BLOGGING: 3 things you should think of when starting a blog

Bloggen is leuk. Ik zou me geen leven zonder blog kunnen voorstellen. Maar wanneer je begint met bloggen zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden…

1. Het kost (veel) tijd
Niet alleen het opzetten van een blog kost tijd, het onderhouden van een blog kost ook tijd. Iedere dag. En hoe meer bezoekers je krijgt, hoe meer tijd het je gaat kosten. Want in het begin gaat het alleen om het schrijven van de artikelen, maar daarna komen de berichten. Via Facebook, Instagram, Twitter, de reacties van je blog en je MAIL. Niet alleen van lezers, maar als je het goed doet, ook van bedrijven.

Heb je die tijd, wil je die tijd er voor maken? Is schrijven iets dat je echt oprecht leuk vindt, of is het één van de vele interesses die je hebt? Als je een succesvol blog wilt beginnen, zul je echt een liefde voor het blogvak moeten hebben, anders houd je het niet vol. Zeker niet in het begin, als je het idee hebt tegen een muur te schrijven omdat je lezers nog de weg naar je blog moeten vinden.

Toen ik in 2003 begon met bloggen, begon ik met het gevoel dat ik graag iets wilde delen. Ik had nooit, maar dan ook NOOIT verwacht dat ik hier later mijn geld mee zou verdienen. Toen ik in 2007 mijn studie begon besefte ik steeds vaker dat mijn blog een mooi visitekaartje voor mezelf zou zijn, om ooit een ‘echte’ baan te krijgen. Pas in 2011 verdiende ik mijn eerste geld met mijn blog en pas sinds vorig jaar begint het bedrag een serieuze vorm aan te nemen. Nu is dat tegenwoordig natuurlijk wel anders, maar of het er nu makkelijker op geworden is?

2. Hoe ga ik mezelf onderscheiden
Komen we bij mijn tweede punt… Of het nu makkelijker geworden is om succesvol te worden met een blog dan in 2003? Aan de ene kant misschien wel, in 2003 wist vrijwel niemand wat een blog was en waren er dus ook vrijwel geen lezers. Maar anno 2015 zijn er zoveel blogs dat het heel lastig is om jezelf te onderscheiden. Ik heb al bijna twaalf jaar de tijd gehad om mezelf ‘op de kaart te zetten’, als je dat anno 2015 ook wilt doen moet je wel met een verdomd goed businessplan komen, maar het kan wel.

Wie had er een jaar geleden van Fitgirlcode gehoord? Niemand. Klopt, want Fitgirlcode bestond toen ook nog helemaal niet. Aranka begon Fitgirlcode in maart vorig jaar en had binnen een maand 17.000 unieke bezoekers. Een kwestie van de juiste plek op de juiste tijd. Er waren op dat moment wel heel veel health-blogs, maar die werden allemaal geleid door meiden zonder team om zich heen, Aranka was de eerste die het ‘groots’ aanpakte, met een team om haar heen en haar Best Fit Friend Chris met de bizar goede abs. Aranka heeft samen met haar team in een paar maanden tijd iets opgezet waar mensen bij wilden horen. Er zijn mensen die denken, ja maar dat kan ik ook!!! Dan zeg ik je… Oh echt?! Waarom heb je het niet gedaan dan? Nu is het te laat trouwens, want je wil geen rip-off zijn, je wil uniek zijn.

3. Het kost geld
Het kost geld? Hè, ik dacht het me juist geld ging opleveren?! Ja, misschien gaat het je ooit geld opleveren, als je het goed doet. Maar aller eerst kost het je geld, als je het goed doet dan (en je moest het goed doen om het een succes te laten worden, dus je moet wel). Aller eerst heb je een designer voor je blog nodig. Misschien kan je dat zelf of heb je een goede vriend(in) die je daarmee kan helpen. Ik ben één van die gelukkige mensen en heb Ashley voor het design van mijn blog. Maar ook ik heb af en toe nog een designer nodig om dingen op mijn blog aan te passen, ik ben nu aan het kijken voor een mobiele website en dit kost me ook honderden euro’s. 

