ASK YOUR RUNNING QUESTION: #55

Hoe combineer je een baan in de horeca (= veel lopen/staan) met trainen voor een halve marathon? En hoe zorg je er eigenlijk voor dat je meer meters loopt op de coopertest?

Anoniem: Op school moeten wij altijd de coopertest lopen voor cijfer bij gym. Ik doe het altijd wel oké maar nooit echt goed, terwijl ik fanantiek aan wedstrijdzwemmen doe en dus een goede conditie heb. Weet je misschien hoe dit kan en hoe ik meer meters zou kunnen rennen?

Hola! De coopertest, oooh wat haatte ik die altijd op de middelbare school. En nu denk ik… ahh, dat lijkt me nou zo leuk om te doen. Toen ik op de middelbare school zat was ik namelijk a-sportief en stond hardlopen nog gelijk aan steken in mijn zij. Je hebt dus inderdaad al een voorsprong omdat je doet aan wedstrijdzwemmen.

Maar hardlopen is geen zwemmen en als je dus echt serieus meer meters wil maken in die twaalf minuten, zou ik van te voren een paar trainingen doen.

Ik zou vooral voor een paar korte intervaltrainingen gaan. Bijvoorbeeld 12x 1 minuut hoogtempo met 30 seconden rust, van te voren loop je natuurlijk eerst even in, om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen. Let tijdens de training goed op je ademhaling, dat is natuurlijk ook heel anders dan met zwemmen. Verder heb ik niet heel veel tips anders dan gewoon goed trainen. Heel veel succes met de coopertest, ben benieuwd hoe je het gedaan hebt, laat je het me weten?

Nelleke: Ik ben op zoek naar lichtgewicht schoenen die ik kan gebruiken bij trainingen op snelheid en korte loopjes. Ik loop nu altijd op de Nike vomero die vrij veel demping hebben. Ik vraag mij echter af of ik dat altijd nodig heb, ik weeg amper 55 kilo en heb tot nu toe nog geen serieuze blessures gehad. Welke schoenen zou jij aanraden? Ik zie namelijk door de bomen het bos niet meer. Bedankt!

Hi Nelleke, aller eerst: wat ontzettend fijn dat je nog geen serieuze blessure gehad hebt. Dat is echt iets om blij mee te zijn.

Zelf ben ik de laatste tijd best wel fan van mijn Zoom Fly’s. Deze wegen 238 gram (de Vomero’s wegen 283 gram). Ze hebben nog steeds veel demping, maar zijn tegelijkertijd een stuk lichter dan traditionele schoenen met extra demping. Het resultaat? Je krijgt minder snel last van vermoeidheid. Althans, dat is wat ik gemerkt heb. Ze zijn lichter, dus het kost minder moeite om je voeten op te tillen en ze hebben wel demping, dus je benen/voeten hoeven minder zelf te doen. Deze conclusie is alles behalve wetenschappelijk onderbouwd, dus doe er mee wat je wilt.

Ik draag deze schoen zelf met een op maat gemaakt zooltje erin, omdat ik dus wel af en toe last heb van blessures, veroorzaakt door overproneren. Mocht je de Zoom Fly’s graag willen testen, ze zijn nu in de aanbieding op de website van Nike (105 euro volgens mij) en mochten ze niet bevallen kun je ze binnen 30 dagen kosteloos retourneren (ook als je er op gelopen hebt). Ik lijk nu net een verkoper van Nike, maar ik beloof jullie plechtig dat ik voor deze uitspraken op geen enkele manier gecompenseerd wordt door Nike. Was het maar zo’n feest.

Marjolein: In oktober wil ik mijn eerste halve marathon in Amsterdam lopen en ik ben begonnen met trainen volgens het schema in je eerste boek. Ik train dus ook drie keer in de week en soms komt het zo uit dat ik na een werkdag moet hardlopen. Bij een kantoorbaan is dat niet erg, maar voor mijn werk sta/loop ik 8 uur op een dag. Aan het einde van de dag zijn m’n benen en voeten dan zo ontzettend moe! Een kwartiertje hardlopen gaat nu dan nog relatief wel, maar wanneer ik wat verder kom met de schema’s, vraag ik me af of dit wel te doen is. Het je misschien tips wat te doen bij vermoeide benen en voeten na een lange werkdag?

Hi Marjolein, ik begrijp je helemaal. De hele dag op je benen staan is mega vermoeiend. Ik merkt het afgelopen week nog op Koningsdag. Het enige dat ik de hele dag dacht was… OMG, morgen zijn mijn benen nog moe en ik wil morgen hardlopen. Maar ik heb wel het idee dat het went hoe langer je het doet. Ik weet niet hoe lang je al in de horeca werkt, maar ik heb dit tijdens mijn studie full-time ruim vijf jaar gedaan en het leek wel steeds makkelijker te gaan.

Ik liep in die tijd nog geen halve marathons, maar er was wel een periode dat ik vier/vijf keer in de week tien kilometer liep. Dit deed ik eigenlijk altijd voordat ik begon met werken, omdat mijn werk begon om 11.00u of om 17.00u en eigenlijk altijd tot middenacht (of na middenacht) doorging, ook als ik al om 11.00u begonnen was. Dus een run na mijn werk plannen ging eigenlijk niet. En ik vond het op deze manier ook het fijnst, want ’s ochtend waren mijn voeten minder vermoeid dan na een hele dag werken. Misschien is dit ook iets wat jij kan proberen? Mocht dit niet lukken, dan zou ik proberen om je korte loopjes na je werk te plannen en je langere loopjes voor je vrije dagen. Je mag soms best wel een beetje schuiven met je schema hoor.

