ASK YOUR RUNNING QUESTION: Over ‘hoe nu verder?’ #71

Ik heb de afgelopen twee weken ontzettend veel vragen gekregen over hoe het nu verder gaat nu ik Berlijn niet gelopen heb en geblesseerd ben. Ik had al redelijk wat vragen beantwoord toen ik het nieuws vorige week dinsdag met jullie deelde, maar inmiddels heb ik meer informatie en kan ik ook meer vertellen. Vandaag dus geen normale Ask Your Running Question, maar jullie meest gestelde vragen over ‘hoe nu verder?’

Q: Wat doe je nu qua sport.

A: Ik mag drie keer per week anderhalf uur op de ElliptiGO om mijn uithoudingsvermogen te onderhouden. Verder mag ik vanaf volgende week twee keer per week krachttraining gaan doen. Ik doe daarnaast drie keer per week oefeningen voor mijn buik en heupspieren. Op de dagen dat ik niet op de ElliptiGO sta mag ik fietsen. Ik mis het hardlopen verschrikkelijk, maar ik weet dat dit nu het beste is.

Q: Hoe lang mag je niet hardlopen?

A: Ik heb nu vier weken complete looprust. Inmiddels zijn er zestien dagen voorbij, dus ik heb er nog twaalf te gaan. Daarna mag ik ook niet meteen de straat op, ik ga beginnen met lopen op een Alter-G. Een Alter-G is een loopband waar je met 20% van je lichaamsgewicht op kunt lopen, op deze manier kan ik dus heel voorzichtig de belasting weer op gaan bouwen. Wanneer ik echt weer lekker naar buiten kan om een rondje te lopen? Het kan over een maand zijn, of over twee maanden, misschien zelfs pas over drie maanden. Het ligt er aan hoe snel ik herstel.

Q: Ga je nog een marathon lopen dit jaar?

A: Ik zei eerst heel hard ‘JA!’ en ik hoop het ook nog steeds, maar ik besef nu wel dat je herstel niet kunt afdwingen. Het enige dat ik kan doen is rust nemen en alternatief trainen. Ik wil heel graag een marathon lopen, maar als ik te snel weer begin met opbouwen, dan is de kans groot dat ik nog langer bezig ben met herstellen. Ik heb even aan de Amsterdam Marathon gedacht, maar bij nader inzien komt die echt veel en veel te snel. Jammer, maar helaas.

Q: Ben je er inmiddels achter wat het nu precies veroorzaakt heeft?

A: Het is een opeenstapeling van factoren geweest en er is niet een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Een hoge trainingsintensiteit, een hoge trainingsomvang, te kleine schoenen (ik dacht dat ik maat 41 had gekregen, maar ik had toch nog gewoon maat 41 alleen waren mijn voeten smaller), te brede schoenen, boekstress, te weinig slaap, onverhard lopen, hoogteverschil in Font-Romeu, te veel op mijn voorvoet landen, mijn tweede teen is groter dan mijn grote teen… ik kan er een boek over schrijven denk ik.

Q: Wat ga je in het vervolg anders doen?

A: Minder stressen (werkt stressfracturen in de hand), niet meer op te kleine schoenen lopen en rust nemen als ik een vermoeid gevoel in mijn voet voel. Serieus, ik dacht echt dat het er gewoon bij hoorde, maar als ik er nu aan terugdenk had ik al veel eerder rust moeten nemen. De progressie werkte verslavend en ik wilde alleen maar meer, meer, meer en harder en harder. Natuurlijk had ik een trainer die een goed schema maakte en daar heb ik me heus wel aangehouden, maar ik liep wel vaak harder dan was ‘voorgeschreven’ en als ik had aangegeven dat ik ergens last van had gehad, dan was mijn schema daar zeker op aangepast. Maar dit is een goede les geweest.

Ik hoop dat jullie zo wat beter inzicht hebben in mijn herstelperiode. Als ik nu een ding geleerd heb, dan is het dat herstellen een dag-tot-dag-proces is. Ik mag van mijn ’team’ nu nog niet denken aan een andere marathon, ik moet me eerst focussen op vandaag. Wat voel ik vandaag? Wat kan ik vandaag? Hoe kan ik er vandaag voor zorgen dat ik mijn lichaam in staat stel zo goed mogelijk te herstellen? Dat betekent dus rust. Heel veel rust. Gezond eten en me aan mijn herstel-sportschema houden. Mooier kan niemand het helaas niet maken.

