelijks gebruik (ik heb erg ingezakte voeten, dus ik zal deze zolen ook in mijn normale schoenen gaan dragen (heb twee paar)). Na die twee weken ga ik er ook op hardlopen, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat moet opbouwen. Ik loop op het moment best lange afstanden, mijn trainingen zijn gemiddeld 10km en mijn weekend duurlopen ga ik ook verder uitbouwen om voor de marathon te trainen. Het lijkt mij niet verstandig om van de één op de andere dag alle trainingen op de zooltjes te gaan doen, maar wat is dan wél handig? Ik zou bijvoorbeeld één training per week op de zooltjes kunnen doen en dan uitbouwen, of ik kan alle trainingen op de zooltjes doen maar dan bijvoorbeeld enkel de eerste of de laatste kilometers en dan vandaaruit uitbreiden naar volledige trainingen. Wat zou jij aanraden en wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Hi Annelieke, super slim dat je zelf al bedacht hebt dat je niet van de ene op de andere dag met nieuwe zooltjes moet gaan lopen. Ik heb daar begin dit jaar echt een grote fout mee gemaakt. Ik liep met nieuwe – nooit gedragen – zooltjes 21,1 kilometer. Ik had blaren. Niet te doen.

Als je de mogelijkheid hebt om na het inlopen van zooltjes te wisselen, dan zou ik op die manier beginnen. Wij lopen voor een baantraining 3,5 kilometer in. Ik zou dan de zooltjes beginnen te dragen met inlopen en daarna weer je gewone zooltjes in je schoen. Zo zou ik het rustig opbouwen. Mocht dat niet tot de mogelijkheden behoren, dan zou ik beginnen met de zooltjes dragen tijdens hersteltrainingen. Als dat goed gaat kun je rustig andere trainingen toe gaan voegen aan je trainingen die je op steunzolen doet.

Succes met opbouwen en ik hoop dat de ergste blaren je bespaard zullen blijven.

Thanks voor al jullie leuke vragen. Ik hoop dat ik ze goed heb kunnen beantwoorden. Nieuwe vragen mogen zoals iedere week in de comments, volgende week beantwoord ik er weer een paar.

Liefs,

Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. Mieke
  juni 26, 2019 / 12:04

  @sanne, je kan misschien ook nog kijken of je je veters anders kan strikken. Online zijn er verschillende voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is.

 2. Naomi
  juni 26, 2019 / 13:56

  Hoi Annemerel!
  Ik loop sinds een paar weken bij een vereniging wat mij super goed bevalt. Dit is echter ’s avonds en ik ben eigenlijk gewend om ’s ochtends te trainen en weet wat dat betreft ook beter wat ik wel en niet kan eten. Die banaan spelt pancakes van de Albert Heijn werken wel erg goed voor mij als ik ’s avonds train. Ze komen mij alleen inmiddels wel langzamerhand mijn neus uit. Heb jij misschien tips qua eten om af te wisselen met die pancakes?

 3. juni 26, 2019 / 13:57

  I see again you are a running expert and I really like how you answer the questions.
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 4. Teha
  juni 26, 2019 / 15:18

  Hoi Annemerel. Ik vind het leuk om te lezen hoe je alle hardloop vragen beantwoordt.
  Ik heb besloten geen lange afstanden meer te lopen door alle blessures.( Scheenbeen,kuit,Lies) Ik ga weer lopen om mijn hoofd leeg te maken en dan is een half uurtje genoeg. Dat ga ik nu opbouwen vanuit niets. Heb jij daar tips voor?

 5. David
  juni 26, 2019 / 20:52

  Alvast een vraag voor de volgende blog: ik heb al verschillende marathons gelopen, maar meestal krijg ik in het laatste deel honger. Toch eet ik voor de race voldoende (en de dagen ervoor) en vanzelfsprekend ook tijdens de marathon. Elke 4-5 km een gelletje (elke 20-25 minuten), 1,5 banaan en vaak nog een sportreep. Het lijkt soms wel of mijn lichaam na 30 km bijna geen voedsel meer opneemt. Kan dat kloppen?

 6. Marjolein
  juni 27, 2019 / 08:55

  Ga je binnenkort nog die video over loopscholing maken??

 7. Annelore
  juni 27, 2019 / 09:38

  Hoi Annemerel. Ik vroeg me af hoe en hoe vaak jij jouw sporthorloge schoon maakt. Ik heb zelf een garmin fenix 5s (niet de plus dus maar ik denk dat die ongeveer dezelfde kunststofband en metalen klok heeft) en maak die steeds proper met alcohol (van de apotheek) met een watje / oorstokje / tandenstoker + zakdoekje. Misschien heb jij nog betere tips om ook de gaatjes van het bandje en alle hoekjes van het klokje proper te krijgen? Het gaat op zich vrij snel en de horloge wordt gelukkig wel steeds terug mooi schoon maar ik vind het nogal prutsen.

 8. Jantine
  juni 27, 2019 / 12:58

  Vraagje; jij krijgt vaak voor trainingen de opdracht om iets op een bepaald tempo te lopen. Bijvoorbeeld op 10 km tempo. Is dat dan het tempo wat je dan in een 10 km race kunt lopen of wat je wilt lopen??

  • Naomi
   juli 8, 2019 / 21:58

   Deze vraag heb je nog niet beantwoord toch Annemerel? Ben ook wel benieuwd.

 9. Anouk
  juni 27, 2019 / 13:26

  Hi Annemerel! Ik moet altijd trainen in een vrij heuvelachtig gebied, dat krijg je nou eenmaal in het zuiden. Hierdoor vind ik het wel lastig om in een strakke pace te lopen, bergop heb ik het zwaarder, bergaf vind ik het dan weer lastiger om rustig genoeg te lopen. Daardoor is ook elke training anders of ik moet alleen maar 1 vast rondje lopen, maar dat vind ik weer saai. Ik vind het lastig om trainingen te vergelijken of die pace mooi strak te houden, meestal verschilt die van bergop 6:00-6:30 naar bergaf zelfs 5:00-5:30… Mijn 5 km loop heb ik gemiddeld 5:27 gelopen, halve marathon was 6:50, beide ook in het heuvellandschap. Heb jij tips om strakker te lopen of hoe ik mijn trainingen kan analyseren ondanks telkens verschillende hoogtemeters?

  • Tessa
   juni 27, 2019 / 17:50

   Trainen op hartslag! :) Nog altijd de beste indicatie van inspanning omdat het ook corrigeert voor warmte, wind, etc.

 10. Jolin
  juni 27, 2019 / 19:29

  Hi Annemerel. In ‘de rekening van…’ zag ik Strava staan, heb je een premium abo? Heeft dit voordelen ten opzichte van Garmin Connect (ik neem aan dat je deze app ook gebruikt met je Garmin watch)? En welke parameters check je dan altijd na een training?

  Psst. De Q&A is ook een van mijn favo’s om te lezen :-) dus bedankt daarvoor en iedereen die de leuke Q’s bedenkt!

 11. Eline
  juni 28, 2019 / 18:09

  Hoi Annemerel,
  Je heb ooit verteld dat je voor sommige wedstrijden in het buitenland een soort verklaring nodig heb van een (sport) arts. Wat houdt dit dan in? Voor welke wedstrijden geld dit en hoe weet ik of ik deze moet meenemen? Ik ga in september mijn tweede hele marathon lopen in Berlijn! Je kan maar beter optijd goed voorbereid zijn?.