ASK YOUR RUNNING QUESTION: #65

Mag je eigenlijk kort pauzeren tijdens een lange duurloop? Hoe vaak was ik mijn haar nu ik zo veel train? En is mijn schema een schema dat ik ook zou willen doen naast een negen tot vijf baan? Deze vragen en meer beantwoord ik vandaag in de AYRQ.

Bianca: Ik loop altijd mijn voeten snel open. Niet alleen bij mijn hielen maar overal. Dus tenen, zijkant van de voet, bovenop echt overal. Ben pas over gestapt naar een wat bredere schoen de Asics gel nimbus 19. Dit loopt zeker beter maar toch zie ik her en der wat plekjes zitten. Ik zou dus graag advies willen over goede sokken. Ik denk dat dat ook wel wat rendement kan geven.

Hi Bianca, wat vervelend dat je zoveel last hebt van blaren. Ik moet zeggen dat ik in mijn leven ook al mijn fair share of blisters gehad heb. Wonder boven wonder heb ik er de afgelopen maanden geen last meer van gehad, ondanks dat ik toch best wel wat kilometers maak. De sokken die ik nu voor al mijn runs die langer dan 10 kilometer zijn draag zijn van Nike Elite Cushioned No-Show Tab. Helaas zijn ze niet heel goed verkrijgbaar op de website van Nike en ze zijn daarnaast ook best wel prijzig, ik behandel ze dan ook als zeer kostbare bezittingen.

Ik hoor ook van verschillende lezeressen dat de sokken van Falke heel goed zouden zijn. Ik heb zo (nog) niet geprobeerd, maar je zou dit eventueel ook kunnen proberen.

Tessa: Zou je, mocht je een 9-5 kantoorbaan hebben, jouw huidige schema kunnen én willen blijven gebruiken?

Hi Tessa, leuke vraag! Zonder te veel weg te geven over mijn boek en schema, JA. Zestien weken kan. Ik zou dit niet de rest van mijn leven naast een full-time baan willen doen. Ik werk nu eigenlijk ook wel rond de 40 uur per week naast het sporten, maar doordat ik mijn tijd zelf in kan delen is het voor mij misschien makkelijker. Maar ik denk dat als je het echt wil, je dit ook voor een bepaalde periode naast een 9-5 baan moet kunnen combineren, zeker in de zomer. Ik doe mijn ochtendtrainingen vaak al om half zes ’s ochtends, mijn avondtrainingen beginnen vrijwel nooit voor zeven uur ’s avonds, dus wat dat betreft… Middagslaapjes doe ik eigenlijk ook nog amper, mijn lichaam lijkt gewend te raken aan de trainingsbelasting en ik heb veel meer energie dan de eerste weken.

Annelies: Ik vroeg me af hoe ‘erg’ het is om in je lange duurlopen soms heel kort te wandelen. Conditioneel liep ik vandaag erg lekker, maar ik heb tweemaal in de 18km kort gewandeld om te drinken en mijn gel te nemen en een keer omdat ik last had van m’n heupspier. Kan ik deze meetellen als volwaardige duurloop of moet het per se zonder ook maar eenmaal te stoppen om het effect van lange duurlopen en uitbouwen van de afstand te bereiken? Wat is jou persoonlijke ervaring hiermee?

Hi Annelies, ik zal je eerlijk zeggen: ik heb nog nooit een duurloop langer dan 22 kilometer gedaan zonder korte pauze. Ik stop eigenlijk altijd wel even ergens om iets te eten of drinken. Dit duurt niet langer dan 2-3 minuten. Ik heb het hier met mijn trainer nog niet over gehad, omdat ik nog geen training langer dan 22 kilometer heb gedaan, maar ik heb het hier in verleden wel met mijn fysio over gehad, hij zei toen dat het niet erg was zolang je hartslag maar niet teveel zakte tijdens de break, je wil namelijk niet te veel pieken en dalen in je hartslag hebben tijdens je duurloop. Wandelen (of rustig dribbelen) is dus zeker beter dan compleet stil staan.

Je mag hem sowieso tellen als lange duurloop. Je hebt de afstand gelopen, no worries. Als deze training geen effect zou hebben, dan zou ik niet al 10 marathons gelopen kunnen hebben.

Marije: Ik liep de marathon en ga me nu focussen op sneller worden op de halve. Hoe pak ik dat aan? Alle halve marathon schema’s beginnen weer bij 10 km. Ik loop ongeveer 40 km per week. Is het dan verstandig om nu een korte pittige interval te doen per week en een langere interval met langere blokken in mijn gewenste HM tempo per week en een langere duurloop van 18 km en dan een herstelloop per week te doen? Ik ben even kwijt wat handig is.