Als jullie nog leuke hardloopvragen hebben, voor mij persoonlijk, of omdat jij zelf een vraag over hardlopen hebt, stel ze dan hieronder, volgende week weer een echte AYRQ!

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Angela
  september 22, 2018 / 12:11

  Ik heb het zo met je te doen! Ontzettend trots op je dat je zo positief blijft!

 2. Lotte
  september 22, 2018 / 18:59

  Hi Annemerel! Ik zag op instagram dat je in Rome bent! Morgen is de halve marathon in Rome en een 5 km loop. Ik ga samen met een groepje Nederlandse meiden meedoen die hier allemaal wonen/studeren. Ik weet dat je niet kan rennen maar misschien is het leuk om te kijken :D

  • Annemerel
   Auteur
   september 24, 2018 / 08:17

   Oh wat gaaf! Dit was eigenlijk de reden dat ik in Rome was, maar ik kon hem dus uiteindelijk niet lopen. Heel jammer! Ik lees dit nu pas, ik was gisterochtend wel in de buurt van de start toen het startschot ging, jammer dat ik je niet gezien heb. Hoe ging het?

 3. Annet
  september 22, 2018 / 23:51

  ik heb vandaag voor t eerst in mijn nieuwe sportlegging gelopen, loop pas sinds een tijdje weer hard. Zit lekker maar voel me helemaal niet op m’n gemak in zon strakke broek rond mn billen. Tips waar ik lange sport shirts koop die wat over mn billen vallen? Maat groter kopen is geen optie, heb maar n klein bovenlichaam dus dan zit t boven allemaal weer te groot.

 4. Nelleke
  september 23, 2018 / 10:14

  Hoi Annemerel,

  Ik heb een vraag voor de volgende AYRQ. Ik ben mij aan het voorbereiden op de marathon van Amsterdam maar de lange duurlopen gaan niet echt goed. Vorige week moest ik 30 km lopen maar na 26,5 km waren mijn benen zo verzuurd dat ik gewoon moest stoppen. Bij eerdere duurlopen heb ik dit ook gehad en begint t vaak al na 15 km. Ik loop niet te hard naar mijn idee (6:00 per km) en neem na iedere 5-10 km een gelletje. Wat doe ik verkeerd? En ga ik de marathon een beetje fatsoenlijk redden als ik maar 1 keer een 30 km plus heb gerend?

 5. Nelleke
  september 23, 2018 / 18:27

  Hoi Annemerel,

  Ik heb een vraag voor de volgende AYRQ. Ik ben mij momenteel aan het voorbereiden op de marathon van Amsterdam alleen mijn lange duurlopen gaan niet echt goed. Vorige week moest ik 30 km lopen alleen na 26,5 km waren mijn benen zo verzuurd dat ik niet verder kon lopen. Ik heb dit bij eerdere duurlopen ook gehad en het begint vaak al na 15 km. Ik loop naar mijn idee niet te hard (6:00 per km) en neem na ieder 5-10 km een gelletje. Ik loop gemiddeld 3 keer per week. Wat doe ik verkeerd? En kan ik de marathon fatsoenlijk uitlopen als ik maar 1 keer een 30 plus afstand heb gelopen (hopelijk volgende week)?

 6. Tessa
  september 24, 2018 / 08:41

  Aangezien je helaas noodgedwongen de timing van je boek moet uitstellen: ga je iets doen met de suggestie die al voor je blessure werd gegeven om niet meteen de dag erna je boek te publiceren maar om ook de tijd te nemen voor het herstelproces? Zou ik erg in geïnteresseerd zijn!

 7. september 24, 2018 / 12:42

  Dag per dag nemen. Alles komt terug weer goed :) Ook al vind je het waarschijnlijk vreselijk irritant om het dag per dag te nemen en wil je het liefst volle bak er terug voor gaan ;)
  Heel veel beterschap! :*

 8. Barbara
  september 24, 2018 / 12:48

  Ontzettend jammer natuurlijk dat je zelf niet in Berlijn hebt kunnen lopen, maar krijgen we nog verslagjes van de meiden die hun ‘road to’ Berlijn op je site hebben beschreven? Ik ben wel benieuwd hoe het ze vergaan is.

 9. Sas
  september 24, 2018 / 18:46

  Oooh ik heb een vraag voor je volgende AYRQ! Ik ben namelijk ook wel eens geblesseerd of heb pijntjes, en vraag me dan altijd af of ik – naast rust – iets met voeding kan doen om het herstel te bevorderen. Daar ben jij nu – met behulp van je team – inmiddels wel expert in geworden gok ik?