SUNDAY TALK: My Dark Dark Instagram Secret

 photo instagram.jpg

Deze foto komt uit mijn boek Live x Love x Run en is gemaakt door Sabine Metz. Heb jij het boek al besteld?

De wekker gaat om zeven uur. Het eerste dat ik doe is mijn iPhone pakken. Soms zet ik (perongeluk) mijn wekker uit en val ik weer in slaap, soms laat ik mijn iPhone niet meer los en open ik Instagram. Zo, wat is er de afgelopen acht uur gebeurd op Instagram? Heb ik nog wat gemist. Als ik weer bij een foto ben aangekomen die ik al ken bekijk ik wat er met mijn eigen Instagram gebeurd is die nacht. Heb ik nieuwe volgers? Wie dan? Likes? Heeft een van mijn vrienden nog geliked? Als ik daarmee klaar ben staan er meestal weer een paar nieuwe foto’s in mijn timeline. Als ik ook die bekeken heb ga ik naar de accounts die ik om wat voor reden dan ook niet volg om te kijken of daar nog nieuwe foto’s staan. Ik volg ‘maar’ 230 mensen omdat ik graag niet te veel tijd kwijt ben aan Instagram en door een select groepje te volgen hoef ik niet te veel foto’s langs te gaan. Maar ja, who am I kidding… ik wil die foto’s alsnog zien.

Vaak zijn we een half uur tot drie kwartier verder als ik eindelijk mijn bed verlaat. Gedurende de dag herhaal ik dit grapje nog een aantal keer. Zeker als ik vast zit in een stuk, of wanneer ik net een foto geplaatst heb open ik Instagram veelvuldig. Als ik net een foto geplaatst heb ben ik benieuwd naar reacties en likes. Ik doe net alsof het heel belangrijk is om te weten hoe er gereageerd wordt, want dan weet ik wanneer ik de volgende keer een foto moet plaatsen en wat voor soort foto. Maar dit slaat helemaal nergens op, want ik hou me helemaal niet aan Instagram-regels en plaats wat wanneer ik iets wil plaatsen. Daar zit geen voorbedacht plan aan verbonden.

Voordat ik ga slapen bereikt mijn verslaving zijn hoogtepunt. Soms lig ik anderhalf uur met mijn iPhone in mijn handen voordat ik hem eindelijk netjes weg leg. Een tijdje heb ik mijn iPhone op de keukentafel gehad op het moment dat ik wilde gaan slapen. Vaak werkte het, maar ik heb ook een keer gehad dat ik na een half uur draaien in mijn bed ben opgestaan om mijn Instagramfeed te bekijken. Serieus. Geen grap.

Ik werd me pas bewust van mijn verslaving toen een niet nader te noemen vriendin me vertelde dat ze 12.6 uur op Instagram had gezeten in de voorgaande 7 dagen. Ze was een beetje in paniek, want weet je hoe lang dat was! Ik wist niet dat je dit kon zien, maar dit kan dus als je een iPhone hebt, je gaat gewoon naar batterijverbruik en je ziet precies hoe lang je op verschillende apps gezeten hebt. Ik kwam toen tot de schrikbarende conclusie dat ik in de afgelopen 7 dagen 14.6 uur op Instagram had gezeten. WOW. Daar tegenover staat wel dat ik ‘slechts’ 2 uur aan WhatsApp gespendeerd had. Maar ja we hadden het over Instagram.

De week die volgde probeerde ik minder tijd aan Instagram te besteden, met als resultaat dat ik een week later een beschamende 20,3 uur op Instagram had gezeten. Holy wat deed ik fout?! 20,3 uur is meer dan de helft van een normale werkweek. Ik weet dat Instagram voor mij onder een soort van werk valt, maar ehhh 20,3 uur kan ik dus echt niet verantwoorden.

Inmiddels kan ik je vertellen dat ik mijn Instagramgebruik heb terug kunnen brengen naar een getal onder de 10. Dat is mijn doel ook voor de komende weken, om daar onder te blijven. Om dan uiteindelijk op minder dan een uur per dag uit te komen. Wat nog steeds best wel veel is, als je er over na gaat denken. Ik bedoel, soms denk ik dat ik geen tijd heb om hard te lopen, maar dan heb ik dus blijkbaar wel tijd voor een uur Instagram. Suf is dat.

