SUNDAY TALK: Eating Plant Based

Een paar weken geleden bekeek ik de documentaire Cowspiracy op Netflix. Ik schrok me kapot. Natuurlijk wist ik dat veehouderij een van de belangrijkste oorzaken van luchtvervuiling was, maar dat het zo erg was? Ik had geen idee.

Op het moment dat ik de documentaire keek was ik net bezig met een detox van SLA. Ik at gewoon drie maaltijden per dag en dronk daarnaast drie sapjes en vier koppen thee, maar een (on)belangrijk ding at ik niet, dierlijke producten. Ik at uitsluitend plantaardige producten. En ik heb van iedere maaltijd genoten. Maar toen hoefde ik niet buiten de deur te eten en werd iedere maaltijd voor mij bereid.

Ik word me steeds bewuster van de hoeveelheid vlees, vis en andere dierlijke producten die ik eet. Zelf koop (en kook) ik vrijwel nooit vlees, maar als het geserveerd wordt zeg ik geen nee. En als ik in Parijs ben en een steak tartaar op de kaart zie staan, kan ik mezelf ook niet bedwingen. Vis koop ik ook vrijwel nooit, maar net als met vlees, eet ik dit wel als dit op de kaart staat of wanneer ik ergens ben (mijn ouders bijvoorbeeld) en dit op het menu staat. Omdat ik als klein kind een koemelkallergie had, eet ik sowieso heel weinig melkproducten, ik vind het niet lekker, behalve in mijn cappuccino. Verder heb ik een ‘fobie’ voor kaas (behalve parmezaan en mozzarella), maar LEEF ik voor eieren.

Ergens zou ik het heel graag willen, volledig plantaardig eten. Het is veel beter voor het milieu, het is liever voor de dieren en voor mijn lichaam zou het ook niet slecht zijn. Alhoewel, aan mijn eiwitten komen is wel een uitdaging als ik geen dierlijke producten meer zou eten, aangezien veel peulvruchten voor darmproblemen zorgen en ik voor de meeste noten allergisch ben. Maar goed, dat even terzijde… ik vind het ook gewoon heel lastig om voor altijd NEE te zeggen tegen dingen waar ik ontzettend van geniet.

Terwijl ik heus wel weet dat het beter voor de wereld zou zijn als ik (maar niet alleen ik, jij en je buurman- en vrouw ook) geen dierlijke producten meer zou eten. 

Daarom probeer ik nu een balans te vinden. Ik probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten, maar ontzeg mezelf geen dierlijke producten. En dat is lastiger dan dat het klinkt. Want waar zit die balans? Als je niet oplet raak je hem zo kwijt. Zo at ik vlak na mijn detox de eerste dagen vrijwel geen dierlijke producten en dacht ik dat het super simpel zou zijn om gewoon minstens twee plantaardige maaltijden per dag te eten, inmiddels zijn we tweeënhalve week verder en eet ik ’s nachts alweer kroketjes bij de FEBO en bestel ik broodjes kip terwijl ik ook zou kunnen kiezen voor een broodje met avocado, tomaat en sla.

Balans vinden is voor iemand die van nature best wel zwart/wit is geen hele gemakkelijke opgave. Maar we geven niet op. Mijn streven is op dit moment de helft van mijn maaltijden volledig plantaardig en de andere helft iets minder streng. Niet iedere dag vlees of vis, maar iets minder moeilijk met eieren en een beetje melk bij mijn cappuccino. Hoewel sojamelk ook prima te doen is, dus die melk in de cappuccino kan ik ook net zo goed overslaan.

Zoals ik twee weken geleden al schreef in Metro, ik ben (helaas) geen wereldverbeteraar en ik zou nog veel strenger kunnen zijn, maar voor nu is dit voor mij de juiste stap.

