THE LIST: My 10 (half)marathon (training) essentials

 photo RecentlyUpdated327.jpg

– Nike LunarGlide

Mijn favoriete schoen voor lange afstanden! Ze geven heel veel stevigheid, maar zijn helemaal niet zwaar waardoor ik het gevoel heb dat ik vlieg. De correctie aan de binnenzijde is perfect voor mijn doorgezakte platvoeten!

– Lululemon Run Crop Tight

Er is maar één broek waarin ik wedstrijden loop en dat is mijn Lululemon Run Crop Tight. Hij was rete duur, maar is zijn geld tot nu toe heel erg waard. Mijn benen lijken er slanker in (looks DO matter) en hij zit heel fijn hoog, waardoor hij echt goed aansluit. In de band zit op mijn rug een zakje, waar precies mijn iPhone inpast. Tijdens trainingen heb ik mijn iPhone in mijn hand, maar tijdens wedstrijden stop ik hem in het zakje in mijn broek en je voelt hem NIET zitten.

– Sportbeha met versteviging

Ik kan bijna niet geloven dat ik tot een jaar geleden niet eens met een sportbeha liep. Ik heb vorig jaar 35 kilometer gelopen in een Marlies Dekkers beha (je kunt veel zeggen, maar lekker zitten doen ze wel en stevig zijn ze ook). Maar sinds ik voor het eerst gelopen heb met een sportbeha wil ik niets anders meer. Voor een lange afstand gebruik ik een Nike sportbeha met daarin extra versteviging. Veel mensen raken van marathontraining hun voorgevel kwijt, bij mij is het tegenovergestelde het geval, dus een goede sportbeha is noodzakelijk.

– Een dryfit top

Tot achttien graden loop ik graag in iets zonder mouwen, tussen de 10 en en 18 graden loop ik in iets met een kort mouwtje, maar wel van dryfit stof. Tussen de 4 en 10 graden ga ik voor een technische longsleeve (die mijn lichaam dus wel op temperatuur houdt), onder de 4 graden ga ik pas voor een jasje.

– Anti-blaren sokken

Het is misschien niet sexy, maar ik ga niet voor super korte sokjes, want dat is vragen om moeilijkheden bij mij. Tijdens lange afstanden draag ik anti-blaren sokken. Niet dat het altijd helpt, want ik heb nog steeds veel last van blaren, maar ik wil niet weten hoe mijn voeten eruit zien zonder anti-blaren sokken.

– Medicijnen

Ik heb bronchitis en mijn neus zit standaard verstopt, ik kan dus heel lastig door mijn neus ademen. Voor een lange duurloop of wedstrijd gebruik ik dan ook (naast mijn dagelijkse medicatie) een extra spray voor mijn longen en neus. Het helpt, want zonder kom ik al snel in ademnood (zeker als ik hard probeer te gaan), maar echt ademen door mijn neus werkt niet, dan krijg ik nog steeds niet genoeg zuurstof. Praten en lopen tegelijk is voor mij dus ook heel lastig, omdat ik tussendoor naar adem moet happen ;-).

Naast de medicijnen voor mijn ademhalingsproblemen, slik ik tijdens een duurloop (+20 kilometer) altijd imodium. Ik heb het een tijdje alleen tijdens wedstrijden gedaan, maar tijdens het trainen bleef ik dan steeds hetzelfde probleem houden. Ik begon heel erg tegen die buikkrampen op te zien en daarom ook tegen die duurloop trainingen. Op een gegeven moment ben ik de imodium ook maar tijdens mijn trainingen gaan gebruiken en het werkt! Laatst liep ik met Francien dertig kilometer ZONDER imodium en het was meteen weer raak. Nee, ik ga echt niet meer zonder mijn pilletje de deur uit.

