ASK YOUR RUNNING QUESTION: #47

Die keer dat ik drie afstanden liep tijdens de CPC in 2014

Zondag is de CPC, daarom vandaag alleen maar vragen die in het teken staan van de CPC en halve marathons. Zoals: waar kun je als supporter het beste aanmoedigen? Wat is mijn favoriete stuk van de CPC? Wat eet je voor een halve marathon? En juist na de halve marathon? Wat eet jij tijdens de halve marathon? En is het slim om hard te gaan lopen als je deze week ziek bent geweest?

Fon: Is er buiten het heuveltje richting de boulevard nog een pittig stuk? Of misschien wel meerdere? Als in categorie bruggen van New York?

Haha, geen bruggen of vals plat a la New York in Den Haag gelukkig. De boulevard is wel echt het heftigste stuk van het parcours. Verder zag ik dat de wind zondag uit het oosten zal komen. Dat is niet ontzettend gunstig, aangezien je de laatste vier kilometer van het parcours richting het oosten loopt.

Fon: Welke plekken zijn handig voor supporters om te gaan staan zodat ze zonder zelf een halve marathon te lopen de lopers meerdere keren kunnen aanmoedigen?

Super leuk dat je supporters meeneemt naar Den Haag. Ik zou ze willen aanraden om vanaf Den Haag Centraal met Tram 2 (vertrekt vanaf boven) naar de halte Laan van Eik en Duinen te reizen. Daar is ongeveer het 5,5 kilometerpunt. Vervolgens kunnen ze makkelijk doorsteken naar ongeveer 11,5 kilometer op de Segbroeklaan. Vanaf daar kunnen ze dan weer terug lopen in dezelfde richting, onderweg komen ze dan over de Laan van Meerdervoort. Ter hoogte van de Laan van Eik en Duinen zit de halte Azaleaplein, vanaf daar kunnen ze met Tram 3 richting Centraal Station. Als ze opschieten zijn ze dan precies op tijd op het Malieveld voor jouw finish. Hier is de parcourskaart waar je het precies op kunt zien.

Deze foto werd in 2011 gemaakt tijdens mijn aller eerste CPC

Maurice: Ik loop de 5 – 10 – en de 21 tijdens de CPC. Hoeveel gels neem jij? En powershots?

Hi Maurice, dat is een mooie voorbereiding op de marathon van Rotterdam 8 april. Ik heb dat in 2014 ook gedaan als voorbereiding op mijn Rotterdam Marathon. Vond het MEGA zwaar. Dacht na twee kilometer in de halve marathon al OMG ik moet nog negentien kilometer. Wil je verder niet bang maken ;-).

Ik neem alleen de powerbar gelsnoepjes, meestal iedere 3 kilometer. Ik heb helaas geen goed advies over wat je zou moeten eten tussen de wedstrijden in. Ik zou denk ik gaan voor een banaantje en genoeg water drinken. Zou ook niet neerploffen op een bank, maar een beetje in beweging blijven om zware benen zoveel mogelijk te voorkomen. Soms is tussendoor pauzeren lastiger dan in een keer doorgaan.

Marije: Dit blijft een leuke rubriek en ik meld me ook weer met een vraag! Ik loop de 17de een HM en ik ben een ‘voorzichtige’ loopster. En daarmee bedoel ik te zeggen dat ik nooit compleet stuk ga met een wedstrijd. Ik ken mijn grenzen heel goed, heb een voorzichtig schema in mijn hoofd en hou me daar aan of zit er net iets onder. Maar hoe pak ik eens ‘tot het gaatje gaan’ aan zonder dat ik bij km 4 ofzo al dood ben.

Hi Marije, dankjewel! Het vinden van een middenweg tussen ‘doodgaan’ in de eerste kilometers en het gevoel hebben te veilig te zijn gestart is onwijs lastig. Ik denk dat je die middenweg alleen maar kunt vinden door te doen. En de ene keer start je dan veel te snel en baal je de rest van de wedstrijd dat je zo snel begonnen bent, een andere keer kun je het tempo wel volhouden en weer een andere keer kom je over de finish en denk je, OK, was dit het? Als een algemene regel zou ik proberen om de eerste twee kilometers van je race op een conservatief tempo te lopen en dan langzaam het tempo op te pakken. Te snel starten heeft bij mij nog nooit een goed race resultaat opgeleverd. Alleen toen ik echt mega in vorm was, maar toen was het tempo ook niet TE hoog (alleen kon ik me toen niet voorstellen dat ik zo snel zou kunnen lopen).

Een van de zwaarste stukken van de CPC, de boulevard. Maar ook zo mooi!

