12 dingen die ik niet wist voordat ik zwanger werd

Voordat ik zwanger werd wist ik eigenlijk helemaal niets van zwanger zijn. Mijn vriendinnen waren (toen) nog niet zwanger (geweest) en ik moet ook heel eerlijk bekennen dat ik ook niet echt stond te springen als een YouTuber ‘ineens’ zwanger was. Ik vond die content voor mijn zwangerschap écht niet interessant. Op Instagram had ik heel wat meiden die ik volgde op ‘gedempt’ staan omdat al die zwangerschapscontent me iets te veel werd. Inmiddels zijn deze meiden allemaal weer ‘ontdempt’ en zit ik helemaal in mijn baby-bubbel. Ik bied hierbij mijn excuses aan die op het punt staat míj nu te dempen, maar ik weet inmiddels dat het praktisch onmogelijk is om er niet over te praten aangezien het zo’n enorme verandering in je leven is, dat je er bijna niet onderuit komt om er veel over na te denken en over te praten. Inmiddels ben ik 23 weken zwanger en een stuk ‘wijzer’. Twaalf dingen die ik een half jaar geleden nog niet wist, maar aan de lijven ondervonden heb…

 • Wist je dat je de eerste twee weken van je zwangerschap gratis en voor niets krijgt? Ik ben nu 23 weken zwanger, maar de bevruchting heeft ongeveer 21 weken geleden plaatsgevonden. Je begint met tellen vanaf de laatste dag van je menstruatie, dan ben je dus allesbehalve zwanger.
 • Maagzuur is een veelvoorkomende kwaal bij zwangerschap. Het was een van mijn eerste klachten en een van de redenen waarom ik überhaupt een zwangerschapstest gedaan heb. Na ongeveer twee weken was de maagpijn weg, maar nu, sinds een week of twee, is het terug. Dagelijks. En vooral ’s avonds, of na een smoothie of een kom erwtensoep. Het is niet vreemd, er is gewoon wat minder ruimte voor je maag omdat je baarmoeder zoveel plek in beslag neemt. Maar irritant is het wel. Wat voor mij helpt is bewegen, mezelf uitrekken en gemberthee.
 • De eerste weken van je zwangerschap doe je eigenlijk vrij weinig, hoewel je waarschijnlijk het gevoel hebt dat je van alles moet doen en regelen. Ik kwam er met vier weken en drie dagen achter dat ik zwanger was, maar had pas mijn eerste afspraak bij de verloskundige bij acht weken en vier dagen. Ik heb dus bijna een volle maand niet geweten of het kindje in mijn buik überhaupt een kloppend hartje had. Dat vond ik echt de minst leuke periode van de hele zwangerschap (tot nu toe). Aan de ene kant ben je super blij en enthousiast en wil je er het liefst van alles over lezen, maar tegelijkertijd is het lastig om dat streepje op de zwangerschapstest te geloven.
 • Je kunt last krijgen van obstipatie. Ja smerig verhaaltje. Ik was dus iemand die vijf keer per dag naar het toilet ging en nu ben ik blij als ik vijf keer per week kan. Het schijnt dat 85% van de vrouwen hiermee te maken krijgt en er zijn twee boosdoeners. Allereerst zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je darmen langzamer gaan werken (hierdoor krijgt je lichaam de kans meer voedingsstoffen op te nemen, het is dus wel ergens goed voor) en daarnaast kan die groeiende baarmoeder er voor zorgen dat je darmen een beetje in de verdrukking komen. Suiker en simpele koolhydraten schijnen dit te verergeren, mijn liefde voor witte pasta en rijst helpt dus ook niet echt mee.
 • Je rug kan breder worden. Hier kwam ik afgelopen week achter. Ik voelde al een tijdje dat mijn beha’s niet alleen beter gevuld werden, maar ook dat het bandje strakker werd, blijk ik ineens van een omtrek van 73 naar een omtrek van 79 centimeter te zijn gegaan. Er zit niet ineens zes centimeter vet extra (daar niet in ieder geval, haha). Mijn ribbenkast is gewoon breder geworden, waarschijnlijk omdat mijn baarmoeder al mijn organen omhoog duwt.
