ASK YOUR RUNNING QUESTION: #79

Het is weer hoogtijd om wat hardloopvragen te beantwoorden. Met vandaag onder andere… wat zijn de fijnste onderbroekjes om te dragen tijdens het hardlopen? Kloppen die race prognoses van Garmin eigenlijk een beetje? En train ik op hartslag of op tempo?

Bianca: Rare vraag misschien, maar wat draag je onder je broeken? Ik draag altijd simpele slips van de hunkermoller maar daar zie je altijd de naden van. Ik denk soms wel ach ze zitten lekker maar ja het oog wil ook wat. Dus wat draag jij?

Hi Bianca, ik draag altijd naadloze broekjes van Intmissimi. Zonder uitzondering, al-tijd deze broekjes. Ik krijg best wel snel schaafwonden van schurende kleding, maar van deze broekjes heb ik nog nooit last gehad. Je ziet de naden ook niet zitten. Behalve… als je legging van slechte kwaliteit is en doorschijnt.

Laura: Hee, ik vroeg me af of jij je baantrainingen van te voren in je horloge programmeert of niet omdat dat soms best veel werk is als je veel verschillende afstanden/pauzes neemt. Ook vraag ik me af of jij je aan de baanafstand houdt en dus telkens je horloge aan en uit zet aan het begin & eind van een interval of dat je dat anders aanpakt.

Hi Laura. Toen ik begon met baantrainingen programmeerde ik mijn intervallen wel in mijn horloge. Echter, ik had vaak dat mijn interval volgens mijn horloge al klaar was, maar dat ik nog niet de hele afstand gelopen had. Daarnaast is het lastig, als je samen met anderen traint, om hem te programmeren. Soms wordt er met de groep besloten om iets langer of korter pauze te nemen en dan zit jij met die voorgeprogrammeerde pauze in je horloge. Ik loop nu dus gewoon met de groep mee en ik klok mezelf op de lijnen van de baan. Na mijn interval zet ik mijn horloge niet stop, maar druk ik op de lap-button, mijn horloge loopt dan gewoon verder zodat ik mijn herstel ook kan klokken.

Linda: Hoi Annemerel, ik heb ook een Garmin horloge en zie dat de tijden die hij voorspeld voor de verschillende afstanden (5k, 10k, halve marathon en hele marathon) nogal positief zijn. Het zijn in ieder geval niet de tijden die ik nu durf te ambiëren voor bijvoorbeeld mijn halve marathon in maart. Hoe zit dat bij jou Garmin? (En misschien geeft je Polar ook wel tijden aan?)

Hi Linda, mijn race prognose op mijn Garmin was ook mega positief. Hij is gebaseerd op je V02max, maar die vind ik bij Garmin ook wel iets positiever dan de werkelijkheid. Mijn V02max lag volgens metingen van de sportarts een stuk lager dan mijn V02max volgens mij Garmin lag. Wel een ding, het is mogelijk om OOIT die tijden te lopen. Ik ben namelijk even in mijn foto roll op mijn iPhone aan het zoeken en zag dat mijn Garmin in oktober 2017 voorspelde dat ik 19:35 op de 5K en 40:35 op de 10K zou kunnen lopen. Afgelopen zomer liep ik 19:40 op de 5 en 40:10 op de 10, dus ik zou zeggen… geef nooit op!

Jard: Train jij eigenlijk op hartslag? Of puur op tempo? Of zijn die tempo’s uitgekozen op basis van je hartslag? Doe je iets met je VO2max?

Hi Jard, dat ligt er aan wat voor training ik doe. Als ik een rustige duurloop doe zorg ik er wel voor dat mijn hartslag (zeker) niet boven de 150 uitkomt. Als ik een intervaltraining doe kijk ik vaak na afloop wat mijn hartslag was, dan probeer ik wel het ‘juiste’ tempo te lopen. Als het niet lukt om dat juiste tempo te lopen, kijk ik tijdens een training wel naar mijn hartslag om te zien of ik wel in de juiste ‘zone’ loop. Als ik wel in de juiste zone loop en toch het tempo niet kan halen, dan weet ik dat het misschien ligt aan mijn hormonen, dat ik vermoeid ben of dat het gewoon mijn dag niet is.

Jard:  Ik wil net als ik 2017 en 2018 dit jaar weer heel graag een marathon lopen, het liefst in het voorjaar. Ik ben nu echter aan het backpacken in Australië en ik loop hier heel weinig hard. Eind deze maand ben ik terug, maar kan ik dan al wel een marathon plannen voor 12 weken na mijn terugkomst (dat zou uitkomen op 21 april) (voor vorige marathons heb ik 12 weken getraind, maar toen liep ik meer in de weken daarvoor) of heb ik meer tijd nodig om eerst mijn basisconditie terug te krijgen? Ik hoef niet per se een goede tijd te lopen, het gaat me om de ervaring, maar het moet wel haalbaar zijn natuurlijk.

Hi Jard, wat gaaf dat je aan het backpacken bent door Australië, daarmee train je natuurlijk ook wel een beetje je uithoudingsvermogen, ik denk dat dat dan ook niet het grootste probleem zal zijn als je bij thuiskomst gaat trainen voor een marathon. Het is alleen de vraag of je lichaam het aankan om zo snel de kilometers op te bouwen. Ik weet jouw loopgeschiedenis niet, weet niet of je blessuregevoelig bent, hoeveel kilometers jij in je leven al gelopen hebt en hoe makkelijk je in het verleden kon opbouwen. Mocht je niet snel geblesseerd raken en voordat je naar Australië vertrok zo’n 30-40 kilometer per week lopen, dan zou ik zeggen… wat houd je tegen? Anders zou ik wellicht iets terughoudender zijn, of gewoon héél goed naar je lichaam blijven luisteren en op het moment dat het niet goed voelt je marathonplannen inwisselen voor halve marathonplannen.

