SUNDAY READING: Anna Nooshin – On Top

 photo annanooshin-ontop.jpg

Ik heb aardig wat boeken van selfmade-women gelezen, met als ultieme favoriet #Girlboss van Sophia Amoruso. Maar ik denk dat ik een nieuwe favoriet heb en dat had ik voordat ik het boek aanraakte echt niet verwacht. Niet dat ik geen vertrouwen had in Anna, maar ik had eigenlijk nog nooit iets van haar gelezen en – heel eerlijk – ik vond de titel ietwat overdreven. Kom op, Anna is 28, ze heeft al heel veel bereikt, maar is ze écht al ‘on top’?

Gelukkig legt ze in haar voorwoord al precies uit waarom ze voor deze titel gekozen heeft. Ze pretendeert niet dat ze er al is, maar tijdens een brainstorm met haar uitgever viel er precies op het moment dat de woorden ‘on top’ werden uitgesproken een hoop vogelpoep op tafel. Anna en haar uitgever Suzan zagen dit als een teken van boven. ‘On Top’ staat niet letterlijk voor de top, maar wordt gebruikt als ‘metafoor voor het besef dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en dat je je leven zo mooi en succesvol kunt maken als je zelf wilt.’ Jij bent ‘on top’ van je eigen leven dus. Klinkt een stuk beter, toch?

Donderdagmiddag was ik aanwezig bij de boeklancering van On Top, in het pop-up restaurant Le Coq in Amsterdam. Ik was niet de enige, ik kwam er zo ongeveer iedereen tegen. Van mijn favoriete fitgirls Jenny en Chris tot ‘oude bekende’ Mascha en Monique tot Metro-collega’s en nieuwe contacten, ie-der-een was donderdagmiddag in Le Coq. Natuurlijk zat er in mijn goodiebag een exemplaar van ‘On Top’ en ik kon stiekem niet wachten om er in te beginnen. Maar ik moest even wachten, want ik had donderdag en vrijdag andere prioriteiten en pas gistermiddag sloeg ik het boek open. Om het vervolgens vier uur later pas te sluiten nadat ik de laatste pagina gelezen had. Zo’n boek is het dus, eentje die je van begin tot eind in één keer uit wil lezen.

On Top is herkenbaar, inspirerend, hilarisch, spontaan en vooral écht. Althans, zo voelt het. Na het hoofdstuk over ‘Instacraptalk’ weet ik niet zo goed meer wat écht en wat nep is, maar ik ga er voor het gemak vanuit dat alles écht is. En toegegeven, ook ik doe regelmatig aan ‘Instacraptalk’, so look whose talking!

Anna schrijft over haar onconventionele jeugd (ze vluchtte op haar zevende met haar vader, moeder en zusje vanuit Iran en belandde in Nederland in verschillende asielzoekerscentrum), maar ook over het drama dat haar eerste grijze-haar heet en haar obsessie voor beroemdheden. Ik heb werkelijk geen enkele alinea over geslagen en was van begin tot eind geboeid en geloof me, dat gebeurt niet vaak.

Naast alle persoonlijke verhalen bevat On Top ook Anna’s professionele-journey. Van alle bijzondere bijbaantjes tot de periode waarin ze overdag geld verdiende als hoofdredacteur van een Nederlandse website en ’s avonds van 19.00u tot 2.00u werkte aan haar kindje, NSMBL, tot nu.. gezicht van één van de grootste websites van Nederland met een inkomen waarvan ze 70% spaart, maar toch schaamteloos midden in de nacht twee Stella McCartney-jassen van kan bestellen. Ik denk dat je dan stiekem ook best wel redelijk in de buurt van de top aan het komen bent hoor.

Of nou ja, dat klinkt ook weer zo negatief. Alsof er een top is, alsof het op een gegeven moment stopt. Volgens mij is er geen top, een top lijkt een beetje op een glazen plafond, het insinueert dat je niet verder kunt dan dat.. en ergens denk ik dat Anna nog veel verder gaat komen.

Lachen: Ja, Anna schrijft hilarisch en veel situaties zijn ook gewoon heel erg grappig. Het moment waarop haar zusje haar grijze haren ontdekt bijvoorbeeld. Priceless.
Huilen: Volgens mij was er ergens een traan, maar ik weet niet meer zo goed waar… En ik heb het boek toch echt vanmiddag nog gelezen. Shit. Word ik ook oud? Gaat mijn geheugen nú al achteruit.
Irritaties: Shit… hoe ga ik er ooit voor zorgen dat mijn boek kan tippen aan dat van Anna? (gelukkig heb ik een heel ander onderwerp, want zoals ik op Instagram al zei.. ik heb hier weinig meer aan toe te voegen)
Opvallend: Twee jaar geleden was ik met Anna op persreis en hadden we het al over een boek dat ze wilde gaan schrijven. Toen had ze een heel ander idee, maar zoals ze in haar boek al schrijft, ze zit vol tegenstrijdigheden, daar is ze een vrouw voor. Ik ben in ieder geval blij dat ze voor dit gekozen heeft.
Aanrader: Yes, voor iedereen.
Hartjes: ?????????? 9/10

Je koopt On Top van Anna Nooshin onder andere bij Bol.com voor 20 euro (en dat is fijn, want dan betaal je dus precíes geen verzendkosten…)

Liefs,
Annemerel

Delen:

31 Reacties

 1. april 26, 2015 / 17:06

  Het klinkt als een super goed, interessant en leuk boek. Ik volg Anna al een hele tijd op Instagram en ik vind haar en haar website echt leuk. Ik wist niet zeker of ik het boek moest gaan lezen, maar jouw review heeft me wel overtuigd.