Amber: Welk stuk vind je het leukste van de CPC?

Super leuke vraag. Ik denk het stuk tussen twee en vier kilometer. Je loopt dan langs het Vredespaleis en over de Groot Hertoginnelaan. Ik heb dit altijd een super mooi stukje Den Haag gevonden en ik heb zelfs drie jaar op de Groot Hertoginnelaan gewoond. De Scheveningse boulevard is ook leuk, zeker met mooi weer en veel support, maar ik heb het daar meestal al redelijk zwaar. De laatste twee kilometer vind ik ook heel mooi. Je loopt dan in een rechte lijn richting de finish. Voor je zie je de bescheiden skyline van Den Haag steeds dichterbij komen en het publiek staat hier vaak in grote aantallen je te moedigen. De belofte dat je er bijna bent is ook heel fijn. Aan het eind moet je nog heel even de bocht in voor de laatste 100 meter, maar die loop je op karakter.

Fenne: Is het slim om de CPC halve marathon te lopen als je tot en met vandaag ziek bent geweest en morgen weer gaat proberen te werken. Het is mijn eerste halve marathon en ik had eigenlijk al besloten om hem aan me voorbij te laten gaan.

Hi Fenne, wat vervelend dat je ziek bent (geweest). Hoop dat je je snel weer helemaal tip top in orde voelt. Of het verstandig is om zondag de halve marathon te gaan lopen durf ik zo niet te zeggen. Dat hangt af van hoe je conditie was voordat je ziek werd, wat je klachten geweest zijn en hoe fit je je zondag voelt.

Als je je nog steeds slapjes voelt en er niet zoveel vertrouwen meer hebt (en misschien ook wat minder naar uit ziet), dan zou ik hem lekker aan je voorbij laten gaan. Volgend jaar wordt de CPC vast weer georganiseerd en in de tussentijd zijn er nog heel veel andere halve marathons. Voel je je wel weer fit, heb je er stiekem toch wel zin in en vind je het niet erg om je doel wat naar beneden bij te stellen, dan zou ik zeggen… ga ervoor.

Maar nogmaals ik ben geen dokter en daarnaast weet ik niet precies waar je last van gehad hebt en hoe fit je nu bent, dus neem mijn advies zo serieus als je het zelf wil nemen.

Marina: Ik loop zondag tijdens de CPC mijn eerste halve marathon. Ik vraag me af, wanneer train jij voor de laatste keer voor de CPC en wanneer ga je weer lopen na de CPC. 

Hi Marina, ik heb woensdag mijn laatste intensieve training gedaan. Ik liep 7 kilometer op halve marathontempo. Dat ging niet zo goed, ik moest tussendoor een paar keer pauzeren en het voelde mega zwaar. Maar normaal gesproken moet zo’n rondje dus juist wel heel lekker gaan. Op zaterdagochtend loop ik nog een laatste rondje van 5 kilometer, op een wat rustiger tempo. Om de benen soepel te houden. Dit doe ik voor zowel halve als hele marathons.

CPC 2017, homestretch!

Marina: Wat eet je als laatste voor de start en wat eet je na de finish? 

Ik eet meestal een uur tot drie kwartier van te voren een banaan. Tweeënhalf uur van te voren neem ik mijn laatste maaltijd, dit zijn meestal pannenkoeken (snelle, makkelijk verteerbare koolhydraten/suikers). Na de finish is het belangrijk dat je zo snel mogelijk iets eet met eiwitten. Ik ben hier niet altijd even goed in. Soms eet ik veel te lang niets, na marathons eet ik meestal als eerste het zakje pretzels dat je in je tasje na de finish krijgt. Zondag ben ik van plan om meteen een eiwitreep te eten. Mijn favoriet zijn de eiwitrepen van Snickers. Ik moet toegeven dat ze het keurmerk ‘favoriet’ vooral ontvangen hebben omdat ik ze gewoon mega lekker vind.

Manon: Wat eet je tijdens de halve? Ik loop de 18de mijn eerste halve marathon en ik vind het nog lastig om iets te vinden waar mijn darmen niet overstuur van raken. 

Hi Manon, zoals ik bij de vorige vraag al zei, ik eet meestal pannenkoeken voor de start. Maar ik moet toegeven dat ook dat niet altijd goed uitpakt. Er is eigenlijk geen peil op te trekken wanneer mijn darmen wel en wanneer ze niet goed reageren. Daarom neem ik voor wedstrijden meestal een Imodium, diarree remmer. Voor een hele neem ik er zelfs twee. Ik heb helaas ook geen beter advies. Mocht je voor de pannenkoeken gaan, zorg er dan voor dat deze niet te vet zijn, want het vet kan voor irritatie in de darmen zorgen en daarnaast kan het er ook voor zorgen dat de koolhydraten minder makkelijk opneembaar zijn tijdens het hardlopen.