Kim: Hoi Annemerel, ik liep vorig jaar met men bestie de 10K in Disneyland Parijs. Dit jaar trainen we voor de 21K! Waar het bij de 10K al wel eens kon om een training te skippen, is dit nu minder aan te raden. Zeker omdat we deze maand pas terug begonnen zijn (na september vorig jaar hadden we niet meer gelopen). Ik merk echter dat ik écht niet graag buiten loop met dit weer. Koude en regen houden me vaak tegen. Ik denk er dus aan om te investeren in een loopband. Heb jij tips voor de aankoop hiervan?

Hi Kim, wat gaaf dat je de halve marathon wil gaan lopen, wederom in Disney? Heel gaaf plan! Ik snap dat kou, wind, regen niet echt heel aanlokkelijk zijn om naar buiten te gaan voor een training, een loopband kan dan een oplossing zijn. Echter… heb je wel eens op een loopband gelopen? Ik sloot ooit een jaarabonnement bij een gym af zodat ik mijn trainingen daar op de loopband kon doen, ik kwam er in de eerste training al achter dat ik de loopband verschrikkelijk vond. Het duurde ellendig lang en ik werd misselijk door de benauwdheid in de gym, ik verlangde echt om weer naar buiten te gaan. Ik heb dat sportschoolabonnement misschien in totaal drie keer in een jaar gebruikt. Duur grapje dus. Ook moet je met een loopband rekening houden dat het anders is dan lopen op de weg, ik zou het dus eerder met elkaar afwisselen dan enkel de loopband gebruiken.

Ben jij bekend met lopen op een loopband en vind je dat echt veel fijner dan lopen in de regen, dan kun je natuurlijk een loopband kopen en een deel van je trainingen op de loopband doen. Ik kan je helaas geen ervaringstips geven over wat fijne loopbanden zijn. Wat je ook zou kunnen doen is twee weken lang tegen jezelf zeggen, regen en kou jullie kunnen me wat, ik ga gewoon naar buiten, misschien ben je er daarna aan gewend en vind je het minder lastig om jezelf te motiveren om naar buiten te gaan. Zelf vind ik hardlopen in de regen eigenlijk wel fijn. Het enige waar ik wel echt van baal is harde wind, maar dat is ook gewoon een kwestie van accepteren en denken ‘nu heb ik hem misschien tegen, maar straks heb ik hem weer in de rug’.

Succes en plezier met trainen voor de halve marathon!

Dank voor al jullie vragen, ik heb ze weer met veel plezier beantwoord. Vragen voor komende week kunnen zoals altijd weer in de comments gesteld worden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. januari 18, 2019 / 13:00

  Hi Annemerel,
  ik heb ook een vraagje : ik ben mijn afstand uit aan het breiden van 10 km naar zo’n 15 km. Tot nu toe gebruikte ik nooit gelletjes o.i.d., en dronk ik geen water tussendoor Is het verstandig dat nu wel te gaan doen omdat ik nu langer ga rennen ? Wat zou jij mij aanraden te doen ?

 2. rosalie
  januari 18, 2019 / 13:45

  Poeh, een halve marathon op een loopband trainen zou ik echt niet aanraden. 5 km is al een hele mentale opgave. Ik kan makkelijk veel kilometers maken buiten, maar op de loopband is het voor mij echt een enorme opgave. En haal ik meestal niet meer dan 8km. En buiten lopen, het is even een ding. Maar als je eenmaal bezig bent in de kou, dan voel je het niet meer. Sterker nog, ik voel me altijd een bikkel. En uiteindelijk weet je niet beter.

 3. januari 18, 2019 / 14:45

  Ik heb eindelijk mijn “doel” voor dit najaar duidelijk. De 36k challenge in Disney! :D
  Hoe zou jij aanraden om te trainen? Alsof het een halve marathon is of toch even wat extra kilometers nog erbij pakken?

 4. Marjolein
  januari 18, 2019 / 20:56

  Hoi Annemerel,

  Mijn voeten overproneren nogal en ik heb daarvoor zooltjes. Ik loop ook hard met mijn zooltjes, maar ik heb het idee dat daardoor de stevigheid er sneller vanaf gaat. Zijn er speciale schoenen met een soort verhoging aan de binnenkant voor mensen die overproneren of zou je aanraden om met mijn zooltjes te blijven hardlopen?

 5. laura
  januari 19, 2019 / 13:50

  ik mis je vlogs! heb laatst weer al je dagelijkse vlogs van 2017 teruggekeken, haha!

 6. Naomi
  januari 19, 2019 / 20:00

  @Marjolein
  Je hebt ook speciale sportzooltjes, deze zijn van een dichtere kwaliteit dan de zooltjes voor normaal gebruik. Even informeren bij je podoloog/podotherapeut!

 7. Eva
  januari 23, 2019 / 12:06

  Misschien is dit een iets te persoonlijke of vieze vraag. Bij je race verslag van de halve marathon schrijf je dat je een Imodium nam. Hoe regel jij je trainingen op de atletiek in combinatie met je darmen? Het feit dat ik soms tijdens een loop plotseling naar de wc moet weerhoudt mij er namelijk van mij bij een atletiekvereniging aan te sluiten (en oke, mijn snelheid is niet erg hoog ook).