ASK YOUR RUNNING QUESTION: #64

Vandaag in de AYRQ heel veel vragen die betrekking hebben op trainen in en om vakanties voor (halve) marathons. En een zoektocht naar de perfecte hardloopshorts met zakjes en die niet omhoog kruipen tijdens het lopen.

Marjolein: Ik train voor de marathon van Amsterdam en ben in september op vakantie en zal daar dus ook gewoon doortrainen. Nu staan er twee lange duurlopen op het schema van 27 en 35 km en aangezien ik in een bergachtige omgeving ben (Oostenrijk en Italië), vraag ik me af hoe ik dit het beste kan aanpakken. Korter trainen of de kilometers maken voor mijn vakantie. Ik loop 3 weken voor de marathon de 30 van Almere en 23 september de Dam tot Damloop.

Hi Marjolein, wat een heerlijk vooruitzicht die vakanties. Als je drie weken van te voren 30 kilometer loopt, zou je dit eigenlijk al kunnen zien als je laatste lange duurloop. Er zijn genoeg mensen die 30 kilometer als langste afstand voor een marathon gebruiken, dus als dat goed gaat zou ik me daar niet zoveel zorgen over maken. Ik zou in ieder geval niet te snel opbouwen en voor je vakantie al heel veel lange duurlopen gaan doen.

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen op vakantie om toch je lange trainingen te doen. Je kunt bijvoorbeeld op zoek naar een plek waar het wat minder heuvelachtig is, beneden aan de berg, bij een meer bijvoorbeeld. Zorg dat je dit goed plant, dat je het de avond ervoor niet heel bont maakt en dat je de rest van de dag (na je training) geen druk programma hebt. Een andere goede optie is om op tijd te lopen en niet op afstand. Het gaat erom dat jij je lichaam traint om een langere periode hard te kunnen lopen. Stel je zou normaal gesproken dertig kilometer in drie uur lopen, ga dan niet voor die dertig kilometer, maar loop net zo lang totdat je die drie uur vol hebt. Het tempo is dan veel minder belangrijk, let vooral op je hartslag, dat je in de goede zone zit (zone 1 of 2).

Fijne vakantie. En veel plezier met trainen richting Amsterdam.

Mar: Ik heb helaas een blessure (spier verrekt in bovenbeen/lies) en kan daardoor niet hardlopen. De fysio waar ik ben heeft ook aangegeven dat ik in ieder geval twee weken niet ‘mag’ lopen. Ik was aan het trainen voor een halve marathon in september. Ik heb die afstand al wel vaker gelopen (dit jaar) maar wilde graag wat sneller worden. Nu vraag ik mij af: hoelang kan je niet hardlopen voor je dit merkt aan je basisconditie? Heeft twee weken niet lopen al een effect of kom je er weer makkelijk in? Ik doe namelijk geen andere sport…

Hi Mar, wat vervelend dat je een spier verrekt hebt. Maar wees gerust, twee weken niet hardlopen zorgt er niet meteen voor dat je conditie in de prullenbak verdwijnt. Misschien merk je er zelfs helemaal niets van en is de rust juist heel goed voor je lichaam. Het is anders wanneer je twee weken niet kunt lopen omdat je ziek bent geweest, dat is echt een aanslag op je lichaam, zeker als je ook nog antibiotica hebt moeten slikken, maar dat is bij jou niet het geval.

Je schrijft dat je geen andere sport doet, maar als je toch zin hebt om te bewegen, waarom ga je dan niet gewoon lekker een stuk fietsen deze looprust-periode? Op deze manier kun je je conditie ook nog een beetje onderhouden en je bent lekker bezig :).

Florentine: Hi Annemerel, ik heb een beetje een vreemde vraag maar wat doe je je als je je tijdens een duurloop een beetje begint te vervelen? Of komt dit niet echt voor? Ik heb dit zelf weleens namelijk haha.

Hi Florentine, als ik me verveel dan is er iets mis met mijn playlist, dus dan zet ik vaak andere muziek aan. Helpt dat ook niet, dan denk ik aan de wedstrijd waar ik voor train, de vakantie die ik in het vooruitzicht heb, of andere leuke dingen. De laatste tijd loop ik ook vaker met anderen, waardoor het lopen echt nooit saai is.