Hoeveel tijd besteden jullie aan Instagram? Ook zo beschamend veel? Vast niet zo veel als ik! Maar ik ga mijn leven beteren, echt waar!

Liefs,
Annemerel

Delen:

51 Reacties

 1. januari 24, 2016 / 12:04

  Hahaha ik wist dus niet dat je dat kunt checken. Meteen gedaan, en gelukkig verschenen er geen schrikbarend hoge getallen op mijn scherm: 2,4 uur Instagram in 7 dagen. Valt best mee. Maar moet er wel bij zeggen dat ik een kantoorbaan heb waar het niet gewaardeerd wordt als je op je telefoon zit. Dus denk dat mijn instagramgebruik (en telefoongebruik in general) hoger zou zijn met een baan zoals die van jou. :)

 2. januari 24, 2016 / 12:13

  Wat grappig, ik wist niet dat je dat kon kijken. Natuurlijk heb ik dat meteen even gedaan en ik kwam slechts op 1,8 uur uit. Maar toen bedacht ik me: ik heb de webversie ook regelmatig door gescrolld, en dan kom je dus eigenlijk ook op een hoger aantal minuten uit. Oeps!

 3. januari 24, 2016 / 12:14

  Haha, zó herkenbaar.
  Ik wist overigens ook niet dat je dit ergens kon checken.. Ik weet niet of ik durf te kijken…

 4. januari 24, 2016 / 12:16

  Update.. Ik heb het gecheckt. De afgelopen 7 dagen 6,6 uur actief op instagram… Oeps!

 5. Lisa
  januari 24, 2016 / 12:26

  Bij mij vielen de cijfers ook mee! 3,4 uur op Instagram, terwijl ik zo’n 10 uur per week in de trein zit.. Had het toch iets meer verwacht. Facebook is wel nog een stuk meer, dus het heft elkaar op.
  Ik merk wel dat ik meer tijd aan Instagram kwijt ben sinds ik bij sommige mensen die ik graag volg (jou dus ook) de meldingen aan heb gezet en er een klein beetje een sport van heb gemaakt om als (een van de) eerste(n) jouw nieuwste foto te liken. Zie je, doe ik ook nog even een confession.. haha. Vraag me nu alleen heel hard af of jij het merkt of niet.

 6. Linda
  januari 24, 2016 / 12:40

  36 min

  • Linda
   januari 24, 2016 / 12:41

   36 min dus, daarnaast dus wel 4 uur op whatsapp! Het verbaast me niks dat je dan ook een extra accu nodig hebt haha :) ik doe 2 dagen met m’n iPhone 6s!

 7. Celine
  januari 24, 2016 / 12:47

  Dit is by far de leukste iphone trick die ik de afgelopen tijd geleerd heb. :)
  Het meest confronterende is eigenlijk dat het verbruik op mijn iphone (nr. 1 telefoon, 8,1 uur afgelopen 7 dagen, dan snapchat & instagram) & ipad (meer dan 20 uur netflix, like WTF) nu nog wel meetbaar blijkt te zijn en feitelijk al overdreven is…. Maar het ergste is dat ik nog een 2e smartphone heb van het werk, waar ik af en toe ook wel eens op surf. Daarnast zit ik overdag, op mijn laptop van het werk, ook tussendoor te surfen. En naast dat alles, spendeer ik nog het meest van alles (dus naast iphone, ipad, ..) tijd op mijn eigen laptop thuis, na het werk en in het weekend. Gewoon absurd als je er eigenlijk over denkt. Ik werk meer dan fulltime, maar volgens mij spendeer ik ook nog eens een volledige fulltime aan gewoon surfen & netflixen. Hmm.

 8. Maaike
  januari 24, 2016 / 12:52

  ik kan helaas alleen 3 dagen terug zijn op mijn iPhone 6S?
  Maar staat 2,3 uur laatste drie dagen, valt best mee!

 9. januari 24, 2016 / 12:53

  Haha zo herkenbaar, ik doe precies hetzelfde.

