REVIEW: Polar Vantage V

Na een jaar met de Garmin Fenix 5s deed ik begin oktober voor het eerst de nieuwe Polar Vantage V om mijn pols. Een hele schok, niet alleen voor mezelf maar ook voor jullie. Ik heb ontzettend veel vragen gekregen over mijn overstap. De reden? Ik was gewoon ontzettend benieuwd naar het nieuwe horloge van Polar. Al sinds het moment dat ik bij mijn atletiekvereniging begon te trainen (april 2018) hadden de jongens (ja, alleen de jongens) het over het nieuw te verschijnen horloge van Polar en hoe fantastisch dat wel niet moest worden. Toen ik in september het persbericht in mijn mail ontving, kon ik dan ook niet wachten om het zelf uit testen.

Inmiddels zijn we ruim drie maanden (en verschillende software updates) met de Polar Vantage V verder en heb ik hem flink getest (ik heb er al zo’n 750 kilometer mee hardgelopen en 500 kilometer mee geskied). Tijd om al jullie brandende vragen over dit horloge te beantwoorden!

Hoe snel werkt de GPS?

Voordat je een training start is het belangrijk dat je GPS gevonden hebt. Doe je dit niet, dan is – zeker de eerste kilometer – de GPS niet heel accuraat. Meestal duurt dit zoeken van GPS rond de 10 seconden. Als ik naast hoge gebouwen staat duurt dit iets langer. Tijdens het lopen merk ik wel dat hij de eerste meters niet meteen meet. In verschillende wedstrijden ben ik het 1 kilometer bordje al gepasseerd voordat het piepje van de 1 kilometer kwam. Ook tijdens trainingen op de baan merk ik dat.

Hoe accuraat werkt de GPS?

Als het horloge eenmaal GPS gevonden heeft is hij redelijk accuraat. Kijk, ik zeg redelijk accuraat, want ik heb nog nooit een horloge gehad dat echt pietje precies accuraat was. Mijn beide Garmin horloges zeiden vaak al op 380 meter dat ik 400 meter gelopen heb. Bij deze Polar is het net andersom. Als ik een rondje van 400 gelopen heb, heb ik vaak pas 380 gelopen volgens mijn horloge. Er zit best een gat tussen die twee dus. Ik ben de Polar gaan gebruiken tijdens mijn herstel van mijn stressfractuur, de hele zomer heb ik met mijn Garmin gelopen. En voor mijn gevoel ben ik nu dus een stuk minder snel dan van de zomer, maar eigenlijk is het gewoon het verschil in GPS tussen deze twee horloges.

Hoe werkt de GPS buiten de baan? Steeds beter. Met iedere software update wordt de GPS nauwkeuriger. In New York tijdens de marathon liep ik 42,4 kilometer, in Málaga ook. Dat is 200 meter meer dan de echte afstand, maar dat lijkt me op zo’n grote afstand niet meer dan logisch. Mijn Garmin Fenix daarentegen, had het mega zwaar in New York. Zowel tijdens de halve marathon in maart, als de hele marathon afgelopen november (ik droeg tijdens de New York City Marathon zowel mijn Polar als Garmin horloge). In maart liep ik in plaats van 21,1 kilometer ruim 24 kilometer. Tijdens de marathon liep ik geen 42,2 maar 47,5 kilometer. Dat is nogal een afwijking. Het probleem deed zich vooral voor in Manhattan, toen liep ik een kilometer van 1.59… dat is volgens mij een dik vet wereldrecord. Maar in werkelijkheid was mijn GPS gewoon helemaal van het pad (dit kan exemplarisch zijn). Met de Polar had ik daar dus geen last van. Maar ik merk wel, als ik in een bos loop is de GPS minder goed dan wanneer ik gewoon over een fietspad langs de kant van de weg loop.

Hoe betrouwbaar is de hartslagmeter om de pols?

De hartslagmeter om de pols is – net als veel andere hartslagmeters om de pols – iets trager dan de werkelijkheid. Als je een intervaltraining doet, waarbij hartslag dus echt heel erg verschilt, kun je beter een borstband dragen. Tijdens een lange duurloop gaat het meestal wel beter. Grappig: tijdens de New York Marathon gaf zowel mijn Polar als mijn Garmin een gemiddelde hartslag van 161. Je moet er wel echt goed voor zorgen dat het horloge goed om je pols sluit (dus dat hij niet te los zit) en als het regent maakt hij minder goed contact dus dan moet je de waarneming zeker met een korreltje zout nemen.

Kun je je trainingen in het horloge invoeren?

Sinds de nieuwste software update heeft het horloge een intervaltimer, op deze manier kun je (simpelere) trainingen invoeren. Hier is Garmin Polar zeker wel een stapje voor, omdat je bij Garmin trainingen heel gedetailleerd kunt invoeren, inclusief de snelheid die je in de verschillende blokken wil lopen. Als je in je eentje traint is dat een handige optie/stok achter de deur. Als ik met een groep train vind ik het toch fijner om gewoon handmatig mijn training te klokken, vooral op de baan. Ik klok op de baan namelijk niet op de afstand die mijn horloge aangeeft, maar op de belijning van de baan.

