ASK YOUR RUNNING QUESTION: #49

Foto: Sabine Metz voor Live, Love, Run

Hoe weet je of hardloopschoenen aan vervanging toe zijn? En hoe bouw je eigenlijk weer op na een winter zonder hardloopschoenen? You asked, I answered.

Linde: Hoe merk je eigenlijk aan je hardloopschoenen dat het tijd is voor een nieuw paar?

Hi Linde, daar is niet echt een specifieke regel voor, maar er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt merken dat je nieuwe schoenen nodig hebt. Aller eerst, als je schoenen er meer dan 600 kilometer op hebben zitten, dan is het eigenlijk wel tijd om op zoek te gaan naar vervanging. Op dat moment heb je nog genoeg tijd(kilometers) om de nieuwe schoenen in te lopen (lees: afwisselen met oude schoenen). Een ander teken: als je nieuwe schoenen aantrekt en je een wereld van verschil voelt, dan kan dit ook een teken zijn dat je oude schoenen hun beste tijd gewoon gehad hebben.

Als je last krijgt van vage klachten als shin splints, pijn in je knieën, of vermoeidheid, kan dit natuurlijk een teken van overbelasting zijn. Het kan ook komen doordat je schoenen niet genoeg support meer bieden en toe zijn aan vervanging. Verder zijn versleten zolen en loshangende draadjes ook wel een teken dat je schoenen richting hun pensioen gaan.

Tot slot is er ook een test om het support van je schoenen te testen, de twist test. Pak je schoenen vast bij de enkel en neus en probeer hem te draaien. Als dit heel makkelijk gaat kan dat een teken zijn dat de schoen zijn stevigheid verloren heeft. Dit geldt overigens niet voor alle schoenen. Ik heb net ook even getest, maar mijn Nike Reacts kun je dus heel makkelijk twisten en daar zit nog geen honderd kilometer op. Die schoen is van zichzelf gewoon al flexibeler. Maar voor een standaard hardloopschoen geldt dit meestal wel.

Benthe: Hi! Aangezien ik een behoorlijke koukleum ben, sport ik in de winter graag binnen. Als het weer wat warmer is (lees: april-september), vind ik het dan weer fijn om buiten te gaan hardlopen ook. Ieder jaar heb ik eigenlijk weer hetzelfde probleem en ik wilde graag jou mening erover. Als ik weer begin met hardlopen, merk ik dat mijn conditie prima is en ik op een redelijk tempo 10-15 km kan lopen zonder te moeten stoppen omdat ik moe ben. Ik merk daarentegen dat mijn knieën en/of enkels dit niet fijn vinden. Wat zou jij aanraden: beginnen met kortere afstanden of langzamer lopen juist?

Hi Benthe, ondanks dat je conditie in orde is zou ik na een winter zonder hardlopen niet meteen weer terug gaan naar afstanden tussen de tien en vijftien kilometer. Bouw het de eerste weken gewoon weer rustig op. Conditioneel kun je het misschien wel aan, maar je spieren zijn de beweging niet meer gewend en hebben wat langer de tijd nodig om weer aan de activiteit te wennen. Dit is precies de reden waarom veel wielrenners die gaan hardlopen snel geblesseerd raken. Zij hebben vaak een ijzersterke conditie door het vele fietsen, maar hun lichaam is het gewoon nog niet gewend, waardoor ze sneller over hun grens heen gaan.

Ik zou eerder je afstand aanpassen dan je snelheid. Begin gewoon met vijf kilometer en als dat lekker gaat bouw het dan in een maandje uit tot tien kilometer en als je eenmaal zover bent (en geen pijntjes hebt ervaren) kun je weer richting de vijftien.

Als je dit volgend jaar wil voorkomen kan ik je aanraden om in de winter lekker door te lopen ;-). Hahahaha, ik snap dat het lastig is met de kou en korte dagen, maar geloof me, als je je daar eenmaal overheen zet is het eigenlijk best wel fijn.

Janique: Hoi Annemerel, ik wil graag over 10 weken meedoen aan een hardloopwedstrijd. Nu is mijn vraag of het in jouw ogen haalbaar is om op dat moment 10km te kunnen rennen of dat ik beter voor 5km kan gaan. Ik ben net twee weken geleden begonnen met hardlopen, maar heb vroeger aan atletiek gedaan en ben in de tussentijd af en toe wezen hardlopen. Heb wel veel motivatie en ben bereid om 3 keer per week te gaan rennen. Natuurlijk zal het per persoon afhankelijk zijn, maar ik hoop dat jij hier een mening over hebt.

