ASK YOUR RUNNING QUESTION: #76

Kun je hardlopen als je je niet 100% fit voelt? En hoe ga je om met spierpijn als je meerdere trainingen per week wil doen? Deze vragen en meer beantwoord ik deze week in de Ask Your Running Question.

Yvonne: Wat is je eerste indruk van de nieuwe Nike Zoom Fly Flyknit en wat is het verschil met de vorige?

Super positief!

Ik loop nu ongeveer een jaar op de Zoom Fly. Het eerste half jaar droeg ik ze af en toe, ik had toen niet altijd het idee dat ze me genoeg steun gaven. Maar sinds een half jaar draag ik ze vrijwel iedere training. Ze hebben lekker veel demping, zijn stug, mega licht en stimuleren een voor/middenvoetlanding (wat ik van mezelf ook heb). Het enige nadeel: ze zijn vrij breed aan de voorkant.

En dat is dus zo fijn aan de Zoom Fly Flyknit, deze lijken heel erg op de ‘normale Zoom Fly’, alleen sluiten ze een stuk beter om je voet doordat de upper van de schoen gemaakt is van Flyknit materiaal, dit zit als een sok om je voet. Ik heb het gevoel dat ik hierdoor veel meer grip heb in mijn schoen.

Of dit ook jouw schoen is? Dat kan je natuurlijk alleen maar ontdekken door ze zelf te proberen (klinkt mega #spon achtig, maar ik heb de schoenen gewoon zélf gekocht).

Jose: Is het slim om hard te gaan lopen als je niet 100% fit bent?

Hi Jose, goede vraag! Het verschilt natuurlijk een klein beetje hoe ‘niet fit’ je bent. Ik merk zelf dat wanneer ik alleen verkouden ben, een rustige duurloop mijn klachten doet verminderen. Van te voren denk ik, nee joh, dit kan ik nu écht niet, maar het blijkt uiteindelijk altijd wel mee te vallen. Een intensieve intervaltraining zou ik misschien achterwege laten, maar een rustige duurloop kan volgens mij prima.

Wanneer je echt koorts hebt zou ik wel je hardloopschoenen even laten voor wat ze zijn. En als je al een paar weken met de verkoudheid loopt en het maar niet beter wordt, is dit misschien ook een teken om een rustweek in te lassen.

Bjorn: Hoe om te gaan met spierpijn als je vaker per week wil trainen?

Hi Bjorn, leuke vraag. Ik dacht tot een half jaar geleden dat ik nooit goed zou kunnen lopen met spierpijn, maar dat valt eigenlijk best wel mee. Kijk, voor een wedstrijd zorg ik dat mijn lichaam uitgerust is, maar voor een training maakt het niet zo heel veel uit. Doordat ik een warming-up van zo’n drie kwartier doe, zijn mijn benen eigenlijk altijd wel klaar voor de training.

Wat we doen tijdens de warming-up? 20 minuten loslopen, loopscholing en versnellingslopen. Die eerste versnellingsloop gaat dan nog vaak wat stijfjes, maar als ik er een stuk of vier gedaan heb voel ik mijn benen langzaam weer ‘van mij’ worden. Hoe je zo’n versnellingsloop doet? Loop 100 meter, begin op ongeveer 50% van wat je kan en bouw dit op tot ongeveer 90%. Let tijdens het lopen goed op je techniek, armen naar voren, knieën omhoog, goed voor je uit kijken.

Dat vaker in de week trainen moet je natuurlijk wel rustig opbouwen en er moet natuurlijk ook wel een klein beetje verschil in intensiteit in je trainingen zitten. Je kunt niet iedere training pieken. Sterker nog, pieken hoor je eigenlijk alleen tijdens wedstrijden te doen. Als je van iedere looptraining dagenlang spierpijn hebt, denk ik dat je iets te hard traint.

Margreet: Reageerde je huid anders toen je zoveel hard liep?

