TAG: Car Confessions

Het is een bijzondere week. Ik heb precies negen jaar mijn rijbewijs, het is zeven jaar geleden dat ik voor het eerst een eigen auto kocht en mijn huidige auto viert haar derde verjaardag. Een auto-blog vond ik wel op zijn plaats en vanmorgen las ik toevallig op Kelly’s blog een TAG van 2WMN over autorijden. Oh die goede oude tijd, waarin TAG-blogs razendpopulair waren… Ik kon het niet laten om deze in te vullen.


Heb je een auto?

Ja, of nou ja… ik heb een leaseauto en dan is de auto ‘officieel’ van de leasemaatschappij, het is een beetje te vergelijken met het huren van een huis. Ik rij in een Ford Fiesta 1.0 74 kW EcoBoost Titanium.

Waarom heb je een auto?

Een auto staat voor mij gelijk aan vrijheid. Ik vind het zo’n fijn idee dat ik ieder moment gewoon in mijn auto kan stappen en kan rijden naar waar ik wil. Naar mijn ouders, naar Maastricht, naar Parijs. Die vrijheid geeft mij een heel machtig gevoel. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel handig, als ik een afspraak heb buiten de stad pak ik bijna altijd de auto. Ik ga ook nog wel met de trein, maar alleen als de afspraak die ik heb in het stadscentrum is.

Wat was je eerste auto?

Een Ford KA uit 2007 die ik van mijn moeder heb overgenomen. Mijn moeder kocht in januari 2011 een nieuwe auto, ik nam toen haar Ford KA over (hier heb ik wel gewoon netjes voor betaald hoor). Ik werkte in die tijd nog veel in de horeca en stond op het punt om van 800 meter van het bedrijf te verhuizen naar een plek ruim tien kilometer van mijn werk. Niet heel fijn om ’s nachts door het donker te moeten fietsen dus die auto had ik voor mijn gevoel toen echt nodig.

Wat voor een kleur heeft je auto?

Mijn auto is wit. Ik wilde altijd al een witte auto, nu weet ik niet zeker of ik ooit nog een witte auto zou nemen… het schoonhouden van een witte auto is echt verschrikkelijk. Heb je net een paar uur staan boenen (of in mijn geval: mijn vader) rijdt er weer een auto langs terwijl je auto file geparkeerd staat en flats, weer een zijkant vol met modderstrepen. Zeker nu in de winter is het niet bij te houden.

Heb je al eens een botsing gemaakt? Wat gebeurde er en hoe liep dat af?

Ik heb tot nu toe nog nooit een ernstig ongeluk mee gemaakt, gelukkig. Ik ben een keer tegen een geparkeerde auto aangereden toen ik uit wilde parkeren. Het was in een hele smalle straat met aan beide kanten auto’s die geparkeerd stonden. Terwijl ik probeerde uit te parkeren kwam er een tegenligger op de fiets aan, ik lette zo op die tegenligger dat ik niet doorhad dat ik nog veel te dicht langs de auto voor me zat om uit te parkeren. Ik heb daar een klein deukje aan overgehouden, die andere auto had niks (was een oude Volvo met stevige bumper). Het deukje zit nog steeds in mijn auto.

Heeft je auto een bijnaam?

Nee… niet echt eigenlijk. Soms noem ik het mijn ‘racemonster’ en ik noem mijn auto ook weleens mijn ’tweede huis’ omdat er zo veel spullen in mijn auto liggen. Op dit moment liggen er bijvoorbeeld twee paar skischoenen in mijn achterbak en een hele tas met hardloopschoenen. Ook staat er oud papier op de achterbank dat ik al weken weg moet gooien.

Heb je al eens een lekker band gehad? Hoe heb je het opgelost?

