ASK YOUR RUNNING QUESTION: #118

Hoe groot is het verschil tussen hartslagmeting om de pols en meting met een band? Wanneer ga ik de marathon onder de drie uur lopen? Merk ik dat ik sneller ben geworden sinds ik een paar kilo ben afgevallen? Deze vragen en meer vandaag in mijn favoriete blog van de week, de Ask Your Running Question.

Eline: Ik loop sinds een aantal weken weer drie keer per week. Ik ben al voor de vierde keer begonnen met hardlopen, maar telkens gestopt vanwege pijnlijke schenen en knieën. Twee à drie jaar geleden heb ik goede schoenen gekocht en toen eerlijk gezegd niet veel mee gelopen. Nu dus wel, maar ik krijg weer last van mijn schenen. Wat raad jij aan? Op mijn schema blijven hangen tot het overgaat, gewoon door blijven gaan met het schema, iets anders? Kan het zijn dat na ruim 2 jaar toch de demping uit mijn schoenen is, ondanks dat ik ze nauwelijks heb gebruikt? Ik loop met het 5 km schema van hardlopen met Evy. Ik vind je blog en video’s trouwens heel leuk en motiverend!

Hi Eline, dit klinkt als een overbelastingsblessure. Of dat nu komt doordat je te snel opbouwt, of doordat je ‘verkeerd’ loopt waardoor je je knieën en schenen overbelast, het klinkt niet zoals het hoort. Maar ik kan je wel vertellen, je bent hierin zeker niet de enige. Ik ken heel veel mensen die dit soort klachten hebben als ze beginnen met lopen, of wanneer ze beginnen met lopen nadat ze een tijdje stil hebben gezeten. Ik heb dit zelf ook de eerste vijf jaar van mijn loopcarrière gehad. Het ging op een gegeven moment over en sindsdien heb ik mijn hardloopschoenen nooit echt meer uit het oog verloren.

De oorzaak van jouw problemen kan ik vanaf deze afstand niet beoordelen, maar ik denk dat je er goed aan doet om een keer een afspraak te maken met een fysiotherapeut in de buurt. Ik ga nu namelijk niet zeggen ‘gewoon doorlopen, wellicht gaat het vanzelf over’. Misschien is er wel iets in jouw manier van lopen waardoor je knieën en schenen het steeds zwaar te verduren krijgen. Of misschien moet je andere lichaamsdelen wel eerst trainen zodat ze sterk genoeg zijn om de klappen op je schenen/knieën op te vangen.

Ik hoop dat je snel een oplossing vindt :)

Chloe: Ik ben momenteel aan het trainen voor mijn tweede en derde halve marathon, op 1 maart en 16 mei. Ik volg nu een schema dat gericht is op de halve in maart. Maar hoe kan ik het beste trainen in de periode tussen de twee halve marathons? De laatste weken van mijn huidige schema herhalen? Of meer langzaam opbouwen? Het liefst zou ik mijn tijd in mei natuurlijk weer verbeteren.

Hi Chloë, mooie doelen heb jij voor jezelf gesteld. Ik zou na de eerste halve marathon in maart twee weken rustig aan doen. De eerste week een paar dagen niet lopen en daarna rustig weer wat duurloopjes doen. Aan het eind van de tweede week kun je dan eventueel ook wat tempoblokken doen. Maar nog niet te uitdagend, alles moet in die eerste twee weken comfortabel voelen.

Daarna heb je nog twee maanden om te trainen voor de tweede halve marathon. Je zou inderdaad gewoon de laatste acht weken van het halve marathonschema kunnen gebruiken, als dat schema je bevallen is. Continuïteit is een van de belangrijkste factoren voor verbetering van je conditie. Dat wil zeggen, hoe langer je goed door kunt trainen (en dus niet om wat voor reden dan ook aan de kant zit), hoe fitter je wordt. Als je gedurende lange tijd onafgebroken door kan trainen ga je daar op een gegeven moment de vruchten van plukken en daar hoef je dus helemaal geen gekke capriolen voor uit te halen.

