Ziek, zwak & misselijk… is hardlopen dan wel zo’n slim idee?

Het is weer kwakkelseizoen. De herfst deed zijn intrede zo’n twee maanden geleden en inmiddels begint het ook weer lekker af te koelen buiten. Liep ik donderdagmiddag nog in korte broek door de duinen, gisteren had ik toch echt een lange broek en twee shirts over elkaar nodig om me enigszins warm te houden. Hoewel ik liever liep met -10 dan met +30 graden Celsius (tegen kou kun je je immers kleden), denkt mijn immuunsysteem daar toch net iets anders over. Kon ik afgelopen zomer nog redelijk ongestraft buiten de lijntjes kleuren, inmiddels merk ik dat ik echt alles op alles moet zetten om niet ziek te worden en dan nóg is het me niet gelukt om de dans te ontspringen.

Vorig weekend was ik ziek, te ziek om mijn bed uit te komen, het grootste gedeelte van de dag zelfs ‘zo ziek’ dat Netflix me niet kon bekoren. Vanzelfsprekend ook ’te ziek’ om naar buiten te gaan voor een looptraining. Maar waar trek je eigenlijk die lijn, wanneer kun je wel gewoon naar buiten om hard te lopen en wanneer is het beter om binnen te blijven?

Toen ik maandagochtend na zo’n 48 uur in bed wakker werd voelde ik me gelukkig alweer wat beter. Ik hoestte nog steeds als een zeehond, maar mijn lichaam voelde gelukkig niet meer zo ‘gebroken’ aan als het dat weekend gedaan had. Toch besloot ik even een flitsbezoek aan mijn huisarts te brengen. De conclusie? Een bovenste luchtweginfectie. Ik dacht dat dat gewoon een interessante benaming voor ‘verkoudheid’ was, maar ik heb me laten vertellen dat er toch wel iets van een verschil in zit (wat het verschil dan precies is, dat werd me niet helemaal duidelijk). Om er voor te zorgen dat die bovenste luchtweginfectie niet over zou slaan op mijn onderste luchtwegen (ik heb een geschiedenis met astmatische bronchitis) kreeg ik een inhalator om mijn longen te beschermen. Verder kreeg ik het beste nieuws: met een bovenste luchtweginfectie kun je gewoon hardlopen, dit is niet het moment voor mega intensieve intervaltraining of een duurloop voor drie uur, maar rustig lopen kan gewoon, mits je je verder fit genoeg voelt om te gaan lopen. Op het moment dat je last hebt van:
– Koorts
– Overmatige vermoeidheid
– Heftige diarree
– Spierpijn (niet door een training maar doordat je ziek bent)
Dan kun je je training toch beter overslaan. De training zal je lichaam dan waarschijnlijk een stuk minder ver brengen dan een goede date met je bed.

Wil je nog iets duidelijker weten of je wel of niet fit genoeg bent om te lopen en wat voor trainingen je precies kunt doen als je je niet 100% fit voelt? Op de website Precision Nutrition vond ik een interessante Infographic waarin dit goed wordt uitgelegd.

Ik hoop natuurlijk dat je het niet nodig hebt, maar zo ja… get well soon! En zorg goed voor je lichaam. Slapen, gezonde voeding, genoeg water drinken en zo min mogelijk stress, dat zijn mijn wapens tegen de verkoudheid/griep. Niet mega verrassend of spannend, maar tot nu toe redelijk effectief. Ik heb deze week goed kunnen trainen en het lijkt erop dat mijn ‘kuch-des-doods’ op zijn retour is. Nog drie weken tot Málaga. 

HAPPY SUNDAY!

Liefs,
Annemerel

Delen:

2 Reacties

  1. november 18, 2018 / 12:17

    Ik vind dit best lastig (hoewel ik soms weinig nodig heb om mezelf te overtuigen dat een avondje Netflix op de bank/bed fijner is dan hardlopen). Ik kan mezelf makkelijk ‘overtrainen’. Dan loop ik gewoon volgens mijn schema hard, loop ik voor mijn gevoel heerlijk, maar kan ik me er soms de hele dag oververmoeid tot grieperig van voelen. Een andere keer krijg ik juist energie van hardlopen, maar ik heb dus nog niet echt door waar dit nu precies aan ligt en merk zeker tijdens het hardlopen niet dat ik over grenzen heen ga. Hierdoor durf ik soms niet te gaan hardlopen als ik al een beetje verkouden ben, of zelfs als ik me prima voel, maar bijvoorbeeld moet gaan leren voor een toets, uit angst dat ik me de hele dag niet lekker voel erdoor (misschien ook wat voor de Ask your running question als je hier een advies voor hebt)

  2. november 19, 2018 / 16:32

    Hier net hetzelfde: het is ieder jaar weer fingers crossed dat ik de herfstperiode zonder al te veel problemen doorkom. Die eerste koude periode na de warme dagen doet wat met een lichaam…
    Hopelijk snel weer helemaal in orde en klaar om volle bak te trainen :)