ASK YOUR RUNNING QUESTION: 59

Het is weer tijd voor de Ask Your Running Question en dit keer weer een speciale, alle vragen die jullie over mijn topsportplan & boek hadden afgelopen week, heb ik hieronder voor jullie beantwoord. Ga ik mijn STRAVA updates met jullie delen? Ga ik vloggen tijdens dit project? En waarom zou je een boek over trainen als topatleet willen lezen van een normale sterveling zoals ik?

Amber: Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je trainingschema’s, ga je die ook delen op je blog en krijgen we ook een voorproefje van hoe iedere week gaat?

Hi Amber, de trainingen die ik doe ga ik allemaal in het boek delen. Ik ga de komende periode nog niet mijn schema delen, omdat ik graag wil dat mijn boek wat ‘nieuwswaarde’ heeft. Natuurlijk zullen er in mijn blogs, op Instagram, STRAVA en in mijn vlogs wel dingetjes voorbij komen waar je misschien/hopelijk iets aan hebt bij je eigen trainingen. Sowieso zal geen week, zelfs geen dag, hetzelfde zijn. Dus als ik een week met jullie deel, dan weten jullie eigenlijk nog steeds helemaal niks.

Celine: Ga je je trainingen via Strava oid vastleggen zodat we je kunnen volgen? Ik hoop het; lijkt me super interessant!

STRAVA blijf ik natuurlijk gebruiken, maar ik ga niet al mijn trainingen delen. Sowieso de trainingen die ik hier vanuit huis doe, deel ik standaard niet. Dit doe ik uit privacy-overwegingen. Baantrainingen zal ik zo nu en dan wel op openbaar zetten en ik denk dat ik alle baantrainingen na afloop wel op openbaar zal zetten, zodat je tijdens het lezen van het boek terug kunt kijken op STRAVA wat ik precies tijdens de training gedaan heb.

Rosan: Wauw wat super gaaf zeg en ga je ook stukjes vloggen? En misschien juist ook de momenten dat het even minder gaat?

Ik blijf iedere week minstens 1 vlog maken. Ik was dit eerst niet van plan, omdat het best wel wat tijd kost en ik dus niet te veel wil delen met wat ik precies aan het doen ben, maar ik heb toch besloten dat ik vloggen/YouTube te leuk vind om zomaar zestien weken niet te doen. We denken ook nog aan een ander format dan alleen vlogs, maar daar heb ik op dit moment nog geen duidelijkheid over dus die kan ik jullie al helemaal niet geven. En ja, als dat format doorgaat, dan zal ik ook zeker mijn dieptepunten met jullie delen. Dat maakt het juist interessant denk ik.

Kijk, stel je voor dat mijn marathon helemaal niet goed gaat… (gaan we niet vanuit, maar stel…) dan heeft het boek voor mij dus niet perse een happy end, maar ik denk dat het het boek daarom niet minder interessant zal maken.

Forme: Wat een leuk project voor je zeg. Maar wat ik me afvraag: ik begrijp nog niet helemaal waarom mensen juist van jóu een boek over het leven als een topatleet zouden willen lezen. Is het dan niet leuker om het leven van een ‘echte’ atleet te lezen? Hoe denk je daarover?

Hi Forme, het idee is dat ik dichterbij de ‘normale’ sporter sta dan een atleet die al zijn hele (of een groot gedeelte) van zijn leven aan topsport doet. Ik denk dat dat het interessant maakt, dit had jij bijvoorbeeld ook kunnen zijn. Ik denk ook dat het interessant is om dit alles vanuit het perspectief van een buitenstaander (ik dus) te zien, een ‘echte’ atleet weet waarschijnlijk niet beter. En wat gebeurt er nu eigenlijk als jij of ik gaat trainen als een topatleet.

Vera: Ik denk persoonlijk dat je na een inkijkje van 4 maanden niet volledig kan schetsen hoe “het leven van” een topatleet eruit ziet, mede omdat het voor jou slechts een tijdelijk experiment is en je dus nooit helemaal de full experience kan hebben.