Eet jij vegetarisch of plantaardig? Of juist helemaal niet? Ik ben heel benieuwd naar hoe jij over deze kwestie denkt…

Liefs,
Annemerel

Delen:

23 Reacties

 1. Andrea
  februari 19, 2017 / 12:12

  Ik keek vorige week de documentaire food choices op netflix. Ik probeerde al minder vlees te eten maar door deze documentaire probeer ik andere dierlijke producten ook te minderen. Plantaardig boodschappen doen vind ik heel makkelijk, maar zoals jij ook aangeeft is het moeilijker als ik buitenshuis eet. Daarnaast vind ik zuivel (kwark voornamelijk) opgeven heel moeilijk, soya yoghurt vond ik echt niet te eten, haha. Ik probeer ook die balans te vinden, maar ik denk ook heel erg zwart/wit dus makkelijk vind ik het niet.

 2. februari 19, 2017 / 12:36

  Ik ben nu 15 jaar vegetariër ondertussen. Ik doe het niet uit principe of om de wereld te verbeteren, gewoon puur voor mezelf, omdat ik me daar goed bij voel.

 3. februari 19, 2017 / 12:55

  Ik ben me er ook steeds bewuster van. Thuis bereid ik niet heel vaak vlees, maar als ik uit eten ga, bestel ik toch vaak een vleesgerecht. Ik vind het heel goed van je dat je deze stap gezet hebt en bewust op zoek bent naar de balans.

 4. februari 19, 2017 / 13:08

  Ik eet al jaren geen vlees meer (wel vis) dus wat dat betreft is het voor mij redelijk gemakkelijk om geen vlees te eten in een restaurant. Het is zo’n gewoonte geworden dat ik niet meer beter weet. Ook ik had vroeger een koemelkallergie en hoewel ik jarenlang weer volop zuivel heb gegeten in de vorm van kwark e.d probeer ik hier de laatste tijd weer zoveel mogelijk mee te minderen. Melk koop ik nooit en in havermout, baksels en shakes gebruik ik nu altijd (ongezoete ) amandel of soyamelk. Als toetje neem ik soyayoghurt en met sushi bestel ik de helft vegetarisch. Ook ik ben dol op eieren maar ik koop uit princiepe alleen eieren met 3 sterren of van een locale boer. Ik ben nog lang niet waar ik zijn wil maar door documentaires als cowspiracy wordt ik me wel weer bewuster van waarom ik geen vlees eet en waarom ik liever plantaardig eet.

 5. Manal
  februari 19, 2017 / 13:25

  Ik ben onlangs volledig plantaardig gegaan. Het was eigenlijk een januari challenge voor mezelf, maar het beviel me zo goed dat ik het gewoon zo gelaten heb. Ik heb erg veel video’s op youtube gezien over veganism en waarom het beter is, maar ik dacht altijd dat ik het nooit zou kunnen. Rood vlees heb ik nooit van gehouden, maar ik at veel eieren, als ik buiten de deur at was het altijd iets met kipfilet en tonijn at ik gewoon zo uit blik. Daarnaast ook veel yoghurt en kwark, want #fitnessgoals dus #protein. Na de documentaire Forks Over Knives gezien te hebben, ben ik wel heel erg afgestapt van het idee dat we dierlijke producten nodig hebben in ons dieet, maar die docu heeft er niet voor gezorgd dat ik direct vegan ging. Januari leek me een goed moment om te beginnen, maar ik begon het echt als een challenge. Ik dacht namelijk dat het echt een challenge zou zijn. Maar voor mij was gelukkig niets minder waar! Het bevalt me echt zo goed. Merk het vooral aan dat ik een stuk minder vermoeid ben, opstaan gaat ’s ochtends veel makkelijker en after dinner dips heb ik niet meer. Of ik dit de rest van m’n leven blijf doen, geen idee. Maar ik heb tot nu toe nog geen behoefte gehad aan dierlijke producten en zolang die behoefte wegblijft, blijf ik dit wel gewoon voortzetten. Superstreng voor jezelf zijn werkt hierin averechts denk ik. Als je continu je trek ergens in onderdrukt omdat je het niet “mag” (van wie niet?) dan word je daar ook niet gelukkiger van. Maar ik denk dat alle beetjes hierin al helpen. Succes met jouw journey!