Ja, een keer, toen ik net een paar weken mijn nieuwe auto had. Ik stond te wachten voor de wasstraat en het duurde zo lang. Ik had nogal wat stress omdat ik weer veel te veel op een dag gepland had en ik was zo geïrriteerd dat ik besloot weg te rijden. Alleen had ik niet gezien dat ik niet zomaar weg kon rijden, maar dat er een verhoging was. Ik dacht er eerst niet zo veel van, totdat mijn auto een paar honderd meter later een melding gaf dat de bandenspanning niet goed was, daarna begon mijn auto een beetje te schudden en dacht ik… aiiiiii, misschien is het goed om even langs de kant van de weg te gaan staan. Gelukkig kende ik de weg waar ik reed heel goed (de weg tussen mijn geboortedorp Monster en Den Haag) dus ik wist precies waar ik even stil kon gaan staan. Het fijne van een leasemaatschappij is dat zij dan alles eigenlijk voor je oplossen, dus ik hoefde alleen maar te wachten op de man van de ANWB. Een paar uur later had ik een nieuwe band… les geleerd, geïrriteerd zijn in het verkeer is nooit een goed idee en al helemaal niet als je weinig tijd hebt, want nu had ik dus nog meer tijdstress.

In wat voor auto rijd je over 10 jaar?

Dat ligt eraan wat de gezinssituatie dan is. Ik vind grote auto’s heel mooi, maar ik vind mijn eigen auto ook wel weer heel erg handig, want een parkeerplaats vinden is een stuk makkelijker met een Ford Fiesta dan met een Range Rover. Als ik over tien jaar nog steeds in een Fiesta (maar dan wel een wat nieuwere uitgave) zou rijden zou ik denk ik best gelukkig zijn.

Hoe vaak was je je auto?

Ik zou hem vaker moeten wassen. Als ik in het buitenland ben staat mijn auto vaak bij mijn ouders, als mijn auto dan echt heel vies is maakt mijn vader hem vaak schoon (ik weet het). Ik heb hem ook een tijdje iedere zes weken door de wasstraat gehaald, maar de Shell waar ik dat deed (en waar een Starbucks bij zat, dus ik maakte er dan een uitje van) zit niet meer op mijn route en daardoor vergeet ik het vaak.

In welke auto reed je als je 20 jaar geleden leefde?

Haha, ik denk gewoon in een Fiesta, maar dan eentje uit de jaren negentig. Fun fact; toen ik geboren werd hadden mijn ouders ook een Ford Fiesta. Twintig jaar geleden reden ze in een Ford Mondeo.

Welke van de 3 kun je wel missen: airconditioning, automaat of 5 deuren?

Automaat. Airconditioning vind ik wel heel erg fijn, zeker in de zomer in Italië. 5 deuren is ook wel handig, maar zou ik eerder kunnen missen; ik heb immers (nog) geen kinderen. Ik heb zelf altijd handgeschakelde auto’s gehad, dus die automaat kan ik prima missen.

Automaat of versnelling?

Versnellingen. Automaat is heel handig als je lange stukken moet rijden en veel file hebt. Ook is het handig als je in Italië rijdt en door tolpoortjes moet, dan heb je je handen tenminste vrij om je creditcard te pakken. Maar versnellingen vind ik toch wel een stuk leuker rijden, wat ‘sportiever’.

Heb je wel eens gelift?

Nee en dat ben ik ook niet van plan ook.

Wat kun je het minst goed: achteruit inparkeren, hellingproef, keren op de weg?

Inmiddels kan ik alles eigenlijk wel prima. Ik parkeer vaak liever achteruit in dan vooruit, omdat ik parkeersensoren hebt is dit echt een peulenschil geworden. Hellingproef heb ik goed kunnen oefenen tijdens mijn rijlessen omdat ik dicht bij de duinen woonde, daarnaast rij ik regelmatig in de bergen, dus dan word je er vanzelf geoefend in. Keren op de weg vind ik ook niet zo’n probleem. Zelfs file parkeren ben ik – na vier jaar in straten te wonen waar je wel MOET file parkeren – redelijk handig in geworden. Dit had niemand tijdens mijn rijlessen kunnen vermoeden…

Hoe lang heb je je rijbewijs al?

