ASK YOUR RUNNING QUESTION: #70

Nog maar acht dagen tot de Berlijn Marathon! Vandaag beantwoord ik onder andere vragen over een halve marathon lopen als je net ziek bent geweest, wat ik na Berlijn van plan ben en of ik weleens op spikes loop!

Annelies: Ik heb al vaker vragen gesteld in deze ‘AYRQ’ mbt Stockholm, waar ik mijn eerste halve marathon ga lopen. Super spannend vind ik het. Ik heb op zomervakantie goed getraind met zowel fietsen, hardlopen, wandelen en hoogtemeters maken. Ik had voor mijn vakantie al een 14, 16 en 18km duurloop gedaan en in Frankrijk 12 km als langste afstand. Nu ben ik weer in Nederland en heb ik keelonsteking opgelopen en voel me erg moe en ziekjes waardoor ik alleen één intervaltraining gedaan heb. Ik ga zeker nog 3 à 4 trainingen (interval, korte loopjes en nog één langere duurloop) doen voordat het 15 september (wedstrijdag) is. Denk jij dat mijn conditie voldoende zou zijn om de eindstreep te halen (Ik verwacht 2:30 te lopen en mag er 2:45 over doen)? Ik heb dan gelijk de paniek dat m’n conditie mega achteruit gaat en ga hierdoor zelfs opzien tegen de wedstrijd, terwijl ik er eerst zo naar uit keek. Heb jij ook wel eens een mindere fijne voorbereiding gehad en toch een goede wedstrijd en hoe blijf je positief?

Hi Annelies, je eerste halve marathon, ik begrijp heel goed dat je dat super spannend vind. Super goed dat je al die lange duurlopen al gedaan hebt en ook in Frankrijk gelopen hebt. Snap dat het mega irritant is dat je nu bij thuiskomst een keelontsteking hebt opgelopen. Dat heeft niet alleen je trainingsschema in de war gegooid, waarschijnlijk heeft dit je ook iets verzwakt.

Kijk, ik denk dat je zeker die halve marathon uit gaat lopen, al is het puur en alleen op wilskracht. Maar ik weet niet hoe fit je je op dit moment voelt. Kun je met gemak een tien kilometer duurloop doen? Dan denk ik dat je die halve marathon ook fit uit kunt lopen. Wat ik je zou willen aanraden is om dit weekend een rustige duurloop van tien kilometer te doen. Probeer je van te voren niet te zenuwachtig te maken, want dan is de kans groot dat je je tijdens het lopen slecht voelt sowieso al een stuk groter. Ga er in met het idee van ‘ik ga dit gewoon doen’ en kijk dan waar het schip strandt.

Om je toch een beetje positiviteit te geven… ik heb ooit mijn halve marathon PR gelopen nadat ik vijf weken lang niet heb kunnen lopen door een luchtwegvirusinfectie en slechts twee weken had om rustig weer op te bouwen. Er is veel mogelijk en de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Lieneke: Maar mijn vraag, geen idee eigenlijk of het echt voor deze rubriek is en of je het niet in je boek gaat beantwoorden, dus sla maar over als het niks is, maar ik ben zo benieuwd hoe je het gaat doen na de Berlijn marathon. Hoe ga je de overgang maken van trainen als topatleet naar trainen als “gewoon Annemerel”. Je hebt natuurlijk ook weer een paar weken later de marathon van New York.

Hi Lieneke, hier heb ik natuurlijk ook aandacht voor in mijn boek. Maar kort gezegd: ik voel me enorm goed en dat motiveert om door te gaan. Mijn trainingsfrequentie zal wel afnemen, maar ik blijf zeker trainen bij Olympus en dus met een groep. Hoe de periode tussen Berlijn en New York zal zijn hangt af van hoe ik me voel na de marathon. Ik heb wel wat wedstrijden gepland staan, maar op het moment dat ik te moe of geblesseerd ben, sla ik die natuurlijk over.

Lisette: Heb je na dit topsportavontuur niet het gevoel dat je adviezen vergeten bent in je eerste boek? Of dat je dingen nu anders aan zou pakken? Bijvoorbeeld dingen die je nu belangrijker vindt?

Hi Lisette, mijn eerste boek is echt voor een totaal andere doelgroep geschreven. Natuurlijk krijg je door zo’n project als dit wel andere inzichten, maar ik sta nog steeds achter de dingen die ik in mijn eerste boek geschreven heb en ik denk nog steeds dat voor een beginnende loper Live, Love, Run heel interessant kan zijn.

Pollie: Ik zie je meer op de baan lopen. Een wedstrijd zelfs. Loop je dan op spikes of op je normale hardloopschoenen?