Daarnaast heb je een plek nodig waar je je website kunt hosten, als je niet bekend bent met webhosting, dat is dus zeg maar de plek waar je website online wordt opgeslagen. Toen ik in 2006 voor het eerst ging betalen voor mijn hosting (in het begin deed ik het gratis en lag mijn blog er gewoon uit nadat er 100 bezoekers per dag op mijn blog voorbij waren gekomen), ging ik eerst bij een goedkope partij. Hier was ik steeds minder blij mee, ongeveer één keer in de maand was mijn blog gewoon niet te bereiken en dat was dan vaak op zondag, als er niemand aan het werk was. Inmiddels zit ik al een aantal jaar bij Greenflash Internet, dat kost me iets meer, maar daar krijg ik wel een goede en persoonlijke service voor terug.

Naast hosting en een designer zijn er ook nog wel andere dingen waar je aan moet denken. Zoals de gadgets die je gebruikt om je blog te onderhouden. Een laptop (die heb je waarschijnlijk wel, maar als die uit het stenentijdperk komt zul je waarschijnlijk HEEL snel een nieuwe willen), een goede camera (je kunt veel met een iPhone, maar een goede camera is voor een blogger ook erg belangrijk). Daarnaast waren in mijn eerste jaar dat ik geld verdiende met mijn blog mijn reiskosten hoger dan het bedrag dat het me opleverde.

Heb jij een blog? En heb je misschien nog andere tips voor aanstaande bloggers?

Liefs,
Annemerel

Delen:

63 Reacties

 1. januari 12, 2015 / 17:07

  Wat leuk dat je zo een artikel deelt, je bent de persoon in Nederland die het langste blogt volgens mij en kent dan ook alle up’s and downs. Liefde voor het bloggen is iets dat inderdaad heel erg belangrijk is, dan straal je dit ook uit. Daarbij is het belangrijk, vind ik zelf, dat je kwaliteit levert, anders lopen mensen weg bij je.

 2. januari 12, 2015 / 17:09

  Wat een fijne tips! Ik ervoer vooral een drempel toen ik besloot mijn eigen naam te gebruiken. Of het niet te narcistisch zou zijn.

  Qua plezier moest het bij mij echt groeien. Ik hield van schrijven, maar vond het zo moeilijk om ‘mijn’ dingen te delen. Gelukkig ben ik dat gevoel een beetje ontgroeid.

  Thanks for sharing!!

 3. Mirjam
  januari 12, 2015 / 17:14

  Goed artikel! Misschien is het ook wel een groot punt privacy? Wat wil je wel en wat niet delen? Relaties, leuke dingen maar ook verdrietige dingen.. vind je het leuk om in de appie op de hoek herkent te worden? Hoe ga je om met mensen die jou als persoon bekritiseren ipv je blog?

  • januari 12, 2015 / 19:10

   Goede tips, vooral dat het tijd en soms ook geld kost. Ik heb al een tijdlang een blog maar vaak stop ik er ook even mee. Het houden van inspiratie en het vinden van tijd is lastiger dan ik in eerste instantie dacht.

 4. januari 12, 2015 / 17:16

  Mooi artikel, heel compleet. Misschien nog de toevoeging; het stopt nooit. Als je het goed doet wordt je herkent, mensen verwachten dat je 24/7 reageert en tips deelt en je moet wat privacy inleveren.
  All worth it, maar ik vond het best freaky dat iemand mij mailde nadat ze mij had boodschappen zien doen en opsomde wat ik allemaal kocht, inclusief maxi verpakking plee papier.
  Dat moet je willen. En ook je omgeving, want die krijgen er ook mee te maken als je foto’s nodig hebt etc.

  Ik vind het bloggen fantastisch, maar je moet wel echt dedicated zijn. En uniek inderdaad. Kopieren kan iedereen.

