LET’S TALK ABOUT: 3 jaar op YouTube

Het is drie jaar geleden dat ik mijn eerste awkward video op YouTube zette. OK. Dat is niet helemaal waar, in een ver en duister verleden heb ik weleens een video gemaakt waarin ik liet zien hoe je je haar kon vlechten zoals Serena van der Woodsen in Gossip Girl. Die video was wellicht nog ongemakkelijker om te zien. Er is hier geen bewijsmateriaal van, maar geloof me maar gewoon op mijn woord. De video was opgenomen met de camera van mijn iMac. Zegt genoeg, toch?

Soms wordt er weleens tegen me gezegd ‘vind je het niet jammer dat je niet eerder bent gaan vloggen, misschien had je dan meer succes gehad?’. Natuurlijk denk ik weleens, ‘ik had eerder op de trein moeten springen’. Maar ik was er niet klaar voor. Foto’s vond ik altijd prima, maar videocamera’s, ik wist me totaal geen houding te geven. In de derde klas van de middelbare school hadden we een project waarbij we iedere dinsdagmiddag video’s moesten maken met een filmcamera. De dag dat de video van ons groepje vertoond werd in de klas heb ik me ziek gemeld, ik vond het zo’n naar idee dat de hele klas mij op bewegend beeld zou zien. Ja, echt. Nu kan de hele wereld meekijken (gebeurt niet, maar de mogelijkheid is er wel).

Daarom snap ik het ook heel goed als mensen zeggen liever niet op camera te willen. Natuurlijk vind ik dat jammer, want het is makkelijker als je daar geen rekening mee hoeft te houden. Maar ik was pre-vlog-life ook ontzettend camera schuw dus ik heb hier absoluut geen oordeel over. Daarnaast bepaal ik zelf dat ik een groot gedeelte van mijn leven met de rest van de wereld deel, die keuze moet ieder voor zich kunnen maken.

Naast dat ik vloggen heel leuk vind om te doen (een leuke afwisseling met al dat schrijven), merk ik ook dat het me een betere spreker heeft gemaakt. Ik ben absoluut geen goede spreker, maar ik ben een stuk minder zenuwachtig. Voorheen vond ik interviews met een camera zo spannend dat ik altijd nee zei (zelfs tegen de NOS, zo zonde als ik daar nu aan terugdenk), nu draai ik daar mijn hand eigenlijk niet meer voor om. Ik sta niet meer zo snel met mijn mond vol tanden. Daarnaast dacht ik altijd dat als ik even een stilte liet vallen, dat het dan mega lang stil was. Dat maakte me dan weer heel ongemakkelijk en zenuwachtig, waardoor ik compleet in de stress raakte en alles in de soep liep. Door mijn video’s weet ik, als ik even stil ben dan duurt dat voor mijn gevoel misschien een eeuwigheid, maar dat valt in werkelijkheid zo ontzettend mee. Ik ben hierdoor een stuk relaxter.

En daarom wil ik ook jullie bedanken, zonder jullie views, likes, comments en abonnementen zou het voor mij een stuk minder leuk zijn om video’s te maken. Jullie motiveren me. En mocht je denken, het lijkt me zo leuk om een keer een vlog te maken, van mijn vakantie ofzo, dan kan ik alleen maar zeggen: DOEN! Het is zo’n leuke herinnering voor later en oefening baart kunst.

Tot slot wil ik jullie vragen: wat was jullie absoluut favoriete video die ik in de afgelopen drie jaar gemaakt heb? Ik ben mega benieuwd! Ik denk dat ik zelf de NYC Marathonvideo van 2017 het leukste vind. Of de NYC Half 2018. Of Boston? In ieder geval: een video waarin ik een hardloopwedstrijd liep in de VS. Wat jullie?

Liefs,
Annemerel

Delen:

17 Reacties

 1. Manon
  mei 20, 2018 / 12:06

  Haha ik weet de Serena vlechten nog hoor! Leukste video vond ik die van Ibiza denk ik, dat was volgens mij een mooie persreis. Fijne zondag.

 2. Robert
  mei 20, 2018 / 13:36

  Als je eerder was gaan vloggen had je misschien meer volgers gehad, omdat zij toen minder keus hadden gehad over wat te volgen. Is dat interessant? Ik denk het niet, het gaat om dat je iets unieks / authentieks doet, dat mensen ondanks de concurrentie jou willen blijven volgen omdat je onderscheidend bent. Kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Wanneer je dan in de vlog-trein stapt maakt weinig uit.

  Ondanks dat ik je stedenvlogs erg waardeer, is mijn favoriet het onderdeel ‘Annemerel’s kookshow’ die in sommige van je dagelijkse vlogs te zien was. Dat was écht bijzonder en zou je dus vaker moeten doen, maar dan als standalone vlog! Een ander onderwerp op die manier presenteren kan natuurlijk ook.

