ASK YOUR RUNNING QUESTION: #74

Het is zaterdag 12.00u, jullie weten hoe laat het (spreekwoordelijk) is… tijd om weer wat hardloopvragen te beantwoorden. Met vandaag onder andere de vraag of je je moet aansluiten bij een loopgroep of atletiekvereniging, wat ik vind van het sportrustenmodel en hoe ik mijn interval-trainingen doe zonder continu op mijn horloge/telefoon te kijken.

Renate: Ik wil graag sneller worden…een tijdje via het werk meegelopen met een groep waar ik looptraining kreeg. Ik merkte daar echt een verbetering. Helaas bestaat dat groepje niet meer en ben ik wel een beetje om me heen aan het kijken waar ik in omgeving Utrecht/Nieuwegein aan kan sluiten, maar vind het moeilijk om te bepalen of het een loopgroep of atletiekvereniging moet zijn. Heb jij tips/trucs waar ik op zou moeten letten of suggesties voor die regio?

Hi Renate, wat jammer dat je loopgroepje niet meer bestaat, een groep loopmaatjes kan je echt ontzettend motiveren, niet alleen om naar buiten te gaan, maar ook om meer uit je training te halen dan je alleen misschien zou doen. Zelf ben ik nog nooit bij een loopgroep aangesloten geweest en heb ik alleen ervaringen met een atletiekvereniging.

Zoals je afgelopen half jaar uit mijn blogs en vlogs wel hebt op kunnen maken ben ik echt super blij dat ik me heb aangesloten bij een atletiekvereniging. De kosten zijn relatief laag (volgens mij is het rond de 250 euro voor een jaar en hier krijg ik vier (!) trainingen per week voor, als ik aan alle trainingen deel zou nemen zou ik iets meer dan een euro per training kwijt zijn, vergelijk dat maar eens met een yoga-klasje…) en ik merk dat het lopen op de baan er bij mij wel echt voor zorgt dat ik sneller word. We lopen niet alleen, voor de training begint zijn we vaak al een uur bezig met onze warming-up waarin ook krachtoefeningen en loopscholing is opgenomen, dit zorgt voor een verbeterde loopeconomie, wat er niet alleen voor zorgt dat ik sneller word, maar ook dat ik minder blessuregevoelig ben. Ik denk dat ze dit bij een loopgroep ook wel doen, maar ik weet niet of de focus daar ook zo op is.

Als ik jou was zou ik gewoon een keer een proeftraining bij een vereniging in de buurt gaan doen. Bij onze vereniging mag je bijvoorbeeld drie keer vrijblijvend meetrainen, om te kijken of het überhaupt iets voor je is.

Marije: Als jij Yasso’s loopt, wat voor herstel doe je dan? Wandelen of dribbelen? Als ik wandel heb ik het idee dat de training te makkelijk wordt en als ik blijf dribbelen gaat mijn hartslag niet ver naar beneden.

Hi Marije, de pauze tussen mijn yasso’s is net zo lang als de tijd waarin ik de 800 meter afleg. Dus als ik 800 meter in 3 minuten en 20 seconden loop, is mijn rust 400 meter in 3 minuten en 20 seconden. Ik leg die 400 meter af in een combinatie van wandelen (100m), dribbelen (200m), wandelen (100m) en dan heb ik vaak nog een seconde of 20 over om rustig stil te staan (en een slokje water te drinken), voordat mijn volgende herhaling begint.

Lindsey: Ik wil gaan trainen voor de Rotterdam marathon en ben me aan het verdiepen in schema’s en ik vraag me af wat jij van sportrusten vindt?

Hi Lindsey, wat gaaf dat je de marathon in Rotterdam wil gaan lopen, is dit je eerste marathon? Ik heb al een aantal keer mijn mening over sportrusten gegeven maar ik kan me voorstellen dat je tussen alle blogs die ik inmiddels geschreven heb het niet zo goed terug kunt vinden. Hier komt mijn (onveranderde) mening!

