THE LIST: Thought I have when waking up

 photo IMG_1996.jpg

Ik was een ochtendmens, ooit. Althans, ik dacht dat ik een ochtendmens was. Maar de laatste tijd heb ik steeds meer moeite met het verlaten van mijn bed…

– Soms, heel soms, word ik voor de wekker wakker. Omdat het in deze tijd van het jaar tot een uurtje of acht pikdonker is heb ik dan vaak het gevoel dat het midden in de nacht is en dat ik nog heerlijk door kan slapen. In werkelijkheid heb ik nog twee minuten tot de wekker gaat. Zo’n domper, iedere keer.

– ‘Hmmm ik ben zo’n fan van Coldplay dat ik het zelfs tijdens mijn dromen hoor.’ Een gedachte die ik regelmatig heb als mijn wekker – een nummer van Coldplay – hoor. Ik ben dan ergens wel een soort van wakker geworden (ik weet immers dat ik droom), maar ik ben me nog niet helemaal bewust van alles dat er om me heen gebeurt. Gelukkig blijft mijn wekker net zo lang doorgaan totdat ik wel écht wakker word.
– Ik heb weleens geprobeerd een wat harder nummer als wekker te nemen, een nummer van Martin Garrix. Niet te doen. Ik schrik me iedere keer de rampetering en dat is nu niet bepaald vrolijk wakker worden.

– Als de wekker om kwart over zes gaat voor een tripje naar Parijs, zou je denken dat ik jubelend wakker word. Dat gebeurt weleens, maar voor mijn laatste tripje naar Parijs werd ik allesbehalve jubelend wakker. Ik heb serieus gedacht, wat nou als ik gewoon in bed blijf liggen, dan kan ik de komende 48 uur gewoon slapen, want er staat verder niets op mijn programma. Maar ja dan ga je nadenken en dan besef je ook wel dat 48 uur in bed liggen mega saai is.

– En als mijn to-do-list eigenlijk zo goed als leeg is, of vol staat met dingen die niet echt dringend zijn, dan kan het zomaar gebeuren dat ik tot tien uur in bed blijf liggen. Sterker nog, het kan zelfs gebeuren dat ik de hele dag in bed blijf liggen. Met MacBook, dat wel. Maar erg productief ben ik dan niet.

– Maar de allerergste struggles heb ik wanneer dat glas wijn van de avond ervoor niet goed gevallen is. Soms kan ik drie, vier wijntjes drinken zonder enig probleem, een andere keer heb ik na twee glazen wijn gewoon katergevoelens. Ik ben niet gemaakt voor katers, daarom doe ik er meestal ook alles om die te voorkomen (als in: ik drink gewoon niet te veel) en natuurlijk heb ik na twee glazen wijn geen dikke vette kater, maar je VOELT ze gewoon zitten en ik heb dan het idee dat wanneer ik opsta de wereld zal vergaan (in werkelijkheid zorgt opstaan en een frisse douche er meestal al voor dat die brakke gevoelens vanzelf wegspoelen, maar voordat ik zover ben zijn we gerust een uur verder).

– Als je ’s avonds naar bed ging en het redelijk warm had en dus in een zomers nachtjaponnetje ging slapen, maar wanneer je studio dan de volgende ochtend veranderd is in een vrieskist. HOE moet je dan in vredesnaam opstaan?

– Opstaan als ik moet hardlopen en het waait en regent. Ook al zo onmogelijk. Je hoort die wind en regen tegen je raam aan slaan en denkt, god allemachtig, straks wordt die wind en regen dus tegen mij aangeslagen als ik straks buiten sta. Omdat ik dat moment zo lang mogelijk wil uitstellen, blijf ik ook zo lang mogelijk in bed liggen.

Je ziet.. ik heb nogal wat redenen om in bed te blijven liggen. Inmiddels heb ik een nieuwe methode ontwikkeld waarmee het allemaal net iets sneller gaat. Ik plan mijn afspraken ’s ochtends, zo vroeg mogelijk. Op deze manier KAN ik niet anders dan door de zure appel heen bijten en opstaan. Want kijk, als ik op moet staan dan gaat het wel, maar zodra er geen directe verplichting staat, is de verleiding veel te groot om te blijven liggen. Gewoon daarvan genieten zeg je? Nee, dat is dus ook geen oplossing, omdat ik heel de tijd denk ‘ik moet er eigenlijk uit’ kan ik niet eens genieten van dat luilekkergedrag.