 10. januari 24, 2016 / 12:54

  Haha prachtig die instagram verslaving van iedereen inclusief mijzelf! Afgelopen week viel het mee omdat ik op vakantie was maar normaal zal het ook wel een uur per dag zijn vrees ik!

 11. Ilse
  januari 24, 2016 / 13:01

  Geen idee waar ik het kan vinden op mijn Samsung maar zal ongetwijfeld ook hoog zijn!

 12. Eefje
  januari 24, 2016 / 13:04

  Haha schrikbarend! Ik kan alleen kiezen voor 24 uur of 3 dagen hoe kan ik de afgelopen 7 dagen zien?? Ben benieuwd!

 13. Janey
  januari 24, 2016 / 13:20

  Ik heb geen iPhone maar ik ben gelijk een app aan het downloaden die het ook laat zien. Bij mij zal het ook niet al te best zijn aangezien ik nadat ik wakker ben maarliefst een uur in bed blijf liggen, scrollend op mijn telefoon. Ook voor ik ga slapen zit ik al snel aan een uur en overdag zit mijn telefoon ook zowat aan mijn hand vastgeplakt. Ik ben benieuwd!

 14. januari 24, 2016 / 13:21

  Dat is serieus véel te confronterend haha. Ik verwachtte bij mezelf eigenlijk ook zo’n hoog getal maar in de afgelopen 7 dagen was het maar 1,4 uur voor Instagarm – maar alsnog 3 uur totaal voor Twitter en Snapchat samen en ook nog zo’n 3,7 uur voor WhatsApp. Dat vind ik eigenlijk allemaal nog heel erg meevallen, maar dan is de desktopversie van Facebook op mijn pc nog niet meegerekend – daar zit vooral ook heel veel tijd in als ik vastloop met schoolwerk of een blogpost of in general even geen zin heb om ‘iets’ te doen. Het is in elk geval best goed dat je het zo concreet kan zien en erop kan letten!

 15. januari 24, 2016 / 13:33

  Ik dacht ‘ojee, nu komt het!’ Maar mijn teller staat op 5 uur. En dat vind ik nog best meevallen, haha. Weet niet of dat erg is of niet, dat ik dat denk ;)

 16. januari 24, 2016 / 13:53

  Ik ben instagram veel minder gaan gebruiken sinds ik Snapchat weer actief gebruik. Ik kom af en toe wel op dezelfde aantallen voor snapchat, bizar eigenlijk! Maar ik vind snapchat ook gewoon geweldig! :) Wel leuk dat je die info gewoon makkelijk kan inzien op je iphone. Ik had al de app moments geinstalleerd, die laat zien hoeveel minuten/uur je op je telefoon bezig bent, maar die app werkte niet helemaal omdat ik sleep cycle aan heb staan snachts.. En hij zorgde ervoor dat mijn batterij heel veel minder mee kon. Maar op deze manier kan ik het nog een beetje in de gaten houden! yay!

 17. Mafebyuna
  januari 24, 2016 / 13:55

  Haha leuk om dit te lezen van iedereen! Zelf ook even gekeken, maar tegen verwachting in valt het heel erg mee! 2.5 uur in 7 dagen tijd. Daar kan ik wel mee leven:)

 18. Celine
  januari 24, 2016 / 14:09

  Wat een handige functie! Ik besteedde 5,2 uur aan jnstagram afgelopen zeven dagen, maar waar ik meer van schrok waren de levenloze spelletjes:O heb er meteen een aantal verwijderd: verslavend

 19. Joek
  januari 24, 2016 / 14:14

  Ik heb zelf geen smartphone, maar een prehistorische gsm die enkel kan bellen en sms’en (oh en hij heeft een zaklamp, score!). Soms zijn er momenten waarop ik dat jammer vind omdat het me heel handig lijkt (vooral onderweg en op reis dan: de weg zoeken, hotspots zoeken,…), maar als ik artikels als deze lees stel ik de aankoop van een smartphone graag zo lang mogelijk uit! ;-) PS: Ik kijk uit naar je boek, is al besteld. De foto’s zien er alvast te gek uit!

