Travel: Vienna (II)

 photo wenen26.jpg


 photo wenen26.jpg

 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg
 photo wenen26.jpg

Ik kom mijn hele leven al minstens één keer per jaar in Oostenrijk, maar verder dan de skigebieden (of beter gezegd: Serfaus) komen we niet. Toen ik werd uitgenodigd voor een paar dagen in Wenen kon ik me dan ook niet zo’n voorstelling bij de stad maken. Inmiddels ben ik bijna 24 uur in de stad van Sisi & Schnitzels en ik ben blij verrast. Het eten is heerlijk (er is meer dan Wiener Schnitzel en Gulash Suppe), het is net een openlucht museum (overal zijn prachtige gebouwen/paleizen te vinden) en je struikelt hier over Chanel, Prada en Saint Laurent (niet dat ik daar iets aan heb, maar het draagt wel bij aan de allure van de stad). Goed, laten we gewoon bij het begin beginnen.

En dat begin was om 4.00u ’s ochtends, toen mijn wekker ging. Ik had precies een uur om me reis-klaar te maken. Dat vond ik wat aan de lange kant, dus snooste ik tot half vijf, waardoor ik uiteindelijk toch nog bijna te laat klaar was. Mijn vriend brengt me naar Schiphol (want dat soort dingen doet hij al-tijd voor mij, lucky me) en om kwart voor zes ontmoet ik Chantal (van PR Bureau Cherry Picker), Fleur (die ik natuurlijk al zo’n tien jaar ken), Lucy, Kim, Sascha en Kim 2. Allemaal een beetje slaperig lopen we naar de douane waar we het standaard ritueeltje mogen uitvoeren. Voordat we naar de gate lopen scoor ik nog ergens een vitaminesapje, ieder beetje groente of fruit dat ik tegenkom kan ik gebruiken.

De vlucht duurt iets langer dan gepland omdat er ijs op de vleugels zit dat verwijderd moet worden (seriously, het is vijftien graden en de zon schijnt?) maar ik krijg er weinig van mij, want zodra ik in mijn stoel zit val ik in slaap, om alleen nog maar wakker te worden als Fleur zo nodig naar het toilet moet (en langs mij moet om daar te komen).

Eenmaal in Wenen worden we begroet door de zon en een chauffeur die ons naar het centrum van Wenen brengt. Eén van de (vele) fijne dingen aan persreizen is het feit dat het vervoer vrijwel altijd perfect geregeld is. Als ik een paar persreizen achter elkaar gehad heb, is het wel wennen om dan ineens weer ‘privé’ te reizen en dan ineens op zoek te moeten naar een metro of ander openbaar vervoer dat me naar de stad brengt. Naast een begroeting van de zon en de chauffeur ontmoeten we ook Rudolf, hij komt uit Nederland maar woont al bijna 30 jaar in Wenen, voor de liefde. Rudolf is onze gids deze paar dagen.

Spanish Riding School
De taxi brengt ons meteen waar we moeten zijn, de Spanish Riding School. Het is de oudste nog bestaande rijschool in de Wereld, het dateert uit 1565(!). Oorspronkelijk was de rijschool bedoeld voor de adelijke jeugd, zij leerden hier rijden. Inmiddels is het vooral een toeristische attractie. Doordeweeks kun je tussen 10.00u en 12.00u (voor een x bedrag) een training bijwonen, in het weekend worden er shows gegeven (voor een iets groter x bedrag). Het is lang geleden dat ik in de buurt van een manege geweest ben en helaas ontdek ik dat ik allergisch ben. Of het de paarden zijn of het hooi, ik weet het niet, maar erg goed voor mijn luchtwegen is het niet, gelukkig is het niets wat twee uurtjes frisse lucht en een allergiepilletje niet kunnen verhelpen.

Café Central
Na de Spanish Riding School lopen we langs wat imposante gebouwen (serieus, die Habsburgers hielden van uitgeven) naar Café Central, een typisch Weens koffiehuis in een prachtig oud pand dat vroeger (als in: 19e eeuw) gebruikt werd als bank. We krijgen er een presentatie van JUST AWAY (de reisorganisatie die deze reis organiseert, maar daarover later meer) en ik kies voor een steak tartaar en dubbele espresso. Prima combinatie ;-). Als ons gevraagd wordt of we een dessert willen denk ik aan de taartjes die ik bij de ingang zag staan en gelukkig ben ik niet de enige die daar wel oren naar heeft. Ik kies voor een stukje taart met witte en pure chocoladecrème. It’s to die for.