Is het horloge waterdicht?

Yesss!!! Je kunt er gewoon mee douchen, zwemmen of in de regen mee lopen, geen enkel probleem!

Kun je zelf je schermpjes uitzoeken?

Jaaaa, je kunt zelf schermpjes uitzoeken en schermpjes samenstellen. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik heb heel veel verschillende schermpjes, waaronder een speciaal wedstrijdschermpje waarop ik de totaal verstreken tijd, de gemiddelde snelheid (over alle kilometers die ik tot dan toe gelopen heb) en de afstand. Tijdens intervallen wil ik juist een schermpje waarop ik kan zien wat de gemiddelde pace is tijdens de interval, wat de verstreken tijd is, de afstand die ik gelopen heb en mijn huidige hartslag. Tijdens een duurloop hoef ik niet te zien wat mijn gemiddelde pace is, dan wil ik gewoon de snelheid zien die ik op dat moment loop.

Kun je hem voor meerdere sporten gebruiken?

Ja! Ik gebruik mijn horloges voornamelijk voor het hardlopen, maar als ik meer dan 10 kilometer ga fietsen, dan zet ik hem ook vaak aan. Tijdens mijn wintersport heb ik de speciale ski-functie gebruikt. Zo leuk om bij te houden hoeveel kilometer je die dag geskied hebt, hoeveel hoogtemeters je gemaakt hebt, wat de actuele hoogte is waar je je op bevindt en je maximale snelheid. Er zitten zelfs verschillende sneeuwfuncties op, zoals downhill skiing, snowboarden en langlaufen. Verder zit er ook een krachttraining modus op en een modus waarmee je zelfs loopband workouts kunt meten.

Zitten er triatlon functies op?

Ja! Dit horloge is zeker geschikt voor triatlons. De batterij gaat (ook in GPS modus) lang genoeg mee om een hele triatlon te overleven. Ik kon er bijvoorbeeld twee dagen van ruim 7 uur mee skiën, daarnaast nog twee dagen met ongeveer een uur hardlopen en daarnaast nog ‘normaal draaggebruik’ en dan had ik alsnog 40% batterij over. Er zitten natuurlijk naast hardloopfuncties ook fiets en zwemfuncties op.

Gebruik je de vermogensmeter?

Wat de Polar Vantage V onder andere maakt is dat het het eerste loophorloge is met een vermogensmeter. Aan de hand van verschillende statistieken berekent hij (al tijdens het lopen) hoeveel vermogen jij voor een bepaalde inspanning moet leveren. Wat vermogen verschilt van hartslag? Als je een 60 meter sprint doet zal je hartslag niet meteen zijn max bereiken, die heeft daar meer tijd voor nodig. Maar die 60 meter sprint, daar moet je wel degelijk inspanning voor leveren. De vermogensmeter zal dit dus als een piek aanduiden, terwijl je bij het analyseren van je hartslag, je bij die 60 meter sprint slechts een klein heuveltje ziet. Ik heb dit een paar keer getest en het is leuk om te zien hoe dit werkt. Ik heb de informatie echter nog niet voor mijn trainingen verwerkt. Als ik weer gerichter naar een doel ga werken wil ik dit wel gaan doen. Nu weet ik nog niet zo goed wat ik met de informatie aan moet.

Zijn er extra functies waar je heel enthousiast over bent?

Ja! Ik ben fan van de manier waarop je een nieuwe lap/ronde kunt beginnen tijdens een training. Geef je je horloge namelijk een tikje, dan begint hij aan een nieuwe lap. Het is even drie keer oefenen, maar dan heb je de manier waarop je je horloge een tik moet geven wel onder de knie. Ik vind dit vooral nu in de winter heel handig, met koude handen de lap-button indrukken is niet heel makkelijk, zeker niet als je ook nog probeert hard te lopen.

Kun je de trainingen na afloop makkelijk bekijken?

Ja, via de Polar Flow App kun je je runs heel nauwkeurig analyseren. Ik vind de Polar Flow App heel fijn werken. Via grafieken kun je heel makkelijk en duidelijk zien welke snelheid je gelopen hebt met welke hartslag en welke cadance (hoeveelheid stappen per minuut). Ik zie zelf dat ik intervallen eigenlijk altijd 188 stappen per minuut zet. De lijn is mega constant, waaraan ik kan zien dat hij best nauwkeurig meet. Ook kun je zowel je manual laps als je automatische laps bekeken. Ik heb mijn automatische lap op 1 kilometer staan, dus van iedere training krijg ik de gegevens van de gelopen kilometer. Maar soms loop ik intervallen van 3 kilometer en dan kun je in Polar Flow dus ook het gemiddelde van die 3 kilometer blokken zien. Dat vind ik een groot voordeel ten opzichte van de Garmin App, als je intervallen langer zijn dan de automatische lap, kun je niet meer het gemiddelde van je manual lap bekijken (dan moet je dus rekenen).