Gisteren, 15 januari, was het precies 9 jaar geleden dat ik mijn rijbewijs haalde. Ik had ongeveer 60 rijlessen nodig en heb drie keer examen moeten doen. Ik vond het verschrikkelijk. Ik was tijdnes mijn rijlessen in mijn hoofd altijd al bezig met alles dat ik die dag nog moest doen en ik vond het rijden zo’n tijdsverspilling, dat ik nooit met mijn aandacht in de auto was. Daarnaast wist ik het altijd beter dan mijn rij-instructeur, wat natuurlijk helemaal nergens op sloeg. Ja, ik ben erg blij dat het me uiteindelijk toch gelukt is. Fun fact, ik haalde mijn rijbewijs op de achttiende verjaardag van mijn broertje. Dat vond ik erg mooi, kon hij me in ieder geval niet meer inhalen met rijlessen.

Wat is je droom auto?

Vroeger was dat altijd de BMW X5, maar ik heb te veel ‘ruzie’s’ in het verkeer gehad met BMW X5’s dat ik niet meer met goed fatsoen zo’n auto zou kunnen rijden (zal hier ooit nog wel een blog over schrijven want het is echt een ding). Ik vind een Tesla Model S heel mooi, evenals een Porsche Panamera. Maar ook SUV’s zoals de Porsche Cayenne en een Range Rover Evoque vind ik heel gaaf. Maar voorlopig ben ik heel tevreden met mijn Ford Fiesta hoor. Over twee jaar loopt mijn contract bij de leasemaatschappij af, ik hoop dat ze dan een Fiesta hebben die elektrisch rijdt. Al heb ik daar nog geen geruchten over gehoord.

Zing je wel eens in de auto?

Bijna altijd haha, als ik naar Oostenrijk rij kan ik tien uur achter elkaar zingen. Als ik in mijn eentje ben draai ik vaak hetzelfde nummer tien keer achter elkaar omdat ik pas de tiende keer alle woorden goed heb. Ja, ik ben soms een beetje raar.

Waar luister je naar in de auto?

Meestal naar een van mijn afspeellijsten op Spotify. De laatste tijd luister ik wel vaker naar de radio. Ik heb sinds iOS 11 aanstaan dat ik mijn iPhone niet meer kan gebruiken terwijl ik aan het rijden ben, als ik mijn afspeellijst zat ben kan ik dus niet naar een andere lijst. Vaak zet ik dan de radio aan. Als er iets interessants is op Radio 1 dan luister ik daar naar, ik heb dan als ik de auto uit stap altijd het idee dat ik iets slimmer geworden ben. Als ik Radio 1 niet leuk vind dan ga ik vaak op zoek naar een leuk liedje en dat blijft dan de hele weg zo doorgaan. Ik kan niet gewoon rustig naar een zender luisteren.

Zou je de weg nog kunnen vinden met behulp van een ouderwetse wegenkaart?

Ik vraag me af hoe je dat moet doen, rijden en naar een wegenkaart kijken tegelijk? Hoe deden mensen dat? Ik probeer wel vaak zonder navigatie te rijden en gewoon de bordjes te volgen, om mezelf een beetje scherp te houden. Het probleem is, als het fout gaat moet je alsnog je navigatie aanzetten en dat is tijdens het rijden ook niet heel veilig, dus dan moet je je auto weer aan de kant zetten. Meestal zet ik dus gewoon mijn navigatie aan.