 5. januari 12, 2015 / 17:39

  Het kost met name veel tijd vind ik. Als bloggen een hobby is hoeft het je geen geld te kosten natuurlijk, maar wil je uiteindelijk inkomsten genereren uit je blog, ja, dan zul je moeten investeren.

 6. januari 12, 2015 / 17:42

  Ja goede punten, vooral belangrijk om te realiseren dat het veel tijd kost als je het goed wilt doen. Plus het stopt inderdaad nooit, zoals Sabine zegt. daarnaast ervaar ik ook dat je positioneren echt lastig os in zo’n volle blogwereld. Ik denk dat het zo ook steeds moeilijker is je eigen geluid te laten horen. copycats zijn er al genoeg/te veel. Positief aan bloggen vind ik trouwens het sociale aspect, omgang met mede-bloggers, iets wat ik niet had kunnen bedenken toen ik net negon!

 7. januari 12, 2015 / 18:00

  Wat goed dat je deze punten deelt! Ik ben vorige week begonnen met een blog :-) Ik hoop dat ik mensen kan inspireren, maar vind het ook gewoon super leuk om te schrijven!

 8. januari 12, 2015 / 18:03

  Wat een goed en nuttig artikel! Ik merk zelf dat ik het lastig vind om een keuze te maken in hoeveel ik over mijn privéleven vertel of dat ik het minder over mezelf laat gaan. Terwijl persoonlijkheid in een blog het wel sterker en unieker maakt. Een tip die daarop aansluit is dat het belangrijk is dat je unieke artikelen schrijft. Inspiratie opdoen is goed, maar imitatie weer niet. Schrijf dingen waar je ook echt over wilt schrijven en dingen die jij zelf ook zou lezen.

 9. januari 12, 2015 / 18:04

  ik denk ook dat als je niet blogt vanuit je zelf of vanuit een passie dat het nooit wat gaat worden! Wees uniek, kopieër niet maar wees niet bang om een onderwerp nog eens aan te snijden vanuit jouw oogpunt.

  Het aller aller belangrijkste is denk ik doe het niet voor de bezoekersaantallen!

  Lezers zijn leuk, zelfs essentieel voor een leuke blog. Maar ik heb liever 5 trouwe lezers die een leuke mail en/of reactie achterlaten dan 1000e lezers zonder interactie!

 10. januari 12, 2015 / 18:20

  Super goede tips! Ik heb in ieder geval al inderdaad ontdekt dat het veel tijd kost, dus je moet het inderdaad écht écht willen.

 11. januari 12, 2015 / 18:21

  Leuk om te lezen. Ik blog nu een half jaar over reizen en haal er heel veel plezier uit. Ik krijg helemaal niet veel bezoekers, maar word blij van elke reactie. Het kost veel tijd en ook wat geld (al doe ik een hoop zelf), maar de energie die ik er van krijg is waar ik het voor.

  Zou overigens niet weten wat me zou overkomen als ik plotseling zoveel volgers en bezoekers zou hebben als jij Annemerel ;).

 12. januari 12, 2015 / 18:30

  Je noemt goede punten, je moet inderdaad investeren om succesvol te worden. En er gaat ook heel veel tijd in zitten, maar dat heb ik er wel voor over ;)

 13. januari 12, 2015 / 18:33

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik kom vaak blogs tegen waaraan je kunt zien dat die persoon het afraffelt, en dat maakt het toch niet aantrekkelijk om de blog te gaan lezen. Sinds drie maanden ben ik gestopt met bloggen met mijn beste vriendin, en nu blog ik in mijn up. Dat is ook weer een nieuwe stap, en het kost weer opnieuw tijd om een lezerskring op te bouwen. Maar waar het om gaat is dat het ontzettend leuk is om te doen :D

 14. januari 12, 2015 / 18:34

  Fijn artikel, je hebt helemaal gelijk! Ik denk ook dat het goed is om te bedenken of je het niet doet voor volgers en geld. Ik heb echt absoluut niet veel volgers, maar ik vind het heerlijk om te bloggen. En tuurlijk is elke volger een feestje waard, maar het gaat vooral om het bloggen :)

