LET’S TALK ABOUT: Doing more than you think you’re capable of

 photo IMG_1841.jpg

Afgelopen weekend deed ik meer dan dat ik normaal in een hele week doe. Dat zegt voor een deel wat over de hoeveelheid dingen die ik normaal in vijf doordeweekse dagen doe, maar dat zegt ook deels wat over de hoeveelheid bergen die ik in een weekend verzet heb. Omdat ik over dit soort dingen graag nadenk op het moment dat ik eigenlijk productief bezig zou moeten zijn, besloot ik van het (on)nuttige maar het nuttige te maken en twee vliegen in een klap te slaan, er maar meteen een blogpost over te maken dus. Want wat deed ik afgelopen weekend nu anders dan normaal? Ik weet dat ik vaker dit soort lijstjes gemaakt heb, maar met september voor de deur denk ik dat ik niet de enige ben die wel een extra portie peper in haar reet kan gebruiken.

 1. Aller eerst… Snapchat, Instagram, Twitter, Facebook, YouTube.. wat is dat? Ik plaatste zelf twee foto’s (is onderdeel van mijn ‘werk’) maar verdeed mijn tijd vervolgens niet met ieder uur alles refreshen. Heel leuk om te zien wat anderen aan het doen zijn, maar ik moet ZELF dingen doen en die dingen doe ik niet als ik bezig ben met het leven van anderen. Dus hup, alle notificaties uit, iPhone buiten handbereik en gaan.
 2. Ok, wellicht had dit het eerste punt moeten zijn, want het begon eigenlijk al bij het opstaan. Ja ik voelde me gebroken toen om zeven uur de wekker ging op zowel zaterdag als zondag (waarom eigenlijk, ik had beide nachten gewoon zeven uur geslapen), maar hé, dat voel ik me ook als ik negen uur geslapen heb. Hup eruit, meteen. Scheelt me al gauw weer anderhalf uur snoozen (ik maak helaas geen grapje, ik snooze regelmatig anderhalf uur en ik voel me hierdoor een slecht mens).
 3. Mijn work-out deed ik meteen na het wakker worden. Hup kleding aan en gaan. Niet eerst ontbijten onder het genot van een YouTube video. Want zo’n YouTube video vraagt om een tweede YouTube video en een tweede vraagt om een derde en voor je het weet ben je een uur verder. Nee, YouTube bestond dit weekend überhaupt niet. Wakker worden, hardlopen, douchen, aankleden, ontbijten en aan het werk.
 4. Ik maakte een hele lange to-do-list waarvan ik aanvankelijk dacht dat ik dit nooit binnen 48 uur af zou kunnen krijgen. Die lijst werd een uitdaging die ik met olympische discipline aan ging. Ieder dingetje dat ik af mocht strepen voelde als een overwinning. Ik schreef alle punten ‘behapbaar’ op, dus niet ‘boek lezen’ maar iedere 50 pagina’s van het boek op de lijst zodat je heel vaak dat overwinningsmoment hebt. Is dat jezelf voor de gek houden? Misschien, maar bij mij zorgt het afstrepen van zo’n taak dus echt voor hernieuwde energie en misschien zelfs wel een beetje adrenaline. Dus hoe meer dingen die ik kan afstrepen, hoe beter.
 5. Eerlijk gezegd denk ik ook dat mijn mailbox iets te maken had met mijn productiviteit. Er kwam geen enkele belangrijke mail binnen die direct mijn aandacht nodig had of die er voor zorgde dat ik iets moest gaan doen. Ik vind mail echt de meest onproductieve bezigheid die er is. Ik heb nog niet dé oplossing voor het mail-probleem gevonden, maar ik denk dat je het beste je mail op een moment op de dag kunt doen in plaats van de hele dag door, het zorgt namelijk – bij mij althans – voor ontzettende afleiding. En alles dat direct geregeld moet worden, bespreek je dan telefonisch. Is dat niet gewoon veel handiger?
 6. Multi-tasken is ook een goede. Ik vind het heerlijk om tijdens het hardlopen of onder de douche te dromen over van alles, van vakanties tot een marathon onder de drie uur lopen (hahahahaha), maar kijk, die tijd kun je dus ook nuttig besteden. Tijdens het hardlopen bedacht ik zaterdag de onderwerpen voor mijn blog van dat weekend en onder de douche brainstormde ik over het onderwerp voor mijn column voor Metro. Geen moment onbenut laten. Dat hoeft natuurlijk niet iedere dag, maar op het moment schaarste is, dan wel.
 7. Niet nadenken maar doen. Dat geldt niet alleen voor opstaan, maar ook voor moeilijke klusjes als administratie. Je kunt er wel tegen op gaan zitten te hikken, maar daar heb je niets aan. Schrijf voor jezelf precies op wat je moet doen, verdeel het in kleine behapbare taken en GA ERVOOR.