Hi Vera, denk inderdaad niet dat ik in vier maanden precies kan schetsen hoe het leven van een atleet is (staat ook in de inleiding). Heb daarom ook bewust gekozen voor ’trainen’ als een atleet, in plaats van ‘leven’ als een atleet. Daarnaast traint natuurlijk ook iedere atleet weer op een andere manier, er is niet ‘een atleet’. Sowieso kan ik mezelf natuurlijk niet echt vergelijken met een atleet qua talent en doel (ik bedoel, goud op de Olympische Spelen, daar droom ik zelfs niet over, omdat het een veel-te-ver-weg-van-mijn-bed-show is).

Ik wil juist laten zien wat je kunt bereiken als je zestien weken jezelf een duidelijk doel stelt en er alles aan doet om dat doel te bereiken. Ik denk dat het trouwens niet alleen interessant zal zijn voor hardlopers, maar dat je het ook breder kunt trekken. Ik heb nu al zoveel dingen ontdekt waarvan ik denk… wow, dit is echte en paralel voor het leven.

Soof: Kunnen we je boek al pre-orderen? ;-)

Hi Soof, HOU VAN JE ENTHOUSIASME, haha. Het boek kan waarschijnlijk drie maanden voordat het in de winkel ligt gereserveerd worden op Bol.com. Althans, dat is normaliter een beetje de gang van zaken. Ik hou jullie hier natuurlijk van op de hoogte.

Hoop dat het nu allemaal nog een beetje duidelijker is. Ik zit inmiddels op dag 6 van 112 en kan alleen maar zeggen dat het me erg goed bevalt allemaal. Ik word iedere training enthousiaster en mijn lichaam houdt zich vooralsnog goed. Mocht je nog meer vragen hebben, over mijn boek, project of gewoon een andere leuke hardloopvraag, laat ze alsjeblieft hier achter in de comments, dan heb ik volgende week weer wat te beantwoorden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

18 Reacties

 1. Priscilla Pellis
  juni 2, 2018 / 12:23

  Hey Annemerel, ik ben wel benieuwd hoe je lijf en dan met name je darmen, gaan reageren de komende 16 weken. Je deelde een tijd geleden dat je veel problemen had met je darmen, tot aan doktersonderzoeken aan toe, en ik ben heel erg benieuwd of je hier verandering in merkt of gaat merken nu je onder begeleiding staat van een voedingsdeskundige. Ik heb zelf de ziekte van Crohn en zit nu in een periode waarin ik actieve ontstekingen heb en daardoor veel darmproblemen. In die periodes ben ik altijd heel erg zoekende wat werkt qua voeding in combinatie met het hardlopen. Ik ben dan ook erg benieuwd of en wat een voedingsdeskundige hier eventueel in kan betekenen. Misschien ook een idee om dit mee te nemen in je boek?

  Groetjes Priscilla

  • Annemerel
   Auteur
   juni 2, 2018 / 19:11

   Dit gaat zeker een onderwerp worden dat besproken wordt in mijn boek. Vervelend dat je nu zo’n last hebt zeg, hoop dat je snel iets vindt. Ik had er donderdag ook weer last van, maar een halve Imodium halverwege mijn training boodt uiteindelijk voor het tweede gedeelte van mijn training soelaas.

   • Priscilla Pellis
    juni 3, 2018 / 09:38

    Het gebruik van Imodium wordt bij mij door mijn maag-lever-darm arts afgeraden omdat het de natuurlijke werking van de darmen negatief beïnvloed, bij Crohn maak je dat dan alleen maar erger. Gelukkig heb ik zelf minder last van ‘noodzakelijke toiletbezoeken’ maar is het vooral pijn aan de ontstekingen. Voordeel van blijven hardlopen tijdens actieve ontstekingen is dat de endorfine die wordt aangemaakt tijdens het lopen de pijn uiteindelijk weer verlicht :)

 2. Britt
  juni 2, 2018 / 14:34

  Je kunt op Strava ook een ‘privacyzone’ instellen. “Als jouw activiteit begint of eindigt binnen de locatie die je gespecificeerd hebt, dan zal het begin en/of einde van de activiteit verborgen worden voor andere gebruikers.” Heb ik zelf ook aan staan, vind ik wel zo fijn :)

  • Annemerel
   Auteur
   juni 2, 2018 / 19:10

   Ja, dat heb ik inderdaad ook. Maar dan worden mijn ‘standaard’ rondjes wel bekend en dat heb ik liever niet. Ik vind het ook mega jammer dat het nodig is.