– PowerBar Power Gel Shots

Ik ben geen fan van échte gel’s, maar deze snoepjes zijn ideaal! Het zijn een soort van winegums met daarin een kleine hoeveelheid gel. Vijf snoepjes zijn net zoveel als één gel. Tijdens de marathon vorig jaar nam ik vanaf zeven-en-halve  iedere vijf kilometer één snoepje (op ieder vijf kilometer punt was water, dus na iedere tweeënhalve kilometer nam ik iets tot me), dat ging echt perfect. In een gel zit heel veel caffeïne, wat op je darmen kan werken. Door steeds maar 1/5 hoeveelheid van een gel te nemen, had ik daar geen last van. Je leest er hier meer over.

– Een zweetbandje

Ik zweet heel erg snel en het water loopt dan over mijn hoofd, zo mijn ogen in. Met een zweetbandje kan ik dat voorkomen. Als ik verkouden ben draag ik vaak twee zweetbandjes. Eén voor mijn zweet, één om mijn neus aan af te vegen. Iewwwlllll!!! Ja sorry, maar wat moet je anders met je snot onderweg?

– iPod Shuffle & iPhone

Op mijn iPod Shuffle staat mijn muziek, met mijn iPhone maak ik foto’s en houd ik mijn tijden bij in notitie. Tijdens wedstrijden stop ik mijn iPhone weg in mijn zakje in de band van mijn broek. Ik heb ‘zoek mijn vrienden’ op mijn iPhone staan en op deze manier kunnen mensen die me tijdens een wedstrijd aan komen moedigen precies zien waar ik op dat moment ben. Super handig!

– Een GPS Horloge

Need I say more? Ik kan niet rennen zonder statistieken. Ik vind het veel fijner om met een horloge te lopen dan met mijn iPhone, het werkt veel makkelijker!

Welke dingen kun jij niet missen tijdens een (lange) run?

Liefs,
Annemerel

Delen:

30 Reacties

 1. september 24, 2013 / 17:03

  Wat een goede tip van die Gel snoepjes! Ik was al op zoek naar zo iets voor de halve marathon en heb net als jij snel last van mn buik. Thanxs voor de tips!

 2. september 24, 2013 / 17:07

  Tijdens een lange run kan ik echt niet zonder een goede afspeellijst die me goed motiveert om door te blijven rennen. En misschien moet ik die snoepjes ook maar gaan proberen want ik heb soms echt last van mijn buik tijdens het rennen, eigenlijk best wel vaak.

  • Annemerel
   Auteur
   september 24, 2013 / 19:29

   de snoepjes werken niet tegen buikpijn, maar ze zijn minder heftig dan gels! De imodium werkt TEGEN buikpijn ;-) maar dat is wel een medicijn dus moet je ook weer niet te vaak nemen hoor, alleen tijdens duurlooptrainingen langer dan 2 uur!

 3. september 24, 2013 / 17:40

  Handige lijst. Medicijnen zijn wel essentieel dan ja, heb ik ook met wielrennen. Dat met een permanent dichte neus is gegarandeerd een eiwitboost door alle vliegjes (bah). Zweetbandjes, die vind ik er vaak zo ‘lullig’ uitzien. Maar ik zweet ook best behoorlijk, misschien maar eens overwegen :)

 4. september 24, 2013 / 17:46

  Eigenlijk alles wat je zegt maar dan in andere merken enz. Ik kan ook niet zonder statistieken en sinds kort eet ik ook zon gel tube. Ik heb dan appelsmaak en het lijkt net alsof ik appelmoes aan het eten ben maar dan zoet. Ik heb gebruik hem ook met duurloop. Jou tip over imodium heb ik tijdens mijn halve marathon in maart gebruikt en ik kan nu ook niet zonder. Zondag heb ik die niet ingenomen en direct spijt van!

  Ik heb geen antiblaar sokken maar wel sokken zonder naden van de H&M.. IDEAAL! Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik geen last heb van blaren *klopt af *

 5. september 24, 2013 / 17:55

  Een beetje intiem misschien, maar moet je dus bij lange afstanden altijd poepen? Heb je na het gebruik van imodium niet dat je een week daarna niet naar de wc meer kan voor #2?