 2. april 26, 2015 / 17:07

  Lijkt me een ontzettend leuk en inspirerend boek! Ik vind Anna zo lief en enthousiast overkomen op YouTube, dus ik ben erg benieuwd naar haar boek.

 3. april 26, 2015 / 17:11

  Bedankt voor deze boektip! Ik ga volgende week op vakantie. Het lijkt me heerlijk om dit boek mee te nemen!
  Marielle @ Fit & Fast

 4. april 26, 2015 / 17:12

  Dat klinkt echt als een super interessant boek. Je hebt mij alvast heel erg benieuwd gemaakt dus wie weet bestel ik het binnenkort wel bij Bol.com.

 5. Ingrid
  april 26, 2015 / 17:22

  Ik moet maar even gaan Googlen, want ik heb geen idee over wie het gaat;)

 6. april 26, 2015 / 17:31

  Ben erg benieuwd naar het boek, je hebt mij overtuigd om het boek te lezen!

 7. Ilse
  april 26, 2015 / 17:36

  Klinkt als een boek die ik wel zou willen lezen! Gauw maar eens bestellen. :)

 8. april 26, 2015 / 18:08

  Klinkt als een fijn boek! Mooie review!

 9. april 26, 2015 / 18:09

  Klinkt als een heel mooi en inspirerend boek. Als ik weer in een boekenwinkel ben ga ik eens een kijkje nemen.

 10. april 26, 2015 / 18:10

  Ik ben zo benieuwd naar dit boek, lijkt me echt een topper!

 11. Anneke
  april 26, 2015 / 18:18

  Ik was aan het twijfelen of ik het boek moest kopen, maar je hebt me overtuigd :D

 12. april 26, 2015 / 18:19

  Lijkt me echt heel leuk boek! Kan niet wachten om het te lezen.

 13. april 26, 2015 / 18:21

  Dit lijkt me een heel fijn boek, ik ben benieuwd!

 14. marije
  april 26, 2015 / 18:24

  ‘On top is een metafoor voor het besef dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en dat je je leven zo mooi en succesvol kunt maken als je zelf wilt.’
  Ik zou zooo graag eens willen discussieren met mensen die dat beweren…

 15. april 26, 2015 / 18:29

  Ik heb hem net besteld bij Bol.com!

 16. april 26, 2015 / 18:29

  Ik ben hier echt zo nieuwsgierig naar! Ik wil er wel even in het echt doorheen bladeren, dus ik zal hem wel aanschaffen als ik volgende week naar A’dam ga, als het boek mij in het echt dan ook aanspreekt!

 17. april 26, 2015 / 18:47

  Klikt door naar bol.com…

 18. april 26, 2015 / 19:01

  Het boek stond al op mijn wishlist en na deze review ga ik het direct bestellen. Als ebook, want dan kan ik gelijk lezen <33

 19. Kirsten
  april 26, 2015 / 19:41

  Klinkt als een leuk boek!

 20. april 26, 2015 / 20:04

  Ik heb het boek op mijn verlanglijstje gezet.
  Het wordt het volgende boek dat ik lees :).

 21. april 26, 2015 / 20:05

  Ooh nu word ik wel heel nieuwsgierig!

 22. april 26, 2015 / 20:25

  Goede review! Ik wilde dit boek al voor mijn verjaardag vragen en ben nu helemaal overtuigd :)

 23. april 27, 2015 / 08:00

  Wat een fijne review! Ik ben erg benieuwd naar dit boek, als ik hem tegenkom in de winkel ga ik er zeker even doorheen bladeren :)

 24. april 27, 2015 / 11:29

  Oew, nou ben ik wel heel benieuwd. Het boek gaat zeker op mijn lijstje!

 25. april 27, 2015 / 12:15

  Leuk! Ik ben heel benieuwd!

 26. april 27, 2015 / 17:21

  Nu ben ik heel nieuwsgierig geworden!! Deze gaat op mijn wishlist!

 27. april 28, 2015 / 10:41

  Ik ‘ken’ Anna niet echt (alleen van naam), dus dan ben ik altijd minder geneigd het boek te kopen, maar het klinkt wel heel goed. De cover vind ik ook onwijs mooi, daarmee zie je ook wel gewoon dat ze een ander publiek heeft dan bijvoorbeeld Mascha. Serieuze gezichten vind ik sowieso altijd wat sterker dan een overdreven lach, maar het ligt ook weer een beetje aan de persoon want bij jou bijvoorbeeld zou ik een lach op een cover niet misplaatst vinden.

 28. april 28, 2015 / 13:21

  Ik wilde hem al bestellen, maar dat heb ik nu maar meteen gedaan. Fijne eerlijke review Annemerel!

 29. Elvira
  april 28, 2015 / 13:53

  Ik ben heeel blij dat je weer een sunday reading hebt :-) ga je ook weer een summer reading doen dit jaar?

 30. Fenna
  april 30, 2015 / 16:10

  Overtuigd. Heb het boek vanmiddag gekocht. Ben ook erg benieuwd naar jouw boek