Eva: Ik heb me opgegeven voor de halve marathon van Amsterdam, maar ik ga eerst 5 weken rondreizen in Australië, tot half augustus. Ik wil wel echt goed gaan trainen voor mijn halve marathon (het doel is onder de 2 uur), maar ik ben bang dat ik tijdens mijn vakantie nog niet echt kan gaan trainen omdat we veel onderweg zijn en de dagen goed volgepland zijn…is het mogelijk pas vanaf half augustus (dus twee maanden in totaal) hiervoor te trainen? Of zou je wel aanraden om toch te proberen een paar loopjes in mijn vakantie er in te proppen, en wat voor trainingen dan? Op dit moment kan ik wel 10 kilometer rennen, maar ik krijg vrij snel last van blessures dus wil het straks eigenlijk ook rustig opbouwen…

Hi Eva, super gaaf dat je vijf weken gaat rondreizen in Australië. Ik ben misschien een klein beetje jaloers. Ik zou je loopschoenen gewoon inpakken en proberen in die periode een paar keer per week vijf tot tien kilometer te lopen. Dan onderhoud je je basisconditie in ieder geval. Als je dan thuis komt heb je nog tijd zat om de afstand uit te breiden en eventueel aan snelheid te werken. Het lijkt me niet verstandig om vijf weken helemaal niet te lopen en dan in twee maanden op te bouwen, zeker omdat je zegt dat je snel geblesseerd raakt, dan wil je niet te snel weer op moeten bouwen.

Marjolein: Naast het hardlopen probeer ik ook twee keer in de week aan krachttraining te doen om mijn hardloopprestaties te verbeteren. Ik vroeg af hoeveel sets en herhalingen jouw trainer je voor je beenspieren laat doen. Train je echt op kracht, dus zo’n 8 herhalingen met extra gewicht, of train je op spieruithoudingsvermogen, dus zo’n 15 herhalingen met licht gewicht?

Hi Marjolein, ik doe vaak een piramide. Ik begin met laag gewicht en veel herhalingen (tien of twaalf) en bouw het dan in vier sets op naar meer gewicht en steeds minder herhalingen. Hier ga ik in mijn boek natuurlijk veel meer over vertellen :)

Marjolein: Hi! Ik ben al een tijdje op zoek naar fijne hardloopshorts waar een zakje in zit dat groot genoeg is voor een telefoon. Maar… na heel wat webshops afgezocht te hebben ben ik nog steeds niks tegengekomen. Heb jij toevallig tips voor fijne shorts? En zo nee, hoe los jij het telefoon probleem op? Ik loop nu namelijk altijd met mijn telefoon in de hand, maar met langere afstanden en warm weer is dat toch niet zo prettig ;)

Hi Marjolein (ZOVEEL MARJOLEINS VANDAAG DIE VRAGEN STELLEN, dit zijn dus echt allemaal andere vragenstellers he!). Ik heb shorts van Lululemon waar een zakje op het bovenbeen zit, ik heb helaas maar één paar en ze worden niet meer gemaakt. Als ik die shorts niet aan heb dan houd ik mijn telefoon vaak in mijn hand. De laatste tijd loop ik nog maar een a twee keer per week alleen, ik neem alleen mijn telefoon mee als ik alleen loop (anders heb ik geen muziek nodig en heb ik ook geen telefoon nodig voor geval van nood), dus ik draag eigenlijk alleen nog die shorts.

Ik kan je dus helaas niet helpen met een goed alternatief. Wat ik kan zeggen is: houd de website van Lululemon goed in de gaten, wellicht komen ze snel weer in de collectie. Ze hebben nu wel deze, maar die zijn iets langer. Wat overigens wel handig is als je snel last hebt van schurende bovenbenen.

Sanne: Ik zie dat jij vaak shorts draagt tijdens het hardlopen. Nu het wat zonniger is buiten doe ik dat ook graag. Een probleem: de pijpjes kruipen omhoog waardoor ik het gevoel heb in mn blote kont loop. Heb ik gewoon te dikke dijen of kan ik daar iets tegen doen?