Ik denk dat trainen met het sportrustenschema voor veel mensen een uitkomst kan zijn. Als het lopen van een marathon een bucketlist-dingetje is en je om wat voor reden dan ook weinig tijd hebt, als je mega-blessure gevoelig bent, of wanneer je echt een schurfthekel hebt aan lange duurlopen. Ik ken mensen die met een schema gebaseerd op het sportrustenmodel hele mooie tijden (en PR’s!) hebben gelopen. Zelf train ik toch liever met een schema waarin je meer kilometers maakt, omdat ik lange duurlopen dus wel ontzettend fijn vind om te doen en ik de tijd er ook voor heb op dit moment. Ook lijkt het me mentaal heel lastig als je weet dat je in je voorbereiding niet langer dan 14 kilometer achter elkaar gelopen hebt, maar dat ben ik.

Wat ik van veel tegenstanders van het sportrustenmodel hoor is dat 42 kilometer achter elkaar hardlopen een te grote belasting is voor je lichaam als je langste duurloop slechts 14 kilometer was. Wat ik van voorstanders dan weer hoor is dat je je lichaam juist ‘sloopt’ in je voorbereiding met al die lange duurlopen. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Ik kan dan ook alleen maar zeggen: doe waar jij je goed bij voelt. Succes en veel plezier met trainen.

Julia: Ik vroeg me af of je nog tips had voor leuke marathons in Nederland in het najaar? Ik vond Rotterdam heel leuk vanwege de massa’s mensen vooral de laatste kilometers die iedereen aanmoedigen. Is dat bijv. in Amsterdam ook zo? Of zijn er andere marathons waarbij je dat hebt?

Hi Julia, in Nederland heb ik alleen ervaring met de Amsterdam en Rotterdam marathon. Wat ik me van Amsterdam (2012) kan herinneren is dat er in de laatste kilometers ook enorm veel mensen aan het aanmoedigen waren. Dat zou dus een goede optie kunnen zijn voor een najaarsmarathon. De Eindhoven marathon schijnt ook een gezellige bedoening te zijn, deze is vaak een of twee weken eerder dan de Amsterdam Marathon (begin oktober). Net over de grens heb je in het najaar ook de Frankfurt Marathon (volgens mij een week na Amsterdam), mocht je wat anders willen dan Amsterdam of Eindhoven en niet te maken willen hebben met een moeilijke loting-procedure, dan zou ik daar voor kiezen.

Christie: Ik volg nu het halve marathon schema uit je eerste boek, en dat gaat prima. Wat ik me wel afvroeg; hoe doe jij dat met intervaltrainingen van bijvoorbeeld 6×3 minuten hardlopen en 2 minuten dribbelen? Kijk jij dan de hele tijd op je telefoon of horloge wanneer je weer moet hardlopen of dribbelen? Ik ben heel benieuwd!

Hi Christie, wat leuk dat je het halve marathonschema uit mijn boek aan het doen bent. Als ik een minutentraining doe, programmeer ik die meestal van te voren in mijn horloge. Dit kan met de meeste Garmin-horloges. Met mijn nieuwe Polar heb ik het nog niet geprobeerd (en ik weet ook niet of de software al up-to-date is om dit te doen, daar wordt nog aangewerkt). Loop jij met je telefoon als GPS-tracker in plaats van een horloge, dan zou je kunnen investeren in een goede hardloop-app met intervaltimer. Ik heb goede verhalen gelezen over iSmoothRun, hiermee kun je zelfgemaakte intervaltrainingen programmeren en ontvang je tijdens het lopen een melding als het tijd is om te dribbelen of om weer te beginnen met een nieuwe interval. Hij is niet gratis, maar een stuk goedkoper dan een hardloophorloge.

Anne: Hoe zorg je ervoor dat je telefoon het tijdens langere runs blijft doen? De batterij van mijn iPhone is na drie kwartier gebruik tijdens een training al bijna leeg (en dan staan alleen de nike app en Spotify aan).

Oeeeeeh na drie kwartier al een lege telefoon, ik ben heel blij dat mijn telefoon (op dit moment) een iets langere levensduur heeft. Ik maak zelf tijdens een run alleen gebruik van Spotify, mijn run meet ik met mijn GPS-horloge, dus ik gebruik maar een app. Als je een GPS-horloge hebt kun je je Spotify-playlist op offline zetten en dan vervolgens je telefoon op vliegtuigstand, op die manier houd je telefoon het een stuk langer uit. Als je geen horloge hebt, dan kun je alsnog Spotify alleen offline gebruiken (minder heftig voor je telefoon) en je telefoon sowieso op batterij-besparingsmodus zetten. Als je de mogelijkheid hebt om je muziek op een andere manier te beluisteren is dat natuurlijk nog beter voor de batterij van je telefoon.