 20. januari 24, 2016 / 14:20

  Ohh, ik wist niet dat je dit kan checken, maar het valt vergeleken met jouw getallen nog mee ;-) 3,7 uur. Alsnog te veel! Ik ben dit ook echt heel erg aan het proberen te minderen. Facebook heb ik inmiddels al een tijdje van m’n telefoon gehaald, omdat ik daar toch weinig zelf mee doe, maar het wel uit gewoonte een paar keer per dag opende en alles ging lezen. Nu bekijk ik het nog een paar keer per dag op mn laptop. Het vervelende van Instagram is alleen dat je je telefoon wel echt nodig hebt om er iets te plaatsen, maar ik ga proberen om die 3,7 uur deze week toch ook echt even naar beneden te halen!

 21. januari 24, 2016 / 14:23

  Iedereen hier even kijken haha! Ik ook maar 1,9 uur gelukkig haha! :)

 22. januari 24, 2016 / 14:49

  Oh boy, ik was so ready voor die confrontatie, maar 3,2 uur valt heel erg mee! Wel meer dan 8 uur op Facebook, terwijl ik dat eigenlijk een veel minder leuk social media platform vind… Why?! Wel een erg handige ’truc’ om je gedrag in de gaten te houden. Misschien dat ik de FB app even een tijdje verwijder, kijken of dat me bevalt. :)

 23. januari 24, 2016 / 14:50

  “Jammer” dat ik een Samsung heb, want daar kun je dit dus niet zien. Maar ik denk dat ik stiekem wel bij jou in de buurt kom, maar zal dat dus nooit weten. Ik ga ook op met Instagram en ga er mee naar bed, daarom ook een jaar in Instagram gedeeld op de blog :)

  En wat een fantastisch mooie foto!!!

 24. Suuz
  januari 24, 2016 / 14:52

  Waaaaahh ik durf niet te kijken!!! hahaha ook omdat ik de webversie nog wel eens gebruik, dus dan is het nog meer! Fantastisch artikel!! Agh,, instagram is gewoon PURE ONTSPANNING en zo leuk!!! We leven maar 1 keer :-)

 25. januari 24, 2016 / 14:57

  Het valt nog “mee” bij mij, maar 5 uur! haha!

 26. Lotte
  januari 24, 2016 / 15:00

  Omg heb ik eindelijk moed verzameld om te kijken, blijkt dat de afgelopen 7 dagen maar 1,3 uur was -,-

 27. januari 24, 2016 / 15:05

  Hahaha wow, best bizar. Ik wist ook niet dat je dit kon inzien. Ik zit zelf voor de afgelopen 7 dagen op 48 minuten, dat valt nog mee. Facebook staat daarentegen wel op ruim 4 uur..

 28. januari 24, 2016 / 15:39

  Veel te herkenbaar en ik durf eigenlijk niet naar de uren te kijken, ooops! Succes met afkicken! Ik probeer overigens vooral in de webversie te kijken, dat scheelt een hoop tijd.

 29. marieke
  januari 24, 2016 / 15:52

  @joek: bij mij net zo!

 30. januari 24, 2016 / 16:11

  Wat een heerlijk herkenbaar stuk alweer!
  Ik heb jammer genoeg geen Iphone, maar ben heel benieuwd hoeveel ik per week op instagram zit. Het scheelt dat ik fulltime juf ben en dus onder werk niet op mijn telefoon kan (en mag) kijken. Maar als ik vriendlief moet geloven, spendeer ik alsnog heel erg veel tijd op instagram. Misschien toch maar een Iphone 6plus kopen?!

 31. januari 24, 2016 / 16:41

  Oei, ik heb de afgelopen 7 dagen 16,1 uur op Instagram doorgebracht… Misschien moet ik net als jij even aan de Insta-detox, want ik kan mijn tijd veeeeel beter besteden!

 32. januari 24, 2016 / 16:44

  Het is maar goed dat ik geen Iphone heb dan! Haha! Denk dat ik me dood zou schrikken als ik zou zien hoeveel uur ik spendeer met mijn telefoon..