Hi Margreet, daar was ik dus ontzettend bang voor. Ik dacht dat mijn huid compleet van slag zou raken door alle trainingen. Maar eigenlijk viel dat heel erg mee, mijn hormonen raakte juist in balans en mijn huid deed gezellig mee. Natuurlijk heb ik nog steeds onzuiverheden (op het moment van schrijven ben ik ongesteld en heb ik er een stuk of drie), maar mijn huid lijkt wel iets rustiger dan voorheen en ik heb minder last van ontstekingen.

Simone: Hoe zorg je ervoor dat je niet al te dun wordt wanneer je intensief bent gaan sporten?

Goed eten! Haha. Je mag veel meer eten dan je denkt, zo at ik in mijn hoogtijdagen (twaalf trainingen per week) meer dan 3000 calorieën per dag. Veel koolhydraten natuurlijk, maar ook hele bakken kwark (eiwitten om te herstellen!). Ik ben alsnog veel afgevallen, maar ik heb nog steeds een gezond gewicht en een gezond vetpercentage, op een gegeven moment is het gestabiliseerd.

Thanks voor alle vragen! Nieuwe vragen mogen zoals altijd gesteld worden in de comments. Omdat ik volgende week in NYC ben voor de marathon ben ik vooral heel benieuwd naar NYC-gerelateerde vragen (maar andere vragen beantwoord ik ook met liefde!)

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Naomi
  oktober 27, 2018 / 13:32

  @Jose Ik heb wel eens gelezen dat je kunt aanhouden waar je klachten zitten: ben je vooral aan het hoesten en heb je last van je longen, dan zit het onder je nek/hals en kun je beter niet lopen. Zit het boven je nek/hals en ben je neusverkouden, dan kun je wel hardlopen.

 2. Anne
  oktober 27, 2018 / 16:50

  Hoe zorg je ervoor dat je telefoon het tijdens langere runs blijft doen? De batterij van mijn iPhone is na drie kwartier gebruik tijdens een training al bijna leeg (en dan staan alleen de nike app en Spotify aan).

 3. Christie
  oktober 27, 2018 / 19:20

  Ha Annemerel!

  Ik volg nu het halve marathon schema uit je eerste boek, en dat gaat prima. Wat ik me wel afvroeg; hoe doe jij dat met intervaltrainingen van bijvoorbeeld 6×3 minuten hardlopen en 2 minuten dribbelen? Kijk jij dan de hele tijd op je telefoon of horloge wanneer je weer moet hardlopen of dribbelen? Ik ben heel benieuwd!

  Groetjes,
  Christie

  • Marlous
   oktober 28, 2018 / 18:04

   Ik loop met een TomTom en kan zo’n interval instellen op mijn horloge. Hij gaat dan elke keer trillen na (in jouw voorbeeld) 3 of 2 minuten.

 4. Tessa
  oktober 28, 2018 / 09:35

  Wat kost de marathon van new york incl de reis? Dus startbewijs, vlucht, hotel, eten/drinken etc.

 5. Lisette
  oktober 29, 2018 / 16:03

  Yess, ik vlieg donderdag ook naar NY! VET. VEEL. ZIN.!
  Ik zou nog wel wat tips van je kunnen gebruiken wat handig is om de dagen van tevoren te doen.. Ik kom donderdagmiddag al aan, dus heb 2 dagen die ik moet vullen met zo min mogelijk belastende, pasta etende activiteiten. Heb je nog tips voor leuke bezienswaardigheden, goeie pasta restaurants? En gaan jullie naar de pasta party of sla je die over?

  Heel veel plezier in ieder geval!

 6. Julia S.
  november 2, 2018 / 12:54

  Hoi Annemerel,

  Ik vroeg me af of je nog tips had voor leuke marathons in Nederland in het najaar? Ik vond Rotterdam heel leuk vanwege de massa’s mensen vooral de laatste kilometers die iedereen aanmoedigen. Is dat bijv. in Amsterdam ook zo? Of zijn er andere marathons waarbij je dat hebt?