 6. Rianne
  februari 19, 2017 / 14:30

  Goed artikel! Ik eet zelf vegetarisch en waar het kan plantaardig, ik heb het 3 dagen volgehouden om volledig plantaardig te eten maar heel eerlijk gezegd vind ik het best moeilijk.
  Maar wat we plantaardig/vegetarisch eten is al een mooi begin. :)

 7. februari 19, 2017 / 15:19

  Ik vind het zelf ook een hele lastige kwestie.. Ik wil wel ontzettend graag plantaardig(er) eten, maar ik woon nog thuis bij mijn ouders en dan is het vrij lastig om bij de avondmaaltijd geen vlees meer te eten. Al moet ik zeggen dat wij dat al wel veel minder doen, zo’n 3 tot 4 keer per week vlees en de rest van de dagen vis of een vleesvervanger. Ik vind het knap dat anderen het kunnen, maar ik weet niet of het voor mij weggelegd is.

 8. Gwen
  februari 19, 2017 / 15:40

  Goed bezig! Ik eet net sinds een paar weken vegetarisch en het bevalt me heel goed: ik voel me er niet alleen gezonder bij, maar ik voel me er ook mentaal goed bij omdat het veel beter is voor het milieu en de dieren natuurlijk. Wel eet ik af en toe nog vis, maar ik vind het best lastig dat ik toch af en toe opmerkingen krijg dat mensen dat ‘hypocriet’ vinden. Maar nu denk ik: ik ben al zo veel beter bezig dan jij bent (want al die opmerkingen komen van vleeseters), iedereen probeert rekening met het milieu en de wereld te houden op zijn eigen manier, en op dit moment voel ik me hier fijn bij. Ik vind het eerder hypocriet om zo’n opmerking te geven, maar mensen denken graag ik hokjes, of ze proberen denk ik hun schuldgevoel te verdedigen.

 9. februari 19, 2017 / 15:47

  Heel goed dat je hier zo mee bezig bent! Ik merk dat ik eigenlijk ook steeds minder vlees gaan eten ben. Er gaan redelijk wat dagen voorbij dat ik gewoon helemaal geen vlees eet, maar helemaal plantaardig eten is nog wel een opgave… Misschien dat ik me hier ook eens op moet gaan focussen!

 10. februari 19, 2017 / 16:14

  Interessante post en discussie! Ik probeer zo min mogelijk dierlijke producten te eten, maar als ik ergens zin in heb dan eet ik het gewoon. Ik eet alleen nog vis en af en toe biologische kip, daarnaast houd ik niet van kaas en ik kan niet goed tegen melk. Ik denk dat het inderdaad het beste is om een balans te vinden, af en toe zondigen mag best, als je maar bewust op je eten let en de juiste (dierlijke) producten koopt.

 11. februari 19, 2017 / 17:10

  Respect voor dit artikel! Heel knap dat je zo bij jezelf blijft, al voel je de verantwoordelijkheid om helemaal plantaardig te eten. Zelf eet ik 99% plantaardig, alleen als ik bij anderen eet of in een restaurant ben waar niets plantaardigs te krijgen is doe ik niet moeilijk. Voor mij was het echter heel gemakkelijk omdat ik van nature al niet van dierlijke producten houd, dus ik respecteer ieders keuze om iets meer plantaardig te eten maar toch af en toe iets dierlijks omdat je er zo van houd! Dan houd je het toch veel beter vol :) Overigens is aan eiwitten komen binnen een plantaardige levensstijl inderdaad wat moeilijker, maar als je het eenmaal doorhebt prima te doen, hoor! Denk aan heerlijke veganistische vleesvervangers, sojayoghurt, plantaardige proteïnepoeder en proteïnerepen, zaden & pitten, tofu en tempeh :) Desondanks vind ik het mooi hoe jij jezelf wilt verbeteren en tóch bij je zelf blijft door niet te veel te veranderen en daar zo open over durft te zijn. Petje af! <3