Wat doen jullie om jezelf uit bed te slepen als het eigenlijk niet strikt noodzakelijk is?

Liefs,
Annemerel

Delen:

29 Reacties

 1. december 10, 2015 / 12:02

  Ik lees mee in de comments voor tips.. ik weet namelijk ook nog altijd niet hoe ik mij op niet noodzakelijke momenten uit bed moet slepen.

  • december 10, 2015 / 12:06

   Ik heb hiervoor geen tips en trucs, ik heb kinderen ;-) die weten mij eruit te slepen ook wil ik soms ECHT niet.

 2. Iris
  december 10, 2015 / 12:03

  Ik doe precies hetzelfde, gewoon afspraken inplannen. Gek genoeg heb ik dan niet echt moeite met het opstaan.

 3. Lisa
  december 10, 2015 / 12:06

  Ik probeer altijd iets te hebben om naar uit te kijken in de ochtend. Als ik niet perse vroeg uit bed hoef, zorg ik bijvoorbeeld dat ik een lekker ontbijtje in huis heb. Daar kom ik dan meestal mijn bed wel voor uit. Maar met dit weer blijft het lastig! Vooral als het zo koud is in je huis inderdaad.

 4. december 10, 2015 / 12:08

  Mij is het een beetje dubbel. Ik beschouw mezelf wel als een ochtendmens – zeker als ik mezelf vergelijk met le hubby – maar ik kan toch ook wel echt genieten van mijn bedje. Mij natuurlijke klok staat tussen half acht en 9. Vroeger dan dat is te vroeg en later dan dat is te laat.

 5. Yamina
  december 10, 2015 / 12:16

  Haha, ik moest even hard op lachen om puntje nummer drie.
  Normaal heb ik er echt geen moeite mee om op te staan maar de laatste paar weken.. Ik sleep mezelf naar de douche en ga daar zo snel mogelijk onder staan om wakker te worden.

 6. Julia
  december 10, 2015 / 12:17

  Haha vandaag heb ik zo’n dag dat ik eigenlijk niet op een bepaalde tijd hoefde op te staan. Maar ik dacht, ik zet mijn wekker om half 8 dan heb ik lekker de hele dag om dingen te doen (opruimen, schoonmaken, was doen, etc). Alleen het was om half 8 nog zo donker, dus toen besloot ik om kwart voor 8 toch nog even door te slapen en toen werd ik pas kwart over 9 weer wakker. En inmiddels alleen een paar mailtjes beantwoord en verder nog niets van mijn lijstje gedaan, oeps!

 7. Rosemarijn
  december 10, 2015 / 12:25

  Hahaha ik ben gewoon zoooo dol op mijn havermoutontbijtje, dat ik daar graag voor op sta!

 8. Elvira
  december 10, 2015 / 12:27

  Hahaha herkenbaar. In de lente/zomer ben ik wel weer een ochtendmens. Volgens mij zijn hier helaas geen tips voor behalve “just do it”. Mijn vriend moet elke dag 5.15 uur op voor zijn werk en die gaat er direct uit. Anders maak je het moeilijker dan het is. En daarna neemt hij uitgebreid de tijd voor koffie. Misschien helpt dat? Ik lust het niet dus zou het niet weten.

 9. december 10, 2015 / 12:49

  Slimme tactiek, dat vroeg plannen van dingen. Moet ik ook eens gaan doen.

 10. december 10, 2015 / 12:51

  “Als je ’s avonds naar bed ging en het redelijk warm had en dus in een zomers nachtjaponnetje ging slapen, maar wanneer je studio dan de volgende ochtend veranderd is in een vrieskist. HOE moet je dan in vredesnaam opstaan?”

  Precies dit! Op zo’n momenten blijf ik veel liever knus en warm in mijn bed liggen dan dat ik de koude moet trotseren.

  Doordat ik elke weekdag om 6u20 moet opstaan voor mijn werk, begin ik wel meer en meer een ochtendmens te worden. Ik heb het zelfs moeilijk om in het weekend uit te slapen, haha.