Wat is het grootste verschil tussen de Garmin Fenix en de Polar Vantage V?

De Garmin Fenix is meer een smartwatch dan de Polar Vantage V. Op dit moment kun je bijvoorbeeld geen notificaties van je telefoon op je horloge binnen laten komen. Bij de Fenix kun je dit wel. In updates later dit jaar moeten er wel meer smartwatch functies beschikbaar komen voor de Polar, maar ik denk dat dit bij Garmin altijd uitgebreider zal blijven. De Polar Vantage V is meer op de ‘serieuze’ sporter gericht denk ik. Zelf mis ik het niet echt, ik vond het alleen handig om wanneer ik gebeld werd een trilling om mijn pols te voelen, ik heb mijn telefoon namelijk standaard op stil staan en mis daardoor vrijwel ieder gesprek nu ik die functie niet meer heb. De nieuwere Garmins hebben nu ook functies als muziek en zelfs betaalfuncties, dit heb ik nog niet getest dus daar kan ik niks over zeggen.

Als je moest kiezen tussen Garmin en Polar, waar zou je dan voor gaan?

Ik vind het heel moeilijk om deze uitspraak te doen, omdat ik zowel Garmin als Polar graag draag. Op dit moment kies kies ik voor mijn Polar, omdat de GPS net iets beter lijkt te werken in stedelijk gebied, maar dat kan ook exemplarisch zijn. Ik zeg niet dat ik nooit meer terug zou gaan naar Garmin, want echt mijn Holy grail heb ik in de Vantage nog niet gevonden. Het is een super mooi horloge, met heel veel mooie functies en wellicht eis ik wel gewoon te veel. Daarnaast is mijn Garmin Fenix 5s ook alweer wat verouderd, dus kun je die eigenlijk niet vergelijken met een horloge dat pas net op de markt is. Ik denk dat het vergelijken van mijn Garmin Fenix 5s met de Polar Vantage V eigenlijk hetzelfde is als appels en peren vergelijken is. Het zijn twee totaal verschillende horloges.

Goed, ik hoop dat jullie zo een beter beeld hebben van de Polar Vantage V. Ik denk een heel mooi trainingshorloge voor een (serieuze) sporter. Mocht je iets minder diep in de buidel (adviesprijs is €499,-) willen tasten, dan is de Vantage M ook een goed alternatief. De M heeft geen touchscreen en ook geen vermogensmeter, maar hij is wel bijna de helft goedkoper (adviesprijs €279,-) hier zie je de verschillen tussen de twee horloges.

Liefs,
Annemerel

N.B. ik heb voor deze review niet betaald gekregen, ik heb het horloge wel gekregen om te testen. Polar is verder niet betrokken geweest bij het schrijven van deze review.

Delen:

5 Reacties

 1. Rogier
  januari 12, 2019 / 09:47

  Mijn Polar Vantage V sloeg gisteren met de GPS totaal de plank mis in het begin. Volgens de GPS liep ik de eerste gedeelte (1e km ?) van het traject door huizen en lokale kerk. Erg frustrerend.

 2. Angelique Van Rumst
  januari 12, 2019 / 21:52

  Hoi Annemerel, heeft deze horloge ook een programma dat die jouw persoonlijk trainingsschema opmaakt? Of heb je dat al eens bij een horloge gehad? Ik vraag me af in hoeverre dit handig zou zijn tov een schema uit een boek en of dit ‘persoonlijke schema’ echt met de cijfers van je reeds gelopen trainingen werkt of dat het gewoon standaard schema’s zijn. Groetjes !Angelique

 3. Arie
  januari 13, 2019 / 13:32

  Hoe vind je de grootte van het horloge? Voor mensen met dunne polsen is dat altijd wel een gedoe met die grote sporthorloges. Is de Garmin kleiner en comfortabeler?

  • Annemerel
   Auteur
   januari 14, 2019 / 07:51

   Ik heb een vrij smalle pols en hij zit goed, je hebt twee maten bandjes, de S/M en de M/L, volgens mij heb ik wel het grote bandje want hij is bij mij ‘bijna’ te groot. Hij is 66 gram, de Garmin Fenix 5s is 67 gram, niet veel verschil dus.

 4. Rosalie
  januari 13, 2019 / 13:52

  Ik heb zelf de Garmin Fenix S Plus. En als ik zo vergelijk is de Polar een goede concurrent. Zeker gezien de prijs heel interessant omdat de Garmins stukken duurder zijn. Zelf heb ik al jaren Garmin en dus ook al jaren historie opgebouwd en daar wil ik op voortbouwen. De Polar ziet er mooi uit. Leuk dat je ze beide hebt.