TECH TUESDAY: MacBook Pro 15″

Toen ik in 2007 mijn VWO-diploma behaalde was ik niet alleen heel erg blij dat ik mijn diploma na zes jaar ‘zwoegen’ in de pocket had, ik was ook ontzettend blij dat ik eindelijk een MacBook kreeg. In serie’s als The OC, The Hills & Laguna Beach had iedereen een Apple computer en je begrijpt, dat was de voornaamste reden dat ik dit ook wilde. En zo kwam het dat ik op een mooie zaterdag in juni met mijn vader in de Mediamarkt stond om mijn eerste MacBook te kopen. Een witte, hoogglans. Misschien wel de mooiste MacBook die ooit gemaakt is. In ieder geval de MacBook die mij de meeste nostalgie oproept.

De afgelopen jaren verslond ik nog twee MacBook Airs, die beiden na twee jaar zo traag werden dat ik er verdrietig van werd. In januari 2015 kocht ik mijn eerste MacBook Pro en er ging wederom een wereld voor me open, wauw, dit ding was snel. In de afgelopen drie jaar is mijn MacBook Pro 13 inch met retina scherm eigenlijk vrijwel niet minder gaan presteren. Hij is nog steeds mega snel, hij werkt nog steeds heel erg lekker. Mits ik de dingen doe op mijn MacBook die ik drie jaar geleden, toen ik hem kocht, deed. Mijn MacBook is niet anders gaan presteren, ik ben wel andere dingen van hem gaan verwachten sinds ik video’s maak. Ik heb meer ruimte nodig (128 GB is gewoon niet genoeg, ook al gebruik je een externe hardeschijf), 8GB werkgeheugen is prima, maar niet als je tegelijkertijd Photoshop en Final Cut Pro wil gebruiken. En zo waren er wel wat meer dingen die ik mistte op mijn MacBook Pro.

Vorig jaar januari sprak ik met mezelf af, als je een jaar lang iedere dag video’s maakt, mag je aan het eind van het jaar een nieuwe MacBook Pro kopen. Nu ben je waarschijnlijk op de hoogte van het feit dat ik in 2017 365 vlogs maakte, dus dat ik gekwalificeerd was om de MacBook Pro te gaan halen. Klein detail was alleen dat ik het best wel lastig vond om zoveel geld aan een apparaat uit te geven. Van dat geld kun je ook een luxe vakantie van drie weken naar Bali betalen. Misschien zelfs wel voor twee personen? Maar goed. Dit zijn bedrijfskosten en het geld stond op mijn rekening, ik heb een jaar lang gewacht (en dus goed na kunnen denken), dit was wellicht toch wel verstandig?

Om een lang verhaal kort te maken, ik ben nu sinds een week de eigenaar van de 15 Inch MacBook Pro 2017, met Touch Bar en werken is in geen tijden zo leuk geweest. Het voelt alsof ik de hele dag met mijn nieuwe speeltje mag spelen. Zoals je vroeger de dag na Sinterklaas het liefst de hele dag je nieuwe Pokémon spel op de Gameboy speelde. We zijn nu nog maar een kleine week samen dus een uitgebreide review kan ik jullie eigenlijk nog niet geven, maar mijn eerste impressie natuurlijk wel.

Geen USB-ingang en SD-slot is best wel vervelend

Ja, ik ga hier geen doekjes omwinden en ik val ook maar meteen met mijn minst favoriete nieuwe feature van deze MacBook in huis, het is best wel vervelend dat er geen ruimte voor een SD-kaartje in deze MacBook is gemaakt en dat je USB-c in plaats van ‘normale’ USB kabels moet gebruiken. Dat betekent in de praktijk dat ik altijd een extra apparaatje of kabeltje mee moet slepen om de geheugenkaart van mijn camera te lezen en om bestanden op mijn externe hardeschijf te zetten. Ik heb zelf een USB-hub gekocht (79 euro, *katching*) en had nog een SD-card reader liggen dus het probleem is daar wel mee opgelost, maar het feit dat ik dit altijd bij me moet hebben vind ik redelijk irritant.

