ASK YOUR RUNNING QUESTION: 61

Hoe ga ik er eigenlijk voor zorgen dat ik deze zomer niet overtraind raak? En hoe zorg ik er voor dat ik niet te veel afval met al die trainingen? Deze vragen EN MEER, beantwoord ik vandaag in de AYRQ.

Marjolein: Inmiddels ben ik begonnen aan het tweede schema uit je eerste boek (op naar de halve marathon in oktober :D). Ik heb helaas geen sporthorloge, dus ik heb de Nike Run Club app altijd aan staan. Maar ik kom de app Strava ook regelmatig tegen op social media. Heb jij ervaring met beide apps, en zo ja welke vind jij het fijnst om mee te lopen en waarom?

Hi Marjolein, wat leuk dat je voor een halve marathon traint, ga je in Amsterdam lopen? Alvast veel plezier en succes met trainen. Trainen met een sporthorloge is absoluut niet essentieel, ik heb ook heel lang met apps getraind. Sterker nog, ik heb zelfs een hele tijd meerdere horloges gehad en dat ik dan toch voor mijn telefoon koos, gewoonweg omdat ik dat even makkelijker vond. Inmiddels zou ik toch niet meer zonder willen.

Ik loop op dit moment met mijn Garmin Fenix 5s horloge, maar nadat ik klaar ben met lopen stuurt hij de data automatisch door naar zowel Strava als Nike+, ik houd mijn kilometers dus op beide platformen bij. Wat ik van Nike leuk vind is dat je regelmatig een kortingscode krijgt als je bepaalde doelen bereikt hebt (laatst had ik 30% korting op de hele collectie!) en hij telt je kilometers per maand (Strava doet per week). Verder kun je heel makkelijk schema’s volgen via de Nike App. Wat ik fijn vind aan Strava is dat er veel bekenden ook gebruik maken van Strava, ik zie precies wat mijn familie en vrienden gelopen hebben en kan hier op reageren. Verder heb ik en betaalde versie van Strava waarin ik meer inzichten heb, maar deze inzichten heb ik eigenlijk ook in Garmin Connect, dus dat heb ik eigenlijk niet echt nodig.

De keuze moet je dus zelf maken, je kunt ook net als mijn vader doen… als die begint met hardlopen zet hij eerst zijn horloge aan, daarna Sportstracker en tot slot Strava. Ik heb al heel vaak gezegd dat hij zijn data van zijn horloge kan doorsturen naar Strava en Sportstracker, maar hij blijft het stug volhouden. Haha.

Jessie: Sinds kort heb ik een Garmin Fenix 5s die dus ook mijn hartslag meet. Heel erg interessant allemaal, ik zie mijn rust hartslag omlaag gaan naarmate ik meer getraind ben (deze is nu 50). Door de laatste warme weken nu in Nederland merk ik dat mijn hartslag tijdens de training flink omhoog gaat, vaak rond wel 185 in het laatste gedeelte (gemiddeld vaak 165-175). Ik heb hier zelf niet zoveel last van, maar ik weet wel dat ik dan een beetje aan het einde van mijn ‘puf’ kom. Mijn vraag is nu; hoe ‘erg’ is dit? Aangezien ik mezelf bij een hoge hartslag nog wel kwiek voel.

Hi Jessie, ik kan hier geen heel professioneel antwoord op geven maar wat ik vooral in de gaten zou houden is mijn rusthartslag. Als deze niet omhoog gaat lijkt het me niet dat de training teveel energie van je vergt. Zorg dat je voldoende rust neemt tussendoor, als je trainingen langer duren eet en drink dan misschien ook wat en blijf het gewoon in de gaten houden.

Julia: Ik heb begrepen dat je niet veel aan krachttraining deed omdat je daar (later) hoofdpijn of migraine van krijgt. Daar heb ik zelf ook regelmatig last van. Maar zo te zien doe je nu wel veel krachttraining! Heb je nu geen last meer? Heb je nog tips?