  • Annemerel
   Auteur
   september 24, 2013 / 19:32

   Hahaha, I love intimacy ;-). Ik heb er negen van de tien keer bij een lange run last van. Tijdens een korte run vaak ook, maar dan is het niet zo’n probleem want dan kun je snel naar het toilet, dat gaat bij een lange run wat lastiger.

   Toen ik voor het eerst imodium slikte (vorig jaar tijdens de marathon) had ik gelijk twee tabletten genomen, dat was niet zo slim want het was 1. een nieuw medicijn dus mijn lichaam kende het niet en 2. een hoge dosering. Toen kon ik drie dagen niet naar het toilet en heb ik uiteindelijk heel erg buikpijn gekregen. Maar nu ik af en toe één pilletje slik heb ik nergens last van en merk ik geen verschil in mijn ontlasting (behalve dan dat ik niet tijdens het rennen hoef)

 6. september 24, 2013 / 18:22

  Wat een goede tips, en wat ben je lekker eerlijk over ongemakken.
  Thanks for sharing!

 7. september 24, 2013 / 18:38

  Ik kan echt niet rennen en typen op m’n iPhone haha

  • Marleen
   september 24, 2013 / 21:55

   Haha, ik ook niet !

 8. september 24, 2013 / 19:16

  Lijkt me inderdaad een handig lijstje!

 9. september 24, 2013 / 19:20

  Ik kan helaas nog niet meepraten over trainen voor een verre afstand, aangezien ik een beetje blijf hangen bij de 5k (steeds als ik hem kan komt er óf winter óf ga ik op vakantie of weetikwat en moet ik weer opnieuw), maar ik zou ook echt niet meer zonder mijn Sportwatch kunnen joh!

 10. september 24, 2013 / 19:27

  Ik ren nu eigenlijk niet veel verder dan 5 km, maar ik kan niet meer zonder m’n iPhone als ik ren. Daarnaast ook een dry-fit top en sportbh (anders word ik gek). Misschien moet ik met mijn astma + allerlei allergieen ook eens naar medicijnen gaan kijken want ik heb het zo ontzettend snel benauwd.

 11. september 24, 2013 / 19:33

  Katoenen kleding, sportbeha en that’s it! Maar loop geen enorme afstanden.

 12. september 24, 2013 / 20:15

  ik man jammer genoeg niet mee praten

 13. september 24, 2013 / 20:39

  Ik hou van jouw eerlijk- en openheid, haha. :D Ik kan niet zonder mijn LunarGlides, een liefst lang shirtje dat over m’n kont valt, een goede beha en muziek! Ik heb nog nooit langer gelopen dan 1.48 uur dus nog geen medicijnen nodig gehad. ;) Hoewel ik die rommelende buik wel herken.

 14. september 24, 2013 / 20:47

  Hele lijst! Maar voor een lange afstand kan ik me alles zeker voorstellen.

 15. september 24, 2013 / 21:05

  Ik snap nog steeds niet dat jij onder het rennen gewoon met je iPhone loopt en je social media bijhoudt, maar goed wel handig :P Ik ben nu verkouden en ik zou echt gek worden als mijn neus standaard verkouden zou zitten! Maar kun je ook ‘chronische’ bronchitis hebben dan? Betekent dat dat je standaard heel veel hoest enzo? ^^

 16. september 24, 2013 / 21:41

  haha heerlijk die openheid! Mijn lijstje:
  – Sportbh
  – goede schoenen (nike free’s 5.0 :D)
  – Ventolin pufje
  – iphone + sportband
  – een shirt dat lang genoeg is ik wordt GEK als mijn shirt de hele tijd omhoog kruipt.
  – sporthaarband
  – een goede playlist!

