THE LIST: 9 things I’ve learned while writing my book (I)

 photo Desktop1279.jpg

Een boek schrijven, daar droom ik al mijn hele leven van. Vanaf het moment dat ik oud genoeg was om te beseffen dat die boeken die ik bij de bibliotheek haalde, ook daadwerkelijk door iemand gemaakt werden, wist ik het zeker… dat is het mooiste, het hoogste, het grootste wat ik ooit zou kunnen bereiken. Inmiddels zijn we zo’n twintig jaar verder en werk ik aan mijn allereerste boek. (nog) geen roman (of kinderboek) zoals ik me twintig jaar geleden voorstelde, maar een non-fictie boek over hetgeen wat ik het liefste doe. Begin maart kreeg ik het voorstel, een maand later tekende ik een contract en inmiddels ben ik al een paar maanden aan het schrijven. Dit zijn de dingen die ik tot nu toe geleerd heb…

– Het delen van een foto waarop je een boekcontract ondertekent scoort zowel op Facebook als op Instagram ontiegelijk goed. Op Facebook had ik zelfs nog nooit de helft van dit aantal likes gehad. Ik denk dat ik stop met marathons lopen, boekcontracten ondertekenen werkt een stuk beter.

– Je moet gewoon beginnen. Je kunt er wel heel de tijd tegen op hikken en denken, hoe moet ik beginnen? Maar je moet het gewoon doen. Ik schreef mijn inleiding de dag nadat ik het contract getekend had, maar het viel me zwaarder dan ik had ingeschat en ik dacht echt ‘HOE MOET DIT NU?’. Ik was helemaal niet tevreden en dacht.. wie wil dit nu lezen? Pas vier maanden later durfde ik de inleiding naar mijn redacteur te sturen. Ze wist niet dat dit het stuk was waar ik zo onzeker over was.. En een kwartier later kreeg ik al een super enthousiast berichtje dat ze het zo leuk en motiverend vond. Ik had me dus om niets zorgen gemaakt.

– Naast beginnen is er nog iets dat ontzettend lastig is… je mond houden. Damn. Ik wilde het van de daken schreeuwen. In real life deed ik dat ook wel, maar online kon dat nog even niet. Niets voor mij… Als ik ergens enthousiast over ben wil ik het meteen met de hele wereld delen.

– Ook iets waar ik aan moest wennen, dat het nog vet lang duurt voordat ik het anderen kan laten zien en lezen. Normaal schrijf ik iets en kun je het binnen twee weken lezen (en twee weken is nog lang, dat is Metro Mode). Nu heb ik dus dingen in april geschreven, die pas in februari gelezen kunnen worden. Tien maanden. TIEN MAANDEN.

– Omdat mijn deadline nog zo ver weg ligt vond ik het in het begin lastig om tijd te maken voor het schrijven van mijn boek. Er waren steeds andere dingen die wat mij betreft op dat moment meer prioriteit hadden. Mijn blog. Metro. DutchCowboys. Ook al zeg ik sinds april vrijwel iedere persreis af, ook al werkte ik door op vakantie, ik kom nog steeds tijd te kort. Maar op een gegeven moment moet je in je agenda gewoon boekdagen gaan plaatsen, dagen waarop je boek prioriteit heeft en niets anders.

– Als je eenmaal bezig bent, gaat het allemaal een stuk makkelijker. Op vakantie in Italië schreef ik de inleiding van alle hoofdstukken die ik ga schrijven. Hierdoor is het een stuk makkelijker om thuis aan een hoofdstuk te beginnen. Ik weet nu precies waar ik het over wil gaan hebben, de toon is als het ware gezet door die inleiding. Dat werkt voor mij ontzettend goed.

– Er zullen altijd dagen zijn waarop je denkt… waarom schrijf ik eigenlijk een boek? Wie gaat dit lezen? Wat gaan mensen hiervan vinden? Hoeveel negatieve kritiek zal ik krijgen? Kijk… als je een blog schrijft en je krijgt negatieve kritiek, dan kun je een nieuwe blog schrijven en je oude blog aanpassen. Een boek is best wel eh… definitief.

– Soms is er één Aperol Spritz nodig om me aan het schrijven te krijgen. Ik let wel heel goed op dat ik het altijd bij slechts één Aperol Spritz hou, er zijn genoeg alcoholverslaafde schrijvers en eh… ik wens daar niet graag één van te zijn.

– Een boek schrijf je niet om rijk te worden. Een boek schrijf je omdat je graag iets wilt maken, iets hebt wat je wilt delen en -althans  in mijn geval – omdat je van schrijven houdt.

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. augustus 25, 2015 / 17:14

  Ben zo benieuwd naar je boek. Je toewijding zal sowieso van het wit knallen!

 2. Tessa
  augustus 25, 2015 / 17:22

  Ik denk dat als je dicht bij jezelf blijft (zoals je bij je blog ook doet) het boek een gigantisch succes gaat worden! Ik ben in elk geval razend benieuwd. Is het al februari?

