BLOGGING: My 10 Golden Blog Rules

Mijn 10 blog geboden, waar ik me altijd aan probeer te houden. Eigenlijk niet alleen toe te passen op mijn blog, maar op alles.

1. Wees eerlijk. En dan heb ik het niet alleen over het feit dat je je niet anders voor moet doen dan je bent, maar ook over je bezoekerscijfers. Eerlijkheid duurt het langst. Echt. 

2. Schrijf over dingen die je enthousiast maken. Begin geen hardloopblog als hardlopen je niet 100% gelukkig maakt. De reden dat mensen mijn blog lezen is omdat ze het enthousiasme in mijn teksten kunnen voelen. Bedenk je dat je aardig wat woorden over het onderwerp moet gaan schrijven, wil je dat leuk houden moet het iets zijn waar je echt gelukkig van wordt.

3.  Kies voor de lange termijn. Het is misschien lastig om nee te zeggen tegen een lucratieve deal, maar wanneer het product absoluut niet bij je past en het in strijd is met de boodschap die je op je blog verkondigd, moet je sterk zijn en nee zeggen.

4. Stel je prioriteiten. Waarom ga jij bloggen? Omdat je geld wilt verdienen, leuke reisjes wil maken en mooie producten wilt ontvangen? De kans dat je dit binnen een aantal maanden lukt is erg klein, blog omdat je graag iets met de wereld wilt delen, niet omdat je gratis producten wilt ontvangen.

5. Wees positief. Niemand zit te wachten op een zeurpiet. Klaag niet. Niet op social media, niet op je blog. Nergens niet.

6. Professionaliteit is key. Kraak je concurrenten niet af. Wees altijd beleeft tegenover je contacten. Begin geen bitchfight. Houd je aan je deadlines. Ga niet in discussie met lezers die nare reacties achter laten, sta er boven. Oh en wordt alsjeblieft niet dronken op persevenementen of tijdens persreizen.

7. Plaats regelmatig. Een blog waar soms twee weken niets te beleven is, daar haken mensen snel op af en dat staat ook niet professioneel tegenover potentiële adverteerders. Zorg dat er in ieder geval een paar keer per week iets nieuws te beleven is op je blog.

8. Luister naar je lezers. Lees de reacties op social media en op je blog. Bekijk je statistieken. Welke stukken slaan aan, welke stukken worden minder gelezen? Je moet in de eerste plaats dingen schrijven waar je zelf achter staat, maar als je wilt dat het gelezen wordt zul je je ook met je lezers rekening moeten houden.

9. Wees origineel. Inspiratie opdoen bij andere bloggers is goed, maar zodra inspiratie imitatie wordt, ben je niet goed bezig. Bedenk je eigen ideeën, jat nooit, maar dan ook nooit. En als je door een andere blogger geïnspireerd bent geraakt (en dit duidelijk zichtbaar wordt in je blog) vertel dit dan ook altijd in je blog. Eerlijkheid duurt het langst, weet je nog? Degene door wie jij hebt laten inspireren zal zich gevleid voelen dat jij hem/haar als inspiratie gebruikt hebt. In plaats van een heleboel gezeur heb je misschien wel een leuk nieuw contact opgedaan.

10. Enjoy! Net zoals je met alles in het leven eigenlijk moet doen, probeer er van te genieten. Ook als je om één uur ’s nachts na een lange dag nog een blogje schrijft. Ook als je achterstallige administratie aan het wegwerken bent. Probeer altijd je doel voor ogen te houden en accepteer de dingen die minder leuk zijn.

Wie heeft hier nog iets aan toe te voegen? Tell me!

Liefs,
Annemerel

Delen:

36 Reacties

 1. Emma
  mei 4, 2015 / 17:06

  Heb je niet al eens zo’n soortgelijke blog geschreven..?

 2. mei 4, 2015 / 17:10

  Ja goede tips, deze 10 geboden! Stelen mag natuurlijk nooit, maar heel origineel zijn in een wereld met triljoenen blogs, is wel lastig :)

 3. mei 4, 2015 / 17:13

  Fijn artikel! De reden waarom ik jouw blog dagelijks minimum 1x bezoek, is dan ook omdat ik jouw enthousiasme en eerlijkheid enorm apprecieer ;).