Golden Quarter
Parijs heeft de Golden Triangle, Wenen heeft de Golden Quarter en dat mogen ze met recht de Golden Quarter noemen. Chanel, Saint Laurent, Prada, Bvlgari, Cartier, Louis Vuitton, bijna ieder groot (Frans) modehuis heeft hier een vestiging en dat is nog niet alles, er openen binnenkort nieuwe winkels van Chanel, Saint Laurent en Prada, in een pand dat vroeger een grote bank was. In hetzelfde pand opent binnenkort ook een nieuwe vestiging van de luxe hotelketen Hyatt.

Dit gedeelte van de stad voelt voor mij een klein beetje als Parijs. De architectuur, de winkels, de goedgeklede mensen. Ik kan hier wel aan wennen. Ook in de Golden Quarter: Demel, één van de beroemdste patissiers uit Wenen, als ik de winkel binnenstap ruik ik Ladurée. Gelukkig zijn de prijzen iets minder Ladurée, hier moet ik misschien nog maar even naar terug.

Swarovski
Swarovski vindt zijn oorsprong in het Tirolse Wattens, maar heeft zijn conceptstore in Wenen. In de winkel zie je creatieve samenwerkingen met Tracy Phillips (bekent van de bizarre hoedjes) en grote films (zoals Phantom of the Opera), het is bijna een museum. Natuurlijk vind je er ook alle collecties van Swarovski. Ik weet me (gelukkig) in te houden. Maar als we de winkel verlaten krijgen we een kortingspas mee, ik weet niet of ik dat niet shoppen vol ga houden.

Hotel 25H
Met paard en wagen worden we naar ons hotel gebracht, ons hotel is het nieuwe hotel 25hours, in het museumkwartier (echt midden in de stad dus). Het hotel is super gaaf ingericht, extreem fotogeniek. Ik kan foto’s blijven maken. Mijn kamer is al even fijn. Het bed ziet er super comfortabel uit, maar ik ga er niet eens op zitten, ik weet wat daar van komt (slapen) en daar heb ik geen zin in. Dus fotografeer ik snel mijn kamer, zodat ik er daarna een rommeltje van kan maken. Een half uur later klopt Fleur op mijn deur en lopen we naar boven, naar het dakterras, waar ik een heerlijke Aperol drink (voor 4,40… probeer dat maar eens in Parijs). Het dakterras biedt een prachtig uitzicht over de stad. I could get used to this.

Albertina Passage
’s Avonds eten we bij een dinnerclub in een oud metrostation, Albertina Passage. Er is live muziek en het eten is heel goed, precies waar ik van houd. Pure smaken, weinig room en producten van goede kwaliteit. Ik kies voor de Yellowfin Tonijn met mango (heel fout, ik weet het, want met uitsterven bedreigd en echt hier probeer ik op te letten, maar na een glas Aperol kan ik het toch niet laten) en kies als hoofdgerecht voor een foute rib eye, maar er zaten zoete aardappelchips bij en dat is mijn weakness. Zo eet je zes weken geen rood vlees, zo eet je het twee keer op een dag. Ik deel een dessert met Fleur, frambozen met een topping die erg veel weg heeft van crème brûlée. Heerlijk.

We drinken nog een (alcoholvrije voor mij) cocktail bij een cocktailbar en om twaalf uur lig ik in bed. Niet veel later val ik in slaap in het heerlijke hotelbed. Een hele fijne, maar drukke eerste dag! Op naar de volgende twee dagen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

32 Reacties

 1. maart 18, 2014 / 12:09

  Superleuk artikel, ik ben al 1x in Wenen geweest maar nu heb ik echt zin om terug te gaan! Die rijschool heb ik ook gezien, jammer dat je allergisch bent want zon show is echt de moeite!

  ps sorry als het vitterig overkomt maar ‘verwijdert’ (bij vliegtuig) en ‘bedoelt’ (bij rijschool) zijn dt-fouten.. :)

  • Annemerel
   Auteur
   maart 18, 2014 / 13:23

   No problem, thanks, heb dit stuk om 6.00u ’s ochtends na vijf uur slaap geschreven. Ben sowieso al een drama met spelling, dan helemaal ;-)

 2. maart 18, 2014 / 12:25

  Ik als paardenliefhebber wil nog wel een keertje die Spanish Riding School zien! Verder ziet het er ook allemaal mooi uit zeg, had ik niet verwacht!

 3. maart 18, 2014 / 12:25

  Kinkt fijn! Wenen ziet er prachtig uit op de foto’s, ik zou er zelf niet zo snel op gekomen zijn om er naartoe te gaan, maar dat moet ik misschien toch maar eens overwegen!

 4. maart 18, 2014 / 12:35

  Klinkt als een fijne dag en wat een prachtige foto’s van de stad! Ben nu aan benieuwd naar je volgende verhalen!