Hi Sanne, ik heb twee paar korte shorts. Eentje is lang genoeg om niet omhoog te kruipen, de ander is een stukje korter en kruipt dus wel omhoog tijdens het lopen. Ik vind het niet zo erg als het omhoog kruipt tijdens een kort loopje, maar als ik langer dan een half uur bezig ben wordt het wel irritant. Mijn tip is dus: koop langere shorts. Ik draag overigens meestal gewoon wijdvallende shorts, daar heb je dat probleem van omhoog kruipen gelukkig helemaal niet.

Thanks voor al jullie leuke vragen, de brievenbus voor de AYRQ van volgende week verklaar ik bij deze geopend!

Liefs,
Annemerel

Delen:

30 Reacties

 1. Helen
  juli 7, 2018 / 13:41

  Een extra tip voor Eva: Australië is fantastisch voor hikes. Zo heb ik zelf mijn conditie op pijl gehouden (heb er een jaar gewoond / rondgereisd) en meerdere PB’s gelopen. Je kunt af en toe kiezen voor inderdaad een kort rondje, maar met hier en daar een goede hike zit je ook zeker goed.

  • Nienke
   juli 8, 2018 / 12:00

   Eva, ik woon in Australie en ben fanatiek hardloopster. In Australie heb je op zaterdag ochtend op heel veel verschillende plekken parkrun. Kijk op de website, want dat is een goede (en leuke) motivatie om tijdens het reizen af en toe 5 km te rennen op verschillende plekken. En sowieso is het geweldig om hier te rennen. Langs, de kust, door het regenwoud etc… Zoveel mooie plekken dat het helemaal niet moeilijk is om die schoenen af en toe aan te trekken en gewoon te gaan.

   • Eveline
    juli 9, 2018 / 08:29

    Ha, nog een Australishe lezer hier ;) Dat wilde ik ook zeggen! Parkrun is ideaal, mooi vroeg en je kan altijd kiezen om daarna de route bv. nog een keer te doen als je langer wilt lopen dan 5km :) Sowiso is hardlopen altijd een super fijne manier om de omgeving te verkennen en als je bv. vroeg gaat is de kans groot dat je reispartner dit geen probleem vind omdat die dan nog even lekker kan blijven liggen (althans, zo gaat het bij ons ;) ). Laat maar weten als je naar Perth komt :D

   • juli 9, 2018 / 09:54

    Hoi,

    Bedankt voor alle antwoorden! Ik zit hier nu zelf ook al een tijdje op een plek en hier is het inderdaad heerlijk hardlopen. Vind het vooral lastig omdat we straks tijdens onze reis elke dag op een andere plek zijn, maar met hiken en af en toe een rondje lopen moet het inderdaad goed komen!

 2. Bianca
  juli 7, 2018 / 15:05

  Hoi Annemerel

  Ik loop altijd mijn voeten snel open. Niet alleen bij mijn hielen maar overal. Dus tenen, zijkant van de voet, bovenop echt overal. Ben pas over gestapt naar een wat bredere schoen de Asics gel nimbus 19. Dit loopt zeker beter maar toch zie ik her en der wat plekjes zitten. Ik zou dus graag advies willen over goede sokken. Ik denk dat dat ook wel wat rendement kan geven. Groetjes Bianca

  • Sofie
   juli 8, 2018 / 15:17

   Ik ben geen Annemerel maar ik heb wel eens gelezen dat zij op sokken van Nike loopt. Om je alvast een andere optie te geven… De standaard hardloopsokken van Falke. Die werken voor mijn (ook enorm blaargevoelige voeten) prima. Al liggen mijn problemen inderdaad ook vaak aan (nieuwe) schoenen of mijn steunzolen.

   • Bianca
    juli 10, 2018 / 17:34

    Bedankt voor je reactie. Maar Nike heeft veel sokken heel veel zelfs. Ik ga zeker ook eens kijken bij Falke.

 3. Tessa
  juli 7, 2018 / 17:42

  Zou je, mocht je een 9-5 kantoorbaan hebben, jouw huidige schema kunnen én willen blijven gebruiken?

 4. Angela
  juli 7, 2018 / 19:55

  @ marjolijn. Nike heeft ook veel shortjes met op de rug een zakje waar je telefoon in past!