 4. mei 4, 2015 / 17:26

  Wat een leuk en handig artikel! Punt nummer 7 vind ik van jou zou knap, dat je telkens iedere dag weer 2 artikelen op internet plaatst. Maar mijn eigen gedrag laat dan wel zien, dat ik altijd weet dat er iedere dag wel iets bij je te lezen valt. Daarbij komt ook dat ik kwaliteit wel belangrijker vind dan kwantiteit. Een artikel waar goed aandacht in is gestoken, leest zoveel fijner dan een artikel met twee regeltjes tekst. Dat vind ik echt een must, naast goed beeldmateriaal. :)

 5. mei 4, 2015 / 17:26

  Mooie 10 geboden.

  Ik schrijf altijd met een bepaald gevoel en alleen als mijn gevoel goed is bij het onderwerp voor de blogpost schrijf ik.

  Ik denk altijd er is vast een soort andere ik, een fictief iemand die de doelgroep voorstelt en het graag leest.

  Waar ik altijd achter sta en meeneem is dat ik dicht bij mijzelf blijf staan, zoals je zegt: doet hardlopen jou meer pijn? Probeer er niet enthousiast over te schrijven.

 6. mei 4, 2015 / 17:28

  Goeie tips! Deze meeste regels hanteer ik wel (althans zoveel mogelijk). Ik ben nog niet zolang bezig, maar vind het ontzettend leuk!

 7. mei 4, 2015 / 17:47

  Handige tips!! Mijn tip is: zorg dat je blog er aantrekkelijk en duidelijk uitziet, en dat geldt ook voor de foto’s. Bezoekers blijven dan ook sneller even hangen. Liefs, Isa

 8. mei 4, 2015 / 17:47

  Hmm quality over quantity. Als ik klaar ben met een post vraag ik me altijd af wat de boodschap van mijn post is en of ik er helemaal achter sta. Posten om maar te hebben gepost probeer ik zo te voorkomen want dat merken lezers natuurlijk ook! Verder wel fijne tips! Thanks for sharing :)

  Liefs,
  Yara

 9. mei 4, 2015 / 17:51

  Ik ben dik gezakt op punt 7 hahaha (en 5 ook wel)

 10. mei 4, 2015 / 17:58

  Leuk om te lezen! :) Bedankt voor het delen van jouw gouden regels. Denk dat veel mensen er een heleboel van kunnen leren (waaronder ik!)

 11. mei 4, 2015 / 18:02

  Wat een fijn artikel. Leuk om zoiets te lezen

 12. Stefanie
  mei 4, 2015 / 18:04

  Leuk om te lezen!
  Nog een belangrijke vind ik: correct Nederlands/ juiste spelling.
  Toevallig zie ik hier 3 d/t fouten… Verkondigd (3), beleeft (6) en wordt (6).
  Het valt mij altijd meteen op. Normaal zou ik er niet op reageren maar bij dit onderwerp en 3x in één artikel een inkoppertje ;-)

  • mei 4, 2015 / 23:05

   Ja dit viel mij deze keer, zoals vele andere keren, ook meteen op. Ik vind het erg slordig / onprofessioneel staan, alsof je iets zomaar online gooit. Maar aan de andere kant post je zo veel – als ik tijd heb check ik je blog daadwerkelijk twee keer per dag – en merk je natuurlijk hoeveel werk er in je blog steekt. Ik zou hier iets aan doen, om het plaatje compleet te maken en je blog nog een level hoger te tillen (:

 13. Ilse
  mei 4, 2015 / 18:10

  Handige tips voor als je een blog hebt. ;)

 14. mei 4, 2015 / 18:24

  Consistent bloggen vind ik het lastigst. Als ik er een dagje uit ben demotiveert dat enorm, maar dat heb ik met alles.
  Originaliteit is ook nog best lastig. Ik kwam er pas achter dat ik twee kopjes van terugkerende posts hetzelfde heb als een andere blogger. Ik was er echt van overtuigd dat ik het niet van haar heb “gepikt” en misschien gebruiken nog veel meer bloggers die kopjes ook wel (ik volg er niet heel veel) maar ik voel me er toch een beetje rot door.

 15. mei 4, 2015 / 18:32

  Hele fijne tips en inderdaad ook heel goed bruikbaar in het dagelijks leven. 3 en 4 zou ik zelf best beter op mogen letten..

 16. mei 4, 2015 / 18:49

  Het zit er misschien al een beetje in, maar op de juiste manier credit geven voor een foto gaat vaak mis. Ik vind het not done (en het mag ook niet) om zomaar andermans foto’s te gebruiken voor een header foto oid. Pinterest or Tumbler als bron vermelden is niet voldoende ;)
  – X Marloes

 17. mei 4, 2015 / 19:09

  I agree! Over dat enthousiasme schreef ik laatst ook een stukje. Op sommige blogs is het zo duidelijk (denk ik dan) dat het om gratis spullen gaat. Ik vind dat soms zelf echt een puntje. Ik krijg veel dingen om over te schrijven maar soms voelt iets niet goed en vind ik het lastig om een bedrijf op een beleefde manier af te wijzen. Blijft een dingetje!