 3. Thyra
  mei 20, 2018 / 14:18

  3 jaar alweer! Ik vind je vakantievlogs altijd erg leuk :) en al je wedstrijdvideo’s natuurlijk!

 4. Géa
  mei 20, 2018 / 15:46

  De video van je verhuizing! En laatst die na de halve marathon in NY

 5. Joyce
  mei 20, 2018 / 19:15

  Ooo wat leuk! 3 jaar alweer. Ik vind je vakantievlogs in Italië altijd erg leuk en je verhuisvlog was ook geweldig!

 6. mei 20, 2018 / 21:20

  Serieus, 3 jaar alweer? Ik kijk nog steeds je video’s met veel plezier! Ik weet nog dat ik dacht dat je heel anders zou praten – vraag me niet waarom, maar ik stel me altijd voor hoe mensen praten :’) Nu lees ik je artikelen ook alsof jij het vertelt, haha. Veel fijner als je weet hoe iemand in het echt praat.
  Ik vind eigenlijk vrijwel al je video’s leuk, ook je vlogs van ‘gewone’ dagen :)

 7. mei 20, 2018 / 22:20

  Je vakantievlogs vind ik altijd erg leuk. Maar ook je marathon vlogs, en ik loop zelf niet eens hard.
  En tja, juist omdat je niet zo “groot” bent (sorry dat ik het zo zeg…) maakt dat ik het fijn vind je te volgen. Bij veel “grote” bloggers/vloggers ben ik uiteindelijk afgehaakt omdat het me té commercieel werd.
  En omdat jij zo jezelf bent/blijft is het leuk je vlogs te bekijken.
  En moet er niet aan denken mezelf op video te zien haha! Ik blog altijd over mijn Florida vakanties, en een vlog zou zo ontzettend leuk zijn voor mezelf, maar durf dat echt niet. Naast het feit dat ik niet eens zou weten hoe zo’n filmpje te monteren…

 8. Claire Alexandra
  mei 21, 2018 / 00:09

  Ik vind je vakantievlogs altijd het leukste. De Europese vakanties, met je ouders of op wintersport. Je vlogs in de US vind ik op een of andere manier veel minder interessant en het hardlopen interesseert mij persoonlijk helemaal niet, of het nou in Wassenaar is of in Boston. Maar ik snap heel goed dat dit voor jou de allerbeste herinneringen en video’s zijn! Sowieso ben ik altijd wel vol bewondering over je doorzettingsvermogen :-)

 9. Margot
  mei 21, 2018 / 01:13

  Zonder twijfel je wedstrijdvlogs!

  Groetjes,
  Margot

 10. Kim
  mei 21, 2018 / 09:08

  Je vakantievlogs in Italie met je ouders en Roos. Zo heerlijk om naar te kijken!

 11. mei 21, 2018 / 09:30

  De New York vlogs van 2017 ;)
  En verder je vakantie/italië vlogs vind ik erg leuk omdat het je lekker meeneemt op vakantie.

  Niet voor niets dat wij dit jaar naar het Gardameer op vakantie gaan (ok en ook door de enthousiaste verhalen van vrienden om ons heen) Maar je vlogs helpen wel om een beetje te kijken welke plaatsjes wij ook willen bezoeken en voor restaurant tips :P

 12. Krista
  mei 21, 2018 / 10:06

  Ik vond de jaar-terugblik video het leukste. Goed geedit ook!

 13. Ilse
  mei 21, 2018 / 19:56

  Je vlog waar je de strijd aan ging met je (nieuwe) printer. Simpel, maar geweldig!!

 14. Evelien
  mei 22, 2018 / 10:39

  Hi Annemerel,
  Zet je nu je Vlogs alleen nog maar op je Youtube-kanaal en niet meer tussen je Blogs?

 15. Ilse
  mei 22, 2018 / 18:55

  Ik denk dat ik de vakantie vlogs het leukste vind. En die waarin je het hele jaar samenvatte was ook erg leuk.

 16. mei 24, 2018 / 09:22

  Ik vind je vlogs waarin je gewoon thuis bent (of op de camping!) stiekem altijd het leukste, maar New York oid is ook helemaaal niet verveldn om naar te kijken. Misschien had je inderdaad meer succes gehad als je eerder was begonnen maar aan de andere kant misschien ook juist niet, als het niet natuurlijk voelt om te doen zijn je vlogs waarschijnlijk ook niet echt aantrekkelijk, dus ik zou inderdaad geen spijt hebben. Nu vind ik het wel echt een toevoeging voor je blog, en vooral heel leuk dat het echt een nieuw gebied is geweest waarop je je hebt kunnen ontwikkelen :)

 17. Britt
  juni 10, 2018 / 09:16

  Ik houd van je vakantievlogs in Italië met je ouders en Roosmarijn! Dan lijkt het net alsof ik zelf ook even op vakantie ben. Eigenlijk vind ik al je vlogs leuk.