CPC DIARY: Tegen beter weten in #7

Ik liep gisteren mijn langste afstand sinds de New York City marathon op 5 november 2017. Niet omdat mijn blessure op miraculeuze wijze verdwenen was, maar omdat mijn hoofd ontzettend behoefte had aan een lange afstand. Iedereen die gisteren buiten is geweest, of zelfs maar naar buiten heeft gekeken, moet weten dat het ontzettend lekker weer was. Dat lekkere weer speelde zeker parten in mijn beslissing om zo’n lange duurloop te doen. Maar ook gewoon het gevoel van eindeloos doorlopen zonder al te veel nadenken over tempo, liveset van Martin Garrix uit mijn AirPods en gewoon maar gaan.

Ik stond om negen uur buiten, twijfelde nog even om terug naar binnen te gaan om me toch nog iets warmer aan te kleden, maar besloot uiteindelijk dat een laag warm genoeg zou zijn. Inderdaad een laag ja, een longsleeve zonder een top daaronder of een jasje er overheen. Geen handschoenen, zelfs geen haarband om mijn hoofd warm te houden. De temperatuur lag op dat moment net iets onder nul, maar ik wist, als ik eenmaal in beweging zou zijn zou ik het vanzelf warm krijgen. En zo geschiedde. De eerste kilometer was een van mijn snelste (5’01) omdat ik onbewust iets sneller liep om warm te worden, maar na drie/vier kilometer was de kachel goed opgestookt en had ik het gevoel eindeloos door te kunnen lopen.

Op vijf kilometer had ik de optie om voor een rondje van 17,5 of voor een rondje van 22,5 kilometer te gaan. Ik koos voor dat laatste.

Het eerste uur kwam ik vrijwel niemand tegen onderweg, geen auto’s, geen fietsers, geen andere lopers, maar langzaam zag ik de wereld ontwaken. Hardlopen op zondag vroeg in de ochtend is mijn favoriete tijdstip. In de zomer ga ik het liefst al rond een uurtje of zeven, of zelfs zes, naar buiten. Er is iets magisch aan hardlopen op het moment dat de meeste mensen nog in bed liggen, of misschien net naar de keuken strompelen voor een kop koffie.

Na ongeveer 17 kilometer begon de machine iets te sputteren. Mijn knie hield zich vooralsnog goed, maar ik merkte wel dat het lang geleden was dat ik verder dan 17/18 kilometer had hardgelopen. Mijn billen en hamstrings begonnen een beetje te branden, ik voelde steken in mijn buik en het tempo moest gewoon iets omlaag. Uiteindelijk tikte ik zonder al te veel problemen toch de 22,5 kilometer aan met een gemiddelde pace van 5’11. Moe, voldaan, gelukkig.

Inmiddels zijn we bijna 24 uur verder en ben ik nog steeds blij dat ik gisteren naar buiten geweest ben voor zo’n lange duurloop. In mijn knie zit wel wat meer vocht dan voordat ik begon met lopen en vooral bewegen nadat ik een tijdje gezeten heb, dat voel ik. De pijn is (momenteel) absoluut niet ondragelijk, ik weet alleen dat pijn niet heel goed is en ik ben soms bang dat als ik blijf doorlopen, de pijn alleen maar erger zal worden.

Maar goed, over 20 dagen is de CPC, over 27 dagen de halve marathon in New York. Vandaag is het precies zeven weken geleden dat ik last kreeg van mijn knie (het is vandaag dag 50 van 2018) en in de tussentijd is de pijn niet heel veel erger geworden. Hopelijk kan ik het met ijzen en stretchen die laatste 27 dagen nog even overleven en dan neem ik daarna echt even rust. Kunnen jullie alvast activiteiten voor mij bedenken waardoor ik in die periode niet in een pikzwart gat val*? Of gewoon helpen hopen dat ik niet eens hoef te stoppen met lopen omdat mijn blessure op wonderbaarlijke wijze verdwenen is?

Vandaag neem ik trouwens even een rustdag. De zon schijnt toch niet ;-).

Ben jij gisteren buiten geweest om te lopen? Is dit ook jouw favoriete hardloopweer?

Liefs,
Annemerel

*Fietsen en wandelen zijn geen goede opties, omdat er dan nog steeds redelijk wat druk op mijn knie staat. Zwemmen gaat helaas niet omdat dit te veel druk voor mijn nek en schouders is. Ik denk dat we de activiteit meer moeten zoeken in de hoek van breien. 