Hi Janique, ik begrijp dat een tien kilometer voor jou meer uitdaging is waardoor je misschien eerder geneigd bent om fanatiek te trainen? Als je conditie nu prima in orde is en je niet blessure gevoelig bent zou ik je gewoon inschrijven voor die 10 kilometer wedstrijd. Mocht je halverwege toch merken dat het teveel gevraagd is, kun je altijd de organisatie een mailtje sturen met de vraag of je nog van afstand kunt switchen. Het is vaak makkelijker om van een langere afstand naar een korte te switchen dan andersom. Kan natuurlijk niet garanderen dat het lukt.

Zorg in ieder geval dat je goed naar je lichaam blijft luisteren. Als je pijntjes begint te voelen steek dan niet je kop in het zand, maar doe wat goed voelt. Stretch regelmatig, doe je oefeningen. Je hebt een loopgeschiedenis dus waarschijnlijk zal bij jou het opbouwen iets makkelijker gaan dan bij de gemiddelde beginner. Succes de komende periode en ik ben heel benieuwd wat het resultaat over twee maanden zal zijn.

Janique: Nog een vraag, mijn hardlooplegging zakt heel erg af, maar heb wel die maat nodig omdat hij anders veel te kort is. Wat doe ik hieraan?

Haha bekend probleem, mijn leggings eindigen vaak ook boven mijn enkel. Ik heb gemerkt dat er bij de meeste merken niet heel veel lengteverschil zit tussen de verschillende maten. Daarnaast vind ik het belangrijker dat een legging niet afzakt dan dat hij perfect helemaal lang is, dus ik kijk eigenlijk nooit naar de lengte van de legging en ga altijd voor een legging die aan de bovenkant goed zit. Ik zou leggings van verschillende merken vergelijken, waarschijnlijk maakt het ene merk toch net langere leggings dan het andere en ook qua model zit er nog wel verschil in. Mijn leggings van Lululemon komen vaak tot net boven mijn enkelbot.

Thanks voor al jullie vragen, heel benieuwd waar jullie deze week mee komen. Nu al zin om ze te beantwoorden. Dus schiet al jullie vragen maar op me af. Volgende week is alweer de 50ste ‘editie’ van deze blog, laten we het vieren met lekker veel vragen!

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

15 Reacties

  1. Marieke
    maart 24, 2018 / 12:08

    Hwoe ja, die te korte legging. Blote enkels, daar krijg ik het altijd zo verschrikkelijk koud van. Die hele trend laat ik dan ook aan mij voorbij waaien ;-)
    Zelf vind ik de Odlo en Puma broeken redelijk lang.

  2. Jessica
    maart 24, 2018 / 12:32

    Nu de echte kou voorbij is, heb ik weer zin om te beginnen lopen. Je boeken heb ik pas nog eens herlezen, dus ik zat vol motivatie! Deze ochtend liep ik in totaal 1 kilometer… Na elke halve kilometer moest ik even terug op adem komen. Wat een drama was het. Waar haal ik de motivatie om weer de deur uit te gaan en dit weer op te bouwen?

  3. Marlous
    maart 24, 2018 / 12:55

    Hi! Hopelijk kun je mijn vraag nog beantwoorden volgende week :) Over 2 weken loop ik mijn 1e marathon (R’dam). Er bestaan allerlei soorten schema’s en visies op bijv. de taperfase. Ik kom net bij mijn fysio vandaan en hij adviseert mij om komende week nog lekker veel te rennen (geen lange afstanden meer) maar (bijna) dagelijks een loopje. In de laatste week ‘moet’ ik dan vooral rust houden. Beetje wandelen, lichte cardio etc. mag, maar niet meer hardlopen of zware beentrainingen (die ik normaal 2 tot 3 x per week doe naast het rennen). Ik ben benieuwd wat jij van deze aanpak vindt en ben ook heel benieuwd hoe jouw meest ideale week voor een marathon eruit ziet. Thanks!

  4. Marrie
    maart 24, 2018 / 13:30

    Hoi! Ik heb een vraag over honden en hardlopen… Ik heb zelf een hond gehad en ben niet extreem
    angstig voor honden maar… hardlopen en dan zien dat er een ‘enge’ hond losloopt en het baasje niet oplet en bijvoorbeeld druk is met zijn telefoon… of langs boerderijen lopen waar misschien wel een blaffend, springend beest van de oprit komt stuiven… brrrr…. herken je deze angst en zo ja… hoe ga je hiermee om?
    (Ik kan later aan mijn hartslag gedurende mijn run precies zien wanneer ik een in mijn ogen enge hond gepasseerd ben…)

    • Merel
      maart 25, 2018 / 18:13

      Dit is zó herkenbaar! Ik ben wel heel bang voor honden en zeker als ze loslopen. Ik stop meer dan 100 meter voordat ik de hond passeer maar ben de laatste weken toch nog drie keer ‘aangevallen’. Tegen me opspringen, hard op me afrennen en één hond heeft me licht gebeten. Nu probeer ik langs een weg hard te lopen omdat daar minder honden zijn maar dat loopt voor mij niet relaxt (auto’s, uitlaatgassen, lawaai). Hoop dat Annemerel tips heeft!