 15. januari 12, 2015 / 18:56

  Goeie tips!! Ik heb een blog, schrijf met plezier maar het kost veel tijd, vooral als je elke dag wilt publiceren en ook nog eens interessante dingen wilt vertellen. Ik verdien mijn geld niet met bloggen en daardoor ik het lastig om inspiratie op te doen voor mijn blog. Daardoor heb ik wel geleerd dat ik niet moet schrijven om het schrijven maar alleen artikelen te publiceren als ik echt iets leuks te vertellen heb.

 16. januari 12, 2015 / 19:14

  Wat een goed en fijn artikel! Heel duidelijk ook geschreven! Ik ben dol op bloggen, en haal er enorm veel energie uit!

 17. januari 12, 2015 / 19:18

  Goede punten, veel beginnende blogs beseffen niet dat het heel veel tijd en geld kost!

 18. januari 12, 2015 / 19:19

  Fijn artikel. De meeste tips zijn inmiddels bijna cliché, maar wel enorm waar. Ook dat bloggen een passie moet zijn, bijvoorbeeld. Hoe vaak we dat wel niet horen, maar het is zo waar. Ik haal zelf heel veel voldoening uit het schrijven en de interactie met lezers, maar ik heb ook nog niet zo’n enorme achterban als jij dus dat scheelt, haha. Ik vind het vooral heel erg leuk om te doen en er komen soms fijne verrassingen bij kijken. Ik blog nog geen jaar, maar mag volgende week al wel mijn tweede persreis ervaren, how cool!

 19. januari 12, 2015 / 19:33

  Goed artikel en ik denk dat bloggerd of niet je er wel wat uit kunt halen. Ik vind het knap werk wat jij hier dagelijks neer zet en je voelt en proeft dat je het met liefde doet.

  Als ik geen inspiratie heb dan blog ik niet, ik wil geen verplicht nummertje plaatsen.

  Ieder persoon is uniek, als je dicht bij jezelf blijft staan als blogger zet je uniek content neer.
  Dicht bij jezelf blijven staan is één van de hoofd ingredienten wat mij betreft.

  Heel leuk geschreven weer!

 20. januari 12, 2015 / 19:36

  Nuttig artikel! Ik blog over mijn afvallen, sporten, gezond leven en deel recepten, een health blog dus maar dan wel van iemand die minstens 50 kilo wil afvallen, maakt het net weer een beetje anders heb ik het idee. Mijn bezoekersaantal vind ik echt bizar hoog maar is niks in vergelijking met wat jij naar je blog toe trekt natuurlijk!

 21. januari 12, 2015 / 19:47

  Heel fijn artikel en goede tips! Ik vind het nog steeds weleens lastig om bijvoorbeeld school te combineren met mijn blog. Twee dingen waar veel tijd in zit, maar aangezien ik er plezier in heb, maak ik er graag tijd voor vrij!

 22. Ilse
  januari 12, 2015 / 19:49

  Nuttig en handig artikel, ik ben dol op schrijven en heb altijd wel in een impulsieve bui gedacht om een blog te beginnen. Uiteindelijk is het bij alleen lezen van hele leuke blogs gebleven en daar heb ik op dit moment wel vrede mee. Ik denk dat ik mijn vrije tijd niet alleen kwijt wil in mijn blog en mijn geld vind ik ook wel leuker te besteden! :)

 23. Jacquelien
  januari 12, 2015 / 19:49

  Wat een ontzettend leuk artikel! Ik was vroeger al gek op schrijven. Als 12 jarige schreef ik een verhaal van 123 bladzijden (een verhaallijn was ver te zoeken maar doesn’tmatter) Gelukkig heb ik een way-too-boring-life voor een blog met mijn busyjob maar de verleiding is zeker aanwezig ;)

 24. januari 12, 2015 / 19:56

  Ik blog omdat ik het leuk vind en mensen graag wil inspireren.
  Ik wil afvallen, hardlopen en zware krachttraining proberen te combineren. Hier wil ik graag over schrijven maar ik ben nog een beetje zoekend naar hoe en wat. Al schrijvend leert men zeggen ze ;)

  Thanks voor je tips!