 5. Annelies
  juli 7, 2018 / 21:27

  Ik vroeg me af hoe ‘erg’ het is om in je lange duurlopen soms heel kort te wandelen.
  Conditioneel liep ik vandaag erg lekker, maar ik heb tweemaal in de 18km kort gewandeld om te drinken en mijn gel te nemen en een keer omdat ik last had van m’n heupspier.
  Kan ik deze meetellen als volwaardige duurloop of moet het per se zonder ook maar eenmaal te stoppen om het effect van lange duurlopen en uitbouwen van de afstand te bereiken?
  Wat is jou persoonlijke ervaring hiermee?

  • juli 9, 2018 / 09:17

   Lijkt me niet zo’n probleem, toch? (Hangt er natuurlijk wel van af hoe lang je “heel korte” wandelingetjes zijn.) Maar als het wandelen echt is om te drinken en om gelletjes weg te werken, dan zal dat niet lang zijn. Bovendien: als je aan het trainen bent voor een wedstrijd (halve marathon? hele?) dan zul je tijdens de wedstrijd ook moeten drinken/gel moeten innemen en daarvoor ook moeten wandelen, dus dan is wandelen tijdens de training alleen maar een goede nabootsing van de wedstrijdomstandigheden.
   Maar als Annemerel een andere mening toegedaan is, dan hoor ik het graag!

 6. Lisa
  juli 8, 2018 / 09:04

  Handige vragen! Voor de Marjolein over de zakjes in broeken: koop een flipbelt! Dan hoeft dat nooit meer een criteria te zijn om een broek wel of niet te kopen :)

  • Marjolein
   juli 8, 2018 / 13:57

   Thanks! Dat was inderdaad ook één van m’n back-up plans. Scheelt uiteindelijk ook wel weer veel moeite met het zoeken naar broekjes inderdaad.

   • Marja
    juli 30, 2018 / 14:38

    Ik heb zelf een Nike 2in1 running short. Er zit op beide pijpen een zakje waar je telefoon en gelletjes in kunnen. Verder nog een zakje in de band voor sleutels oid… super ideaal… Een flipbelt heb ik ook, die gebruik ik tot nu toe ’s winters

  • Bianca
   juli 8, 2018 / 20:17

   Die zijn zo handig. Kan niet meer zonder.

 7. Marije
  juli 8, 2018 / 10:46

  Leuke vragen weer! Ik meld me ook weer met een vraag! Ik liep de marathon en ga me nu focussen op sneller worden op de halve. Hoe pak ik dat aan? Alle halve marathon schema’s beginnen weer bij 10 km. Ik loop ongeveer 40 km per week. Is het dan verstandig om nu een korte pittige interval te doen per week en een langere interval met langere blokken in mijn gewenste HM tempo per week en een langere duurloop van 18 km en dan een herstelloop per week te doen? Ik ben even kwijt wat handig is.

 8. Sabine
  juli 8, 2018 / 13:19

  Hey! Hoe doe jij het met haren wassen na het sporten? Ik wil het liefst niet elke dag mijn haar wassen, maar sport >5 keer per week. Probeer dus niet altijd na het sporten te wassen. Als ik ’s avonds een training heb en de volgende ochtend weer was ik het de volgende ochtend wel. Misschien heb jij wat tips hiervoor? Of was jij je haar elke keer na het sporten?

  • esja
   juli 15, 2018 / 21:43

   Om en om: wassen met alleen water / wassen met shampoo

 9. Marjolein
  juli 8, 2018 / 13:56

  Dankjewel voor je antwoord! Jammer dat jij ook nog geen perfecte shorts met zakje hebt gevonden, maar we zoeken door! En wauw, wat doen al die Marjoleins hier inderdaad ;) Normaalgesproken zijn er niet zo veel mensen met deze naam haha.

 10. Marjon
  juli 8, 2018 / 19:50

  Ik heb sinds kort de Nike Performance Eclipse Short en hij heeft naast een zakje op de rug, ook op beide benen een zakje voor je telefoon. Echt ideaal!

 11. juli 8, 2018 / 21:03

  Tip voor 1 van de Marjoleins: koop een flipbelt. Ideaal en je voelt je telefoon niet (zelfs niet als het een iphone plus is). Wel goed laten adviseren over de maat. Als ie te groot is dan zakt hij af….

