ASK YOUR RUNNING QUESTION: #69

Wat is nu eigenlijk mijn favoriete hardloopschoen? Ben ik eigenlijk weleens zenuwachtig voor een hardloopwedstrijd? En wat eet/drink ik tijdens een halve marathon? Het is tijd voor de AYRQ!

Britt: Voorheen liep je veel op de Nike Lunartempo’s, helaas worden deze niet mee gemaakt… Ik vroeg me af of je al de ultieme vervanging gevonden hebt? (Lunartempo’s zijn namelijk mijn ultiem favoriete hardloopschoenen) Loop je bijvoorbeeld nog veel op de Epic Reacts?

Hi Britt, ik was echt ZO verdrietig toen ik erachter kwam dat de LunarTempo’s niet meer gemaakt werden, het was bijna drie jaar lang mijn favoriete hardloopschoen waarop ik al mijn persoonlijk records liep. Ik heb nog een aantal paar op de kop weten te tikken in de outlet zodat ik nog even vooruit kon, maar ik moet zeggen.. die schoenen staan nu dus niks te doen in mijn kast. Ik draag nu namelijk veel liever andere schoenen.

Ik loop sinds ik train voor Berlijn op de Zoom Fly van Nike. Deze heb ik al sinds september vorig jaar, maar in het begin liep ik er niet ontzettend lekker op. Ik weet niet of het komt doordat mijn loopstijl verbetert is, maar nu loop ik er dus wel heel fijn op. Ze hebben veel meer demping en ze stimuleren een voorvoetlanding, waardoor ik harder kan. Dit heeft ook een nadeel, je belast je kuiten hierdoor meer. Daarom heb ik voor langzame duurlopen nu andere schoenen, de Nike Zoom Pegasus 35 Turbo, de nieuwste hardloopschoen van Nike. Ik vind dit een onwijs fijne trainingsschoen, ze zijn heel licht, maar tegelijkertijd geven ze ook heel veel demping.

Voor wedstrijden gebruik ik de Nike Vaporfly 4%, deze zijn nog sneller en hebben nog meer demping. Helaas zijn deze heel kostbaar (250 euro per paar) en is er heel lastig aan te komen. Het kostte mij nogal wat moeite om een paar op de kop te tikken. Ik ben dan ook mega zuinig op deze schoenen en draag ze echt alleen voor wedstrijden.

De Epic Reacts gebruik ik niet heel veel meer, ik vind het een lekkere trainingsschoen, maar uiteindelijk vind ik de Zoom Fly en de Pegasus Turbo toch lekkerder lopen. Daarnaast heb ik er een paar gemene blaren van gekregen.

Sanne: Ik zou ontzettend graag eens een hardloopwedstrijd willen lopen. Ik heb o.a. echter enorm last van faalangst. en perfectionisme. Heb je ooit last gehad van angst voor een wedstrijd? Wat deed je toen? Is het handig om je gewoon in te schrijven en te trainen voor de wedstrijd of eerst zeker te weten dat je een wedstrijd kunt lopen en je vervolgens in te schrijven. Ik ben op zoek naar tips en trucs. X

Hi Sanne, ik begrijp je heel goed, voor een wedstrijd denk ik heel vaak ‘waarom doe ik dit, ik kan ook gewoon niet lopen’. Je hebt nog nooit een wedstrijd gelopen (denk ik) en dingen voor de eerste keer doen is sowieso al spannend, als je dan ook nog eens last hebt van faalangst begrijp ik heel goed dat de stap nog groter is.

Ik kan nu wel zeggen, laat je perfectionisme voor wat het is en geniet gewoon voor de wedstrijd, maar ik denk dat dat iets te kort door de bocht is. Ik bedoel, ik kan dat wel zeggen, maar ik snap ook wel dat dat niets is dat je zo kunt uitschakelen. Wat je misschien wel kan helpen is dat onzekerheid voor een wedstrijd en zenuwen, heel normaal is. De enige manier om zelfverzekerd te raken over het lopen van wedstrijden, is door het te doen. Als je iets tien keer gedaan hebt wordt het vanzelf minder spannend. De enige manier om met zenuwen om te leren gaan, is door jezelf te trainen hier mee om te gaan en als je jezelf daarin wilt trainen, zul je af en toe gewoon door de zure appel heen moeten bijten.

Maar onthoud: het hoeft allemaal niet he, als jij denkt ‘ik vind dit allemaal veel te spannend en ik wil deze gevoelens niet voelen’ dan hoef je die wedstrijd niet te lopen. Ik vind het lopen van wedstrijden heel leuk, maar als het jou te veel stress oplevert, moet je je wel bedenken of dat het je waard is.

