ASK YOUR RUNNING QUESTION: #67

Hoe zit dat eigenlijk met Pacers in marathons en andere grote wedstrijden? Welke muziek luister ik tijdens het hardlopen? En moet ik wel eens huilen tijdens het hardlopen? Deze vragen en meer beantwoord ik deze week in de AYRQ!

Malin: Hoe zit het met pacers/hazen bij grote wedstrijden, zoals de marathon van New York of Berlijn? Zet de organisatie die in, of moet je je daarvoor inschrijven? En ik lees er niks over in je blogs, maar gebruik(te) jij er weleens een?

Hi Malin, bij de meeste marathons heb je Pacers – waaronder New York en Berlijn – heb je hazen waar je gewoon gratis gebruik van kunt maken. Het verschilt per evenement hoeveel er zijn en voor welke tijden je gehaast kan worden. Soms kun je op de expo bij het ophalen van je startbewijs al aangeven dat je mee gaat lopen met een pacer groep, dat is voor de organisatie handig want dan weten ze hoeveel mensen er ongeveer gebruik gaan maken van de pace groepen, maar dit is naar mijn weten nooit verplicht.

Zelf heb ik nog nooit gebruik gemaakt van een pace groep, omdat ik het fijn vind om in mijn eigen tempo te kunnen lopen. Daarnaast krijg ik het altijd een beetje benauwd van die pace groepen, omdat het vaak een grote groep is op het parcours. In Berlijn afgelopen jaar werd ik steeds ‘achterna’ gezeten door de 3:30 groep. Dit vond ik super frustrerend, want als ik in die groep liep kon ik niet lekker in mijn eigen pas lopen. Ik probeerde ze dus voor te blijven, maar op een gegeven moment lukte dat niet meer. Het was niet alleen demotiverend dat ik werd ingehaald, maar het was ook irritant dat het een paar kilometer lang echt mega druk was op het parcours waar ik liep.

Als je het zelf lastig vind om je aan een bepaalde snelheid te houden, of het fijn vind om gemotiveerd te worden door een groep, als je denkt dat je minder snel op zal geven als je met een groep loopt, dan is het misschien wel een idee om het te proberen.

Sanne: Ik zou zelf graag wat willen weten over muziek luisteren tijdens het sporten. Ik ga morgen de Womens Health Playlist proberen andere tips zijn echter altijd welkom.

Hi Sanne, ik luister eigenlijk naar heel veel verschillende dingen tijdens het hardlopen. Vroeger liep ik altijd met muziek, nu alleen als ik alleen loop. Dat is nu misschien twee keer per week. Vaak is het een rondje loslopen van een minuut of 35 en een lange duurloop van anderhalf uur of meer.

Tijdens dat loslopen gebruik ik een van mijn playlists op Spotify. Bijvoorbeeld de Run Baby Run playlist (mijn all-time favourite hardloopnummers), de Favourite Remix (remixes van mijn favoriete nummers van o.a. Coldplay en Ellie Goulding) en Summer 2018 Running (mijn playlist met nummers die ik deze zomer veel luister).

Als ik een lange duurloop loop, dan kies ik vrijwel altijd voor een live set van Martin Garrix. Deze download ik vaak via YouTube (Google YouTube to MP3 converter) en luister ik dan via iTunes. De reden waarom ik voor een lange duurloop kies voor een set in plaats van losse nummers is dat ik door zo’n set echt in een bepaalde zone kom, ik loop hierdoor erg constant.

Renate: Afgelopen zaterdag de eerste duurloop gedaan in aanloop naar Berlijn…super lekker gelopen, maar nu erg last van schaafplekken onder mijn oksels. De plekken komen niet strak zittende of schurende kleding. Heb jij een idee hoe je dit kunt voorkomen?

Hi Renate, wat gaaf dat je ook Berlijn loopt! Heb je er net zoveel zin in als ik? Als je het leuk vind om een blog hierover te schrijven, mail me!

Anyway: schaafplekken onder de oksels: niet fijn. Ik heb ook weleens een shirtje gehad waarbij ik daar last van had, dat shirtje heb ik dus niet meer met warm weer gedragen. Maar jij denkt dat het niet komt door je shirt. Je zou eventueel nog wel kunnen kijken naar waar je shirt van gemaakt is, is het materiaal dry-fit? (een stofje dat goed vocht afvoert). Een andere oorzaak kan zijn dat het gewoon net je model niet is, het hoeft niet strak te zitten om irritaties te krijgen, als een naadje net niet op een goede plek zit voor jou kan dat best gaan irriteren.

Wat je kan doen? Er zijn speciale sprays (smoovall) die voor een beschermend laagje op je huid zorgen en schuurplekken helpen voorkomen. Je kunt ook een dikke laag good old vaseline smeren. Op het moment dat je schuurplekken hebt zou ik ze meteen goed verzorgen met iets als Calendula.

Angela: Ben je ooit emotioneel geworden tijdens het hardlopen? En zo ja, hoe ging je hiermee om? Soms uit het niets kunnen er bij mij emoties loskomen tijdens het hardlopen. En soms voelt het wat beschamend.