 25. januari 12, 2015 / 20:12

  Mooi artikel! Ik denk dat je goeie blogtips kan geven omdat je al zo ongelooflijk lang blogt :)
  Ik doe het echt omdat ik het leuk vind en het is voor mij een hobby, daardoor steek ik er niet zoveel tijd in dat het ooit een (fulltime) baan zou kunnen worden en ik denk dat ik dat ook helemaal niet wil trouwens. Ik hou ook erg veel van het offline leven namelijk :) Voor mij kost het dus vooral wel veel tijd, maar ik blog nu weer sinds oktober 2013 en nog steeds gratis, dus de kosten vast wel weer mee ;)

 26. januari 12, 2015 / 20:44

  Wat een goed artikel! Inderdaad punten waar je rekening mee moet houden, maar tot nog toe heb ik geen cent aan m’n blog uitgegeven. Ga ik wel doen binnenkort voor een domeinnaam trouwens haha. Dat onderscheiden is ook een goeie, ik denk dat je vooral door jezelf te zijn je al kunt onderscheiden.
  En het kost inderdaad heel veel tijd, maar dat heb ik er graag voor over!<3
  X Emma

 27. januari 12, 2015 / 20:56

  Erg handig artikel!
  Zelf ben ik na een stop van een halfjaar weer opnieuw begonnen met bloggen. Op dit moment ben ik gewoon vooral aan het oefenen met schrijven en hoe ik er goed een persoonlijk tintje aan kan geven. Ook zoek ik nog naar waar ik precies over wil gaan bloggen, omdat ik op het moment aardig wat interesses heb.

 28. januari 12, 2015 / 21:11

  Tijd & geduld springt er bij mij wel kop en schouder bovenuit, die is zoooo belangrijk. Begin niet een blog met de gedachte er binnen een half jaar van te kunnen leven, misschien lukt het je we nooit.

  Ben overigens net een blog begonnen met tips voor bloggers, praktisch en laagdrempelig. Misschien hebben jij en/of je bezoekers er wat aan…

 29. januari 12, 2015 / 21:26

  wat een fijne tips zeg, vooral dat tegen een muur aanschrijven is herkenbaar. Nu 1 jaar aan het bloggen, beginnen de bezoekers te komen. Maar je moet het inderdaad leuk vinden om te schrijven en veel. Gelukkig blijft dit me motiveren. Bedankt voor jouw artikel!!

 30. januari 12, 2015 / 21:37

  Blog ook al weer een jaar of 12 en het wordt inderdaad steeds meer werk, maar ik geniet er net zo hard van en vind het soms ook fijn een stok achter de deur te hebben om te schrijven. Ik heb het in december bijna een hele maand zonder gedaan…. Dat was toch wel lastig :’) zo zonder internet. Nu ben ik weer super op de rit en met frisse moed er weer tegenaan!

 31. januari 12, 2015 / 21:38

  Ik heb een blog en de beste tip die ik mee kan geven is dat het leuk moet blijven. Het moet geen verplichting worden, want dat gaan mensen merken. Je moet er zelf energie uit kunnen halen en het moet geen energie gaan kosten. Ook al verdien je er je geld mee.