  5. Sas
    maart 24, 2018 / 17:36

    Over het probleem met de lengte van leggings: ik heb bij de decathlon er gevonden met verschillende lengtematen! Dus wellicht interessant om eens te kijken:)
    Verder geen hardloopvragen want ik mag niet lopen door een voetblessure :(

  6. Merel van Gelderen
    maart 24, 2018 / 22:12

    Hoi Annemerel! Ik heb ook een vraag. Ik heb moeite om bij mn lange doorlopen mn tempo flink omlaag te doen. Loop tempoloopjes ongeveer 5.50min/km en dan mn intervaltrainingen a 5.30min/km ofzo. Maar dan loop ik vandaag 14km a 6.03min/km aan een stuk. Elke keer na een km aanduiding op mn Garmin denk ik OOH te hard! En neem ik wat snelheid terug.. Het lukt gewoon niet om zachter te blijven rennen! Met veel tempo schommelingen als gevolg. Hoe doe jij dat? Bedankt bij voorbaat! Groetjes, Merel

  7. Merel
    maart 25, 2018 / 18:16

    Hoi Annemerel, ik heb de laatste tijd veel last van blaren onder de bal van mijn voet. Ik las dat jij hier laatst ook last van had en ben benieuwd of je tips hebt voor herstel. Wanneer de blaar weg is en ik weer een (voor mij) lange run loop, komt de blaar terug. Ik heb gelezen over afplakken met sporttape en het insmeren met zalfjes. Werken zalfjes echt tegen blaren? En hoe ga jij om met terugkerende blaren? Groetjes Merel

    • Rosalie
      maart 26, 2018 / 07:58

      Tape werkt goed voor het voorkomen van blaren. Plak het niet op een blaar want dan trek je daarna de huid er af.

  8. Annelies
    maart 26, 2018 / 11:18

    Ik vroeg me af wat een betere manier is om een wedstrijd op tempo te lopen.
    Of als een intervaltraining dus snel lopen en dan dribbelen of een constant tempo?
    Ik verwacht het laatste gezien de hevige stijging in hartslag bij interval.

  9. Julia S
    maart 26, 2018 / 11:45

    Hoi Annemerel, ik heb een vraag over intervallen. Ik ben bezig met een schema voor de halve marathon. De intervaltraining die ik vandaag bijv. moest doen was 5x 4 minuten hard, dan 2 minuten dribbelen. Alleen was mijn hartslag na 2 minuten dribbelen nog niet helemaal rustig. Wat is precies het doel bij intervallen? Moet ik die 4 minuten zo hard mogelijk rennen, of gewoon iets sneller dan mijn normale tempo? En kan ik die 2 minuten ook dribbelen of wandelen?

  10. Robert
    maart 26, 2018 / 15:31

    Kun je een overzicht geven van bij jou bekend zijnde favoriete hardloopplekken wereldwijd, dit kunnen zowel trainlocaties als wedstrijden zijn, ook waar je nog nooit geweest bent (maar die je kent van foto’s en verhalen)?

    Voor editie 52 zou je wellicht een overzicht van de interessantste AYRQ’s kunnen maken en deze ook plaatsen op een vaste plek op de site, een soort FAQ, oftewel FAYRQ :-)

  11. maart 26, 2018 / 22:47

    Hey Annemerel,

    Ik zag net de vlog waarin je hartslag slechts 51 is. De mijne is zelfs in slaap toestand minimaal 65. Was de jouwe vroeger ook hoger vooraleer je echt regelmatig begon te lopen?

    Groetjes!
    Angelique

    • Annemerel
      Auteur
      maart 27, 2018 / 08:45

      Hi Angelique, dat denk ik wel, maar voordat ik begon met lopen hield ik me absoluut niet bezig met mijn hartslag, dus dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Weet wel dat duursporters gemiddeld een lagere hartslag hebben in rust.

  12. Sophie
    maart 28, 2018 / 16:04

    Niet echt een hardloop vraag, maar indirect eraan gelinkt. Je loopt je runs met je iPod Shuffle en op je laptop en telefoon heb je spotify, maar de nieuwste nummers waar download je die voor de iPod? Ik heb de laatste tijd echt zwaar problemen met de Itunes store die ik met de tech helpdesk niet opgelost krijg. Maar wil wel graag motiverende nieuwe nummers hebben op m’n iPod nano voor tijdens m’n runs :)