OP 11 MAART LOOP IK VOOR DE ZEVENDE KEER DE HALVE MARATHON TIJDENS DE CPC IN MIJN WOONPLAATS DEN HAAG. IN 2011 WAS DIT DE EERSTE HARDLOOPWEDSTRIJD WAAR IK OOIT AAN DEELNAM. AAN HET BEGIN BEGIN VAN DIT JAAR HAD IK ALLERLEI MOOIE PLANNEN MET TRAININGSSCHEMA’S EN WAANZINNIGE PRESTATIES, MAAR HELAAS GOOIEN VERSCHILLENDE PIJNTJES (RECHTERKNIE, LINKERVOET, ONDERRUG) OP DIT MOMENT EEN BEETJE ROET IN HET ETEN. DE KOMENDE VIER WEKEN BLOG IK DAGELIJKS OVER MIJN WEG NAAR DE CPC, WANT IK HEB NOG NIET OPGEGEVEN.
Delen:

32 Reacties

 1. Rosalie
  februari 19, 2018 / 09:25

  Klinkt als een heerlijke loop. Ik ben gisteren heel even buiten geweest. We zijn allemaal gevloerd door de griep. Ik ben naar de supermarkt gelopen en weer terug ? Tja… Ik hoop volgende week mijn training weer op te pakken.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2018 / 10:04

   Aaah wat naar! Hoop dat je snel herstelt en de rest van het gezin ook.

 2. xAmberc
  februari 19, 2018 / 09:28

  Ik heb gisteren een heerlijk rondje gelopen in de duinen en daarna een uur in het zonnetje in de tuin gezeten. Wat een lekker weer was het!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2018 / 10:03

   Super lekker! Zelfs nog in de tuin gezeten, was het niet koud?

 3. februari 19, 2018 / 11:05

  Klinkt als een heerlijke loop! Ik heb eerst 3km wat sneller gelopen met m’n vriend (jaja, die tips!), en toen ’s middags nog een pittige wandeling op de Posbank, dus heb flink wat hoogtemeters in de benen! We hebben zelfs een warme chocolademelk gedronken op een terrasje in het zonnetje, heerlijk!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2018 / 11:58

   Klinkt als een heerlijke zondag!

 4. Malin
  februari 19, 2018 / 11:19

  Misschien aquaspinning/aquabiken? Minder weerstand en toch een pittige training?

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2018 / 11:58

   Hmmmmm ga eens uitzoeken of dat hier in de buurt kan.

 5. Fred
  februari 19, 2018 / 11:40

  Breien lijkt mij geen optie.
  Ga maar weer een boek schrijven.
  Ik meld me alvast weer als koper ervan ;-)

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2018 / 11:58

   Daar moet ik wel voor kunnen lopen, ter inspiratie ;-)

 6. februari 19, 2018 / 12:12

  Het was inderdaad heerlijk weer!!! Ik heb 15 km gelopen want ik loop over een maand mijn allereerste halve marathon in Utrecht!

 7. februari 19, 2018 / 12:25

  Gister van 10 tot 8 gewerkt.. de 2 dagen ervoor ook.. Vandaag ook tot 8 dus kan niet wachten om morgen weer naar buiten te gaan voor 8-10 km aan te tikken. Hopen op net zo’n mooi weer als gister!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2018 / 13:14

   FINGERS CROSSED!

 8. Thyra
  februari 19, 2018 / 13:03

  Op de crosstrainer! Dat heeft mij enorm geholpen met mijn knieblessure. Het is een soortgelijke beweging als hardlopen, maar dan zonder de druk op je knie. En je behoudt je conditie :)

 9. Mir
  februari 19, 2018 / 13:35

  Klinkt echt heerlijk Annemerel!
  Voor mij zitten die afstanden er nog steeds niet echt in. Komt vanzelf (na ja, vanzelf)
  Fijn dat je hoofd weer wat lucht heeft gehad.
  s6!

 10. februari 19, 2018 / 14:28

  Wat fijn dat je weer een lange afstand hebt kunnen lopen! Maar hoe je dat doet, in één laagje?! Het is me een raadsel, haha! Ik loop nog steeds in m’n thermo kleren…

 11. Marlous
  februari 19, 2018 / 14:47

  Wow superfijn dat je weer zo’n afstand gelopen hebt! Balen dat je knie daarna wat tegensputterde….
  Ik heb gisteren 34km gerend (mijn verste afstand tot nu toe). Ging lekker; wat een heerlijk weertje!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2018 / 16:05

   Wat heerlijk!!!!!

 12. Ilse
  februari 19, 2018 / 16:47

  Wat fijn zeg dat je weer zo’n lange afstand hebt gelopen en dat de pijn nu niet ondragelijk is. Gisteren niet hardgelopen maar wel lekker gewandeld en gefietst. En vanochtend een rondje van 4 km gelopen.

 13. Dion
  februari 19, 2018 / 16:50

  Zeer goede discipline!! En mooi resultaat. Ik nodig je bij deze uit om een tafeltennisballentje te slaan bij ons op de vereniging in Roosendaal tijdens je rust periode :)

  Bijna de CPC. Ben zeer benieuwd maar you can do it

 14. Cinthia
  februari 19, 2018 / 17:45

  Wat fijn dat je weer zo hebt kunnen genieten van een lange duurloop! Ik hoop enorm voor je dat je na CPC niet hoeft te rusten. Gisteren voor het eerst sinds heel lang (lees: 7,5 jaar) weer eens de 9,1 km aangetikt. Het weer was heerlijk! Hopelijk dit weekend de 10!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2018 / 17:49

   Wauw wat goed! Laat je me volgend weekend weten hoe het gegaan is?