Hi Angela, allereerst: emoties zijn niets om je voor te schamen. Het is toch mooi dat hardlopen dat met je kan doen. Ik kan me niet herinneren dat ik tijdens een training heb moeten huilen, ik heb wel bij de Rotterdam Marathon in 2014 moeten huilen rond het 35 kilometerpunt.

Het was mijn derde marathon en de eerste marathon waarin ik moest wandelen omdat ik het mega zwaar had, het huilen kwam al voordat ik begon met wandelen trouwens. Mijn relatie van zes jaar was twee weken eerder op de klippen gelopen en hoewel ik er best OK mee was en blij was dat de stap gezet was, komen emoties vaak op het moment dat je het op andere manieren zwaar hebt, fysiek zwaar in dit geval. Alles deed pijn en toen viel er vlak voor me ook nog een jonge jongen, ik denk dat hij een elliptische aanval had. Ik vond dit zo schokkend om te zien, er waren gelukkig genoeg andere mensen in de buurt dus ik hoefde geen eerste hulp te verlenen, maar dit was dus het punt dat mijn waterlanders aangingen. Na een paar honderd meter snikken ben ik uiteindelijk maar gaan wandelen.

Ik vind het verder heel makkelijk om bij andermans prestaties te huilen. Bij de Olympische Spelen ben ik echt een emotioneel wrak, dan moet ik echt bij-drinken en extra zout eten want dan huil ik heel wat af, maar mijn eigen prestaties gaan eigenlijk nooit met tranen gepaard. Niet als ik het eerste exemplaar van mijn boek vasthoud, niet als ik een marathon finish passeer. Niet als ik een PR loop. Het dichtst bij een traan zat ik na de Boston Marathon, toen dacht ik echt, let it go, laat die tranen maar komen, maar het lukte me gewoon niet.

Thanks voor al jullie leuke vragen! Nieuwe vragen mogen zoals altijd in de comments gesteld worden. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

5 Reacties

 1. juli 30, 2018 / 14:59

  Ann, ik heb eindelijk een vraag! Ga je tijdens de marathon met een pacer lopen die jouw ondersteunt in bijvoorbeeld drinken pakken etc?

 2. Britt
  juli 30, 2018 / 22:29

  Hi Annemerel, ik lees je site al lange tijd met veel plezier! Ik ben ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met hardlopen en heb afgelopen half jaar een 2x de halve marathon gelopen en ook een stuk of wat keren de 20km aangetikt bij gewone duurlopen. Nu is mijn doel om eind oktober de marathon van Amsterdam te lopen, maar het trainen is er nogal bij ingeschoten de afgelopen tijd. Ik zit niet meer op het niveau dat ik eerst had en heb nooit verder dan 23km gelopen. Denk je dat het nog haalbaar is om dit jaar de marathon te lopen of beter uitstellen naar volgend jaar. Volgende vraag; wat is een goede sport om af te wisselen met hardlopen om ook aan Mn uithoudingsvermogen te werken? Groetjes!

 3. Patricia
  augustus 1, 2018 / 08:04

  Hi Annemerel, ik heb een vraagje. Ik lees veel dat het beter is om te lopen op hartslag. Ik heb een schema gemaakt aan de hand van sportrusten omdat ik vrij snel last van mijn knie heb, wil ik het rustig aan doen. Mijn hartslag gaat heel snel omhoog waardoor ik snel moet stoppen om te laten dalen. Hierdoor heb ik niet het gevoel alsof ik een goede training heb. Normaal liep ik op basis van afstand en tempo maar dan wel mt een hele hoge hartslag. Wat zou het beste zijn om oude schema op te pakken of oo basis van hartslag maar dan met een slakkentempo? Thanks en succes met je trainingsstage!

 4. Julia S.
  augustus 1, 2018 / 08:59

  Hoi Annemerel,
  Volgend jaar wil ik misschien de marathon van Rotterdam gaan lopen, maar die is 4 dagen nadat ik thuis kom van een maand in de Filipijnen. Is dat wel slim? Ik geloof niet dat ik het aan zal kunnen om daar m’n langste lange duurlopen te doen ivm de hitte en luchtvochtigheid. Als ik m’n laatste lange duurloop 5,5 week voor de marathon doe en dan op vakantie korte loopjes, is dat dan oké of is 5,5 week te lang van tevoren? En denk je dat ik 4 dagen na een lange vliegreis genoeg uitgerust kan zijn? Ik ben nog nooit zo ver weg geweest.

 5. Robin
  augustus 9, 2018 / 10:32

  Hi Annemerel,

  Ik loop binnenkort mijn eerste halve marathon, een trail. Een trainer op mijn atletiekvereniging heeft een trainingsschema voor mij gemaakt en dat bevalt super goed. Ik merk alleen dat, naarmate ik meer kilometers per week ga maken, ik gewoon de hele dag honger heb en het hele huis leeg eet, haha. Heb jij hier ook weleens last van en hoe ga jij hier mee om?