ASK YOUR RUNNING QUESTION: #41

Tijd voor mijn favoriete blog van de week, de Ask Your Running Question! Met deze week onder andere het dilemma ‘sneller worden of langer lopen’, de beste marathontip voor debutanten én  wat te doen als het stoplicht op rood staat.

Kim: ik ben nu op het punt gekomen dat ik 5 km loop in gemiddeld 37 minuten. Ik twijfel nu wat ik moet gaan doen, moet ik me enkel gaan focussen op het sneller lopen of moet ik ook alvast de afstand uit gaan breiden? Als jij 3 trainingen per week had daarvoor, hoe zou je het dan aanpakken?

Hi Kim, wat goed dat je al zo ver bent gekomen. Wat je nu ‘moet’ gaan doen is natuurlijk helemaal aan jou. Wil je sneller worden op de vijf kilometer? Of zou je het leuk vinden om nog langere afstanden te kunnen lopen? Er is wat mij betreft geen goede of foute keuze. Daarnaast denk ik, dat wanneer jij ervoor zou kiezen om voor langere afstanden te gaan trainen, je vanzelf ook wel sneller zal worden op de vijf kilometer.

Hoe ik drie trainingen in zou delen? Dat ligt er dus aan of ik sneller zou proberen te lopen of me zou focussen op afstand. Maar stel je voor dat je je focust op afstand dan zou ik:

 • een training gebruiken om lekker vijf kilometer te lopen
 • een training om wat snelheidswerk te doen (rustige en snelle tempo’s afwisselen)
 • en een laatste training om je afstand te vergroten. Voor dat laatste geldt per week niet meer dan 10% langer lopen dan de week ervoor en het liefst iedere vierde week iets rustiger aan en een wat kortere loop inplannen, zodat je jezelf niet over de kop loopt.

Heel veel succes en plezier.

Dieter: Mijn vraag is als volgt: ik ben een ‘neutrale’ loper en vroeg me af welke schoenen ik het best kan kopen hiervoor? Ik weet dat het het beste is in loopspeciaalzaken, maar ik heb dit laten testen in een loopspeciaalzaak en die zei dat ik licht proneerde. Na vandaag een biomechanische screening te hebben ondergaan in een andere zaak, naar aanleiding van mijn blessures, zei die dat ik beter een neutrale schoen zou aandoen. Hopelijk weet je me hierbij wat tips/advies te geven.

Hi Dieter, weet je wat het is… iedereen heeft zo zijn eigen mening en visie op het fenomeen hardloopschoenen. Het vinden van de juiste schoen is in mijn ogen echt een kwestie van trial & error.

Als ik jou was zou ik zoveel mogelijk verschillende schoenen proberen, in een goede hardloopspeciaalzaak geven ze je als het goed is ook die mogelijkheid. Verder weet ik dat je bij Nike je schoenen tot 60 dagen na aankoop terug kan sturen zonder dat je daar een reden voor op hoeft te geven. Je kunt dus een paar weken de schoenen uitproberen en als je denkt, nou, dit is toch echt niet mijn schoen, dan kun je ze gewoon terugsturen en krijg je je geld terug. Ik weet niet hoe het precies zit bij andere webshops, maar volgens mij moet je ze bij Adidas ook gewoon terug kunnen sturen.

Yamina: Wat is dé tip die je mee wilt geven voor iemand die voor het eerst een marathon gaat lopen? Op genieten na ;)

Kijk tijdens het lopen niet te ver vooruit. Je kunt compleet in paniek raken als je bij vijftien kilometer gaat nadenken over het feit dat je nog zeventwintig kilometer moet lopen. Of wanneer je halverwege bent en eerst heel blij bent, want jeeej, op de helft. Totdat je je beseft dat je dit hele eind dus NOG een keer moet lopen. Blijf in het moment, geniet van alles dat er om je heen gebeurt en denk niet teveel na over alles dat nog komen gaat. Heel veel succes en plezier bij je eerste marathon, ga je Rotterdam lopen?