 11. december 10, 2015 / 13:17

  Die afspraken vroeg plannen doe ik altijd. Tandarts, dokter en kapper zijn altijd zo vroeg mogelijk. Dan kan ik op mijn vrije dag gewoon niet te lang blijven liggen

 12. december 10, 2015 / 13:18

  Ik moet van mezelf gewoon iedere dag op tijd uit bed, anders heb ik gewoon té weinig tijd in een dag. Als ik mezelf mijn bed uit moet slepen dan denk ik er gewoon aan dat ik later op de avond lekker kan relaxen als ik NU mijn bed uit ga om datgeen te doen wat ik nog moet doen.

 13. december 10, 2015 / 13:30

  Ik heb zo’n lamp die het opgaan van de zon nabootst. Het gaat echt stukken beter, want ik denk dat dat moeilijk opstaan vooral te maken heeft met het feit dat het nog donker is. Maar in zijn algemeenheid sukkel ik evengoed. En net als jij maakt het niet uit of er iets leuks of niet gepland staat. Ik kan voor het vertrek van een reis/weekend net hetzelfde denken :”Wat als ik gewoon thuis bleef” ?
  Dikke proficiat met je ochtendlopen trouwens, bij mij zit dat pas goed van een uur of 10, lees : volop licht !
  En nog een kleine leuke anekdote : ik volg je blog al een tijdje vanuit Vlaanderen. In november zijn we altijd een midweekje in het Nautisch Park (Scheveningen), mooi om plots op je blog ‘onze vakantiebestemming’ van november terug te zien nav de meidenloop.

 14. Marieke
  december 10, 2015 / 13:46

  Ik zag dat ze bij de Vitaminstore een klein flesje verkopen met druppeltjes. Zo’n druppeltje kun je in de glas wijn doen, schijnt de smaak níet te beinvloeden en voorkomt…. een kater!
  :-)

 15. december 10, 2015 / 13:47

  Haha nou ik kan je hier ook niet mee helpen. Door de weeks moet ik gewoon op tijd mijn bed uit om op tijd om kantoor te zijn. Met weinig plezier overigens. In het weekend mag ik dan ook gewoon van mezelf uitslapen (wat meestal op zijn laatst 8/9 uur is omdat ik door de weeks vroeg op moet staan).

 16. december 10, 2015 / 13:56

  Als ik geen vroege afspraken heb is letterlijk de enige reden voor mij om uit bed te komen; ontbijt. I love oats!! Daarvoor sta ik sowieso wel op, en als ik eenmaal uit bed ben dan komt het allemaal wel goed :) Misschien helpt een heerlijk ontbijtje jou ook om uit bed te komen? Werkt natuurlijk minder goed als je daarna weer in bed duikt hihi

 17. december 10, 2015 / 14:48

  Onze kinderen moeten op tijd op school zijn dus dat is de reden dat ik altijd op tijd uit bed ben. Ik heb zelf een bloedhekel aan mensen die te laat komen dus wil ik ook niet dat onze kinderen denken dat je af en toe te laat mag komen. Ik denk er meestal maar niet teveel over na en stap gewoon mijn bed uit.

 18. Marij
  december 10, 2015 / 14:52

  Wat is er met helweek gebeurd Annemerel?

  Ik heb een tijd gehad waarin er een aantal heel erg niet leuke dingen (even zachtjes uitgedrukt) speelden in mijn leven. Dan is wakker worden verschrikkelijk, want je bent er eerst niet helemaal bij. Je wordt gewoon wakker en dan BAM, komt het besef allemaal weer binnen als een sloopkogel. Vliegt de werkelijkheid je keihard aan. Elke dag weer.

  Dan is wakker worden met kou en donker toch een stuk aangenamer ;-) daarvoor heb ik een wake-up light en ik ben er blij mee. Ik sta niet stuiterend naast mijn bed ’s ochtends, maar ik heb wel het idee dat het het wakker worden toch iets aangenamer maakt. En afspraken plannen vroeg is ook gewoon praktisch een heel goede oplossing, ik denk dat als je dat lang genoeg doet het ook meer een gewoonte kan worden om er vroeg(er) uit te gaan.

