ASK YOUR RUNNING QUESTION: #102

Beeld: Joyce Bongers

Voor welke wedstrijden heb je een medische verklaring nodig? Hoe bepaal je je trainingstempo’s? Hoe maak je het bandje van je Garmin horloge schoon? Deze vragen en meer deze week in de AYRQ!

Eline: Hoi Annemerel, je heb ooit verteld dat je voor sommige wedstrijden in het buitenland een soort verklaring nodig heb van een (sport) arts. Wat houdt dit dan in? Voor welke wedstrijden geld dit en hoe weet ik of ik deze moet meenemen? Ik ga in september mijn tweede hele marathon lopen in Berlijn! Je kan maar beter optijd goed voorbereid zijn?.

Hi Eline, er zijn inderdaad een aantal landen waarbij een medische verklaring nodig is wanneer je aan een wedstrijd wil deelnemen. Ik weet niet precies voor welke landen dit een noodzaak is, maar ik weet wel dat Frankrijk en Italië hier heel streng in zijn.

In Frankrijk moet je voor iedere wedstrijd (zelfs een plaatselijke 10 kilometer) een medische verklaring hebben dat je fit bent. Vaak staat dit formulier op de website van de organisatie en hoef je dit alleen maar in te laten vullen door je huisarts. Of je huisarts dit ook daadwerkelijk wil tekenen is nog wel de vraag, officieel mogen zij dit namelijk niet zomaar tekenen, omdat ze geen uitgebreid onderzoek gedaan hebben en dus ook niet kunnen zeggen dat jij 100% fit bent.

In Italië heb je een verklaring nodig als jee een wedstrijd langer dan 20 kilometer wil lopen. Ik moest zelfs de resultaten van een ECG kunnen overhandigen. Die had ik niet, wat betekende dat ik bij 20 kilometer uit moest stappen.

Wat gaaf trouwens dat je Berlijn gaat lopen. Ik heb die marathon ook twee keer gelopen en naar mijn weten hoef je hier geen medische verklaring voor te hebben. Als dit wel zo is, dan moet dat in het laatste jaar veranderd zijn. Maar ik heb zo’n vermoeden dat als dat zo zou zijn, ik het wel ergens gelezen had. Dus no worries! Veel succes en plezier met je trainingen.

Hi Jolin, ik heb inderdaad Strava premium. Ik betaal daar iedere maand €7,99 voor, wat toch best wel een heleboel geld is. Volgens mij is het goedkoper als ik het voor een jaar aanschaf, wellicht moet ik dat binnenkort toch maar eens gaan doen, want ik betaal nu al ruim twee jaar maandelijks dit bedrag.
Is het het waard? Ik weet het niet. Maar ik ben een cijfertjes-nerd en vind het leuk om mijn statistieken op Strava te kunnen zien. Ik probeer nu heel hard te bedenken wat Strava beter maakt dan Garmin Connect en ik kan zo snel eigenlijk niets bedenken. Ik vind de vormgeving fijn en de informatie is iets simpeler dan de informatie van Garmin Connect. Meestal bekijk ik eerst mijn training op Strava en als ik dan meer wil weten, ga ik naar Garmin om mijn training daarin verder te analyseren.
Een voordeel ten opzichte van de gratis variant van Strava is dat hij je handmatige rondetijden ook meet en je hele mooie staafdiagrammen krijgt van de verschillende laps die je gelopen hebt. Daar ben ik eigenlijk nog het meest enthousiast over. Of je daar bijna acht euro voor maand voor wil neertellen, dat moet je zelf bepalen.