 • Je verandert in een speurhond van de marechaussee. Ik wist wel dat veel vrouwen misselijk werden tijdens de zwangerschap, maar dat je geuren zo intens zou beleven? Ik hield het niet voor mogelijk. Etensgeurtjes vond ik zo verschrikkelijk, vooral knoflook en ui. De eerste weken bracht ik met alle deuren gesloten en ramen geopend in de slaapkamer door, als Tuur beneden aan het koken was. Daarna zijn we overgestapt op eten bestellen, omdat ik zelfs met al die gesloten deuren en open ramen nog onpasselijk werd van de geur. Ik ruik nog steeds bovengemiddeld goed, gelukkig word ik er inmiddels niet meer misselijk van. Dit veranderde ongeveer rond week 13. Maar ik heb pas weer sinds week 19 zin in ‘bijzonder’ eten. Daarvoor hield ik toch nog liever vast aan wat simpeler voedsel.
 • Ook als je fanatiek hardloopt kan hardlopen en een zwangerschap niet samen gaan, dit verschilt per persoon. Ik dacht altijd dat ik het grootste gedeelte van mijn zwangerschap door zou lopen, dat zag ik als een vanzelfsprekendheid. In werkelijkheid ben ik in week 6 eigenlijk al gestopt (te misselijk!), toen ik het na het eerste trimester weer probeerde had ik al snel last van mijn rug en later ook mijn bekken. Het is super jammer, maar het is niet anders. Gelukkig haal ik ook uit plezier uit wandelen en Pilates.
 • Babykleding kopen is nog leuker dan kleding voor jezelf kopen. Wanneer je zwanger bent kun je zelfs enthousiast worden van een pak luiers, of een speen. Damn. Voordat ik zelf in deze baby-bubbel zat kon ik me hier echt niets bij voorstellen.
 • Je rusthartslag gaat vrijwel direct na de bevruchting omhoog. Inmiddels is mijn gemiddelde rusthartslag zo’n tien slagen hoger dan een half jaar geleden. Je lichaam is – ook in rust – dus hard aan het werk, dat bewijst dit wel weer.
 • Dromen. Oh dromen. Iedere avond denk ik weer, wat voor idiote droom zou ik vanavond nu weer krijgen. Ik heb mijn ouders vermoord met een hakbijl, heb zelfmoord gepleegd door uit het slaapkamerraam van mijn ouderlijk huis te springen. Ik ben achterna gezeten (bijna dagelijks) en al mijn tanden en kiezen verlies ik ook wel een paar keer per maand. Deze week werd ik door een jongen vastgepakt en meerdere keren met mijn hoofd tegen een betonnen muur geslagen. De jongen in kwestie kende ik overigens niet. Het schijnt dat intenser dromen echt een zwangerschapskwaal is.
 • Nog zo’n fijne zwangerschapskwaal waar ik voornamelijk ’s nachts van baal… zo vaak moeten plassen. Ik ga naar het toilet voordat ik mijn tanden poets en mijn make-up verwijder, ik ga erna nog een keertje (voor de zekerheid) en als we dan twintig minuten later het licht uit doen dan kom ik tot de conclusie dat ik toch eigenlijk weer moet. Iedere nacht word ik ook nog minstens twee keer wakker voor een plasje. En ik zorg er altijd al voor dat ik in de laatste twee uur voor het slapen niet tot nauwelijks meer drink. Het begint nu ook overdag een probleem te worden, een wandeling langer dan een uur kan ik niet zonder toiletbezoek.
 • Je kunt geen zwangerschap met elkaar vergelijken. Dit deed ik voordat ik zwanger werd en in het begin van mijn zwangerschap nog weleens. Dan keek ik naar wat anderen deden, hoe zij zich voelden, of ik vergeleek mijn buik met die van iemand anders. Maar het heeft echt totaal geen zin. Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen verschillende zwangerschappen, ik denk dat veel van de dingen die ik zojuist heb opgenoemd best herkenbaar zijn voor andere zwangere vrouwen, of vrouwen die zwanger zijn geweest, maar iedereen beleeft het toch weer anders. Het vergelijken van je buik met die van een andere zwangere vrouw is al helemaal nutteloos, ieders buik groeit op een ander tempo en iedereen draagt haar kind weer anders. Er is geen goed of fout. Er is geen gemiddelde waar je aan moet voldoen. Zo lang jij van jezelf weet dat je goed voor jezelf zorgt, ben je goed bezig.

Heb jij nog een toevoeging voor mijn lijstje?

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. Marije
  februari 12, 2021 / 12:30

  Haha, herkenbaar. Ook ik kon niet meer hardlopen. Het was met mijn misselijkheid niet te doen… Wandelen bracht me veel plezier, maar ik moest er wel echt aan wennen dat ik zoveel langzamer vooruit kwam.