 3. augustus 25, 2015 / 17:25

  Cant wait till februari! Ben heeeeel benieuwd!

 4. augustus 25, 2015 / 17:26

  Ik ben echt ontzettend benieuwd! Ik ga je boek sowieso kopen :)
  Het is ook mijn grootste droom om een boek te schrijven. Ik hoop dat ik dat ooit mag en kan gaan doen.

 5. augustus 25, 2015 / 17:29

  Zo te horen ben je tot mooie inzichten gekomen. Ik vind het soms al lastig om met gewoon een artikel te beginnen, laat staan met een boek! Knap van je dat je toch een beetje in je schrijfritme bent gekomen :)

 6. Silke V.
  augustus 25, 2015 / 17:33

  Zo spannend, ben benieuwd!

 7. augustus 25, 2015 / 17:35

  Lijkt me ook super spannend om te doen! Heel stoer dat je het gewoon doet, ben benieuwd naar het resultaat. Succes nog even!

 8. augustus 25, 2015 / 18:12

  Ik ben echt zo, zo, zooo benieuwd naar je boek! Ik koop hem sowieso want ik hou van je schrijfstijl..Ik kan me goed voorstellen dat dit iets is geweest wat je altijd hebt willen doen en nu het zo ver is, dit soms toch moeilijker lijkt dan gedacht!

 9. augustus 25, 2015 / 18:45

  Ah ik ben zo benieuwd geworden naar je boek, ga ‘m sowieso lezen!

 10. augustus 25, 2015 / 18:59

  kan nniet wachten tot we het allemaal kunnen lezen

 11. augustus 25, 2015 / 20:08

  Ik ben echt onwijs benieuwd naar je boek. Is het al februari?!

 12. Alissa
  augustus 25, 2015 / 20:30

  Komt je boek ook uit als e-book?

 13. augustus 25, 2015 / 21:25

  Ik denk dat het wel goed komt! Er zijn tegenwoordig ontzettend veel bloggers die een boek schrijven, maar dat van jou is het enige dat ik daadwerkelijk ga kopen. Je hebt er dus al sowieso één verkocht (nog voordat het überhaupt af is ;) )

 14. augustus 25, 2015 / 21:51

  Ik ben echt ontzettend benieuwd naar het boek waar je zo druk mee bezig bent! Mooi om te lezen wat je tot nu toe daarvan geleerd hebt! Sowieso dat ik jouw boek ga lezen!!

 15. augustus 25, 2015 / 22:06

  Ik ben echt heel benieuwd naar het eindresultaat! Succes nog :)

 16. augustus 25, 2015 / 22:12

  kun je nagaan hoe lang wij, je ongeduldige lezers, moeten wachten! Van mij mag het vast zover zijn ik koop m zeker!

 17. augustus 25, 2015 / 22:27

  Ben echt súper benieuwd!

 18. augustus 25, 2015 / 23:57

  Leuk om die gedachtes te lezen!!

 19. joyce
  augustus 26, 2015 / 06:22

  Wat een eerlijk stuk weer.
  Ik ben nu al fan!! Ga hem meteen lezen als hij uitkomt.

 20. augustus 26, 2015 / 08:55

  Als je schrijfstijl in je boek net zo leuk is als op je blog, weet ik zeker dat het helemaal geweldig gaat worden! Succes nog met schrijven :)

 21. augustus 26, 2015 / 09:51

  Klinkt al heel leuk, ben enorm benieuwd naar je boek, maar het zal vast even leuk zijn als je blog!

 22. Ilse
  augustus 26, 2015 / 11:38

  Je maakt me elke keer als je erover schrijft steeds nieuwsgieriger.. Ben echt ontzettend benieuwd naar het resultaat.

 23. augustus 26, 2015 / 12:24

  Leuk om te lezen. Ik wil ook heel graag ooit nog een boek schrijven, maar het voelt nog niet alsof nu dat moment is. Komt vanzelf.
  Fijn om te lezen dat het bij jou relatief makkelijk gaat, volgens mij moet je ook gewoon in een bepaalde flow komen en een ritme vinden.

  Ik ben heel benieuwd naar je boek!

 24. augustus 26, 2015 / 19:54

  Leuk artikel om te lezen! Toch een mooie wens die dan in vervulling mag gaan. Ben erg benieuwd naar je boek!

 25. augustus 27, 2015 / 18:04

  Een boek schrijven is ook één van mijn grootste dromen! Wat gaaf dat je jouw droom werkelijkheid kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar het boek en ga het zeker lezen :)

 26. July
  augustus 28, 2015 / 16:08

  Hey Annemerel,

  Ik reageer eigenlijk nooit, hardloop niet, maar lees je blog bijna dagelijks. Ben het helemaal eens met je laatste punt, zo heb ik dit ook ervaren bij het schrijven van mijn boek. Het is echt een geweldig gevoel om na die maanden van zwoegen je boek eindelijk in handen te hebben. Dat was een van de mooiste momenten uit m’n leven, denk ik. Succes met alles!