Anouk: Hi Annemerel! Ik moet altijd trainen in een vrij heuvelachtig gebied, dat krijg je nou eenmaal in het zuiden. Hierdoor vind ik het wel lastig om in een strakke pace te lopen, bergop heb ik het zwaarder, bergaf vind ik het dan weer lastiger om rustig genoeg te lopen. Daardoor is ook elke training anders of ik moet alleen maar 1 vast rondje lopen, maar dat vind ik weer saai. Ik vind het lastig om trainingen te vergelijken of die pace mooi strak te houden, meestal verschilt die van bergop 6:00-6:30 naar bergaf zelfs 5:00-5:30… Mijn 5 km loop heb ik gemiddeld 5:27 gelopen, halve marathon was 6:50, beide ook in het heuvellandschap. Heb jij tips om strakker te lopen of hoe ik mijn trainingen kan analyseren ondanks telkens verschillende hoogtemeters?

Hi Anouk, snap dat vlak lopen in een heuvelachtig gebied vrijwel niet te doen is. Ik zou je niet te druk maken over vlakke kilometertijden, maar – zoals in de comments al gezegd werd – juist op je hartslag te letten tijdens het lopen. Op die manier kun je de intensiteit van je training toch gelijk proberen te houden. Als je toch een keer in de week een vlakke duurloop wil lopen, zou je ook naar vlakker terrein kunnen fietsen/rijden om daar je training te doen. Mocht je daar geen tijd voor hebben, probeer je dan niet te veel te frustreren over wisselende kilometertijden, van die heuvels word je alleen maar sterker.

Jantine: Vraagje; jij krijgt vaak voor trainingen de opdracht om iets op een bepaald tempo te lopen. Bijvoorbeeld op 10 km tempo. Is dat dan het tempo wat je dan in een 10 km race kunt lopen of wat je wilt lopen??

Hi Jantine, dat ligt er een klein beetje aan, hoever mijn beoogde tempo ligt van het tempo dat ik daadwerkelijk gelopen heb. Ik heb met een pace van 4’01 een 10 kilometer gelopen en houd voor 10 kilometer pace dan ook meestal 4’00 aan. Voor 5 kilometer pace houd ik juist 3’50 aan, terwijl ik dat tempo nog nooit gelopen heb op een 5 kilometer, maar ik denk dat daar nog wel wat meer rek in zit.
En ik bekijk het ook per dag/training. Als ik me fit voel heb ik een ander doeltempo dan wanneer ik juist niet zo fit ben. Maar over het algemeen is mijn ‘wedstrijdtempo’ in trainingen het tempo dat ik realistisch gezien op die afstand zou kunnen lopen onder goede omstandigheden. Om een voorbeeld te geven hoe je je tempo’s kunt bepalen, heb ik mijn eigen tempo’s hier op een rijtje gezet

1500: 3’30 (ik heb 3’29 gelopen)

3000: 3’45 (ik heb 3’53 gelopen, maar heb nooit een goede poging gedaan)

5K: 3’50 (heb 3’55 gelopen, maar heb pas een poging gedaan)

10K: 4’00 (heb 4’01 gelopen, liep de laatste wedstrijden 4’05, op een minder fitte dag is 4’05 mijn doeltempo, soms begin ik met 4’05 en probeer ik af te bouwen naar 4’00)

15K: 4’10 (ik heb nog nooit een 15 kilometer gelopen, maar mijn 10 kilometer en halve marathontijd komt hier wel mee overeen)

21K: 4’15 (ik heb 4’16 gelopen, maar dat scheelt niet veel)

42,2K: 4’30 (ik heb 4’37 gelopen, maar was niet onder ideale omstandigheden en dit is mijn doeltempo)

Annelore: Hoi Annemerel. Ik vroeg me af hoe en hoe vaak jij jouw sporthorloge schoon maakt. Ik heb zelf een garmin fenix 5s (niet de plus dus maar ik denk dat die ongeveer dezelfde kunststofband en metalen klok heeft) en maak die steeds proper met alcohol (van de apotheek) met een watje / oorstokje / tandenstoker + zakdoekje. Misschien heb jij nog betere tips om ook de gaatjes van het bandje en alle hoekjes van het klokje proper te krijgen? Het gaat op zich vrij snel en de horloge wordt gelukkig wel steeds terug mooi schoon maar ik vind het nogal prutsen.