 32. januari 12, 2015 / 21:43

  True! Alhoewel ik de laatste tijd iets minder in het blogwereldje zit en ook minder bezig ben met het opbouwen van een bereik, meer gewoon met m’n eigen ding doen en creativiteit uiten. En dan is het nog steeds heel leuk als het gelezen wordt, dat sowieso, maar het commerciële trekt me op dit moment niet zo – al vind ik het nog steeds wel heel interessant, alleen niet voor mij (nu).
  Wat ik overigens ook al meer las in de comments hier: privacy! Ik heb er zelf (nog) niet zoveel moeite mee veel te delen en bloot te leggen, maar soms kom ik er wel achter dat mensen me door mijn blog toch beter kennen dan ik dacht. Vooral bij mensen uit mijn eigen omgeving schrik ik dan wel even, haha. Bij jou is dat misschien vooral je daily life, maar bij mij is het ook veel ‘gedachtegoed’. Je moet je er wel bewust van zijn vind ik als je begint, maar ik vind het zelf geen probleem.

 33. januari 12, 2015 / 21:58

  Het kost inderdaad wat geld! Ik moest onlangs mijn hosting voor een heel jaar betalen en dat was toch even slikken.

 34. januari 12, 2015 / 22:04

  Tijd is inderdaad niet te onderschatten als je blog groot is (ik blog gewoon nog tegen de muur). Alleen al Instagram moet zoveel tijd kosten als je veel volgers hebt, en dat is één van de vele kanalen..

 35. januari 12, 2015 / 22:12

  leuk dat je ook over bloggen gaat schrijven !!!
  Ik ben nu ook een jaartje bezig, maar het is zo leuk. Helemaal waar wat je schrijft. Het kost veeeel tijd en ook wel wat geld. maar hobby’s kosten altijd geld, nietwaar ;)
  Ik vraag me toch soms stiekem af hoe andere bloggers wel geld verdienen met hun blog :)

 36. januari 12, 2015 / 23:13

  Super fijn artikel. Ik blog ook al een paar jaar maar sinds april 2014 iets regelmatiger. Het geet me zoveel energie. En volgens mij is dat uiteindelijk het belangrijkste! Wanneer je iets doet wat net niet jouw ding is wordt het astig om dit goed over te brengen.

 37. januari 13, 2015 / 08:29

  Fijn artikel en helemaal waar. Onze blog bestaat nog maar kort en daarom ook de tip: blijven doorgaan. Niet stoppen als het aantal bezoekers even wat minder is (ook al is dat soms lastig)..

 38. januari 13, 2015 / 08:38

  Leuk artikel! Ik heb zelf sinds kort ook een blog, maar het is helemaal niet hoe ik het wil. Er zijn nog zoveel werkpunten: 1. HTML-codes onder de knie krijgen, 2. Een fatsoenlijke camera kopen, 3. Met die camera leren werken, 4. Eén exacte richting uitgaan (niet 100 dingen tegelijk), 5. Er meer tijd voor vrijmaken, … . Xx

 39. januari 13, 2015 / 09:02

  heel interessant om te lezen, zeker als beginnende blogger :) Het kost inderdaad allemaal nog meer tijd als ik dacht, en dan heb ik nog maar een artikel om de dag haha. Maar nog steeds wordt ik heel blij van het schrijven alleen, gewoon vertellen over de dingen die ik leuk vind. Maakt mij blij! :) En dat vind ik op dit moment heel belangrijk, dat ik er lol in heb en er iets uit haal!

 40. januari 13, 2015 / 09:17

  Ik denk dat als je lezers wil genereren het nog wel meer tijd kost dan je aanvankelijk denkt, want je moet reageren op blogs, actief zijn op social media e.d. het kost zoveel meer tijd dan je verwacht. Maar je kan er zoveel moois van terug krijgen.

 41. januari 13, 2015 / 09:38

  Hele handige tips ;-)

 42. januari 13, 2015 / 10:04

  Herkenbaar! Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik me door de commercie van het bloggen nog wel eens heb laten leiden door het idee dat ik succesvol moet zijn. Nu doe ik het lekker voor mezelf: ik schrijf over de dingen die ik wil (ik heb een tijdje over beauty geschreven maar dat beviel me bijvoorbeeld helemaal niet) en zie wel dat ik wat volgers kwijtraak, maar ik heb er in ieder geval wel weer plezier in. Nu alleen nog wat meer de HTML induiken, want een layout waar ik niet helemaal blij mee ben is wél iets waar ik me heel veel van aan kan trekken.