 12. Femke
  februari 19, 2017 / 17:51

  Ik ben nu 4 jaar vegetariër en eet zo veel mogelijk plantaardig! Het heeft me echt een jaar gekost voordat ik echt vegetariër was en ik niet stiekem een tosti met ham kocht op het station omdat ik er zo een zin in had; destijds voelde ik me heel schuldig, maar nu kan ik wel inzien dat meteen overgaan niet voor mij werkte. Ik probeer nu zo veel mogelijk veganistisch te eten maar vind het echt heel lastig, nooit meer kaas (en pizza) en zo moeilijk doen als ik uiteten ben of met vrienden of familie eet… Probeer nu dus ongeveer 2 van mijn 3 maaltijden veganistisch te eten, soms eet ik een week lang vegan en soms ben ik bij mijn ouders en eet ik een week lang alleen vegetarisch. Dit is wel wat het beste werkt voor mij nu, maar hoop ooit echt veganist te worden!

 13. Petra
  februari 19, 2017 / 18:18

  Hi Annemerel, Ik herken me precies in je verhaal: waar leg je de grens? Daarom deed ik twee keer per jaar mee aan de vegan challenge: twee maanden per jaar plantaardig eten us prima vol te houden en houdt je scherp in de maanden erna. Misschien ook iets voor jou?

 14. Stephanie
  februari 19, 2017 / 19:54

  Ik eet alles behalve vlees (en gevogelte). Misschien 1 a 2 keer per week eet ik vis, de rest van de tijd vleesvervangers. Vlees mis ik niet, maar helemaal zonder vis zou ik niet kunnen want vind het te lekker. Wel goed dat je bewuster mee bezig bent, hoewel ik vind dat iedereen het voor zich moet weten.

 15. Jony
  februari 19, 2017 / 21:05

  Super dat je er zo bewust mee bezig bent(en hopelijk ook anderen hiertoe aanzet)
  Ik heb zelf cowspiracy een jaar geleden gezien en eet volledig vegan.
  Voel me sindsdien zoveel energieker! Daarnaast ook 6 kilo afgevallen.
  Ik hoop zo dat mensen gaan inzien dat zoveel vlees eten echt niet meer kan…
  Love your vlogs by the way!
  Liefs,
  Jony

 16. februari 19, 2017 / 21:08

  Ik heb twee weken geleden Cowspiracy ook gezien en ik had precies dezelfde reactie als jij. Ik schrok me kapot. Zelfs mijn vriend, die een veel grotere vleeseter is dan ik, had meteen zoiets van: we moeten écht minder dierlijke producten gaan eten.

  Ik vind het ook heel moeilijk. Ik heb de afgelopen weken thuis eigenlijk volledig vegetarisch gegeten, maar kaas en eieren blijven voor mij dingen waar ik eigenlijk geen afscheid van wil nemen en van af en toe een stukje vlees of vis ook niet. Ik heb ook een aantal intoleranties waardoor ik bepaalde dingen die vaak als vegan vervangers worden gebruikt niet kan eten (de meeste peulvruchten en dadels bijvoorbeeld) dus dat maakt het nog iets lastiger.

  Ik wil wel proberen om echt te minderen. Ik denk dat als we ons allemaal steeds bewuster worden van dit probleem, dat we de hoeveelheid dierlijke producten die we eten sterk kunnen verminderen. Maar 100% zonder dierlijke producten gaat voor mij nu ook nog een stapje te ver.

 17. Ilse
  februari 19, 2017 / 21:39

  Ik let er wel op dat ik niet elke dag vis of vlees eet maar verder ben ik er niet dagelijks mee bezig.

 18. Britt
  februari 20, 2017 / 03:47

  Interessante post! Ik eet al ruim 6 jaar geen vlees en dat gaat me echt prima af. Maar de laatste tijd ben ik me ook wat meer in een vegan lifestyle gaan verdiepen en hoewel me dit heel erg trekt vind ik het een hele grote stap om mijn cappuccino’s, porties kaas en sushi maaltijden op te geven. Wel probeer ik de laatste tijd er bewuster mee om te gaan; vaker vega maaltijden zonder kaas, alpro yoghurt ipv Griekse yoghurt en max 1x maand vis.