Trouwens… Hoe oud is je telefoon trouwens? Als hij nog geen twee jaar oud is zou ik zeker een afspraak bij de Apple Store maken, je hebt dan namelijk nog gewoon garantie op je telefoon en het feit dat je telefoon al na drie kwartier zo goed als leeg is bij gebruik van slechts twee App’s is echt niet normaal!

Muchas Gracias (ik oefen alvast voor Málaga over drie weken) voor al jullie vragen. Nieuwe vragen mogen vanzelfsprekend weer in de comments gesteld worden. Ik probeer er volgende week weer zo veel mogelijk te beantwoorden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

5 Reacties

 1. Maaike
  november 17, 2018 / 19:54

  Hallo Annemerel, hoe groot is het effect van voeding op je uithoudingsvermogen en looptempo? Doordat ik vaak loop heb ik meer honger. Ik eet veel fruit en groenten maar toch voel ik vaak dat ik nog honger heb bovenop de gewone maaltijden. Ik eet dan koekjes en drink graag een glaasje Cava. Hoeveel % sneller en verder zou ik loop als ik perfect gezond eet? (ik slaap genoeg uren)

 2. Marjolein
  november 17, 2018 / 22:15

  Hoi Annemerel,

  Een tijd terug was ik aan het trainen voor de halve marathon van Amsterdam met het trainingsschema uit jouw boek. Ik merkte zeker verbetering, maar op een gegeven moment werden de trainingen me te zwaar (waardoor, naast persoonlijke redenen, ik helaas ook niet de halve marathon heb gelopen). Ik wist toen niet goed meer wat ik moest doen. Wanneer je een training hebt geprobeerd, maar uiteindelijk niet gelukt is, moet je die training dan een volgende keer opnieuw doen of moet je die dan maar laten voor wat het is en verder met het volgen van het schema? Destijds had ik ook een te strak schema waarin onvoorziene omstandigheden eigenlijk gewoon niet mogelijk waren, terwijl je daar altijd rekening mee moet houden.

 3. Dieter
  november 18, 2018 / 14:26

  Hallo Annemerel,

  Ik heb een beroep met onregelmatige uren en dagen (verpleegkundige) en tevens een beroep die fysiek ook wel belastend is. Dat is ook de reden dat ik enkel loop op mijn vrije dagen. Normaal loop ik nooit twee dagen na elkaar, omdat ik al had gehoord dat dit niet goed zou zijn voor je lichaam… Hoe sta jij hier tegenover en op welke voorwaarden?

  Daarnaast had ik nog een vraag: nu het wat kouder begint te worden, heb ik vaak het gevoel dat de koude lucht ‘brandt’ in m’n longen, en lopen met zo’n sjaaltje voor de mond vind ik toch ook niet dat… Heb jij hier nog tips voor?

  Alvast bedankt! :)

 4. julie
  november 22, 2018 / 10:53

  Dag Annemerel,
  Hoe begin je aan het samenstellen van je eigen schema? Je vindt op het internet genoeg schema’s
  om 5-10-20 km uit te lopen maar ik wil graag een schema dat me sneller maakt. Ik heb deze afstanden al meerdere keren gelopen, maar ik word niet echt veel sneller :-(
  Hoe pak je het ook aan als de volgende wedstrijd pas midden april is, je kan een schema nemen van 12 of16 weken maar dan raak ik niet tot in april, wat doe ik de komende weken dan? Heb je daar tips voor? Hartelijk bedankt alvast!

 5. Anouk
  november 22, 2018 / 17:09

  Hey Annemerel!

  Ook ik heb een vraagje voor de volgende AYRQ.
  Door persoonlijke omstandigheden heb ik een een dikke 8 weken niet kunnen hardlopen, nu ging ik gisteren voor het eerst weer een rondje rennen maar was na 2 minuten echt al op. Uiteindelijk heb ik een hele korte training van 5×3 minuten gedaan maar dat viel dus erg zwaar.

  Mijn vraag is dan ook hoe ik nu het beste weer kan gaan opbouwen om mijn oude conditie terug te krijgen ( liep regelmatig afstanden van tussen de 10/15km.) Is hier een goede manier voor enzo ja hoe kan ik dit het beste aanpakken? Of ben ik gewoon weer terug bij af?
  Hopelijk kun je mij helpen!

  Groetjes Anouk