ASK YOUR RUNNING QUESTION: #57

Moet je wandelen of dribbelen tijdens je intervaltraining? Kun je beter een marathon op zware of lichte schoenen lopen? En hoeveel hardloopkleding neem ik mee op vakantie?

Vera: Ik loop uit jouw boek een interval van 6x 3 minuten met 2 minuten rust. De drie minuten loop ik dan met een pace van 04:30, dat is voor mij wel pittig doorlopen maar niet ‘omg-ik-moet-kotsen’ tempo. De twee minuten dribbel ik heel rustig. Echter is dit laatste soms niet genoeg om mijn hartslag naar beneden te krijgen. Laatst liep ik deze bovengenoemde training, maar bleef mijn hartslag maar stijgen! Ook al dribbelde ik, mijn hartslag ging niet eens een beetje naar beneden. Dit lijkt mij dan meer een tempotraining dan een intervaltraining. Mag ik ook ‘cheaten’ door de rustperiode’s langer te maken of door te wandelen/stil te staan? Wanneer is een intervaltraining succesvol? Moet je dan kijken naar de rustmomenten of draait het puur om hartslag? Ik heb namelijk ook wel eens gelezen dat je rustmomenten niet langer dan twee minuten mogen zijn.

Hi Vera, goede vraag! Ik snap heel goed dat je hartslag minder makkelijk naar beneden gaat als je dribbelt in plaats van even stil staat of wandelt. Mooi tempo trouwens, 4’30, om daar drie minuten in te lopen. Super goed bezig. Anyway: dan nu het antwoord op je vraag. Wat ik zelf doe is na een interval even rustig ‘uit te lopen’ (twintig meter) en daarna 40-60 seconden wandelen. Vervolgens ga ik dribbelen, totdat de twee minuten voorbij zijn. Zo laat ik mijn hartslag wel voldoende zakken maar neem ik niet te veel rust.

Wanneer een intervaltraining succesvol is kan ik zo niet zeggen. De ene dag is je hartslag hoger dan de andere dag, dat heeft met verschillende factoren te maken. Vermoeidheid, temperatuur. Voor mij is een intervaltraining succesvol als ik de intervallen/tempo’s gehaald heb en ik me goed voel. Maar ik denk dat een trainer daar misschien wel weer een heel ander antwoord op heeft.

Marije: En nog een vraagje over sokken. Heb je een tip? Aanrader? Na 21 km (en bij warm weer) begin ik mijn huidige sokken namelijk wel te voelen. 1 randje in het bijzonder.

Oooooh sokken, zo’n lastig verhaal, zeker met warm weer. Voor temperaturen tot 18 graden heb ik nu wel een hele fijne sok gevonden, de Nike No-show Tab cushioned sokken. Die zorgen bij mij voor de minste blaren. Maar als het warm is, worden die sokken ook wel heel warm. Een dunnere sok is voor mij echter geen optie, daar krijg ik sowieso blaren van. Dus ik draag gewoon eigenlijk altijd wat dikkere sokken en probeer tussen mijn runs mijn voeten zo goed mogelijk te verzorgen. Ik probeer dikke lagen eelt te verwijderen, mijn nagels op tijd te knippen en af en toe met mijn voeten in een badje soda te zitten. Een goede voetencreme voor het slapen aanbrengen  helpt ook, hydrateren die voeten.

Marije: Kun je beter een marathon lopen op een lichtere schoen of een iets zwaardere schoen? In mijn geval Asics FuzeX versus Asics Nimbus. Ik liep tot nu toe met gemak HM’s en langere duurlopen (24 km) op mijn FuzeX.

Hi Marije, het antwoord op deze vraag is heel persoonlijk. Op papier is een lichte schoen natuurlijk makkelijker, omdat je minder gewicht hoeft mee te slepen. Mits het een lichte schoen is met veel demping (zoals de Nike Zoom Fly / Nike Vaporfly 4%), anders moet je zelf weer wat extra werk gaan doen en dat is uiteindelijk ook wel weer vermoeiend. Een zware schoen heeft vaak net iets meer demping en in sommige gevallen corrigeert hij hoe je loopt, wanneer je naar binnen loopt is dit wel zo handig, de kans op overbelasting is dan vaak minder groot. Of jij op je ‘zware’ of ‘lichte’ schoenen een marathon wil lopen ligt dus helemaal aan jouw persoonlijke voorkeur. Ik zou kiezen voor de schoen waar je je duurlopen het lekkerste op loopt.

Céline: Hoe bereid ik me het beste voor op een halve marathon als ik de dagen daaromheen ook veel ga lopen. Ik deed vorig jaar mee met de 5, 10 en halve marathon in Disney en omdat ik de hele dag rondliep in de parken had ik ontzettend pijnlijke voeten op de dag van de halve marathon.

Wat gaaf Céline, dat je vorig jaar alle drie die afstanden in Disney hebt gelopen. Ga je dat dit jaar weer doen? Er is helaas geen magische toverspreuk om er voor te zorgen dat je voeten minder vermoeid raken. Als ik in New York ben voor de marathon moet ik ook de groots mogelijke moeite doen om niet te veel stappen te zetten. Het is dus een afweging die je voor jezelf moet maken, wil ik de halve marathon goed lopen, of wil ik graag lekker genieten van het weekend en niet te veel aandacht aan mijn stappenteller schenken.

