THANK GOD IT’S MONDAY / 9 manieren om je week positief te beginnen

 photo thankgoditsmonday.jpg

OK. Je kunt de maandag op twee manieren aanpakken. Je kunt er van balen dat je weekend voorbij is en dat je nu weer vijf dagen aan de slag moet voordat je weer de lampen in kunt klimmen en uit mag slapen, of je kunt er denken… MONDAY bring it on! Ik ben meestal van die tweede aanpak, maandag is dan vaak ook de meest productieve dag van mijn week. Totdat ik mijn maandag ging beginnen met een duurloop van 30+ kilometer, daar werd ik toch wel redelijk moe van, maar dat later in deze blog, ik wil je namelijk 10 tips geven hoe je je week positief kunt beginnen.

 1. Zet je wekker nog een half uurtje eerder dan normaal. Ben je helemaal gek geworden Annemerel? Nog eerder?! JUP! En ik vraag je dat half uurtje te gebruiken voor een work-out. Een rondje hardlopen, een serie yoga-oefeningen, waar jij ook maar gelukkig van wordt. Hoe productief en gezond wil jij je week beginnen? Daarnaast zorgen de stofjes die door sporten in je lichaam vrijkomen voor een positief gevoel. Win-win-win. Ook al denk je daar wanneer de wekker gaat waarschijnlijk niet zo over.
 2. Vergeet je ontbijt niet en besteed een beetje tijd aan je ontbijt. Niet onderweg snel iets achterover tikken, maar echt even gaan zitten om van je ontbijt te genieten. Dat doe je in het weekend toch ook? Waarom zou je dat doordeweeks niet doen. Haastige spoed is zelden goed.
 3. Probeer iedere negatieve gedachte om te zetten in een positieve. Ik weet dat het lastig is, ik ben zelf ook iemand die ontzettend goed negatief kan denken. Ik bereid me altijd voor op het aller ergste door altijd van het negatieve uit te gaan, maar je wordt een veel leuker mens met een positieve instelling.
 4. Maak een to-do-list voor jezelf van alles dat je moet doen. Maak dat niet alleen voor vandaag, maar schrijf voor de overige dagen van de week ook alvast wat punten op. Zodat je een beetje overzicht hebt over wat je de komende dagen gaat doen. Dat geeft rust. En het is natuurlijk heerlijk om iets van je lijstje af te kunnen strepen.
 5. Als we het dan toch over lijstjes hebben, stel jezelf een doel voor het einde van de week. Dat kan van alles zijn, van het afhebben van een belangrijk stuk tot het hebben van een opgeruimd bureau.
 6. Dit klinkt waarschijnlijk heel kneuterig en ik weet natuurlijk niet op wat voor kantoor je werkt, maar ik werk een stuk lekkerder als er een bloemetje naast me staat en een geurkaars brandt. Zorgt gewoon voor een stuk meer gezelligheid.
 7. Neem ieder uur een paar minuten pauze en sta dan even op. Mijn Apple Watch gat ieder uur om tien voor trillen, dan geeft hij aan dat ik het hele uur nog niet gestaan heb en dat ik nog tien minuten heb om dat recht te zetten. De hele dag onderuitgezakt op een stoel zitten is niet goed voor je lichaam en ook niet voor je productiviteit. Haal koffie (of thee), ga even naar het toilet, loop een paar trappen op.
 8. Ga in je lunchpauze even naar buiten. Die frisse lucht doet je goed.
 9. Plan voor na je werk een leuk moment. Waarom zou je alleen leuke dingen kunnen doen in het weekend. Het moment hoeft niet lang te duren. Misschien is het een serie van twintig minuten, een hoofdstuk in het boek dat je aan het lezen bent. Of als je meer tijd hebt taart eten met vriendinnen. Als het maar iets is waar jij zin in hebt, wat je puur voor jezelf doet en wat niet als werken voelt.

And if all else fails… vraag bij jezelf af of jij wel op de juiste plek zit. Natuurlijk is werken niet altijd leuk, zelfs de leukste banen zijn niet al-tijd leuk, maar als je iedere dagen verdrietig wordt bij het idee dat je naar je werk of studie moet, dan lijkt het me toch tijd om bij jezelf te raden te gaan waarom je zo verdrietig wordt van je werk/studie en hoe je dat wellicht anders zou kunnen doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Maar hé, is dat eigenlijk niet met alles in het leven het geval?