Dieter: Ik zou graag volgend jaar de Berlijn Halve marathon doen, ik ben nu bijna een jaar aan het lopen en ben nu aan 14 km. Nu vroeg ik me af hoe jij dit aanpakt qua eten/drinken tijdens de halve marathon? BV echt om de zoveel km/minuten neem ik dit, … en wat eet je dan tijdens de trainingen en voor de wedstrijd? Alvast benieuwd! :)

Hi Dieter, wat gaaf dat je de halve marathon in Berlijn wil gaan lopen. Die staat ook nog wel op mijn verlanglijst!

Tijdens een halve marathon eet ik meestal een paar gelsnoepjes van Powerbar, de colasmaak. Ik begin meestal na zeven kilometer en eet dan om de vier kilometer een snoepje, tot ongeveer vijf kilometer voor het einde. Dit doe ik ook in trainingen, om mijn lichaam alvast te laten wennen aan het verteren van die snoepjes tijdens een training. Hetzelfde geldt voor mijn voeding voor een wedstrijd, ik neem vaak pannenkoeken en voor trainingen eet ik vaak hetzelfde.

Water drinken doe ik natuurlijk ook tijdens een halve marathon, hoe vaak ik dat pak is afhankelijk van hoe warm het is en hoe fit ik ben. Als het niet zo warm is en ik ben heel fit, dan heb ik aan twee drinkmomenten genoeg, is het juist heel warm dan drink ik gerust vier keer tijdens de wedstrijd. Natuurlijk zorg ik dat ik van te voren ook goed gedronken heb.

Heel veel succes en plezier met trainen en ben ontzettend benieuwd naar je ervaringen.

Thanks voor al jullie vragen! Heel benieuwd welke vragen ik volgende week mag beantwoorden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

9 Reacties

 1. Sara
  september 1, 2018 / 12:43

  Ik heb misschien nog een aanvulling voor Sanne met de faalangst. Zelf heb ik ook erg last gehad van faalangst en perfectionisme maar gelukkig laat ik me daardoor niet meer belemmeren. Het is natuurlijk de vraag waar jij bang voor bent. Zelf was ik niet zozeer bang om de wedstrijd niet uit te kunnen lopen maar dat ik voor gek stond, te langzaam was, etc. Ik kreeg allerlei wilde ideeën over dat ik minimaal die hele snelheid moest lopen en dat ik anders niet mee mocht doen. Dat slaat uiteindelijk natuurlijk nergens op. Ik heb me uiteindelijk ingeschreven met iemand waarvan ik wist dat die langzamer was dan ik en afgesproken echt samen de loop te doen. Hierdoor was het meer een rustig stuk lopen met lekker kletsen en zijn we beiden zeker niet voluit gaan lopen (dit wilde we ook allebei op deze manier). Door deze wedstrijd was de wedstrijd dus ineens een leuke training geworden en daardoor kon ik mijn perfectionisme loslaten. Ik ben al de hele dag bezig op mn werk met allerlei ingewikkelde zaken waar ik mijn perfectionisme goed op kan botvieren maar dan wil ik als ik thuiskom niet ook nog eens met stress mijn trainingsschoenen aantrekken. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.

 2. Annelies
  september 1, 2018 / 21:02

  Hee Annemerel,
  Ik heb al vaker vragen gesteld in deze ‘AYRQ’ mbt Stockholm, waar ik mijn eerste halve marathon ga lopen. Super spanned vind ik het. Ik heb op zomervakantie goed getraind met zowel fietsen, hardlopen, wandelen en hoogtemeters maken. Ik had voor mijn vakantie al een 14, 16 en 18km duurloop gedaan en in Frankrijk 12 km als langste afstand. Nu ben ik weer in Nederland en heb ik keelonsteking opgelopen en voel me erg moe en ziekjes waardoor ik alleen één intervaltraining gedaan heb. Ik ga zeker nog 3 à 4 trainingen (interval, korte loopjes en nog één langere duurloop) doen voordat het 15 september (wedstrijdag) is. Denk jij dat mijn conditie voldoende zou zijn om de eindstreep te halen (Ik verwacht 2:30 te lopen en mag er 2:45 over doen)? Ik heb dan gelijk de paniek dat m’n conditie mega achteruit gaat en ga hierdoor zelfs opzien tegen de wedstrijd, terwijl ik er eerst zo naar uit keek. Heb jij ook wel eens een mindere fijne voorbereiding gehad en toch een goede wedstrijd en hoe blijf je positief?