Natuurlijk zijn er nog wel kleine dingetjes die je kunt doen, zoals zorgen dat je goede schoenen draagt met veel demping. Probeer je voeten ’s avonds iets hoger te leggen (op een kussen bijvoorbeeld), dat is goed voor de bloedsomloop. Verder smeer ik ook weleens een crème voor vermoeide voeten van Weleda. Of het echt helpt weet ik niet, maar in mijn hoofd wel. Haha.

Joyce: Ik ga binnenkort een citytrip maken en wil daar graag mijn schema vasthouden en twee keer hardlopen. Het vinden van een route lukt me wel, maar wat doe jij met je ‘vieze’ kleding. Spoel je die schoon of neem je voor iedere training een nieuw setje mee?

Hi Joyce, wat een mooi voornemen om gewoon je schema voort te zetten tijdens je vakantie. Ik neem meestal wel genoeg shirtjes en sokken voor iedere training die ik van plan ben om te doen mee, maar mijn sportbeha en broekje wil ik nog weleens hergebruiken. Dat deed ik afgelopen week op Mallorca ook. Na mijn training hing ik meteen mijn hardloopkleding op mijn balkon te drogen. En dat werkte best goed. Een extra shirtje en een paar sokken zal niet heel veel ruimte in je koffer innemen denk ik. Als ik langer op vakantie ga dan was ik mijn kleding vaak in een emmertje met speciaal handwasmiddel. Maar dat zou ik je voor een citytrip niet perse aanraden. Fijne reis en veel plezier met je trainingen.

Thanks voor al jullie vragen. Leuk om weer echt ‘nieuwe’ vragen te beantwoorden. Zie graag nieuwe vragen tegemoet in de comments.

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

9 Reacties

 1. Abigail
  mei 19, 2018 / 16:21

  Hee Annemerel, heb jij wel eens last gehad van duizeligheid na of tijdens het lopen? Ik heb hier de laatste tijd vaak last van. Ik heb al op verschillende dingen gelet zoals eten, drinken, rustig lopen. Heb jij misschien nog tips?

 2. Pollie
  mei 19, 2018 / 23:32

  Ik neem op een vakantie,waar teveel bagage een No go is , mijn hardloop kleding mee onder de douche . Shampoo sopje en op het balkon drogen . Gaat prima !

  • Eveline
   mei 21, 2018 / 02:51

   Yep same! Ruikt ook meteen heerlijk!

 3. Marjolein
  mei 20, 2018 / 09:15

  Hoi Annemerel,
  Loop jij wel eens hard voor je ontbijt? Door pds vind ik het prettig om op een lege maag te lopen. Maar hoe ver zou jij aanraden om te lopen zonder te eten?

  • Marije
   mei 22, 2018 / 16:09

   Ik heb ook PDS en loop ook heel graag op een lege maag! Mijn langste afstand op lege maag was 18,5 km. Maar als ik langer ga lopen dan 13 km op lege maag zorg ik er altijd voor dat ik winegums (die met drop en fruit, want die blijven mooi stevig en daar stik je niet in onder het lopen) bij me heb. Dan kan ik in ieder geval iets nemen als ik flauw wordt en ik heb dan ook altijd water bij me. Sinds kort heb ik knijpfruit ontdekt en die neem ik ’s ochtends ook wel eens een kwartiertje/half uurtje voor ik ga lopen. Dat loopt ook fijn. Dan heb je iets in je maag en toch het gevoel dat je op lege maag loopt. :)

   • Marjolein
    mei 23, 2018 / 21:39

    Ah dankjewel voor de tip! Ik had geen idee dat je zo ver op een lege maag kon lopen. Goed bezig!

 4. Nathalie
  mei 20, 2018 / 14:36

  Hoi Annemerel, wat doe jij voor warming-up voor een wedstrijd? Soms zie ik andere lopers heel druk bezig met hun warming-up, maar vervolgens sta je vaak een kwartier of tien minuten stil in het startvak, te wachten op de start. Nu doe ik, naast een rondje wandelen, geen warming-up voor mijn wedstrijd. Heb je tips hoe je dit het beste aan kan pakken?

 5. Marije
  mei 22, 2018 / 08:06

  Tnx voor je antwoorden! Ik zal even achter de Nike sokken aan. :) En tnx ook voor je advies over de schoenen voor de marathon, ik ga de komende weken even goed testen en voelen welke schoenen het worden. Het liefst had ik op mijn eerste paar fuzeX de marathon gelopen, want die zijn al helemaal ingelopen en lopen zo lekker. Maar die hebben al 1000 km op de teller en de demping neemt nu echt af, dus daar de marathon op lopen lijkt me geen strak plan. Maar gelukkig ben ik al twee paar andere schoenen aan het inlopen. :)

 6. Joyce
  juni 5, 2018 / 11:22

  Oooh Annemerel, je hebt mijn vraag beantwoord :D En ik kom er ook nu al achter.. Lekker snel (ik ben een ‘binge lezer’; veel artikelen in 1x)! Dank je wel voor je reactie, de trainingen zijn trouwens goed gegaan ;)