 18. mei 4, 2015 / 19:27

  Ik vind het best lastig om tegenwoordig origineel te zijn, aangezien er zó enorm veel blogs zijn.

 19. mei 4, 2015 / 19:48

  Ik geniet er met volle teugen van en dat is denk ik het belangrijkst wat je kunt doen! Ik vind het oprecht heel erg leuk, al ben ik uren met een artikel bezig. Ook ik vind het lastig om origineel te blijven met het grote aantal blogs dat online staat, maar ik denk dat enthousiasme minstens zo belangrijk is.

 20. mei 4, 2015 / 19:48

  Volgens mij zijn dit wel de belangrijkste punten in het bloggen. Vooral de eerlijkheid en positiviteit en niet jatten vind ik heel belangrijk!

 21. mei 4, 2015 / 20:19

  Handige tips! Alleen met puntje 5 ben ik het niet helemaal eens. Oké, je hoeft niet voortdurend te zeuren, maar ik vind dat je zeker ook wel mag schrijven over minder leuke dingen als het minder goed gaat, anders vind ik dat je een masker opzet en anderen het gevoel geeft dat jouw leventje ‘perfect’ is en gaan anderen zich misschien slecht voelen omdat het bij hen niet altijd goed gaat. Maar ik begrijp wel dat je ook niet heel negatief moet zijn want dat is inderdaad niet fijn om te lezen!

 22. mei 4, 2015 / 20:20

  Leuk om te lezen! En eens met alle punt. In de wereld van bloggers is het soms lastig om origineel te blijven. Soms zie ik een blog en dan denk ik, shit had ik ook in de planning staan. Wat doe je dan heh?! Maar ik haat het om gekopieerd te worden! Alleen maar leuk en goed om te verwijzen naar andere blogs.

 23. mei 4, 2015 / 20:38

  Haha, die van dat dronken worden op persevents! Fijne tips!

 24. mei 4, 2015 / 21:30

  10 rules to blog by -sterk!

 25. mei 4, 2015 / 23:18

  Goede tips! Ik blog vooral omdat ik het leuk vind en heb me toevallig vandaag eens verdiept in de statistieken.. Iets wat ik de komende tijd meer wil gaan doen, luisteren naar de bezoekers!

 26. mei 4, 2015 / 23:37

  Dit zijn pas echt gouden regels haha!

 27. mei 5, 2015 / 08:25

  Wauw ontzettend goed en sterk artikel, je slaat de spijker op z’n kop! Heel goed geschreven en mooie regels om inderdaad niet alleen maar bij het bloggen toe te passen, maar altijd. Dankjewel voor het delen!

 28. mei 5, 2015 / 08:40

  Goed artikel! Denk dat persoonlijkheid ook een sterke blogfactor is. Ik wil een gezicht kunnen hebben bij een blog, voor het vertrouwen ook.

 29. Elvira
  mei 5, 2015 / 10:29

  Leuk artikel, de meeste dingen zie ik wel terug in jou/jouw blog (ik kan natuurlijk niet zien of jij altijd op tijd je deadlines haalt etc.). Kleine tip: er staan een paar spelfoutjes in je tekst! “beleeft” is met een d en en “verkondigd” met een t!

 30. l,brouwer
  mei 5, 2015 / 11:41

  Goede tips,al meen ik deze al een keer eerder gelezen te hebben.Zij het misschien in een andere context.
  Een korte periode,zag ik in je schrijven een kleine verandering.Had ik even het idee met het nemen van selfies, of je iemand van een andere blog (gLr)aan het imiteren was.
  Blijf jezelf ,je bent leuk genoeg vanjezelf.

 31. naomi
  mei 5, 2015 / 17:21

  Ik vind het juist jammer dat je nooit reageert op reacties hier. Ben dan altijd benieuwd of je alles wel leest.

 32. naomi
  mei 5, 2015 / 17:22

  En verder ben je ook best wel eens aan het klagen haha dus aan punt 5 mag je een beetje werken!

 33. mei 5, 2015 / 21:39

  Dat is een hele mooie lijst die je hier neerzet en ben het dan ook helemaal met je eens !

 34. mei 18, 2015 / 07:33

  Super leuk artikel!

 35. mei 18, 2015 / 14:57

  Mooie post, kan ik me wel in vinden :) Kan men nog iets van opsteken.