  PS: Sorry voor dit lange verhaal ;p

 3. september 2, 2018 / 11:43

  Ontzettend lief en leuk dat je mijn vraag hebt beantwoord. Ik heb er ook nog eens heel veel aan. Het kan ontzettend helpen als een ander je bepaalde inzichten geeft, dat een ander je op ideeën brengt en je een spiegel voor houdt. Ik denk dat het idee dat het me leuk lijkt sterker is dan de angst dus ga het proberen. Ik hoop dat ik over een aantal weken, maanden kan melden dat ik het daadwerkelijk heb gedaan. Hardlopen is ook ontzettend goed voor me, het helpt bij verschillende psychische klachten (hier weet ik alles van af, ik heb hier zelfs een artikel over geschreven) en blijven doen is belangrijk. Een wedstrijd lopen kan me op andere manieren helpen, het kan me helpen het zelfvertrouwen te vergroten. Overwinningen boeken, succeservaringen meemaken.

  • Wilson
   september 3, 2018 / 15:36

   Beste Sanne,
   Wellicht nog een aanvullende tip. Je kunt je ook eerst eens inschrijven voor een klein evenement in een plaats waar je niets of niemand kent. Dan is het gemakkelijker om je niet bezig te houden met andere lopers en publiek. Ik heb ook een aantal wedstrijden gelopen, gisteren ook weer de ten miles in mijn woonplaats Tilburg. Dat is een groot evenement met heel veel deelnemers en dus ook heel veel mensen langs de kant. Ondanks dat ik al meerdere wedstrijden heb gelopen en niet zo faalangstig ben aangelegd, vind ik het dan toch spannend. Vooral op de echt drukke stukken langs het parcours. Je weet dat er bekenden langs de kant kunnen staan, die je ook zien als je er niet zo fit en sierlijk bijloopt als je zou willen. Wat mij dan helpt is het omdraaien: wat als ik aan de kant zou staan, zou ik dan oordelen over iemand die moeilijk kijkt/bezweet is/ een stuk moet wandelen/… Het antwoord is gelukkig altijd nee.
   Succes!

 4. september 2, 2018 / 15:07

  Haha, ik moest wel een beetje lachen om je opmerking dat wedstrijden vanzelf wat minder spannend worden als je het vaak doet. Volgens mij heb jij al best wat wedstrijden gelopen, maar als ik je vlogs zie ben je nog steeds mega gespannen. Logisch hoor, ik ook en ik ga niet eens voor een toptijd.
  Maar mijn vraag, geen idee eigenlijk of het echt voor deze rubriek is en of je het niet in je boek gaat beantwoorden, dus sla maar over als het niks is, maar ik ben zo benieuwd hoe je het gaat doen na de Berlijn marathon. Hoe ga je de overgang maken van trainen als topatleet naar trainen als “gewoon Annemerel”. Je hebt natuurlijk ook weer een paar weken later de marathon van New York.
  Ik leef volop met je mee en kan niet wachten op je tijd op de Berlijn marathon (ws ben ik die dag ook mega gespannen en ben ik 100x de marathon-app en instagram aan het refreshen) en je boek

 5. Lisette
  september 2, 2018 / 15:44

  Hoi Annemerel!
  Wat spannend, boek 3 komt nu echt dichtbij, en ik kan in ieder geval niet wachten :-) Mijn vraag is: Heb je na dit topsportavontuur niet het gevoel dat je adviezen vergeten bent in je eerste boek? Of dat je dingen nu anders aan zou pakken? Bijvoorbeeld dingen die je nu belangrijker vind?

 6. Sara
  september 3, 2018 / 11:23

  Nog een bijkomende vraag over het drinken tijdens een halve marathon… sta je dan even stil om te drinken bij de bevoorrading, of neem je een bekertje water en drink je al lopende? Of heb je zelf water bij je?
  Tx! en héééél veel succces.

 7. Pollie
  september 4, 2018 / 21:58

  Hoi !

  Ik zie je meer op de baan lopen . Een wedstrijd zelfs . Loop je dan op spikes of op je normale hardloopschoenen ?

 8. julie
  september 6, 2018 / 12:04

  Dag Annemerel, ik zag je eens aan het werken met een stok voor je kuiten wat los te krijgen, kan je daar iets meer uitleg over geven, wat doen je dan exact? Ik heb hem ook aangeschaft maar weet niet goed wat ermee te doen?

  Bedankt!