 15. februari 19, 2018 / 18:55

  Balen toch van je knie. Hopelijk gebeurt er een wonder, en heb je ineens geen last meer. En tot die tijd maar even kijken hoe je dat gaat doen. Jammer dat je ook met wandelen last krijgt.
  Iemand noemt crosstrainer, is wellicht ook nog een idee.

  Ben geen hardloper, maar wandel graag en vaak. Zaterdag en zondag heerlijk gewandeld. Gisteren trek in een schepijsje, dus dan maar wandelend ijsje halen. Toch weer 5 km die ik dan mee pik.
  Komende week koud met oostenwind…. brrrr! Hopelijk gaat die wind meevallen.

 16. Lonneke
  februari 19, 2018 / 22:00

  Wat fijn dat je weer zo lekker lang hebt kunnen lopen! Vervelend dat je nu weer last van je knie hebt. Misschien kan je in je rustperiode een nieuwe netflixserie gaan bingewatchen, heb je een keer een reden en hoef je je iets minder schuldig te voelen haha ;)

  Door je instafoto gisteren ben ik de een-na-laatste training van je 5 km schema gaan lopen! Goede motivatie dus, want had eigenlijk al teveel excuses in mijn hoofd gemaakt (keelpijn, ziekjes, moest nog 8 uur in de horeca lopen). Morgen de laatste van 30 minuten, vind het een erg fijn schema :)

 17. februari 19, 2018 / 23:24

  Oei, wat balen van je knie! Ik hoop dat het snel geneest of lig dat hij het nog even 27 dagen ‘volhoudt’.
  Gisteren was het voor mij ook eindelijk weer mogelijk om mijn hardloopschoenen aan te doen.. ook griep gehad helaas. Dus het werden 3 korte kilometers + 1-2 km wandelen, maar hé.. wel lekker kunnen genieten van het zonnetje.

 18. Fleur
  februari 20, 2018 / 13:00

  Precies hetzelfde hier- pijn in knie en mentaal zo moeilijk om niks te doen.. heb me inmiddels na heel wat probeersels gestort op killing circuitjes battle ropes, pushups pullups en farmers walks- die laatste zijn supergoed voor al je spieren en je conditie als je m met juiste vorm doet en flink zwaar. Wel heel goed je core bracen en schouderbladen naar elkaar toe trekken, rechtop, en lopen maar. Sterkte! Hoop dat t snel over gaat!

 19. Dieter
  februari 21, 2018 / 15:59

  Is skeeleren geen optie? Heb hier geen ervaring mee, maar lijkt me veel minder belastend voor je knie. Veel succes alvast de komende weken! :)

  • Annemerel
   Auteur
   februari 22, 2018 / 10:18

   Jaa daar zat ik ook over na te denken, maar aan de andere kant met skiën kreeg ik ook meer last omdat ik veel druk op mijn ski’s moest uitoefenen, ben bang dat je dat met skeeleren ook hebt? Ik ga het mijn fysio vragen.

   • Dieter
    februari 22, 2018 / 16:05

    Hhhmmm, ja dat kan idd wel zijn… Aan de andere kant denk ik dat skeeleren meer gecontroleerd is (minder oneffenheden – in Nederland althans, hier in België laat het wegdek ook soms te wensen over ;) ) en minder ongecontroleerd manoevres/hoogteverschillen. Maar je kan het idd het beste aan je fysio vragen! Nogmaals veel succes! :)

    • Annemerel
     Auteur
     februari 23, 2018 / 08:31

     Jaaa daar heb je zeker gelijk in en skeeler ook heel graag (dat deed ik voordat ik begon met hardlopen), ga het volgende keer even vragen aan mijn fysio.

     • Dieter
      februari 26, 2018 / 15:59

      Ok! Laat het me zeker weten:). Ik heb het al meerdere malen gezegd, maar ik vind je blogs/vlogs echter superfijn… Door drie blessures op korte tijd vind ik telkens de motivatie terug, door te lezen dat jij en je zus deze ook hebben en dat jullie er toch ook telkens weer sterker uitkomen! Toppers! :)

 20. Dieter
  februari 22, 2018 / 16:07

  Hhhmmm, ja dat kan idd wel zijn… Aan de andere kant denk ik dat skeeleren meer gecontroleerd is (minder oneffenheden – in Nederland althans, hier in België laat het wegdek ook soms te wensen over ;) ) en minder ongecontroleerd manoevres/hoogteverschillen. Maar je kan het idd het beste aan je fysio vragen! Nogmaals veel succes! :)