Heel veel succes komende zomer en ben benieuwd hoe je het er over een half jaar vanaf brengt in Amsterdam.

Merel: Ik heb nog een vraagje voor een volgende ask your running question. Sinds mijn 3 km loop van afgelopen woensdag heb ik wat last van mijn lies. Woensdagochtend tijdens het lopen merkte ik er niet veel van, maar in de loop van de dag kreeg ik er steeds meer last van. Toen ik donderdagochtend wakker werd was het weer iets weggetrokken maar in de loop van de dag kreeg ik weer steeds meer last. Nu heb ik vanochtend weer een rondje van 5km gelopen, tijdens de run voelde ik mijn lies wel maar niet heel erg. Maar het moment dat ik stopte met rennen en uit aan het lopen was merkte ik meteen dat ik meer last kreeg. Heb jij toevallig hier ervaring mee of tips?

Hi Merel, wat vervelend dat je last hebt van je lies. Na even wat dieper graven in mijn geheugen kan ik me herinneren dat ik hier een keer last van gehad heb. Dat was in de winter van 2013, vlak voor de Parijs Marathon. Ik liep door met de pijn en moest uiteindelijk de marathon aan mijn neus voorbij laten gaan. Helaas, pindakaas.

Wat je nu precies zou moeten doen durf ik je niet te vertellen. Ik ben helaas nog steeds geen fysio en kan van een afstand ook niet bepalen of je hier wel of niet mee door kan lopen. Maar ik denk dat je dat zelf ook wel snapte ;-). Als je hier zorgen over maakt zou ik een afspraak maken bij een fysio, hij of zij kan je vast meer vertellen over de oorzaak van je probleem en hoe je er het snelste vanaf komt.

Liesproblemen kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben namelijk. Er kan een spiertje gescheurd zijn (wat ik niet verwacht, want de pijn kwam niet heel abrupt opzetten) of je bekken kunnen scheef staan (dit kan bijvoorbeeld komen doordat je de spiergroepen rond je bekken – je core – niet genoeg getraind hebt). Wat nooit kwaad kan is het trainen van je core, bijvoorbeeld door het doen van bruggetjes, planken, squats, lunges en clams. Ik heb hier een video over gemaakt.

Hoop dat je pijntje niets ernstigs is en dat je snel weer onbezorgd kunt lopen.

Thanks voor al jullie vragen! Heb ze wederom met veel plezier beantwoord. Blijf het bijzonder vinden hoe jullie steeds weer met ‘nieuwe’ vragen komen. Benieuwd waar jullie deze week mee komen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

5 Reacties

 1. Annerieke
  mei 5, 2018 / 12:16

  Hi Annemerel, ik heb een vraag over de landing van je voet tijdens het hardlopen. Ik zelf ben een loper met haklanding, maar probeer af en toe tijdens mijn trainingen een voorvoetlanding te oefenen, omdat ik denk dat ik hier sneller van wordt. En toegegeven; op instagram zie ik onder ander jou en andere snelle lopers het ook doen. Mijn vraag aan jou is; heb jij je voorvoetlanding getraind of is dit je natuurlijke loop? En als je dit hebt getraind, heb je dan tips voor me?

 2. mei 5, 2018 / 12:42

  Ik vroeg me ook heel erg af hoe ik deze zomer full-time in de horeca kan werken en kan trainen voor een halve marathon. Ben benieuwd of het me gaat lukken, thanks voor de tips! :-)

 3. Merel
  mei 5, 2018 / 13:11

  Hi,
  Dankjewel voor je tips ! Ik ga binnenkort maar even een afspraak maken bij de fysio. Ook ga ik wat meer mijn core trainen :)

  Liefs,
  Merel

 4. Iris
  mei 5, 2018 / 14:05

  Hoi, ik wil even reageren op Marjolein. Ik heb/had namelijk precies hetzelfde probleem. 40uur in de week werken en dan geen kantoorbaan, maar de hele dag heen en weer rennen. Wat mij heel erg heeft geholpen zijn goed schoenen! Goede schoenen met een goede/dikke zool. Wat ook werkt is om zo min mogelijk stil te staan. Het klinkt misschien een beetje raar, maar van de hele dag stil staan krijg je zwaardere benen dan dat je de hele dag in beweging bent. En (ik heb nu inmiddels 4 jaar hetzelfde werk) geloof het of niet maar het went echt. Hoe langer je het werk doet, des te meer je voeten en benen er aan gaan wennen om lang te staan en veel te lopen. Ik heb nu (bijna) nooit meer last van vermoeide voeten of benen aan het einde van de werkdag :)

 5. Sterre
  mei 10, 2018 / 14:29

  Hoi Annemerel,
  Na ruim een jaar het lezen (en leren!) van deze leuke rubriek heb ik ook eindelijk een vraag. Over twee weken heb ik de eer om mijn zus bij haar eerste hardloopwedstrijd (10 km in Leiden) te mogen begeleiden en hazen. Zelf heb ik twee halve marathons en andere kortere wedstrijden gelopen, dus ik ben al redelijk bekend met het hele gebeuren van wedstrijden en de drukte. Ik vroeg me alleen af hoe ik mijn zus hier zo goed mogelijk in mee kan nemen (dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn, hoeven dat voor haar misschien niet te zijn) en of je misschien tips hebt voor het hazen?