   • juni 3, 2018 / 00:02

    Ik kan het mis hebben, maar volgens mij zag ik (een aankondiging) dat je op strava nu ook (of binnenkort) je trainingen kan delen zonder de route weer te geven.

    • Annemerel
     Auteur
     juni 6, 2018 / 16:14

     Ja zoiets heb ik ook gezien, benieuwd wanneer dat uitgerold gaat worden.

 3. Krista
  juni 2, 2018 / 17:48

  Ik denk dat 16 weken voor de gemiddelde nederlander niet eens haalbaar is. Naast school of een fulltime, dat gaat je niet lukken om in te plannen. Ook al zou je parttime werken. Ik kan helaas niet 16 weken vakantie nemen

  • Annemerel
   Auteur
   juni 2, 2018 / 19:09

   Dat denk ik ook niet, maar ik denk dat je er wel dingen uit kunt halen die goed voor je kunnen werken.

  • Sofie
   juni 3, 2018 / 08:46

   Veel topsporters werken/studeren (of hebben dat nog heel lang gedaan) ook naast hun sport. Misschien kan je niet volledig aan Annemerel haar trainen tippen, maar zeker in de buurt komen als je echt wil. Misschien is het naast full time werken inderdaad echt te veel. Maar ik denk dat ik dit (qua tijd, niet dat ik qua niveau ook maar in de buurt kom!) prima had gekund. Het is ook een beetje waar je prioriteiten liggen.

   Annemerel, ik kan niet wachten tot ik je boek in huis heb. =)

   • Rosalie
    juni 5, 2018 / 22:07

    Haha, nou leg dat mijn gezin maar eens uit wanneer ze me bijna niet meer zouden zien omdat ik regelmatig in de avond train en niet meer met ze mee kan eten. Voor mij is 3 keer per week hardlopen echt de max. Ja, of ik moet mijn gezin een lagere prio geven. Dat kan natuurlijk altijd, maar dat is voor de lange termijn niet leuk :-p

 4. Iris
  juni 2, 2018 / 21:05

  Echt heel leuk dat je dit doet, heel interessant en motiverend!

  Heel veel succes!!

 5. Lena
  juni 3, 2018 / 14:20

  Wat een leuk project en lijkt me ook geweldig om te kunnen doen! Uiteraard jammer dat we nu wat minder over het lopen gaan voorbij zien komen, maar hopelijk zal dit extra plezier geven op lange termijn met het lezen van je boek ;). Misschien kan je je boek “verfilmen” (vervloggen leek me een beetje een raar woord), zou alleszinds een leuk extraatje zijn!:D Veel succes en groetjes uit België

 6. Vera
  juni 3, 2018 / 20:46

  Leuk dat je alsnog mijn kritische vraag beantwoordt! Hij was niet eens zozeer naar jou bedoeld maar meer naar een andere comment, maar toch leuk om je mening erover te horen!

  Niet dat ik niet enthousiast ben hoor! Ik pak nog vaak je eerste twee boeken erbij. Sterker nog, Live Love Run ligt al een paar weken standaard op m’n koffietafel voor het halve marathonschema :-)

 7. Brenda
  juni 3, 2018 / 22:26

  Krijgen we straks in je boek ook de details / het schema van je trainingen? (Waar we dan misschien zelf mee aan de slag kunnen) #benieuwd☺️

 8. juni 5, 2018 / 16:35

  Na twee keer een 10km wedstrijd te hebben gelopen wil ik de uitdaging aangaan om de halve marathon te lopen dit najaar. Nu moet ik ook opeens rekening houden met voeding tijdens het rennen. Maar waar moet ik beginnen?! Gewoon de sportwinkel inlopen en zomaar iets kopen wat lekker lijkt, of moet ik ergens specifiek op letten? Wanneer moet ik wat innemen en hoeveel? Ik heb gelukkig geen darmproblemen zoals jij, dus mijn lichaam reageert overal wel prima op. Wat zou jij aanraden?

 9. Rosalie
  juni 5, 2018 / 22:08

  Heel leuk project. Ben erg benieuwd wat voor sprongen je gaat maken. Je motiveert mij nu al om binnenkort ook weer lekker met een training van 12 weken te gaan knallen!

 10. Sanne
  juni 8, 2018 / 19:43

  Ik ben al een tijde bezig met hardlopen, nu wil een horloge gaan kopen om alles mee bij te houden. Heb jij misschien tips voor een beginner horloge?