En daar wil ik graag mee afsluiten. Eigenlijk moet je gewoon niet te veel nadenken, maar gewoon doen. Ik kan alles ontzettend goed analyseren en daar kan ik ook exorbitant* veel tijd aan besteden. Maar uiteindelijk moet je het gewoon doen. Het is zo simpel, weten wat je moet doen en het dan ook gewoon DOEN. Dat is volgens mij de magische truc ;-).

Heb jij net als ik soms magische vleugels waardoor je spontaan in korte tijd veel meer kunt doen dan normaal, waar denk jij dat dit aan ligt?

Liefs,
Annemerel

*Ik vind exorbitant dus echt een van de mooiste woorden uit de Nederlandse taal en zou het het liefst exorbitant vaak willen gebruiken, maar ik weerhoud mezelf er exorbitant vaak van, want dat zou exorbitant stom staan.

 

Delen:

17 Reacties

 1. augustus 30, 2016 / 18:01

  Pfff goeie hoor! Mijn moeder heeft m’n kleintje nu een dag en probeer hard vooruit te branden maar aahhh, het huis roept ook om aandacht en ik wil ook nog yoga doen! Pff. Wat een tijd leven we ook in he :’D

 2. augustus 30, 2016 / 18:45

  Dit had ik nou net nodig!! Thanks! Ik heb eens een lezing van Erik Scherder (over het fitte brein) bijgewoond en hij vertelde dat als je een binnenkomende e-mail opent/leest, terwijl je eigenlijk met een andere taak bezig bent, het daarna iets van 10 minuten duurt voordat je weer volledig in die taak zit. 10 MINUTEN! Best een eye-opener vond ik.

 3. Ilse
  augustus 30, 2016 / 19:35

  Handige tips! Die kan ik altijd wel gebruiken!

 4. augustus 30, 2016 / 20:42

  Exorbitant leuke blogpost! Fijn dat je zo’n productief weekend hebt gehad :)

 5. Sas
  augustus 30, 2016 / 21:28

  Ik denk dat ik het leukste van deze post nog wel het stukje over exorbitant vind haha. Dat heb ik soms ook met bepaalde woorden :)

  En ik werk alleen zo snel als er deadlines heel dichtbij komen. Maar inderdaad, telefoon aan de kant en gewoon doen. En inderdaad onder de douche /onder het sporten nadenken over dingen/planningen maken etc helpt ook.

 6. augustus 30, 2016 / 21:55

  Goede tips Annemerel! Morgen wil ik veel doen voor mijn blog dus ik ga hier goed gebruik van maken. :)

 7. augustus 30, 2016 / 22:19

  Ik ben ook freelancer en werk het meest productief op zaterdag en zondag. Zonder afspraken die je dag helemaal bepalen gewoon lekker doorgaan tot de to do lijst afgestreept is. Ik begin dan altijd ZO fijn aan de maandag!?

 8. augustus 30, 2016 / 23:06

  Goed bezig!

 9. Maartje
  augustus 31, 2016 / 06:39

  Ik hou ook van zoooooo snoozen! Maar ik mag het van mezelf alleen nog maar in het weekend, doordeweeks heb ik een wekker staan die alleen afgaat als ik een foto maak van de kraan aan de andere kant van de kamer. Zo ben ik er direct uit, was ik mijn gezicht, poets mijn tanden en drink wat water; gelijk helemaal wakker!

  • september 1, 2016 / 17:51

   Waaaaaar heb je die wekker gevonden? Dat heb ik ook nodig!

   • Annemerel
    Auteur
    september 1, 2016 / 18:20

    Hahaha dat is een wekker van mijn ouders en volgens mij hebben ze die al 25 jaar? In ieder geval zo lang ik me kan herinneren. Hij is van Casio volgens mij!

 10. augustus 31, 2016 / 07:17

  Goede tips! Het zit hem vaak in kleine dingen, dingen waarbij je eens een half uu verliest hier, een kwartiertje daar, maar als je dat allemaal optelt…

 11. Rosanne
  augustus 31, 2016 / 11:31

  dit vind ik echt een exorbitant leuke blog!

 12. Rinke
  augustus 31, 2016 / 12:40

  LOVE IT

 13. augustus 31, 2016 / 20:11

  Je bent niet de enige die to do list maakt met ‘behapbare’ to do’s.. Strepen is zoo fijn! Dat helpt écht. En voor mij werkt het inderdaad ook altijd erg goed om gewoon even m’n telefoon aan de andere kant van de kamer neer te leggen (op de niet storen stand uiteraard).

 14. Kelly
  september 1, 2016 / 11:18

  Hahaha ‘exorbitant’. Mooi.

 15. Sien
  september 1, 2016 / 12:52

  Hm, herkenbaar, bij het schrijven van mijn thesis kan ik plots zo een superproductieve dag hebben. Helaas hou ik dit geen dagen aan een stuk vol..