THE LIST: 10 ways to beat blue monday

Morgen is het Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar, althans, dat wordt gezegd. Ik ben morgen (net als vandaag) in Voss, Noorwegen, dus ik heb zo’n vermoeden dat ik aan de ellende ontsnapt ben. Alhoewel… het zal wel een hele donkere dag worden (het gaat sneeuwen en de zonsopkomst (als die al komt) is om 10.00u en de zon gaat om 16.00u weer onder) en het schijnt dus dat licht heel erg veel te maken heeft met die depressieve gevoelens. Maar hé, ik ben in de sneeuw en zit dus niet de hele dag achter mijn MacBook. Vorig jaar viel Blue Monday op de dag dat ik NET een dag terug was uit Oostenrijk, oooooh boy, toen had ik het zwaar te pakken. Doe ik dit jaar dus een stuk beter. Maar goed, anyway, ik wilde jullie dus tien tips geven om ook van morgen een mooie dag te maken!

Deze tips zijn eigenlijk niet alleen bedoeld voor Blue Monday, maar voor iedere willekeurige dag dat jij je een beetje blue voelt.

– Sta meteen op als de wekker gaat. Het is onwijs verleidelijk om te blijven liggen, maar het idee dat je op moet gaan staan is deprimerender dan het hele opstaan zelf. Ik weet dat het lastig is, het lukt mij vaak ook niet hoor, dat opstaan als de wekker gaat, maar het werkt toch echt het beste.

– Steek een geurkaars aan, het liefst eentje die niet synthetisch is want daar heb ik van het weekend dus hele enge verhalen over gelezen (geurkaarsen zijn net zo slecht als roken? Say whattttt?), de geur en het licht zorgt meteen voor een warm gevoel. Niet iedereen is hier vatbaar voor, maar de mensen die vatbaar zijn voor dingen als Blue Monday zijn meestal ook wel vatbaar voor licht en warmte. Hoog sensitieve personen zijn dat, zijn wij.

– Zet je favoriete muziek aan. Justin Bieber moet je goed doen, toch? Zo niet… dan heb je vast wel andere muziek waar je vrolijk van wordt. Wat voor mij niet werkt op deprimerende dagen: deprimerende muziek luisteren. Dan geef ik toe aan mijn depri-stemming en oh boy berg je dan maar.

– Eet dingen waar je gelukkig van wordt, geen dingen die ‘moeten’. Ik denk dat ik het ei van Columbus gevonden heb, voor het perfecte dieet. Alleen maar dingen eten die gelukkig maken. Dan ben ik namelijk sneller verzadigd en doordat het me gelukkig maakt hoef ik ook mijn ongenoegen niet meer weg te eten.

– Plan een leuke date zodat je iets hebt om naar uit te kijken de hele dag. Op maandag? Ja ook op maandag. Je hoeft niet wild te gaan stappen, een hapje eten of ergens een theetje drinken (en een taartje eten) is genoeg.

– Ben je bezig met het boeken van een zomervakantie? Vandaag is de dag om een knoop door te hakken en daadwerkelijk die vakantie definitief te maken. Iets om naar uit te kijken is fijn fijn fijn!

– Stop met negatief denken, daar is nog nooit iemand beter van geworden. Leef in het moment, denk niet aan alles dat nog moet gebeuren. Denk ook niet aan alle donkere weken die nog gaan komen. Het wordt wel weer zomer, echt waar.

– Je hebt er waarschijnlijk geen zin in, maar ga sporten, ga bewegen. Het zorgt ervoor dat je lichaam gelukshormonen aanmaakt. Dat is geen hocus-pocus, dat is gewoon biologie.

– Ga in je lunchpauze even naar buiten. Frisse lucht en natuurlijk licht doen een mens goed. Ook al stormt of regent het. Echt.

– If all else fails, ga naar bed met Netflix en een pot Nutella, geniet ervan en vertrouw erop dat het morgen beter is ;-).

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. januari 17, 2016 / 17:12

  Fijne tips! Vooral een geurkaarsje kan altijd zóveel voor je stemming doen vind ik!

 2. Ine
  januari 17, 2016 / 17:20

  Wat gek van die geurkaarsen! Hoe kan je een synthetische herkennen?

 3. januari 17, 2016 / 17:23

  Oh bah! Gelukkig word het morgen een zonnige dag hier, en ben ik lekker vrij! Geniet van het mooie Noorwegen!

 4. januari 17, 2016 / 17:35

  Wat een leuke tips. Ik geloof niet zo in blue monday eerlijk gezegd maar deze tips heeft iedereen wat aan voor elke dag!

 5. januari 17, 2016 / 17:51

  Ik heb morgen de herkansing waar mijn pre-master vanaf hangt, dus ik hoop maar dat Blue Monday mij spaart haha. Leuke tips!

 6. januari 17, 2016 / 18:24

  Oohh thanks voor de tips! Ik zit morgen ook nog eens van 08:15 tot 17 uur op school, zoals voortaan elke maandag, bleh. Dit komt wel goed uit. :)

 7. januari 17, 2016 / 19:52

  Oh no, morgen alweer blue monday? Ik moet zeggen dat ik er de afgelopen jaren niet heel veel last van had, maar dit jaar merk ik toch wel aan mijn lichaam en energielevel dat het zo donker is. I just need the summer! Fijn dat jij blue monday lekker in Noorwegen kunt vieren. Geniet ervan :D

 8. januari 17, 2016 / 20:38

  Haha leuke tips! Vooral die van die kaars. Maandag is altijd mijn vrije dag, maar laat ik nu net morgen een dagje extra gaan werken. Komt vast goed :)

 9. januari 17, 2016 / 20:39

  Ik had mijn kleding voor morgen al klaar gelegd en toevallig is het allemaal in het blauw haha. Ik zie wel wat morgen brengt, het zal wel gewoon een maandag zijn, zoals alle anderen (alhoewel, ik heb wel een gesprek met mijn werkgever… Oei) Geniet nog lekker in Noorwegen, ik zag al een paar foto’s voorbij komen op Instagram volgens mij, heerlijk!

 10. Ilse
  januari 18, 2016 / 00:26

  Handige en leuke tips, gelukkig heeft mijn vriend vakantie dus we komen samen de dag wel door.

 11. Inneke
  januari 18, 2016 / 12:09

  Vooral uw laatste tip vind ik de beste!

 12. Danielle
  januari 18, 2016 / 12:53

  Nou, ik was vanmorgen helemaal verbaasd over hoe licht het nog was buiten en zat vrolijk in de trein naar het zonnetje te kijken. Mijn Blue Monday was vorige week en dus een week te vroeg.. Had deze leuke tips toen wel kunnen gebruiken ;)