Wauw, 1800 woorden verder… dat waren ze. Ben heel benieuwd hoe jullie deze vragen zouden beantwoorden. En of je je kunt vinden in mijn antwoorden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. januari 16, 2018 / 12:39

  Deze tag is wel grappig zeg, ik ga hem ook doen! :)

 2. Cindy
  januari 16, 2018 / 15:34

  Leuke tag, leuk om je antwoorden te lezen. Zo verschillend van wat mijn antwoorden zouden zijn. Zal je dat echter niet aandoen ;-)
  Ben blij met mijn auto, idd geeft het je een stuk vrijheid. Gebruik hem niet zo vaak, ga zo vaak mogelijk op de fiets naar mijn werk, maar zou ook niet zonder kunnen. Heb een koekblik (Daihatsu Cuore) in een kobaltblauwe kleur. Goedkoop in verzekering/wegenbelasting/benzine. Heel fijn haha.
  Hoe lang heb ik mijn rijbewijs? Even denken… dat moet ongeveer 23 jaar zijn. Heb hem pas op mijn 25e gehaald. Eerder had ik de behoefte niet echt. Nu zo blij dat ik hem heb.
  Heb wel wat “rijangst” op de snelweg. Mijd die liever. Terwijl ik, als ik in Florida ben, overal relaxt naar toe rij. Zo anders rijden daar!

 3. januari 16, 2018 / 17:40

  Voor mij staat mijn fiets gelijk aan vrijheid. Als die bij de fietsenmaker is, voel ik me zo beperkt. Ik wil later wel een automaat, dat lijkt me zo veel fijner dan een auto met versnellingen. Voorlopig neem ik nog geen auto, omdat ik in Rotterdam woon en me dat al klauwen met geld zou kosten om een auto te parkeren.

 4. Ilse
  januari 16, 2018 / 18:39

  Ik heb echt een hekel aan autorijden en heb mijn rijbewijs dus ook nog niet. Geef mij maar het ov!

 5. januari 16, 2018 / 20:12

  Dit was weer zo’n typisch Annemerel-stuk dat ik superleuk vond om te lezen! :) Ik ga deze even opslaan en misschien ook maar eens invullen binnenkort.
  Ik HOUD van autorijden. Ik doe het nu veel minder dan eerst omdat ik met OV veel makkelijker naar mijn werk kan, maar ik houd er alsnog heel erg van <3

 6. Anne
  januari 16, 2018 / 21:26

  Zo grappig. Ik rijdt ook een ford fiesta. Die van mij is alleen blauw. Ook ik laat mijn auto door mijn vader wassen :P

  • Annemerel
   Auteur
   januari 17, 2018 / 09:37

   Hahaha. Fijn is ‘ie he? Ik vind de blauwe Fiesta ook heel mooi.

   • Anne
    januari 18, 2018 / 21:36

    Hij rijdt heel fijn ja

 7. Rosalie
  januari 16, 2018 / 21:35

  Ik las van de week dat Ford volgens mij enorm gaat investeren in elektrisch rijden. Ze moeten ook wel, want als Model 3 uitkomt van Tesla, dan is er een betaalbare elektrische auto op de markt en geen concurrentie van andere merken. Dan raakt Ford enorm veel klanten kwijt. Ik wil ook een Tesla :-) Maar Model S is mij echt te duur.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 17, 2018 / 09:36

   Hmmmmm wanneer staat Model 3 gepland? En inderdaad, ze moeten wel beginnen met investeren. Hoop dat er over twee jaar – wanneer ik deze moet inleveren – iets betaalbaars beschikbaar is.

 8. Sandra
  januari 17, 2018 / 16:52

  Leuk om te lezen. Zelf houd ik echt van automaat. Ik vind het een stuk makkelijker en helemaal als je in een automaat rijdt met leuke extra’s rijd het nog best wel lekker sportief ;). Zelf heb ik nu een schakelbak en dat gaat prima, maar als ik ooit het geld heb koop ik en automaat (een bmw, zwart, turbo… mag lekker blijven dromen haha)

 9. januari 20, 2018 / 05:37

  Wat leuk dat je de tag ook gedaan hebt, leuk om je antwoorden te lezen. Autorijden geeft zoveel fijne vrijheid, ik zou ook niet zonder willen. Die bmw x5 blijft voor mij wel #goals haha (als we de loterij winnen?)