Hi Julia, dit heb ik inderdaad in het verleden eigenlijk standaard gehad. Als ik iets van krachttraining deed, ook al was het een hele rustige vorm van yoga, dan kreeg ik standaard last van mijn nek en daardoor ook mijn hoofd.

Ik vind het heel bizar, maar ik heb hier dus nu geen last meer van. Ik train sinds begin april samen met mijn hardloopcoach in het krachthonk bij de atletiekvereniging. We bouwen het ontzettend langzaam op met lichte gewichten en we doen korte sets met een klein aantal herhalingen, ik ga dus nooit door totdat ik niet meer kan. Dit is misschien niet de snelste manier om spieren te kweken, maar dat is ook absoluut niet mijn doel. Mijn doel is: blessurepreventie en meer kracht in mijn bovenbenen zodat ik mijn paslengte kan vergroten.

In het verleden deed ik vaak HIIT trainingen tijdens evenementen waarvoor ik werd uitgenodigd, doordat ik het niet gewend was en de oefeningen op een hoog tempo uit moest voeren, was dit natuurlijk vragen om moeilijkheden. Ik train liever met losse gewichten en op rustig tempo.

Sab: Hoe zorg je dat je op gewicht blijft en niet afvalt?

Ik heb een voedingsdeskundige, Saraï Pannekoek, zij heeft voor mij een voedingsschema opgesteld. Het komt er op neer dat ik erg veel moet eten en dan vooral veel koolhydraten (375 gram per dag, dat is 6,5 gram per kilo lichaamsgewicht voor mij) en na een training natuurlijk genoeg eiwitten. Ik ben de afgelopen weken wel een aantal kilo afgevallen, maar dat kon ik ook best kwijt, merk nu wel dat mijn gewicht stabieler wordt dus ben niet bang dat ik aan het eind van de rit een wandelend skelet ben.

Sab: Hoe zorg je dat je niet overtraint raakt?

Ik heb een (ervaren) trainer met wie ik veel trainingen samen doe en met wie ik iedere training bespreek. Zolang ik eerlijk naar hem toe ben weet hij precies hoe ik me voel en kan hij bijsturen indien nodig. Verder zijn het ‘slechts’ 16 weken, probeer ik voldoende rust te nemen en goed te eten. Ik houd mijn (rust)hartslag nauwlettend in de gaten en mocht deze om onverklaarbare reden omhoog gaan zal ik dit serieus nemen.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn antwoorden hebben, in ieder geval weer bedankt voor alle vragen. Vragen voor komende AYRQ kunnen zoals iedere week in de comments gesteld worden. Fijn weekend!

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Malin
  juni 16, 2018 / 15:54

  Hey Annemerel,

  Waar ik nog steeds heel benieuwd naar ben, is hoe je drinkt tijdens (halve) marathons? Ik lees elke keer iets over rietjes en.. nou ja… ik zie gewoon niet precies voor me hoe dat dan zou moeten werken haha. Heb je dan een half rietje mee zodat het in het zakje past of vouw je ‘m dubbel?

 2. juni 16, 2018 / 20:53

  Ik rende eerst met Nike+, maar omdat die het vaak liet afweten midden in een training (waardoor mijn gegevens weg waren), ben ik overgestapt op Strava. De gegevens heb ik helaas niet kunnen overzetten, omdat alle hulpmiddelen die hierover online staan, te oud zijn. Ik denk dat ik ze een keer in een boekje ga overschrijven, zodat ik ze toch nog heb :)

  Na de zomer, begin herfst, denk ik dat ik ook een sporthorloge wil hebben. Hardlopen met je mobiel tijdens de regen vind ik namelijk niet heel fijn, hahah! Ik ben nog wel op zoek naar een mooi en leuk sporthorloge.

  En ik kijk echt heel erg uit naar je derde boek!!!