Hi Marije, wat gaaf dat je nu weer gaat trainen voor een halve marathon. Als ik de afgelopen maanden een ding geleerd heb is dat ‘variatie’ het codewoord is. Een lange duurloop, een korte (herstel) duurloop, een intervaltraining en een tempotraining klinkt als een mooie weekplanning. Probeer wekelijks ook te variëren met de interval- en tempotrainingen, dus niet iedere week precies dezelfde afstanden in je interval- en tempotrainingen.

Sabine: Hey! Hoe doe jij het met haren wassen na het sporten? Ik wil het liefst niet elke dag mijn haar wassen, maar sport >5 keer per week. Probeer dus niet altijd na het sporten te wassen. Als ik ‘s avonds een training heb en de volgende ochtend weer was ik het de volgende ochtend wel. Misschien heb jij wat tips hiervoor? Of was jij je haar elke keer na het sporten?

Hi Sabine, ik heb dus precies hetzelfde probleem. Met twaalf trainingen per week zou ik het liefst twaalf keer mijn haren wassen. Ik doe het nu meestal 5-6 keer per week (vooral na looptrainingen, want daarbij zweet ik het meest), maar ik merk dat mijn haar me dit niet in dank afneemt. Niet alleen het vele wassen trouwens, ook de strakke staart die ik tijdens het sporten draag. Mijn staart wordt steeds dunner en er hangt steeds meer (afgebroken) haar naast.

Ik zou mijn haar natuurlijk kunnen vlechten, maar dit kost zoveel tijd (en tijd is best een issue) en ik zou natuurlijk ook gewoon het zweet op kunnen laten drogen (maar dat is best wel smerig), iets anders dat ik weleens doe is mijn haar wassen met alleen crèmespoeling, maar ik weet niet of dit nu echt zoveel minder slecht is dan je haar wassen met shampoo. Het is in ieder geval een onderwerp wat ik nog uit moet zoeken voor mijn boek, want als ik zo doorga dan heb ik straks meer haar naast dan in mijn staart.

Thanks voor al jullie vragen, heb ze weer met heel veel liefde beantwoord. Mocht je nog een brandende vraag hebben, stel hem dan alsjeblieft deze week! Ik ga eind deze maand op trainingsstage en heb daar geen WiFi (horrrrrrrror!) en ik wil mijn 4G zo min mogelijk gebruiken, omdat ik eigenlijk ook wel heel erg veel aan mijn boek moet sleutelen de komende maand. Om een lang verhaal kort te maken:  ik wil een beetje voorbereiden zodat jullie niet helemaal zonder blogs zitten in die periode :)

Liefs,
Annemerel

Delen:

18 Reacties

 1. juli 14, 2018 / 12:54

  Nog een tip voor het haren wassen: van mijn kapper kreeg ik de tip om Mn haar in een losse knot te doen en dan alleen het haar bij Mn hoofdhuid/nek te spoelen met water. Je “staart”-haar om t zo maar even te zeggen wordt toch niet echt vies en zo spaar je dat deel van je haar een beetje.

 2. Jolien
  juli 14, 2018 / 13:27

  Interessante vragen (en antwoorden) weer. Ik heb zelf geen brandende vraag maar wou even zeggen dat ik het super inspirerend vind wat jij momenteel aan het doen bent. Soms als ik wakker word en geen zin heb om te sporten denk ik aan jouw trainingsschema waarbij vergeleken mijn sportiviteit peanuts is en dat motiveert om toch op pad te gaan.

  Ik kan trouwens de sokken van Falke ook aanraden!

 3. Lisa
  juli 14, 2018 / 13:34

  He Annemerel,
  Welke yogalessen doe je? gewoon van internet? Bepaalt je hardloop trainer het “totale geheel plaatje”? ( ik heb n tijdje crossfit en hardlopen gedaan, maar dat was teveel ..)
  Kijk uit naar je boek, superleuk . Groetjes Lisa

 4. Judith
  juli 14, 2018 / 16:07

  Als ik mijn haar niet wil wassen na het sporten maak ik het alleen nat, dus wel onder de douche, maar zonder product er in. Voor mij werkt dat prima en het ruikt niet. Verder zijn de Falke sokken inderdaad erg fijn!