 17. Aliz
  september 24, 2013 / 21:47

  Handige tips

 18. W.
  september 24, 2013 / 22:17

  Ik kan echt niet zonder zakdoek rennen. Ik MOET mijn neus onderweg gewoon een paar ik snuiten of ik nou verkouden ben of niet..

 19. september 24, 2013 / 22:45

  Lekker open zijn we, haha! Mooi lijstje! Ik moet het weer oppakken… Vorig jaar liep ik 3 keer in de week en heb ik mijn eerste ‘wedstrijd’ gelopen: de (welbekende) Mariekenloop. Ik vind het lastig om weer te beginnen én om het ook weer vol te houden. Was eigenlijk best lekker bezig. Zo’n kleine 10 kilometer per keer. Krijg wel weer kriebels als ik je blogs zo lees. Zucht, misschien maar gewoon weer doen ^^

 20. september 25, 2013 / 09:36

  Wat een leuk lijstje!

  Heb je weleens geprobeerd om je ‘blaargevoelige plekken’ vooraf in te smeren met vaseline? Ik heb ook ontzettend veel last van blaren & ik wil niet zeggen dat ze sinds ik ben gaan smeren echt helemaal wegblijven, maar het zijn wel veel minder vaak grote pijnlijke. Nu meer gewoon stukjes-voet-waar-wat-vocht-onder-zit haha.

 21. september 25, 2013 / 09:44

  Wat een leuke lijst! Handig joh, ik ben wel benieuwd hoe blaarsokken werken..

 22. Roos
  september 25, 2013 / 10:03

  Welke anti-blaren sokken heb jij? Ik heb namelijk ook veel last van blaren. Rond de 12/13 km voel ik ze komen. En als je aan het trainen bent voor een halve marathon is dat niet heel fijn. Ga nu proberen om m’n voeten in te tapen voordat ik ga rennen maar als ik het met sokken op zou kunnen lossen zou dat natuurlijk heel fijn zijn!

  • Bella
   september 25, 2013 / 11:00

   Hi Roos,

   Natuurlijk ben ik Annemerel niet maar ik had precies hetzelfde als jij toen ik trainde voor m’n eerste halve marathon! Uiteindelijk ben ik voor hardloopsokken (niet per sé blaarsokken, want die waren toen uitverkocht haha) van Nike gegaan, maar heb ook veel goeds van Falke gehoord. Verder heb ik voor die halve marathon m’n voeten ingesmeerd met vaseline en wonder boven wonder had ik geen blaren! Als je blaren krijgt door veel transpiratie blijkt het ook te werken als je je over je voeten en in je schoenen talkpoeder strooit.

   Tapen lijkt me niet een heel goed plan, want dan zul je blaren krijgen op plekken waar je niet bent ingetapet en je voeten krijgen geen ruimte om uit te zetten als ze warm worden, dat heb ik gemerkt bij m’n handen tijdens het roeien maar wie weet werkt het wel bij voeten! Succes!

   • Roos
    september 25, 2013 / 11:41

    Vaseline heb ik inderdaad al eens geprobeerd maar dit hielp niet. Ik zal het vandaag eens proberen met talkpoeder!
    Thanks voor de tip!

 23. Bella
  september 25, 2013 / 10:56

  Hi Annemerel,

  Onze lijstjes komen erg overeen! Vraagje over de sportbh: volgens mij is deze op de foto de ‘Nike shape swoosh’, is die beter dan de ‘Nike pro’ (die ziet er vrijwel hetzelfde uit, alleen een kleiner Nike tekentje)? Volgens mij heb ik je die ook wel eens zien dragen op de Instagram foto’s!

  Vast bedankt voor je antwoord!

 24. september 25, 2013 / 14:20

  Leuk om je spullen te zien! Ik wil zo graag weer hardlopen, maar heb echt 0,0% tijd.

  Liefs, Mariette

 25. Aagje
  september 27, 2013 / 09:48

  ohhh handig, een zweetbandje tegen de snot!! Ik loop altijd met een loopneus en een wit zakdoekje vind ik zo lullig staan!!