  En dat van die geuren had ik niet met eten, maar wel met doucheproducten. De witte Rituals maakte me zo misselijk. Brr! Sowieso alles met de geur kersenbloesem. Maar andersom was het ook. Ik was tijdens mijn zwangerschap gek op de rode Dove (Fresh Apple) en de blauwe Dove (Cotton Soft) deo’s en nu vind ik de geur echt verschrikkelijk. Haha!

 2. Laura
  februari 12, 2021 / 13:06

  Als ik lees over de bekkenproblemen tijdens het lopen en het vele plassen gaan bij mij toch wel wat waarschuwingssignaaltjes af. Heb je al een bekkenbodemfysiotherapeut bezocht? Met een bekkenbodem kun je niet voorzichtig genoeg zijn vooral als je na de zwangerschap het lopen weer serieus op wil pakken.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 12, 2021 / 15:33

   Yesss ik ben bij een bekkenfysio geweest, al voor mijn zwangerschap ook en ook sinds ik zwanger ben, dus heb goede begeleiding. Gelukkig (nog) geen urineverlies.

 3. G.
  februari 12, 2021 / 14:14

  Hahaha….de eerste alinea is heel erg herkenbaar. Eerlijk is eerlijk sinds je zwangerschap kijk ik je vlogs niet meer en lees de meeste blogs die erover gaan ook niet. Met uitzondering van deze want ik was wel nieuwsgierig met wat voor grappige weetjes jij zou aankomen. Ik heb nl. wel vrouwen in mijn directe omgeving die zwanger zijn geweest.

  Ik heb er overigens alle begrip voor dat je over je zwangerschap schrijft, zeker nu je geen hardloopverhalen meer kan delen. Hopelijk vergeef je mij dat ik je iets minder volg ;-)

  Ondanks dat alles geniet van je zwangerschap!

 4. Rosalie
  februari 12, 2021 / 18:03

  Ik moest lachen om dat babykleding kopen zo leuk is. Nou bereid je maar voor, kinderkleding kopen is überhaupt leuk ;-) It is never ending…

 5. Debby
  februari 12, 2021 / 18:12

  Leuk artikel! Ik heb zelf niets met zwangeren en heb ook geen kids maar uitgezonderd je vlogs lees ik toch mee 😃. Maar goed je vlogs voor je zwanger was keek ik ook niet omdat ik meer n lezer ben haha

 6. Marion
  februari 12, 2021 / 21:04

  Leuk stuk Annemerel! Ben zo enorm benieuwd hoe jij de laatste fase van deze zwangerschap en de tijd erna gaat beleven. Je leven en je lijf veranderen echt ongelofelijk en helemaal de oude word je sowieso nooit meer. En al die superpowers die je van jezelf leert kennen: nu al: you’re growing a tiny human! Zo cool.
  Wat knap dat je het zo goed en bewust doet allemaal. Petje af.

 7. EE
  februari 14, 2021 / 14:02

  Hoi,

  Alles is inderdaad per persoon en per zwangerschap verschillend.
  Inmiddels 2 kindjes en kon gelukkig beide keren tot ruim 30 weken hardlopen, was/ben ook fanatiek (5km tot marathon). Mijn ervaring is dat je na 6 weken weer prima kunt hardlopen. Uiteraard rustig aan en belangrijke note: als je je spieren maar goed traint (zeker je bekkenbodemspier).

  Succes met alles en geniet, de tijd vliegt.

 8. februari 15, 2021 / 19:39

  och je hebt er echt een leuk stuk over geschreven, het zijn natuurlijk niet allemaal leuke dingen. Maar je hebt het wel met een knipoog omschreven en daar heb ik van genoten. Succes nog met de andere weken meis!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 16, 2021 / 15:15

   Hahaha sowieso, de klachten zijn misschien niet altijd even charmant of leuk, maar hé we maken een kind (!!!!!!!) hoe bijzonder is dat?

 9. lindsey
  februari 23, 2021 / 13:17

  Tipje voor punt no4: elke ochtend gebroken lijnzaad door je yoghurt/havermout/smoothie.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 23, 2021 / 14:21

   Jaaaa doe iedere dag lijnzaad door mijn smoothie! Maar je mag daar ook weer niet te veel van binnen krijgen omdat er een ‘giftige’ stof in zit (Zie zwangerhap).