Thanks voor al jullie vragen, ik hoop dat jullie iets aan mijn antwoorden hebben. En voor iedereen die binnenkort een halve marathon loopt: heel veel succes!

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Jolieke
  maart 9, 2018 / 14:28

  Hee Annemerel, even een beetje een random vraag tussendoor: een tijd terug beantwoordde je mijn vraag over afzakkende hardloopleggings en inmiddels is het tijd voor een nieuwe dus ik zocht je blog even op. Daar vermeld je dat je de leggings Epic Run van Nike aanraadt, alleen kan ik die niet meer vinden op de site van Nike. Wel veel Epic Lux of zoiets, zijn die de vervanging (en dus ook fijn) of zijn die jij vermeldde echt uit de collectie?

 2. Marjolein
  maart 9, 2018 / 17:04

  Welke restaurant in Den Haag zou je aanraden voor een post-halve-marathon diner? (Ik woon niet erg dichtbij dus wil graag -met supporters- ergens gaan eten voordat we op de trein terug naar huis stappen :)

 3. Ilse
  maart 10, 2018 / 13:28

  Handig voor de mensen van de cpc! En wat een leuke foto’s tussendoor.

 4. Eva
  maart 10, 2018 / 18:10

  Maak je zelf pannekoeken of eet je kant-en-klare? En welk merk dan? Heel veel succes morgen!

 5. Iris
  maart 10, 2018 / 20:04

  Hoi Annemerel, ik heb een vraag voor de volgende AYRQ: Ik ben namelijk aan het trainen voor de 10km op Koningsdag. Mijn doel is om hem onder de 53 minuten te lopen. Vandaag heb ik een intervaltraining gedaan van 6x 4 minuten met 1 minuut wandelen. Dit waren mijn tijden: 1e keer 4min: 4:50, 2e x 4min: 5:10, 3e keer 4min: 5:05, 4e x 4min: 4:58, 5e x 4min: 3:49(!) 6e x 4min: 5:15. Zou je op basis van mijn training kunnen inschatten of mijn doel realistisch is? Of dat ik mijn doel moet bijstellen? Want ik denk al heel snel dat ik dat wel even snel doe en dat ik het wel kan, maar dan valt het vaak toch weer tegen. Aan het einde van mijn training had ik trouwens geen energie meer over!

 6. Anna
  maart 11, 2018 / 18:22

  Hey Annemerel, ik heb over vier weken een zwemloop. Hierbij moet ik zwemmen en daarna 5km hardlopen. Ik heb nog niet kunnen trainen voor het hardlopen, maar heb wel een goede conditie. Hoe zou ik in vier weken het best kunnen trainen in voorbereiding op die 5km? Liefs!

 7. maurice vd Heuvel
  maart 11, 2018 / 21:45

  Heb m gelopen de 5,10 en de 21
  5 in 26,30
  10 in 53.30
  21 in 2 uur 30
  Laatste was zwaar, denk door de pauze tussen de 20 en 21

  Jij veel succes volgende werk in NY?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 12, 2018 / 07:24

   Super goed gedaan!!!! Gefeliciteerd met je prestatie

 8. Linde
  maart 13, 2018 / 11:27

  Hey Annemerel,

  Hoe merk je eigenlijk aan je hardloopschoenen dat het tijd is voor een nieuw paar?

 9. Annemarijn
  maart 13, 2018 / 21:31

  Hallo Annemerel,
  bedankt vorige keer voor je antwoord. En leuk dat je mijn naam zo mooi vindt, ben er zelf ook blij mee. Woon in België en daar hoor je deze naam nooit, krijg er regelmatig complimentjes over.
  Ben nog steeds bezig met de marathontraining, deze maandag langste duurloop van 32km gelopen (wat een eind lopen was dat) en ben nog steeds wat aan het nadenken over tempo en hartslag dat ik ga aanhouden tijdens de marathon. En nu dan mijn vraag, in welke hartslagzone loop jij een marathon? Kan ik best zorgen dat ik in zone 3 blijf? Of toch loslaten? Ben enkel bang dat als ik het loslaat ik mezelf te snel voorbij ga lopen? Mijn kortere duurlopen loop ik wel eens op hogere hartslag zone 3 en 4 maar dat was maximum 14 km.
  Bedankt alvast voor je antwoord

  Groetjes
  Annemarijn