 19. Eveline
  februari 20, 2017 / 08:37

  Bekend dilemma en goed om hier af en toe even bij stil te staan denk ik! Ik probeer vaak ontbijt en lunch geen vlees (soms wel vis bij mn lunch want gezond+veel eiwit), avondeten 1 keer per week vega, 1 keer per week vis en de rest van de week vlees (zo afwisselend mogenlijk, kip, rund en lams)… Qua eiwitrijke vleesvervangers kan je ook aan soja producten denken (tempeh & tofu zijn allebei eiwitrijk en heerlijk, edamame zijn heerlijk als snack en super makkelijk klaar te maken), maar ook bv. quinoa en boekweit etc. zijn prima alternatieven of ik maak vaak een mix, bv salade met boekweit, geroosterde groenten, spinazie en linzen oid…

 20. Julia
  februari 20, 2017 / 08:57

  Ik zit zelf eigenlijk al een hele tijd met hetzelfde als jij nu. Ik koop zelf nooit meer vlees, wel af en toe vis en bij andere mensen eet ik gewoon wat de pot schaft. Maar ik merk dat ik het eigenlijk steeds minder prettig vind om vlees te eten. Zuivel eet/drink ik vrijwel niet omdat mijn huid daar slecht op reageert en eieren eet ik nog wel af en toe. Volledig vegan gaat mij nog wat te ver, maar ik denk maar, ik ben al een stuk beter bezig dan een paar jaar geleden toen ik nog vrijwel elke dag vlees of vis at.

 21. nettelie
  februari 20, 2017 / 11:02

  Weet je wat helpt tegen darmproblemen bij peulvruchten? Ze zelf weken (de hele nacht in water met een snuf baksoda en een scheut appelazijn) en koken! Kost natuurlijk wel veel meer tijd en moeite, maar als je het graag wil, dan kan alles, toch? :-) En als je een grote vriezer hebt, dan kun je per keer gewoon een hele zak kikkererwten/zwarte bonen/groene linzen weken, koken en daarna in porties invriezen. Dan zit je nooit verlegen om je plantaardige eiwitten.

  Ik eet voornamelijk plantaardig, maar ik plak geen label op mezelf. Als ik trek heb in een stukje kipfilet, dan eet ik dat (misschien eens per maand). Als ik zin heb in een eitje, dan pocheer ik er een (misschien eens per week). Als ik snak naar gerookte zalm, dan koop ik dat (misschien twee keer per maand). Ik luister vooral naar waar mijn lichaam behoefte aan heeft en daar reageer ik op. Wel koop ik sinds een jaar of zes, zeven alles principieel biologisch en het liefst zelfs biologisch-dynamisch. Daardoor geven mijn vriend en ik maandelijks meer uit aan de boodschappen dan aan onze hypotheek, maar dat hebben we over voor onze aarde én voor onszelf.

 22. Sonja
  februari 20, 2017 / 18:49

  Wat tof dat je de docu gekeken hebt, ik had het als tip onder je youtube video gezet, en ook heel tof om te zien dat het je wat doet! Ik ben zelf van de lijstjes en wat ik nu doe (sinds 1,5 jaar ongeveer) is per week opschrijven als ik vis of vlees eet, al is het maar 1 loempia of 1 bitterbal, zo houd je je zelf een spiegel voor en voor mij werkt het heel erg motiverend om dan juist een keer de sushi met avocado te bestellen ipv de zalm. In praktijk eet ik nu ong 4 – 6 keer per maand iets van vlees/vis en dat was 1,5 jaar geleden wel anders..

  • Annemerel
   Auteur
   februari 20, 2017 / 19:35

   Thanks voor de tip! (die van de docu en die van het opschrijven)