 43. januari 13, 2015 / 11:12

  Goed artikel! Ik heb ook een blog, maar er gaat inderdaad onwijs veel tijd in zitten. Naast een fulltimebaan (gecombineerd met een studie) is het soms erg lastig. Ook kan ik me er erg tegen verzetten als het een soort verplichting wordt. Dan vind ik het niet meer leuk en komt er wel eens niets online. Het moet dus wel leuk blijven! Daardoor vind ik het belangrijk dat je een eigen manier van bloggen vindt die bij jou past waardoor het leuk blijft. En voordat je dat eenmaal hebt gevonden, ben je ook best wat tijd kwijt vind ik!

 44. januari 13, 2015 / 12:18

  Ik ben net begonnen met een eigen domein, dat helpt een stuk. Dan is het gelijk een stuk professioneler, je er net meer in investeert.
  En ik vind het super om te doen, genieten! Het belangrijkst!

 45. januari 13, 2015 / 12:43

  Ik vind dat als je bloggen puur als hobby doet het echt niet veel hoeft te kosten! Eigenlijk zoals jij zegt alleen als je er echt succesvol mee wilt zijn.

  x

 46. januari 13, 2015 / 12:51

  Goede tips! Ook belangrijk om niet te snel op te geven, alles heeft tijd nodig en als het je nog niet snel genoeg gaat is dat geen reden om op te geven, groei gaat in de meeste gevallen langzaam. En onderscheiden blijft key :)

 47. Elvira
  januari 13, 2015 / 13:02

  Goed artikel, er komt meer bij kijken dan een hoop mensen (o.a. ik) denken. Ik voel geen behoefte om een blog te starten, wel zou ik het leuk vinden om iets te doen met boeken/films/series, een soort praatgroepje zeg maar, of dat nou online is of in een gezellig theekransje…. Tot nu toe nog niet actief naar op zoek geweest omdat ik het er momenteel te druk voor heb, maar ik zie dat in de toekomst wel gebeuren :-)

 48. januari 13, 2015 / 16:27

  Goed artikel en überhaupt vind ik je blog erg leuk. Ik denk dat veel mensen denken dat het gemakkelijk is om succesvol te worden met bloggen, omdat je het vanaf een laptop kunt opstarten. Het is zoveel meer werk dan dat! Ik ben net gestart en heb wel een miljoen dingen op de planning om de blog (en mijn eigen presentatie) beter, mooier, doelgerichter te maken. Geen intentie om er mijn geld mee te verdienen, maar ik wil het wel de allerbeste en mooiste blog maken die ik kan. Je bent zeker een inspiratie!
  – X

 49. januari 13, 2015 / 16:27

  Leuke tips! Ik ben sinds kort ook begonnen met bloggen. Eigenlijk ben ik al een tijdje bezig, maar dan was het meer om dingen van me af te schrijven. In 2014 had ik het goede voornemen om men website online te zetten, dit heb ik dan ook op 28/12 gedaan. sinds vorige week ben ik er ‘actief’ mee bezig. Moest je benieuwd zijn: http://www.sanspeursansdoute.com/
  Ik denk dat er niemand is die hem zo goed kan beoordelen als jij dat kan.

  Groetjes,
  Cath

 50. januari 13, 2015 / 17:28

  Goede tips!!