Geen Macsafe met opladen met USB-c

MacBooks hadden voorheen een oplader met Macsafe, dat hield in dat de oplader met een magneetje in je MacBook ging. Op het moment dat je tegen de kabel aanstootte viel niet de MacBook van tafel, maar viel de draad uit je MacBook. Die tijden zijn voorbij, je laadt je MacBook nu op via een van de vier USB-c poorten in je MacBook. Wat daaraan wel heel fijn is: je kunt zowel aan de linker als rechterkant van je MacBook de oplader gebruiken, afhankelijk van aan welke kant het stopcontact zit.

Touch Bar is mega handig

Ik had dit niet verwacht, ik dacht eerlijk gezegd dat die balk boven mijn toetsenbord gewoon ‘grappig’ zou zijn. Maar hij is ook nog gewoon handig in het gebruik. Als ik in Safari zit kan ik switchen tussen schermen, met Final Cut Pro kan ik makkelijk in fragmenten snijden. Als ik in Word of iMessages of hier in WordPress zit kan ik emoticons toevoegen, als ik op YouTube zit kan ik door video’s heen scrollen. Het verhoogt de productiviteit en ik denk dat dit alleen nog maar meer zal worden naarmate ik mijn MacBook vaker gebruik.

Het scherm is prachtig

Ik ben een 13 inch MacBook gewend, al ruim tien jaar staar ik naar een scherm van 13 inch. En ik had nooit verwacht dat ik meer nodig had, totdat ik aan de slag ging met deze 15 inch MacBook. Netflix is leuker en nog belangrijker, het bewerken van foto’s en video’s is een stuk plezieriger.

Hij is mega snel

Dit is misschien overbodig te benoemen, maar deze MacBook Pro laat mijn oude MacBook Pro gewoon compleet verbleken qua prestaties. Er zit 16GB werkgeheugen in en heeft twee videokaarten (een Radeon Pro 555 2 GB en een Intel HD Graphics 630 1536 MB), dit betekent dat werken in programma’s als Final Cut en Photoshop veel minder problemen opleveren.

Dit zijn mijn eerste ervaringen met de MacBook Pro 15 inch met Touch Bar. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Kate
  januari 9, 2018 / 14:21

  Ik heb ook net een nieuwe MacBook, en ik vrees wel een beetje voor het moment dat ik een keer over de oplaadkabel struikel..Zo stom dat ze die magsafe weg hebben gehaald! Er zijn inmiddels wel kleine adapters op de markt die alsnog van je USB-C ingang een magneetje maken, ik denk dat ik er binnenkort maar zo eentje aanschaf.

 2. januari 9, 2018 / 14:36

  Wat heerlijk, ik denk dat ik ook zou moeten wennen aan het missen van de usb-ingang. Ik ga eerdaags voor de 13 inch, en dan waarschijnlijk zonder touchbar. Maar als ik jou nu zo hoor… ;)

 3. Danielle
  januari 9, 2018 / 14:57

  Ik ben helaas gedwongen tot het kopen van een nieuwe mac book (oude is gestolen samen met iPad pro) maar de 13 inch zonder die touch bar heeft helaas niet aan twee kanten een usb c poort. Maar ik mis inderdaad het magneetje, hoe vaak dat wel niet mijn mac book heeft gered zeg pfoe!

  Wat ik ook een pre vind is het grote track pad! Tenminste lijkt groter dan mijn oude haha. Ik ben nu minder snel buiten het gebied van mijn track pad met scrollen haha.

  Het zijn dure investeringen maar ik vind wel dat je er echt lang mee kan doen, vaak kan je ze daarna nog verkopen en dat maakt de investering dan weer een beetje goed ;)

 4. januari 9, 2018 / 17:32

  Ik heb de 13″ variant zo’n jaar geleden gekocht en ben er nog steeds ontzettend blij mee. Dat ding trekt gewoon ontzettend veel en ik kan nog steeds zware Adobe programma’s zonder problemen gebruiken, echt een verademing in vergelijking met alle windows laptops die ik hiervoor gebruikte voor mijn studie.

 5. Ilse
  januari 9, 2018 / 17:39

  Ooit op een dag koop ik een MacBook en tot die dag ben ik gewoon een jaloers kreng, haha.

 6. januari 10, 2018 / 19:06

  Wat tof dat je een nieuwe MacBook hebt! Ik ben een beetje jaloers maar ook heeeel blij met mijn MacBook Air :-)