Hi Annelore, het is inderdaad best een prutswerkje. Ik leg het bandje meestal in een bak met water en afwasmiddel. Met een oude tandenborstel haal ik dan het vuil weg. Maar moet eerlijk toegeven dat ik dit niet heel vaak doe. Het horloge dat ik nu draag heb ik al een half jaar en heb ik nog nooit uitgebreid schoongemaakt. Hij is nu wel iets verkleurd en nu ik er zo over nadenk gaat het me steeds meer irriteren, dus wellicht doe ik het straks toch maar even.

Marjolein: Ga je binnenkort nog die video over loopscholing maken?

Jaaa! Zo snel mogelijk, maar Tuur en ik zitten allebei een beetje in de lappenmand qua fysieke gesteldheid, dus zijn allebei niet in staat om de oefeningen goed uit te voeren. Daarom duurt het zo lang! Hopelijk kunnen we straks in de zomervakantie een goede video maken.
Thanks voor alle vragen! Het was me weer een genoegen om ze te kunnen beantwoorden. Nieuwe vragen mogen wederom in de comments gesteld worden.

Liefs,

Annemerel

Delen:

9 Reacties

 1. Daisy
  juli 10, 2019 / 12:52

  Ik maak mijn horloge nooit schoon. Ik kreeg sowieso al flinke uitslag van het plastic bandje (lees hele pols vol met rode bultjes) en heb daarom een leren bandje gekocht. Nu gelukkig nergens last van :D

 2. Nine
  juli 10, 2019 / 13:11

  Ha Annemerel. Sinds twee jaar loop ik wedstrijden tussen de 5 en 10 km en in oktober ga ik mijn eerste halve marathon lopen (Amsterdam). Twee avonden in de week loop ik mee met een groep met trainer. Dinsdag doen we intervaltrainingen (niet op een baan, waardoor het ook bruggen- of fartlektraingen kunnen zijn) en donderdag doen we een duurloop tussen 10 en 12 km met af en toe stuk op tempo. In het weekend heb ik tijd om zelf nog 1 of 2 keer te trainen. Wat kan je me voor trainingen aanraden om in het weekend te doen ter voorbereiding op de halve marathon?

 3. Rianne
  juli 10, 2019 / 13:29

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn Garmin 5s ook nooit schoon maak, maar elke keer als ik ga douchen spoel ik hem meteen ook af. Scheelt denk ik toch al een heleboel.

  • Teha
   juli 11, 2019 / 08:03

   Geen vraag van mij maar een compliment over je krachtige lijf en hoe bruin je bent op deze foto.

 4. Kelly
  juli 10, 2019 / 13:59

  Misschien een handige aanvulling (ik woon in Frankrijk) : in Frankrijk worden deze declaraties altijd afgegeven door de huisarts, de huisarts is Nederland mag dit dus gewoon afgeven. Het gaat er niet om of jij fit genoeg bent voor een bepaalde afstand maar of je in staat bent uberhaupt hard te lopen. En dat weet je huisarts wel! Er worden ook maar zelden mensen afgekeurd hoor. Het is vooral een kwestie voor de verzekering.

  • Eline
   juli 11, 2019 / 00:16

   Thanks voor de info Annemerel en Kelly!

 5. Mart
  juli 10, 2019 / 21:26

  Als aanvulling op de vraag van Jantine: is er een manier waarop je de tempo’s kunt bepalen als je nog nooit of slechts 1 wedstrijd hebt gelopen?

 6. Jaantine
  juli 11, 2019 / 21:40

  Bedankt voor je antwoord Annemerel. Als mijn enkel weer hersteld is kan ik weer met mijn tempo’s aan de slag.

 7. Jolin
  juli 12, 2019 / 10:44

  Thnx! Ik houd het bij Garmin Connect, zo lang ik niet weet wat ik mis, dan mis ik het ook niet ;-)