ASK YOUR RUNNING QUESTION: #110

It’s that time of the week again, Ask your running question. En dan nu weer over op het Nederlands. Deze keer beantwoord ik onder andere vragen over onderpronatie, de nieuwe Garmin Venu en pijn in je linkerheup bij het lopen op een baan.

Linda: Enige tijd geleden heb ik voor het eerst een paar keer op een atletiekbaan getraind (voorheen eigen rondjes op harde en onverharde paden). Ik heb sinds die tijd ‘last’ van mijn linkerheup. Ik kan nog steeds alles doen wat ik wil, al dan niet met deze kleine irritatie. Ik wilde na deze proeftrainingen echter ook lid worden van de atletiekclub, maar nu twijfel ik heel erg om dat voor mijn gevoel daar het pijntje ontstaan is en die ondergrond wellicht niet zo geschikt is voor mij. Kan dat het geval zijn?

Hi Linda, wat leuk dat je bij een atletiekclub bent gaan kijken en dat je enthousiast bent geworden. Snap heel goed dat je je wil inschrijven, maar snap ook dat dat pijntje in je heup irritant is. Ik denk dat de ondergrond niet perse minder geschikt is voor jou, de meeste banen zijn zachter dan asfalt en daardoor zou je juist minder snel last van overbelasting moeten krijgen. Maar op de baan loop je wel anders dan op de weg, je maakt namelijk continu bochten naar links en daardoor belast je je lichaam anders.

Zelf heb ik ook last van mijn linkerkant van mijn lichaam (ter hoogte van mijn heup/bil) en ik heb nu – na bijna een jaar tobben – even besloten niet meer op de baan te trainen totdat het weer beter voelt. Ik kan je dan ook niet echt helpen met dit probleem. Wellicht kan een fysio je hier betere informatie over geven. De tip die ik kreeg was om niet steeds dezelfde kant op te lopen op de baan, maar ja, als je met een groep traint dan kun je eigenlijk niet anders.

Evelien reageerde in de comments op je bericht dat je ook andere schoenen zou kunnen proberen. De baan is over het algemeen iets zachter, waardoor je energie kunt verliezen op het moment dat je op een zachtere schoen loopt. Zelf heb ik op een gegeven moment ook op een hardere schoen gelopen en ik ging daar best wel hard op, de pijn in mijn heup werd toen wel alleen maar erger. Dus daar zou ik wel mee oppassen.

Fiona: k ben benieuwd wat jij met jouw medailles doet en je startnummers? Liggen ze ergens of hang je ze op? En welke medailles zijn jou het dierbaarst?

Die liggen dus echt overal en nergens. Ik heb wel ergens een schoenendoos met daarin de meeste medailles die ik heb verzameld, maar het is lang niet alles. Het meest dierbaar zijn mijn New York City marathon medailles, ik heb er vijf en ze zijn alle vijf even mooi en groot en indrukwekkend. Als je die medailles vergelijkt met – bijvoorbeeld – de medaille die ik kreeg na de Malaga Marathon, dan voelt die uit New York toch een stuk bijzonderder.

Ik heb lange tijd na iedere marathon een sieraad voor mezelf gekocht bij Tiffany’s, om mezelf te herinneren aan mijn prestatie. Een soort van medaille die je iedere dag kunt dragen. Maar na drie armbanden en een ketting wist ik niet meer zo goed wat ik moest kopen zonder dat ik zou veranderen in een kerstboom. Toen ik in 2016 New York liep kocht ik een Gucci-tas en toen ik in 2017 Boston liep, kocht ik een tas voor mijn MacBook. Daarna ben ik gestopt met mezelf belonen met mooie cadeau’s, omdat het lopen van die marathons al duur genoeg was ;-).

Annemarijn: Ga je de nieuwe garmin venu testen? En wat denk je er van in tegenstelling tot de fenix? Vind zelf design erg mooi en de prijs wat aantrekkelijker dan de fenix. Maar had graag jouw mening gehoord.

Hi Annemarijn, de Venu ziet er zeker prachtig uit en de prijs is inderdaad een stuk schappelijker dan de Fenix. Ik heb op dit moment geen plannen om het horloge te testen, maar als ik de specificaties bekijk moet het echt wel een heel fijn horloge te zijn. Het enige minpunt (ten opzichte van bijvoorbeeld de Forerunner en de Fenix) dat ik op het eerste gezicht zo zie, is het touchscreen. Daar ben ik persoonlijk niet zo’n fan van, omdat het tijdens het lopen minder makkelijk te bedienen is. Maar deze uitspraken zijn gebaseerd op ervaringen uit 2017, dus wellicht is dat nu heel anders.

Anne: Welke balansbal heb jij? Er lijken verschillende afmetingen te zijn. Of maakt het niets uit? Vond je video van de oefeningen erg handig. Mocht je er nog meer hebben..