 5. Malin
  juli 14, 2018 / 21:05

  Hey Annemerel! Dit blijft toch wel een heel leuke rubriek hoor :) Wat ik me nog afvroeg (na de rietjes)(ja ik train voor een marathon haha): hoe zit het met pacers/hazen bij grote wedstrijden, zoals de marathon van New York of Berlijn? Zet de organisatie die in, of moet je je daarvoor inschrijven? En ik lees er niks over in je blogs, maar gebruik(te) jij er weleens een? Succes op stage! Benieuwd waar je heen gaat en hoe het bevalt! Lijkt me heel anders dan rondjes draaien op de baan in Italië ;)

 6. juli 14, 2018 / 21:58

  Wat leuk dat je al die vragen beantwoordt. Ik zou zelf graag wat willen weten over muziek luisteren tijdens het sporten. Ik ga morgen de Womens Health Playlist proberen andere tips zijn echter altijd welkom. Ik hoop over een aantal maanden mijn allereerste hardloopwedstrijd te lopen. Vind het nu al spannend echter lukt het dan is het gezien mijn situatie een enorme overwinning.

 7. Marije
  juli 15, 2018 / 09:15

  Tnx voor je antwoord op mijn vraag. :)

  • juli 15, 2018 / 15:00

   Leuk al deze vragen Annemerel! Qua haar wassen zou ik het zoals anderen zeggen ook gewoon uitspoelen, dus alleen met water. Dan voelt het toch weer fris :)

   • Sofie
    juli 15, 2018 / 22:25

    Helaas geen tip waarmee iedereen uit de voeten kan. Ik heb haar wat énórm snel klit. En als ik het alleen uitspoel zonder cremespoeling, kan ik er beter meteen een schaar in zetten. Enorme klitten ontstaan er dan die gewoon onwijs veel pijn doen eruit te halen. Dus als ik ‘s avonds sport en de volgende ochtend meteen weer, spoel ik alleen m’n lijf even af en was ik mijn haar pas de volgende ochtend na het sporten. Misschien niet de meest frisse optie. Maar zorgt er wel voor dat ik mijn haar niet iedere dag hoef te wassen (of vooral cremespoeling hoef te gebruiken).

 8. Renate
  juli 16, 2018 / 08:03

  Afgelopen zaterdag de eerste duurloop gedaan in aanloop naar Berlijn…super lekker gelopen, maar nu erg last van schaafplekken onder mijn oksels. De plekken komen niet strak zittende of schurende kleding. Heb jij een idee hoe je dit kunt voorkomen?

  • juli 16, 2018 / 14:25

   Hoi Renate,

   Ik heb gehoord dat vaseline kan helpen tegen het schuren :). Hierdoor glijdt de huid beter over elkaar or over de stof en houdt het vocht wat tegen (dit is wat ik heb gelezen op prorun.nl). Ik weet alleen niet of je dan geen vetvlekken krijgt in je kleding.

  • Angela
   juli 16, 2018 / 16:41

   Ik heb hier altijd last van als ik een (tank)top aan heb, maar niet als ik een shirtje met mouwtjes aan heb. Misschien helpt dat?

   • Marjolein Kraak
    juli 18, 2018 / 07:51

    Ik gebruik sudocreme.

  • juli 18, 2018 / 17:50

   Een deostick gebruiken. Niet een roller, maar echt een vaste deostick. Ik gebruik al jaren dove. Niet alleen onder m’n oksels als antitranspirant, maar ook tegen schuurplekken tussen m’n dijen.

 9. juli 16, 2018 / 14:27

  Mijn vraag is: Ben je ooit emotioneel geworden tijdens het hardlopen? En zo ja, hoe ging je hiermee om?
  Soms uit het niets kunnen er bij mij emotie sloskomen tijdens het hardlopen. En soms voelt het wat beschamend.

 10. Marjolein Kraak
  juli 18, 2018 / 07:53

  Hoi, ik vraag me af of er nog een review komt van de Elliptico nu je die gebruikt als onderdeel van je training.

 11. juli 18, 2018 / 20:09

  Ha Annemerel, ik vroeg me af op wat voor schoenen je normaal hardloopt en of je ervaring hebt met het lopen op zero-drop schoenen

 12. Kyra
  juli 20, 2018 / 01:04

  Hey Annemerel, ik heb een vraag over schoenen. Ik loop nu al een tijdje op de Lunartempo, maar heb na een tijdje lopen (licht) last van de zijkant van mijn linkervoet. Omdat mijn enkelbanden vorig jaar aan dezelfde voet gescheurd zijn geweest en die voet nog steeds een beetje dik is, dacht ik dat het misschien daar aan kan liggen (dat de schoen te strak zit). Daarom doe ik de ene schoen iets losser. Dat helpt maar na een tijdje komt het weer lichtjes terug. Denk je dat ik andere schoenen moet kopen of dat ik verkeerd loop?