Janna: Ik ben aan het trainen voor mijn eerste halve marathon op 11 maart. Ik volg hiervoor een schema van 12 weken, en zit nu in week 9. Door verschillende omstandigheden (blessure, te slecht weer, hardloopdipje etc) heb ik nu al 1,5 week niet gelopen. Is dit erg? Als ik over een paar dagen het lopen weer oppak heb ik 2 weken niet gelopen. Ik heb wel nog 7 weken om het schema te voltooien maar ben bang dat ik te veel conditie o.i.d. verlies?

Hi Janna, wat gaaf dat je je eerste halve marathon gaat lopen op 11 maart, de CPC toevallig, die loop ik namelijk op 11 maart. Snap dat je bang bent dat je wat van je conditie verloren bent in twee weken tijd, maar maak je daar alsjeblieft niet teveel zorgen over. Ik denk dat er meer mensen zijn die trainingen in hun trainingsschema missen dan dat er mensen zijn die iedere training perfect volgens schema afwerken.

Ga gewoon weer lekker lopen als je blessure het toelaat en ga verder in je schema waar je gebleven bent. Als dat niet gaat, ga dan een weekje terug in je schema. Je loopt je eerste halve marathon, dus een persoonlijk record loop je toch. Maak je niet te druk, je hebt misschien een spannend (tijds)doel voor ogen, maar onthoud dat je leven er niet vanaf hangt en dat je dit doet voor je lol en om fit te blijven.

Marjolein: Wat doe jij wanneer je tijdens een run stoplichten tegenkomt? Ik heb vrijwel nooit het geluk dat ze toevallig op groen springen wanneer ik aan kom lopen, maar ik wil ook niet gaan stoppen. Soms ren ik snel de weg over of ik verander maar m’n route zodat ik kan blijven rennen. Persoonlijk ben ik geen fan van hardlopen in de natuur omdat ik dat vrij saai vind. Hoe los jij dit probleem op?

Hey Marjolein, ik ken het probleem, super irritant als het stoplicht net op rood springt als jij eraan komt. Ik heb niet een bepaald ding dat ik iedere keer doe als ik voor een rood stoplicht sta. Soms ga ik heen-en-weer lopen om in beweging te blijven en nog een beetje meters te maken. Soms besluit ik gewoon een andere kant op te lopen. Ik loop ook weleens een stukje verder en loop dan achter de auto’s langs door de berm naar de overkant (niet geheel volgens de regels). En soms. Soms zijn mijn benen zwaar en is dat rode stoplicht een uitmuntend excuus om mijn horloge even op pauze te zetten en gewoon op adem te komen.

Verder probeer ik mijn route wel zo uit te stippelen dat ik zo min mogelijk stoplichten tegen kom, want die dingen halen je wel echt mega uit je ritme.

Fon: Welke afstand zou jij aanraden als langste duurloop voor een halve marathon?

Hi Fon, dat hangt helemaal af wat je doel is tijdens de halve marathon. Een getraind loper die echt voor een super snelle tijd wil gaan, zal waarschijnlijk ook een paar lange duurlopen (rond de 25 kilometer doen) in de voorbereiding. Maar als jij voor een tijd rond de tweeënhalf uur gaat, is een kilometer of 15-16 ook meer dan genoeg. Ik zou je langste duurloop ongeveer twee weken van te voren plannen. Succes! Zie je bij de CPC ;-).

Thanks voor alle vragen. Meer prangende hardloopvragen mogen zoals altijd in de comments worden achtergelaten, want volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. Danique
  januari 28, 2018 / 16:32

  Ik ben wel benieuwd hoe jij het ervaart dat je voor het eerst in lange tijd niet traint voor een hele marathon. Mis je de lange duurlopen al?

 2. januari 28, 2018 / 21:28

  Allemaal heel spannend hoor. Ik ben echt wel heel benieuwd :)

 3. Yamina
  januari 29, 2018 / 06:55

  Tof dat mijn vraag hebt beantwoord. Een hele goede tip!
  Ik ga in Rotterdam mijn eerste marathon lopen :).