 33. januari 24, 2016 / 17:00

  Huh ik snap amper hoe dat kan haha. Voor mijn gevoel kijk ik ook best veel op Instagram, volg redelijk wat mensen en kijk drie keer per dag mn hele feed door, en dan zoek ik soms nog nieuwe mensen, maar zat afgelopen week op een totaal van 42 minuten.

 34. januari 24, 2016 / 17:14

  Wat een mooie, stralende foto!! Ik heb zojuist je boek besteld, ben heel benieuwd :-) Toevallig begin januari Instagram van mijn mobiel verwijderd en dat bevalt eigenlijk best goed! Denk dat ik het in februari wel weer ga downloaden, maar dan ook een tijdslimiet ga instellen. Succes met afkicken! ;-)

 35. januari 24, 2016 / 17:39

  Ik begin en eindig mijn dag ook altijd met Instagram. Heb het net even opgezocht en het “valt mee”. De afgelopen 7 dagen heb ik 3,7 uur aan Instagram gespendeerd. Oeps, toch nog best wel wat tijd! Maar ik haal er ook veel motivatie vandaan! Ps. Wat een mooie foto! Ik ben zo benieuwd naar je boek!

 36. januari 24, 2016 / 17:58

  woah 20 uur is ridiculous haha, ik dacht dat ik enorm veel op instagram zat maar volgens m’n iphone “maar” 5 uur de afgelopen 7 dagen (vind ik nog steeds veel te veel). Prachtige foto trouwens, echt perrrfect!

 37. januari 24, 2016 / 19:40

  Ik heb het ook meteen gecheckt. Ik vond het nog meevallen: 3.7 uur instagram, 4.1 uur whatsapp en 1.6 uur facebook ;)

 38. ilse
  januari 24, 2016 / 20:07

  Omg get help fast !!! Mijn instagram is ook het meest tijdrovende ding op Internet. Hoezo zijn we allemaal te veel bezig met Internet en liken?

 39. januari 24, 2016 / 20:40

  Haha jeetje wat bizar he zoveel! Ik doe precies hetzelfde als jou, dus het zou heel goed kunnen dat ik ook zoveel uur per week aan IG besteed.

 40. januari 24, 2016 / 20:44

  Hilarisch! Ik wist ook niet dat je dit kon zien! :) Ik zit op 2,2 uur de laatste 7 dagen, best nog ‘oké’ vind ik, hoewel ik moet toegeven dat ik er echt wel héél vaak naartoe ga kijken of er nog ‘updates’ zijn.

 41. januari 24, 2016 / 21:41

  Ik zou hier ook van schrikken. Ik vind het wel héél knap dat je nu onder de 10 zit.
  Ik zit op 7 uur en ik heb verder geen Snapchat, FB en Whatsapp. YouTube staat met 10 uur op nr 1 maar hier zijn mijn kinderen verantwoordelijk voor.

 42. januari 24, 2016 / 21:42

  Oh en wat een gave outfit op de foto! Je staat er mooi op!

 43. januari 24, 2016 / 23:13

  Oh wow, ik wist niet dat je dit zo kon checken joh! Alleen die procenten zag ik alleen altijd, nooit dat klokje gezien. Bij mij valt het heel erg mee :)

 44. januari 25, 2016 / 11:46

  Wauw! Dat zou inderdaad een heel verrassing zijn. Is het maar goed dat ik een Samsung heb denk ik of niet :)

 45. Lotte
  januari 25, 2016 / 22:09

  Oeps, flinke verslaving hier… 12,4 uur!!

 46. januari 27, 2016 / 14:38

  En ik maar denken dat ik de enige was! Haha

 47. Anneroos
  januari 27, 2016 / 21:29

  Ik wist niet eens dat je dat kon checken bij batterijgebruik. Ik heb in 7 dagen 1,8 uur op Instagram gezeten. En dat is bijna altijd als ik in bed lig, wanneer ik wakker word of wanneer ik eigenlijk moet slapen..

 48. januari 28, 2016 / 17:05

  Zo he, dat is wel even een mooie eye opener! Goed dat je er wel iets mee doet :)

 49. Shirley
  februari 3, 2016 / 10:08

  p.s. Prachtige foto bovenaan deze blog!