 12. Marjolein
  juli 9, 2018 / 08:57

  Hoi Annemerel,

  Ik vroeg me af of en hoe jij drinken meeneemt tijdens je runs. Met het warme weer van de laatste tijd krijg ik vaak na een half uur al mega dorst en wordt m’n mond zo ontzettend droog dat ik denk dat dat helemaal niet gezond is om dan nog door te lopen. Een flesje in m’n hand lijkt me niet zo handig en over zo’n belt met kleine flesjes ben ik ook een beetje sceptisch. Heb jij tips? In je eerste boek las ik dat je wel eens een flesje drinken langs de weg verstopt voor de terugweg, maar ik loop vaak een rondje waarbij ik niet langs hetzelfde stuk loop.

  • juli 10, 2018 / 09:35

   Hi Marjolein,

   Ik heb een hardloop rugzak van decathlon aangeschaft. Deze gaat niet heen en weer als je hardloopt zoals bij andere tassen, past 1L zak water in en een softflask van 150mL. (En je kan er nog sleutels, telefoon, pasjes etc in kwijt). De tas is officieel voor Trail running, maar voor normaal hardlopen gata het erg goed. Ik gebruik hem altijd als ik een lange duurloop ga doen (kom ook niet 2keer langs dezelfde plek) of wanneer ik van werk naar huis ga lopen.

   De eerste keer kan het wennen zijn om zoiets te dragen, maar hier in Krakau zie je ze wat meer vanwege de temperatuur in de zomer (in de ochtend kan het al 24 graden zijn).

   Hopelijk heb je hier iets aan :).mocht je geen tas willen er zijn ook een soort van |belts| wwaarin je 2 kleine flesjes kwijt kunt of een halve liter fles. Zelf heb ik deze niet uitgeprobeert, omdat ik bang ben dat dit toch nog beweegt. Het meeste kan je vinden bij de Trail running afdeling.

 13. Myrthe
  juli 9, 2018 / 10:15

  @ Marjolein
  Ik heb nog een tip voor hardloopbroeken met een zakje voor je telefoon.
  Saucony heeft de ‘bullet tights’, aan beide kanten zit een insteekzakje waar een telefoon in past.
  Heb zelf een lange en korte variant en zijn fijne tights.

 14. Emily
  juli 9, 2018 / 16:05

  Ruim een maand geleden heb ik ook een zoektocht gehad naar ‘korte’ hardloopbroekjes met een zak waar mijn iphone 8 in past. En deze hebben een groot genoeg zakje:
  – Asics 2in1 5.5 Inch Short Dames
  – Asics Capri Dames

  Echt een aanrader!

 15. Evelien
  juli 9, 2018 / 20:23

  Hi Annemerel! Stomme vraag misschien en ook niet voor iedereen relevant, maar ik vroeg me af waar jij je duurlopen (en kortere afstanden) doet? Ik woon ook in de stad (DH dus) en ga dus meestal ‘s ochtends vroeg rond 6.00 uur lopen om het drukke verkeer voor te zijn en rode stoplichten te vermijden. Ik heb nog geen goede route gevonden die ik ook overdag of ‘s avonds zou kunnen lopen. Of rijd je eerst met de auto de stad uit?

 16. juli 10, 2018 / 09:31

  Hoi Annemerel,

  Ik heb ook een vraag, op 14 oktober ga ik mijn eerste halve marathon doen hier in Krakau (Polen). Op dit moment is de maximal afstand die ik heb gedaan 12km en die liep op zich wel lekker. Nu heb ik in September nog 2x 10km, 1 estafette loop en 1x 5 km op de planning. Kan ik de laatste 10km wedstrijd (23september) nog alles geven of zal ik dan al iets rustiger ana moeten doen om goed uitgerust te zijn voor de halve?
  Miijn pace is niet de snelste als ik alleen train (6.15min/km) maar in een 5 km wedstrijd of de laatste 10k die ik heb gedana was dat beduidend sneller.
  Dit brengt em tot vraag 2: Ik vind het moeilijk om mijn wedstrijd pace aan te houden als ik train en val snel terug naar mijn 6.15min/km. In hoeverre ga ik dit straks voelen op de halve marathon? Nu op de 10k merk ik er weinig van.

  xxx

 17. Sanne
  juli 10, 2018 / 11:21

  Dankjewel voor de tips en het beantwoorden van mijn vraag! :-)