 5. maart 18, 2014 / 12:35

  Wenen staat al jaren op mijn wishlist, ben vooral benieuwd naar het paleis van Sissi :)

 6. maart 18, 2014 / 12:46

  Dat klinkt echt heel erg goed en die foto’s! Wat een pracht plaatjes, dit trekt mij zeker om eens naar Wenen te gaan!

 7. maart 18, 2014 / 12:51

  Wauw, wat een prachtige foto’s en leuk verhaal!

 8. maart 18, 2014 / 12:56

  Wat een heerlijk verhaal weer. Heel fijn altijd om je avonturen op vakantie te lezen.

  En wat een super mooie gebouwen! Nu wil ik ook al naar Wenen.. Te veel plaatsen, te weinig vakantiedagen..

 9. maart 18, 2014 / 13:16

  Prachtige gebouwen! Lijkt me zo mooi daar.

 10. maart 18, 2014 / 13:27

  Klinkt allemaal ontzettend leuk! Ben benieuwd naar de rest van je diary!

 11. maart 18, 2014 / 13:27

  Ik was heel benieuwd naar je verslag, en na jouw verslag wil ik hier zeker een keer heen gaan. Dat hotel gaat zeker op het lijstje, mooie foto’s, wat een mooie stad!

 12. maart 18, 2014 / 13:38

  Heerlijke foto’s!

 13. maart 18, 2014 / 13:49

  Ik ben ook eens op persreis geweest naar Wenen, het is echt een mooie stad! Had er ook niet veel van verwacht, maar heb ervan genoten.

 14. maart 18, 2014 / 13:51

  Mooie foto’s. Wenen is prachtig!

 15. maart 18, 2014 / 13:57

  Ik denk dat het bureau dat jou op persreis heeft gestuurd haar doel wel bereikt heeft. Wenen snel maar eens bezoeken, ik ben bijna verliefd op je foto’s! Gave stad!

 16. maart 18, 2014 / 14:03

  Oh wauw, Wenen is zó mooi! Ik ben echt heeeeeel jaloers op je dat je naar de Spaanse rijschool bent geweest, daar wil ik zo graag nog een keer heen!

 17. maart 18, 2014 / 15:05

  Heel leuk artikel!! Wenen is een prachtige stad, veel plezier daar!!!

 18. maart 18, 2014 / 15:46

  Wat een prachtige foto’s en stad zeg! En een heel leuk artikel. X

 19. maart 18, 2014 / 15:59

  Superleuk artikel met mooie foto’s!

 20. maart 18, 2014 / 16:33

  Klinkt heerlijk!

 21. maart 18, 2014 / 16:41

  Mooi stuk! En mooie foto’s ook! Mag ik vragen met welk camera je deze maakt?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 18, 2014 / 18:47

   Thanks Nikon D7000 + Nikon 17-55 2.8 lens!

 22. maart 18, 2014 / 17:25

  Wat leuk dat je naar Wenen bent! Het is er zo leuk en ik roep al jaren dat het echt geen suffe stad is (op de een of andere manier heeft het nog een stoffig imago). Ik hoop dat je ook nog naar de opera gaat en hier een rondleiding krijgt, zo mooi! Ook inderdaad het fijne shoppen en het goede eten (en taartjes!!!)… alles is to die for. Ga je nog naar Schönbrunn? Heel veel plezier in ieder geval nog, dat hotel ziet er geweldig uit en ik kan me voorstellen dat het een erg prettig reisje is!

 23. Marloes
  maart 18, 2014 / 17:33

  Wow ik moest even bij Spanish Riding school gaan nadenken, dacht na de eerste zien dat het een auto rij school was hahaha. Prachtige foto’s!

 24. Floor
  maart 18, 2014 / 18:14

  Het ziet er wel leuk uit! En je outfit is leuk, met de Levi’s jeans ;)

 25. maart 18, 2014 / 19:42

  Ik wilde als klein meisje zo graag naar Wenen en het is er eigenlijk nooit van gekomen maar nu ik jouw foto’s zie wil ik weer zo graag!

 26. Olivier
  maart 18, 2014 / 20:00

  Leuke blog. Ik ga dit weekend naar Wenen :) meer tips please ;)

 27. maart 18, 2014 / 20:05

  Jaa, Wenen is fijn en het 25hours heel chill! Leuk om te lezen

 28. maart 18, 2014 / 21:03

  Klinkt ZO leuk en ziet er ZO mooi, lekker en fijn uit! Mazzelaar ;). Weet je de naam van de gids trouwens alweer of heb je die puntjes expres neergezet? :P

 29. maart 18, 2014 / 22:36

  Wauw! Super moie foto’s