  Liefs :)

 3. juni 17, 2018 / 12:27

  Je boek is nog niet eens uit en je inspireert me nu alweer om mijn trainingen weer serieus op te pakken. Aanstaande dinsdag ga ik voor het eerst meetrainen bij een atletiek vereniging! Ik ben wel een beetje bang voor wat me daar te wachten staat. Haha.

 4. Rhodé
  juni 17, 2018 / 16:48

  Hi Annemerel, heel leuk je 16 weekse avontuur. Ben benieuwd naar je boek!! Vraag voor de AYRQ van volgende keer is: hoe komt het dat ik ’s avonds altijd superveel zin heb om de volgende dag te gaan hardlopen en me dan echt voorneem om het ook te gaan doen, maar op die dag zelf alle zin verdwenen is? Ik loop in september de Dam tot Damloop, maar ben nog niet begonnen met trainen, en hoewel ik denk dat het nog steeds moet kunnen, moet ik wel echt gaan beginnen met trainen, anders wordt het niks. Je bent een inspiratiebron en elke keer als ik jouw foto’s op Instagram zie, krijg ik een zin om te gaan hardlopen, maar op de een of andere manier krijg ik het niet voor elkaar om daadwerkelijk te gaan. Please help me out, want 23 september nadert sneller dan ik wil!

 5. Jessie
  juni 18, 2018 / 07:01

  Dankjewel voor je antwoord op mijn vraag!! :D Mijn rusthartslag is nu nog verder gedaald naar 48 gemiddeld, dus dan zal het wel oke gaan lijkt me.
  Ik heb trouwens de podcast LoopPraat met jou als gast geluisterd, was erg leuk!

 6. Sara
  juni 18, 2018 / 14:43

  Oh ik heb ook nog een vraagje :-) een typisch vrouwenvraagje nog wel… ontharing :s Scheer jij je met een Gillette mesje of gebruik je een andere manier van ontharen? Ik vind het namelijk soms erg prikken of schuren tijdens het lopen (vooral oksels en bikinilijn dan)… met rode bultjes als gevolg. Hoe doe jij dat? En doe je dit dagelijks? Tx!

 7. Marjolein
  juni 18, 2018 / 22:13

  Hoi Annemerel,

  Voor energie tijdens lange afstanden heeft men het vaak over gels die energie geven. Maar what about the old school Dextro Energie tabletten? Dat lijkt mij persoonlijk veel makkelijker, maar zitten hier nadelen aan dat het nooit genoemd wordt?
  Wanneer ik voor m’n ontbijt ren, kom ik zo vaak de man met de hamer tegen. Is zo’n Dextro dan niet de oplossing of heb jij nog tips?

 8. Jette
  juni 20, 2018 / 11:03

  Hoi Annemerel,

  Als ik jouw trainingen zie valt het me op dat je echt een snelle loper bent (positief haha) en ik vroeg me af of dit altijd zo geweest is? Door de jaren heen zal je ongetwijfeld sneller zijn geworden maar weet je nog hoe hard je liep toen je net begon met hardlopen? Hoe lang deed je bijv. over een 5 of 10 km gemiddeld en hoe lang duurde het voor je echt sneller ging worden?

  Ben hier erg nieuwsgierig naar!

 9. Ilse
  juni 20, 2018 / 16:53

  Hoi Annemerel,

  Super om te zien hoe erg je geniet van je proces als ‘topatleet’! Ik ben erg benieuwd naar al je verhalen en ga dan ook zeker je boek bestellen! Kun je je in Berlijn ook kwalificeren voor Boston? Hoe zit dat eigenlijk, voor welke marathons moet je je allemaal ‘kwalificeren’ en welke marathons moet je gewoon ‘geluk’ hebben met loting?
  Durf je verder al een richttijd aan te geven voor de marathon?

  Liefs Ilse

 10. Danique
  juni 20, 2018 / 21:45

  Hi Annemerel,
  Hoe denk je dat je eet- en trainschema zal zijn na 16 weken als topatleet?
  Ben je bang dat je niet meer zonder kunt?