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. Berber
  september 12, 2016 / 12:38

  Ik ben nu bezig met de laatste loodjes van m’n scriptie en ik kijk er elke dag naar uit om om 12.00 uur je nieuwe artikel te lezen. Bij deze wil ik even mijn dankbaarheid uiten voor je leuke blogs. Bedankt! En geniet van je maandag :)

 2. september 12, 2016 / 12:56

  Wat een positieve blog! Ik krijg gelijk zin in de week en voel het al kriebelen om met van alles aan de slag te gaan!

 3. september 12, 2016 / 13:45

  Leuk en inspirerend artikel. Goede ingesteldheid! :)

  Dat half uur vroeger opstaan is een goed idee, mits je in het weekend de nodige nachtrust hebt gehad. Helaas is dat bij mij nooit het geval: in het weekend slaap ik veel minder dan tijdens de week, want ‘jeej, vrije dagen, veel doen’. De maandag ben ik dan ook altijd een wrak op mijn werk, maar tijdens de lunchpauze naar buiten gaan, is inderdaad een heel goede tip!!

  En helemaal mee eens dat je tijdens de week na je werk genoeg leuke dingen moet plannen. Zo is elke avond een feestje! :)

 4. Jolien
  september 12, 2016 / 13:50

  Leuk artikel en goede tips! Ik probeer de maandag ook altijd juist zo positief mogelijk door te komen. Ik zie het als een nieuwe start, een schoon begin van een nieuwe week met nieuwe kansen.

  Daarom heb ik vanochtend ook al hardgelopen en ben ik nu druk bezig met sollicitatiebrieven schrijven, beter dan er de hele week tegen aan hikken (want die baan, die moet er toch wel komen)!

  • Annemerel
   Auteur
   september 12, 2016 / 19:42

   Succes!!! En lekker he hardlopend de week beginnen!

 5. Bente
  september 12, 2016 / 13:50

  Hoi annemerel! Wat maken jou vlogjes en blogjes mijn dag altijd iets leuker :) ik ben net zelf met een studie begonnen en vroeg me af of je misschien wat zou kunnen vertellen over jouw studietijd, merk namelijk zelf dat ik de overstap van middelbare naar uni toch best heftig vindt.. Ben je bijvoorbeeld op kamers gegaan en heb je nog andere tips?
  (Als je hier al over geschreven hebt, zal ik je blog toch wat grondiger moeten gaan afspeuren dan ik gedaan heb :p)
  Liefs

  • Annemerel
   Auteur
   september 12, 2016 / 19:41

   Hi Bente, ik heb hier van de zomer een blog over geschreven, even zoeken op ‘Summer Holiday Stories’, hij heet volgens mij ‘mijn studententijd’. Veel succes met je nieuwe studie!

 6. september 12, 2016 / 14:01

  Yeheeees goed bezig! Goede (herkenbare) tips en yay, zo kan het gewoon niet anders dan een geweldige maandag worden. WIEHOO! <3

 7. september 12, 2016 / 16:35

  Hele goede tips! En oh met die bloemen ben ik het zó eens! Wat ook goed werkt is om je maandag qua meetings en taken niet té zwaar of niet leuk voor jezelf te plannen. Zo hoef je er niet zo tegenop te zien en begin je de week met een veel positiever gevoel!

 8. Ilse
  september 12, 2016 / 17:47

  Goede tips!

 9. september 12, 2016 / 18:16

  Handige tips, dit gaat mij zeker helpen :)

 10. september 13, 2016 / 08:47

  Leuk lijstje! :-) Goed om bewust te zijn van positieve gedachten! <3

 11. september 13, 2016 / 13:17

  Ik speel vals: maandag is namelijk gelijk mijn werkweek-deel-1. Ik werk 4 dagen op kantoor, en dinsdag is mijn dag voor mijn eigen bedrijf. Dat maakt de maandag dus altijd een supermakkie, het is maar 1 dagje! En ik ben gelijk goed opgewarmd voor mijn Twist&Turn dag. Daarna is woensdag-donderdag-vrijdag nog mijn kleine werkweekje-deel-2. Heb je de luxe om net als ik 4×9 op kantoor te kunnen werken ipv 5×8, kan ik iedereen de dinsdag als vrije dag aanraden!