Hi Anne, ik heb zelf een bal van 75 centimeter waar ik thuis de oefeningen op doe. Als ik mijn oefeningen op de club doe, dan gebruik ik ook weleens kleinere ballen. Sommige oefeningen (zoals het knipmes) zijn makkelijker met een kleinere bal, maar de meeste vind ik fijner op een grote bal. Dus ik zou altijd kiezen voor 65 of 75 centimeter. Bij Decathlon heb je die al voor €7,99.

Als ik nieuwe/meer oefeningen heb zal ik een nieuwe video maken. Maar op dit moment doe ik nog steeds de oefeningen uit de video.

Jeske: Ik heb heel lang met veel plezier hardgelopen, tot ik te maken kreeg met een hardnekkig geval van iliotibiale band syndroom. Na pauze van bijna een jaar weer een poging gedaan; direct veel pijn.. Heb alles op een rij gezet en ben er nu achter dat ik onderproneer/supineer, en juist schoenen draag voor overpronatie. Vervolgens op een oud paar Nike free rn’s gelopen en helemaal pijnvrij gebleven! Maar op die schoenen loop ik heel langzaam en geen lange afstanden. Welke schoenen zou je mij aanraden voor langere afstanden bij dus onderpronatie/supinatie?

Hi Jeske, wat vervelend dat je zo lang last hebt gehad van je IT-band, maar fijn dat je er nu achter bent waar het aan ligt. Zelf heb ik het tegenovergestelde (ik overproneer juist) en heb dan ook nooit schoenen getest die voor onderpronatie bedoeld zijn. Ik kan je dus niet uit eigen ervaring vertellen welke schoenen ik je zou aanraden. Online worden voor supinatie vaak neutrale schoenen aangeraden, althans, dat is wat ik tegenkom.

Wat ik zou doen – als ik zeker zou willen weten welke schoen ik nodig heb – is naar een hardloopspeciaalzaak gaan en een paar schoenen aan laten meten. Mocht er niets tussen zitten dat helemaal perfect is, dan kun je ook nog een bezoekje brengen aan een sportpodoloog en zooltjes precies op maat laten maken. Dit wordt vaak – in ieder geval gedeeltelijk – vergoed door je ziektekostenverzekering.

Succes!

Dank voor al jullie vragen en tot volgende week :) (als er nieuwe vragen gesteld zijn natuurlijk!)

Liefs,

Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Evy
  oktober 3, 2019 / 15:34

  Weer leuke vragen & antwoorden, ik ben ook wel benieuwd naar Garmin Venu, maar heb tot nu toe nog geen polsmeting gevonden die bij mij goed werkt. Volgens mij zijn er nog genoeg vragen, hier die van mij:
  Wat voor soort trainingsverdeling & intervallen zou jij aanraden om sneller te worden op de 10 kilometer? ik loop gemiddeld 3 keer per week zonder echt plan :)

 2. Jolin
  oktober 3, 2019 / 20:27

  Om te helpen de volgende Q&A te vullen, heb een hele rits vragen :-) Over ruim 2 weken loop ik mijn eerste marathon, heel veel zin in!

  – Waar kwam je tijdens je eerste marathon achter waar je nog niet over nagedacht had?
  – Hoe loop je de marathon: op tijd, gevoel, hartslag of iets anders?
  – Laat je het parcours op je af komen of verken je?
  – Maak je een eet- en drinkplan?
  – Na 30km dan begint de marathon pas echt hoor ik steeds, heb je tips voor het laatste stuk?
  – Hoe waren de dagen na je eerste marathon?

 3. Nimke
  oktober 4, 2019 / 10:36

  Ik blijf dit elke week weer een heel leuke categorie vinden en leer er ook altijd heel veel van.

  Mijn vraag van vandaag: ik loop heel graag ’s ochtends vroeg. Dan drink ik van tevoren wat lauw water, maar ontbijt pas daarna. Ik merk dat ik wel wat langzamer loop dan ’s avonds of ’s middags, maar ik vind het trainen zelf net zo fijn (ik kan ook gewoon intervallen of duurlopen doen ’s ochtends). Dus ik vroeg me af of het eigenlijk effect heeft op je training? Dat het beter is om vb. interval toch liever niet dan te doen? Alvast ontzettend hartelijk bedankt!!

 4. oktober 5, 2019 / 17:23

  Hee Annemerel! Zooltjes worden helaas meestal niet vergoed door je zorgverzekering, daar moet je een specifieke aanvullende verzekering voor hebben. Ik heb dat namelijk een keer helemaal nagekeken. Ik denk dus dat jij geluk hebt gehad. Of heb je het ook uitgezocht?

 5. Eline
  oktober 7, 2019 / 18:08

  Hoi Annemerel,

  ik vroeg me af… Ga je weer met een groepje naar New York in 2020?
  En dan een road to New York bijhouden?

  Lijkt me echt onwijs tof om mee te gaan!!!
  Groetjes Eline