Heel veel succes en plezier met trainen :)

Jessie: Is het verschil in hartslagmeting van band groot in vergelijking met pols?

Hi Jessie, dat verschil heel erg per horloge. Het grootste verschil is dat een polsmeting minder betrouwbaar is. Er zijn heel veel factoren die er voor kunnen zorgen dat een meting niet correct is. Als het regent en er komt veel vocht onder, merk ik bijvoorbeeld vaak dat mijn hartslag in een keer omhoog schiet, terwijl ik niet harder ga lopen of het gevoel heb dat ik meer mijn best moet doen. Ook reageert een polsmeting vaak later dan een bandmeting, wat vooral onhandig is als je korte tempo’s loopt en je hartslag dus hoger is in de herstelfase dan tijdens de interval zelf.

Als ik grafieken van mijn hartslag bekijk zonder hartslagband zie ik veel kleine piekjes, terwijl als ik een band draag, dan is de lijn veel vlakker, wat waarschijnlijk net iets meer waarheidsgetrouw is. Verder vind ik in de winter fijn dat ik mijn horloge over mijn shirt/jasje kan dragen, mijn hartslag wordt toch door de band gemeten.

Ruby: Je bent afgevallen, merk je daar iets van in je lichaam of aan je conditie?

Hi Ruby, ik vind dat heel moeilijk om te zeggen. Ik ben namelijk afgevallen op het moment dat ik anders ben gaan trainen. Ik denk dat een lichter gewicht (zolang het gezond is) je zeker sneller kan maken, omdat je minder gewicht hoeft ‘mee te slepen’. Maar ik kan dus niet precies zeggen hoeveel het voor mij scheelt, omdat ik voordat mijn lichaam veranderde op een compleet andere manier trainde. Sinds ik ben afgevallen fluctueer ik ook niet echt meer in gewicht, dit blijft redelijk stabiel. Althans, dat denk ik, want ik sta misschien een keer in de drie maanden een keer op een weegschaal, maar het getal dat de weegschaal aangeeft is dan vrijwel altijd hetzelfde.

Imo: Wanneer loop je een marathon onder de drie uur?

Hahaha, ja dat zou mooi zijn. Om heel eerlijk te zijn, toen ik begon met trainen voor ‘Trainen als een Topatleet’ en zo snel zoveel progressie maakte, werd ik gretig. Tijdens het traject heb ik nooit gedacht dat ik het trainingstraject af kon sluiten met een marathon onder de drie uur, maar ik dacht wel… als ik nog wat langer de tijd heb, als ik nog wat langer op deze manier door kan trainen, dan moet die tijd onder de drie uur er vast over een jaar wel inzitten.

Nou, dat liep dus een beetje anders. Eerst kwam de stressfractuur, daarna kwamen de pijntjes. Ik kon er wel mee lopen, maar echt hard trainen zat er niet in. Iedere keer als ik een baantraining deed lag ik na afloop de hele nacht wakker met pijn in mijn been. Mijn progressie stagneerde, ik ging zelfs minder hard lopen en ik verloor het plezier misschien stiekem ook wel een beetje. Dit jaar liep ik dus niet alleen geen marathon onder de drie uur, ik liep helemaal geen marathon.

In april loop ik Boston, ik hoop in Boston net zo fit als in Málaga vorig jaar aan de start te staan. En als we Boston gelopen hebben, dan kijken we wel weer verder. In het ideale scenario loop ik in het najaar van 2020 een snelle marathon, maar hoe snel ‘snel’ is, daar doe ik nu nog geen uitspraken over. Ik ben dit jaar in ieder geval goed met mijn neus op de feiten gedrukt, progressie is allesbehalve lineair en een gezond lichaam kun je niet altijd afdwingen.