  En petje af voor je ochtendlopen, ik lees dat je een doorzetter bent wat hardlopen betreft. Je gaat gewoon, ook al zijn de omstandigheden niet ideaal. Mooi toch?

  xx

 19. december 10, 2015 / 16:39

  Wat een schattige slaapamskers haha! Mijn grootste motivatie is gewoon dat een hele dag in bed liggen tijdverspilling is en dat alles beter is dan dagenlang bedhangen…

 20. Sofie
  december 10, 2015 / 16:48

  Neem een hond. =| Die van mij begint gewoon te gillen als die het zat is en uit de bench wil. Dit heeft ook deels met trainen te maken en soms slaapt hij langer dan anders, maar later dan half negen kan ik gewoon echt niet maken. Dus dat helpt mij heel erg om m’n nest uit te komen, anders blijf ik ook de hele dag liggen.

 21. december 10, 2015 / 18:57

  Pfoeh ja, ik ben ook geen ochtendmens meer hoor (behalve in toetsweken maar dan is mijn discipline om ’s avonds op tijd te gaan slapen ook gewoon zeer on point). Het is maar goed dat ik elke dag naar school moet, want anders zou ik echt de hele dag in pyjama blijven werken ofzo. Op zaterdag sliep ik vaak echt tot tien uur en was ik pas om half twee gedoucht en aangekleed, maar ik heb tegenwoordig bijna altijd rijles om 9:00/10:00 en dat is eigenlijk wel lekker. Niet als je heel moe bent, want dan kun je niet heel lang uitslapen, maar als je op vrijdag een beetje op tijd je bed induikt dan heb je tenminste ook nog wat aan je zaterdag :)

 22. Ilse
  december 10, 2015 / 20:40

  Ik heb werkelijk geen idee want bij mij is mijn bed uitkomen ook een issue. Misschien voor mij wat eerder op bed gaan, haha.

 23. marion
  december 10, 2015 / 20:46

  Hahaha ik moest ook meteen aan Helweek denken. Kom op Annemerel, gewoon opstaan, niet lullen, hóp!

  Ik kan zo stoere taal uitslaan sinds ik (a) een zoon heb. baby’s en peuters zijn het definitieve einde van lang in bed liggen… en sinds ik (b) een cursus zenmeditatie heb afgerond. Sindsdien (en das toch al een jaar ofzo geleden) sta ik om 5 uur vrolijk naast mijn bed voor een half uurtje meditatie, en dan ben ik gedoucht en staat de ontbijtboel klaar alvorens zoon of man zich meldt. Klinkt stoer he, maar dat is het niet. Kost geen enkele moeite. Kan het iedereen aanraden. Zen.nl. :-)

 24. december 10, 2015 / 21:15

  Ik ben echt totaal geen ochtendmens dus alle tips om ’s ochtends beter mijn bed uit te komen zijn zeer welkom!

 25. Britt
  december 10, 2015 / 21:42

  Jeeeej tot 10 uur kunnen slapen.. Lekker van genieten op de dagen dat het kan. Ik heb er tegenwoordig een handje van om zelfs op mijn vrije dagen om 6 uur klaar wakker ge zijn.. Het zal wel ritme zijn maar op mijn vrije daagjes slaap ik toch liever iets langer hoor ; )
  En voor extra motivatie misschien toch nog eens een helweekje inplannen !!!??

 26. december 10, 2015 / 22:14

  Ik ben ook niet zo’n ochtendmens, terwijl het me zoooo fijn lijkt om een ochtendmens te zijn. Hopelijk komt dat ooit nog haha (keep wishing)

 27. Yvette
  december 11, 2015 / 07:46

  Ik heb de laatste paar ochtenden enorm veel moeite met opstaan, maar moet toch gewoon om 8 uur op m’n werk zijn. Gaat in de zomer toch altijd een stuk makkelijker. Ik heb wel altijd in m’n hoofd dat ik een kwartier na m”n wekker wele cht uit bed moet en dat werkt dan wel. Ook vooral omdat ik wel moet. Maar nog een week, dan kan ik twee weken lang uitslapen :)

 28. Tamar
  december 11, 2015 / 10:40

  Wekker aan de andere kant van de kamer leggen en een geluid dat niet al te fijn is om aan te horen :) dan moet je er wel uit om je wekker uit te zetten.