Hi Pollie, ik zal je zeggen, ik heb nog nooit überhaupt spikes aan gehad. Ik denk dat het voor de afstanden die ik loop op de baan, op het niveau dat ik loop, niet van toegevoegde waarde is. Daarnaast zijn spikes heel belastend voor onder andere je kuiten, mijn belangrijke wedstrijd (de marathon) is niet op spikes, alles staat in het teken van die marathon, dus die spikes heb ik totaal niet nodig.

Sara: Nog een bijkomende vraag over het drinken tijdens een halve marathon… sta je dan even stil om te drinken bij de bevoorrading, of neem je een bekertje water en drink je al lopende? Of heb je zelf water bij je?

Hi Sara, ik neem normaal altijd rietjes mee onderweg zodat ik makkelijk kan drinken en lopen tegelijk. In Berlijn heb ik ‘mijn mensen’ die met flesjes limonade langs de kant gaan staan (kleine drinkflesjes met een bidon-dop), super luxe. Dit heb ik nooit eerder gehad, dus ik hoop wel dat het goed gaat (als in: ik hoop dat ik ze in het publiek zie staan), maar op papier klinkt het als de beste oplossing.

Julie: Dag Annemerel, ik zag je eens aan het werken met een stok voor je kuiten wat los te krijgen, kan je daar iets meer uitleg over geven, wat doen je dan exact? Ik heb hem ook aangeschaft maar weet niet goed wat ermee te doen?

Hi Julie, ik gebruik die roller eigenlijk alleen voor mijn (strakke) kuiten. Ik rol er mee over mijn kuiten, zoals je me in de video ook hebt zien doen. Het is belangrijk om de spier alleen te masseren op het moment dat deze ontspannen is, dus zorg ervoor dat er geen druk op de spier staat op het moment dat je gaat rollen (in het geval van je kuiten betekent dat dus dat je gaat zitten en dat je niet op je been gaat staan). Rol voorzichtig over de (pijnlijke) spier, je hoeft je zelf geen pijn te doen met de roller. De eerste keer dat ik hem gebruikte had ik meteen blauwe kuiten, dat was dus véél te hard. Op deze website staan nog wat oefeningen en technieken die je kunt doen met de roller.

Dank voor al jullie vragen! Alle vragen over de Berlijn Marathon (en andere hardloopvragen) mogen hieronder gesteld worden! Tot volgende week :)

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

6 Reacties

 1. Elle
  september 8, 2018 / 17:45

  Voor welke doelgroep is je nieuwe boek dan eigenlijk bedoeld (aangezien je aangeeft dat jouw eerste boek voor een totaal andere doelgroep is geschreven)?

 2. Inge
  september 9, 2018 / 14:27

  Hoi annemerel,
  Wat eet je op een trainings- wedstrijd- en rustdag? Kan je een voorbeeld eetdagboekje geven?
  Groetjes

 3. Janna
  september 11, 2018 / 15:21

  Hoi Annemerel,
  Heb jij tips waar ik het beste een hardloopschema op maat kan laten maken? Ik wil mijn eerste marathon gaan lopen (waarschijnlijk Rotterdam).
  Ik loop namelijk graag op tijd i.p.v. kilometers (dus bijv 30 min lopen i.p.v. 5km), en bijna alle schema’s die ik online kan vinden zijn in kilometers opgebouwd. Daarnaast fiets ik iedere dag totaal 20km naar mijn werk, dus vraag me af of crosstraining dan nog nodig is. Hoor graag of je tips hebt voor een schema voor mij. Groetjes Janna

 4. Janneke
  september 13, 2018 / 00:50

  Hey,

  Ik heb een vraag over hartslag! Ik zie vaak andere hardlopers hun rondje delen en dan staat er ook hoogste + gemiddelde hartslag bij. Het valt me dan op hoe laag dat bij veel mensen is. Zo had een vriend van mijn zijn pr op de 10 km verbeterd met hoogste hartslag van 178 bpm. Als ik 10 km op mijn snelst loop wordt mijn hartslag makkelijk 198 bpm (in de piek, gemiddeld is het dan wel ietsje lager). Het hoogste wat mijn horloge ooit heeft gemeten was 210 bpm.

  Mijn vraag: kan hartslag zo verschillen of zou mijn horloge (tomtom runner 3) niet nauwkeurig zijn?

 5. Sara
  september 14, 2018 / 11:58

  Me again :-) Nog een vraag! Welke tips heb je voor het nemen van mooie (sport) selfies ? Zet je je iphone ergens neer en gebruik je dan een timer? Of neem je de meeste foto’s niet zelf? Tx!

 6. Celine
  september 20, 2018 / 20:00

  Misschien niet onder de juiste post, maar hoop dat je dit leest. Ik heb je schema voor de 10 km gevolgd en wil nu in December de bruggenloop (15 km incl bruggen;)) in Rotterdam gaan doen. Heb je tips voor een vervolgschema? Het halve marathon schema volgen of iets anders inbouwen qua heuvels ofzoiets?
  Groetjes!