Gelukkig heb ik nog even de tijd, want als ik naar jouw (Imo’s) vriendin kijk… die is inmiddels de veertig gepasseerd maar liep dit jaar in Berlijn gewoon een PR op de marathon, 2.44.44 (ja die tijd heb ik onthouden). Ik hou haar nauwlettend in de gaten op Strava, dus hopelijk gaat dat ooit zijn vruchten afwerpen ;-).

Thanks voor alle leuke vragen, nieuwe vragen mogen zoals iedere week weer in de comments gesteld worden. Fijn weekend!

Liefs,

Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. In
  november 30, 2019 / 15:13

  @eline,
  Ondanks dat je je schoenen niet meer hebt gebruikt wordt toch aangeraden om nieuwe schoenen te kopen omdat inderdaad de demping niet meer goed is. Het rubber wordt oud. Doe jezelf een plezier en koop nieuwe schoenen, naast een bezoekje aan de fysio. En bouw rustig aan op!

 2. Anouk
  december 1, 2019 / 12:29

  Heb je al een idee welke marathon je in het najaar zou willen lopen, alleen New York of nog een andere? En ga je dan op (ongeveer) dezelfde manier trainen als tijdens je trainen als een topatleet periode of zou je nu toch dingen veranderen> (al dan niet in overleg met trainer Tuur? ;) )

 3. Jessie
  december 2, 2019 / 12:01

  Hi Annemerel, super bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag mbt het verschil in hartslag meting op de pols of via een band!
  De reden dat ik deze vraag stelde is omdat ik mijn horloge, (Garmin Fenix 5s) de laatste tijd niet meer vertrouw: bij een zeer rustige duurloop schiet hij zo maar naar mijn halve marathon hartslag terwijl ik me dan super goed voel, echter gisteren tijdens een cross (waarbij ik dan 1,5 minuut/km sneller loop) gewoon bleef hangen in mijn zone 2…
  Nu weet ik dus echt niet meer wat ik moet geloven. Daarom vraag ik me af of een hartslagband een goede investering is. Welke raad je aan, en zie jij ook zulke bizarre verschillen in de polsmeting zoals ik ze zie?

 4. Aukje
  december 3, 2019 / 09:52

  Hoi Annemerel, ik weet niet in hoeverre je een concreet antwoord op deze vraag moet geven maar wat is volgens jou een beetje een goede verhouding afzien/genieten als het op hardlopen aan komt? Of doorgaan/lief voor jezelf zijn? Ik vind het heel moeilijk inschatten wanneer iets ‘een stemmetje in m’n hoofd is’ of wanneer mijn lijf er echt wel genoeg van heeft. Ben benieuwd hoe je dit ziet!

 5. Marloes
  december 3, 2019 / 12:39

  Hi Annemerel,
  Ik heb een vraagje over de maximale hartslag en in welke hartslag je je duurlopen/herstel trainingen moet doen. Ik las jouw “Trainen als een Topatleet” boek weer terug en zag toen dat je bij je laatste test een max hartslag van 179 had. Nu doe jij jouw duurlopen met een hartslag van rond de 150. Haal jij er (ongeveer)30 slagen vanaf omdat je dan in de juiste zone zit? Mijn max hartslag ligt namelijk rond de 200 (zegt mijn horloge, kan dus afwijken) en zou dat in houden dat ik mijn duurlopen met een hartslag van 170 mag lopen?! Het lukt mij namelijk bijna niet om mijn hartslag onder de 150 te houden. Mijn vraag is daarom vooral: hoeveel moet je van je max hartslag afhalen voor je duurlopen. Als je dit al eerder hebt beantwoordt, wil je me dan doorverwijzen naar die blog? Ohja en dat boek werkt heel motiverend!

 6. Roos Burgmeijer
  december 4, 2019 / 08:13

  Hi Annemerel,
  ik heb een vraag over schoenen, hoe weet je of ze toe zijn aan vervanging? Is dat na een bepaald aantal kilometers? Of als het profiel begint te slijten? Groetjes! Roos