 51. januari 13, 2015 / 17:46

  Heyhey!
  Ik heb zelf ook een blog maar nog niet sinds een lange tijd dus ik herken het nog niet. Ik kan het mij wel erg goed voorstellen. Ik hoop dat mijn blog ook gaat groeien. Jou blog is erg leuk om lekker rond te kijken, keep going !
  Liefs
  Blogbylifestyle

 52. januari 13, 2015 / 18:19

  Zo’n leuke post! Voorlopig blog ik vooral omdat ik het leuk vind, hopelijl blijft dat zo! De tips hier in de reacties zijn ook allemaal zo ontzettend interessant om te lezen. Vijf jaar geleden heb ik ooit ook een blog gehad maar ik verloor mijn inspiratie, sinds vorig jaar ben ik opnieuw begonnen, hopelijk kan ik deze keer geïnspireerd blijven maar ik heb zo’n gevoel dat dat geen probleem zal worden ;)

 53. januari 13, 2015 / 18:33

  Tof artikel Annemerel! Leuk om je lezers op deze manier een kijkje in de keuken te geven :) Liefs XO

 54. januari 13, 2015 / 19:51

  zelf een beginnend blogger sinds een maand en barst van de ideeen. Kost wel veel tijd maar vind het ontzettend leuk. Vooral als ik kan zien dat er een aantal bezoekers op mijn site zijn geweest. Zou leuk zijn om tot 50 of 100 bezoekers te komen maar dat kost tijd!

 55. januari 13, 2015 / 21:08

  Ik ben al een aantal jaren geleden een blog gestart, maar bij mij is het tot nu toe in fases gegaan. Soms postte ik meer en dan weer een hele tijd niet. Het blijft echter altijd in mijn hoofd spoken om weer meer te gaan schrijven. Het ook echt doen is dan de tweede stap. Ik heb namelijk zoveel leuke dingen die ik doe in mijn leven dat ik er gewoon geen tijd voor heb om over te schrijven. Maar ik vind het juist zo leuk om er ook over te bloggen. Daar gaat dus verandering in komen :) Zo’n artikel als dit motiveert mij ook altijd weer!

 56. januari 14, 2015 / 10:52

  Leuk artikel! En ja het kost tijd en geld, ben een jaar geleden gestart maar dit gaat on/ off, sinds een paar maanden weer serieus bezig omdat ik ook meer de tijd daarvoor heb. Maar het blijft voor mij inderdaad nog steeds afwegen.
  Ik vind het niet zo nodig om er geld mee te verdienen, meer de interactie met mensen en voor mij is het nog steeds een leer proces het hele bloggen. Voor mij staat het ook een beetje als een persoonlijke ontwikkeling.

 57. januari 14, 2015 / 17:30

  Wat ik vaak denk als ik blogs lees… Blog vooral in de eerste plaats voor jezelf en wees ook heel de tijd jezelf. Ga je niet gedragen als iemand anders, mensen gaan je volgen voor wie je bent, niet voor wie je probeert te zijn. Doe het uit liefde voor iets neer te pennen, niet om iets te krijgen.

 58. Carmen
  januari 14, 2015 / 21:17

  Prachtige eettafel! Ik weet dat hij van steigerhout.nu komt. Welke kleur heb je? Deze kleur past namelijk perfect bij mijn net gelegde laminaat. Groetjes, Carmen.

 59. januari 17, 2015 / 16:44

  Leuk dat je dit deelt! In België verschenen onlangs 2 goede blogboeken ‘how blogs work’ en ‘het blogboek’. Na het lezen van die boeken begon ik mij af te vragen waarom er eigenlijk niet meer geblogd wordt over bloggen. Ik blog ondertussen 7 jaar, maar had in die periode verschillende probeersels. 2 Jaar geleden startte ik met mijn huidige reisblog waar ik onvoorstelbaar veel plezier aan beleef…

 60. januari 21, 2015 / 21:09

  Yay, Ik zie dit nu pas, super leuk om zo genoemd te worden. Dat ik het nu pas zie komt door puntje 1 (het kost veel tijd). Ik dacht ook niet dat het mogelijk was om nu nog een succesvolle blog op te zetten. But it is..! Mijn tips:
  – Schrijf/maak foto’s of video’s van dingen waar je echt verstand van hebt of wilt krijgen
  – Neem mensen mee in jouw journey
  – Doe het niet voor het geld
  – Vind je USP’s. a.k.a. wat maakt jou uniek